Kolik výplaty má váš manžel? Podělte se o zkušenosti.
Dobrý večer, víte kolik má váš manžel výplatu? Můj manžel má veliký problém mi to říct.
@klokanka31 Taky tomu nerozumim. Spousta chlapu se zeni, protoze chteji mit domaci zazemi, navareno a pravidelny sex (a deti), ale zaroven vycurane chteji svobodny zivot; nemuset nikomu nic vysvetlovat, zit si podle sveho. Pak je vysledkem spousta manzelstvi, kdy navenek maji manzele spolecny zivot, ale v realu si kazdy hrabe na svem pisecku a spousta zenskych jeste dela ramena, jak jsou v pohode s tim, ze manzel ma penize, o kterych ony nic nevedi, nevedi, za co manzel utraci a jestli ma pujcky a jake. Ale myslim, ze naprostou vetsinu tech zenskych to se*e, ze tohle nevedi. Pripomina mi to ty diskuze, kde se probira, jak chlapi cumej po ostatnich zenskych. To taky kazda pribehne se svou troskou do mlyna, ze je ji to UPLNE ale UPLNE jedno a ze se taky diva po chlapech (takovy to ;Kdyz ty, tak ja taky!) a ze zadnej problem (ale uvnitr se uziraji, jen navenek nechtej byt za zarlivy chudinky).
@somalicats tak jestli to už konečně někomu došlo a začíná to takto někde fungovat, tak je to jedině dobře. Já měla zatím vždy opačnou zkušenost. A stejně tak i kamarádky, co mám kolem sebe. Pár už na tohle doplatilo. A zrovna všechny to byly ty, které měly společné účty a "kontrolu" nad vším. Chlap (stejně tak i ženská) to vždy nějak vymyslí, když bude chtít a ten druhý si může myslet, že to má sebevíc pod kontrolou a ty následky můžou být ještě horší. Proto mne asi tak zaráží, proč tady tento styl obhajuje tolik žen jako jediný správný.... 🙂
@blondynka400 To jsi teda odvážná, když tvrdíš, že manželova půjčka je jeho věc. Já bych třeba chtěla vědět, proč si ji bere a v jaké výši.
Pro mě třeba 10 tisíc, není obvyklá útrata v restauraci, tak bych chtěla vědět, jestli objednával panáky všem kámošům a jestli by tohle začal dělat pravidelně, tak by se mohlo stát, že se mu výdaje vymakají z rukou. Ano, klidně by se to mohlo stát i mě, že bych začala bezhlavě utrácet.
@levandule_k myslím, že k tomuto tématu půjčky už jsem napsala dost výše. A ta útrata v restauraci, když si člověk peníze vydělá, tak si je může i utratit ne? (tím neříkám, že běžně nechám v restauraci destíku, byl to jenom příklad) Nedokážu si představit, že by mne manžel zpovídal, zda jsem někomu koupila panáka nebo láhev vína. Naštěstí se mne na tohle snad nikdy neptal 😀
@blondynka400 že ti to bankovnictví nabízí neznamená, že je můžeš mít. Ne, banka ti opravdu nedá 1,5 mega bez souhlasu manžela.
@blondynka400 taky stáčíš debatu na to, že se mají partneři lustrovat, takže zase jen připomínám, že o tom tady debata není a nebyla. Byla a je o základním přehledu příjmů a výdajů společné domácnosti, ne o tom, že byste si měli kontrolovat každou tisícovku, která letí do luftu. Toť vše. Že vy to máte hozené finančně tak trochu divně a hrajete to na "moje a tvoje" je vaše věc. Ale minimálně z pohledu zákona nehospodaříte každý se svým, ale se společným.
