Kolik výplaty má váš manžel? Podělte se o zkušenosti.
Dobrý večer, víte kolik má váš manžel výplatu? Můj manžel má veliký problém mi to říct.
Jasně, to je přece samozřejmost, nejsme cizí lidé, ale rodina. A máme navzájem přístupy všude.
Ano, vím. Žijeme v jedné domácnosti, tak mi přijde logické, aby partneři věděli o svých příjmech.
@loylii Hele a vy nemáte žádné společné projekty mimo domácnost? Protože my máme dejme tomu podobný model - muže podnikatele a já prostě potřebuju vědět, kolik vydělává, abych podle toho mohla spolu s ním plánovat, co bude s penězi dál, protože o tom rozhodujeme společně. Kdyby mi muž řekl, že mi dá finance na domácnost a koníčky a zbytek ať mě nezajímá, tak si budu připadat jak vydržovaná panička. Takže potřebuju vědět, být zapojená, být součástí plánů, kam se peníze investují, co za ně pořídíme nebo komu je dáme...
Vím rámcově, on ví taky rámcově, přesné částky ani jednoho nezajímají, výplatnice si nekontrolujeme. Neumím si představit ani variantu, že netuším, jestli manžel vydělá 20000 nebo 40000 a nemohla dělat nějaký rozpočet, ani že mu ukazuju ke kontrole své tři výplatnicr.
Já tuším. Dokud byl zaměstnaný, věděla jsem kolik má, teď podniká, přístup k jeho fakturaci mám, ale dokud běžné výdaje nemusím počítat, tak nepočítám ani kolik který z nás vydělá. Já sama často nevím, kolik jsem ten měsíc vydělala... Takže v podstatě k otázce, pokud bude chtít vědět, vím
@85p Zhruba tak nějak vím, říká mi to sám, nějak to z Něho nepáčím. Je mi ale divné že Vám manžel nechce říct kolik vydělává. 🤔
Oba dva jsme statni zamestnanci a mame cca stejne, ale ze bych to vedela presne to fakt ne. Navic mame kazdy dva ucty. Myslim, ze jsem setrivejsi typ, ale ani manzel to vse neuvali - setri jinak. Vse poplatime - za ty roky vime, kdo co plati, setrime detem, poridili jsme