@blondynka400 Já se třeba manžela někdy zeptám, kolik stálo to sushi, na kterém byl s kámošem. Já sushi nejím, ale tak nějak mě zajímá, jak se to cenové pohybuje. (To, že se ptám, neznamená, že mu to zakazuji, ale abychom mohli společné finance nějak řídit, musíme vědět, co kolik stojí a kdo za co utrácí a kdo má jaké příjmy.) Takže pokud se jedná o nějaké běžné výdaje na běžné radosti (nová počítačová hra, parfém, knížka, kavárna) tak to nijak neřeším. Ale je rozdíl, jestli jdu posedět s kámoškou a nechám v restauraci 500 Kč nebo 10 000 Kč. Ano vydělala jsem je já, ale jsme rodina, jsme jeden tým, utrácím naše peníze bez ohledu na to kolik, kdo přinese. Nemáme se špatně, ale nevydělávám tolik, abych za jednu útratu v restauraci dala desítku. (Já asi vím, že jsi to asi nadsadila 🙂 )
Takže pokud jde o útratu nad poměry, chci vědět proč. Jinak pokud se z rozpočtu utratí teď o 9 500 navíc za kravinu, i když na to máme, tak by mi to v našich rodinných financí vadilo. Já fakt nechci jednou dopadnou takhle, že řeknu svému dítěti, milá dcero, jsme na to finančně blbě a i když jsi chytrá, tak ti prostě studium VŠ nezaplatíme, už tak tak zvládáme financovat tvou starší ségru.
@rencinka87 Myslím, že ti to nepřiznají, že jim ta situace vyhovuje, že neznají příjmy. Pak je ještě druhá věc, příjem znát můžeš, ale manžel ho považuje za "svůj" a nechce se dělit. Nedávno jsem se známou lehce dotkla financí. Ona říkala, že manželovi šetřila na dárek za cca 8-10 tisíc. Já se nějak podivila, že na to musela šetřit, jelikož její manžel nedávno prohlásil, že by mu vyhovovalo, kdyby po rodičáku zůstala doma s dětmi a starala se o ně, že vydělává dost a její příjem je nevytrhne. Ta známá mi říkala, no počkej až ty budeš na rodičáku a budeš mít příjem 10 tisíc. Já jsem to nijak nekomentovala, ale já vím, že příjem 10 000 mít nebudu. Buď mi manžel část peněz dopošle, nebo mi přidá kartu ke svému účtu nebo převezme závazky, co platím já a to mi pak desítka nijak vadit nebude.
@zuzineckah nehodlám se s tebou hádat, mám v tomto směru své zkušenosti. To, že to máme hozené finančně divně, já si to nemyslím, to je to samé, jak kdybych to říkala tobě. Není jediný správný model. Každý jsme jiný a vyhovuje nám něco jiného. Fakt nechápu, proč to hned nazývat divné. Jak typické pro většinu lidí .-)
@levandule_k ono to bude asi rozdíl, my jsme prostě oba zvyklý na to, že každý máme své a ty leta to funguje úplně bez problémů, ani jeden si to neumíme představit jinak. Ani když přišly děti, tak se nic nezměnilo, co je "společné" hradíme prostě 50 na 50 a zbytek je každého věc 🙂 Ad ta útrata, ano nadsadila, ne že bych to nikdy neudělala, ale myslím si, že se peníze dají utratit mnohem lépe, než je toto. Ano, máme se dobře, ale ani jeden to nemáme zadarmo a co je teď, nemusí být za 5 let....
@blondynka400 Zas jet ale 50 na 50 se mi zdá blbý, když ti dva prostě většinou nevydělávají stejně. Že by třeba po zaplacení všeho ženě zůstala tisícovka, a chlapovi 10 tisíc.
@klokanka31 tak když budou hodně odlišné příjmy, tak asi ano. Každý si to musí udělat podle své situace a jak mu to vyhovuje. Co tím vším chci říct a proč jsem se zapojila je, že není jeden model, který je správný a vyhovuje všem. Já kdysi dávno vydělávala o hodně méně, pak cca tak nastejno a teď jsem na tom zase lépe já. Tedy myslím si to, jak jsem psala, vím to tak nějak rámcově 😀 Ale ani v té době, kdy jsem vydělávala o dost méně jsem osobně nějak netrpěla a nepřišlo mi to nefér, ani v době, kdy jsem měla dětičky maličké a ty příjmy se mi snížily (ale přiznávám, že to nebyl pouze RP)
@blondynka400 no a jak se teda zjisti, ze jsou odlisne prijmy, kdyz jeho prijem znat nebudu? 😅
@swan42 tak asi víš, jestli dělá dělníka a nebo třeba ředitele ne? Nebo zda se vozí v Audi a ty máš 30 let starou Škodovku. Plus mínus musí tušit přeci každá. A jestli o tom druhém člověk vůbec nic neví, tak to už pak přeci není partnerství ne? .-)
@blondynka400 hádat se nemusíš. Pokud máš zkušenosti z půjčkou nad půl mega bez souhlasu manžela, tak leda v nebankovkách😉
@blondynka400 ale to je presne to, co se tu od zacatku resilo, jen tys to zacala smerovat jinak k nejakymu smirovani a povolovani...
A jinak, prave proto, ze jsme manzele, tak mame auto spolecny, u nas se fakt nemuze stat, ze by si on nebo ja koupili auto sami sobe... 🤦
Navic spousta holek nema potuchy jak se platy pohybujou. A i jako delnik muzes mit 50k za mesic a jako reditel jen 30k. Zalezi v jakym kraji, v jaky firme, v jakym oboru a v jakym sektoru.
Takze vedet, jestli je delnik nebo reditel ti fakt moc nepomuze...
@blondynka400 Já si nedovedu představit, že bysme "společné" věci hradili 50 na 50%. Já bych pečlivě počítala každou korunu, protože bych nechtěla dopadnout, jak některé ženy, co pro samou lásku sponzorovaly kreténa a zjistily to až časem. Ve výsledku by to bylo strašně vyčerpávající. Třeba oblečení pro sebe platíme každý ze svého účtu, ale kupovala jsem si legíny na netu a manželovi tam pořídila mikinu. Fakt si nedovedu představit, že bych chtěla ať mi pošle dvojku na "svoji" mikinu a ze společného účtu by to také nebylo "fér" platit, protože mikina stála víc než legíny. Takto k penězům přistupuji jako k našim. Neřeším, jestli jsem mu platila jeho mikinu, nebo si platil sám. Neřeším, kdo zaplatí kino atd.
@swan42 jj, přesně tak to je. Manžel na jistou dobu přijal místo "ředitele" v jedné státní instituci, byla to služba. Dočasná. A bral 4x méně, než si vydělal předtím jako advokát. Služební auto měl oktávku z roku 2012, zatímco běžně jezdí novou Q7. Tohle opravdu není směrodatné, spíš naivní. Ale chápu jak to blondýna myslela, obecně to asi platí ...
@swan42 Přesně, moje kamarádka dělá jako dělnice, v jedné továrně si vydělala kolem 15 tisíc, pak šla do jiné továrny,a tam 25. Nedá se koukat na profesi...
Samozřejmě 👍
@klokanka31 tak 15 nebo 25 není moc rozdíl ne? Navíc 15 v této době těžko, to je pod minimální mzdou.
@zuzineckah to ale přec neodporuje tomu, co jsem psala ne? Jestli šel do "státního" tak víš kam a je ti jasné, že jeho příjem šel dolů....
@blondynka400 není moc rozdíl? Je to 10k, což v platové kategorii, co je tu uváděna, je víc, než jedna třetina platu 😁
@levandule_k to ale bereš špatně, to přeci není o počítání každé koruny. 50 na 50 jsou velké výdaje, třeba dovolená, bydlení a pod. Nějakou mikina, večeře, nákup a pod nikdo neřeší. A rozhodně si to nevypočítáváme do každé koruny 😀
@ee.liska tak sorry, ale jestli někdo dělá dělníka za 15 tis, měl by se nad sebou zamyslet .-) A ano, v této výšce mzdy už je to skoro asi jedno.
@blondynka400 jejda beruško promiň 🙂 Dočetla jsem poslední stránky a chápu 🙂
Ano, máš pravdu
Ano, jsi nejchytřejší
Ano, jako jedna z mála tomu rozumíš
@ee.liska chápu, že jsi pochopila 😂😂 👍
@blondynka400 Tobě se zdá 10 tisíc malý rozdíl? 😃 A jasně že ne v téhle době, je to pár let.
@klokanka31 tak jestli je to pár let, tak ok. A ano, zdá se mi to malý rozdíl, na to abych to nějak výrazně řešila, kolik komu zbyde. Protože jestli se budeme bavit o této výšce mzdy, ani jednomu nemůže zbýt nic. Tedy je to pak celé lehce irelevantní.

@swan42 takže když já nechci mluvit o svém přijmu (do detailů, nějaký cca obrys už za ty léta o tom druhém víme oba), tak za tím taky něco jo? Oba dva to máme hozené úplně stejně. A jsme spolu 20 let, máme dvě děti, takže to do té tvé teorie úplně nezapadá 😀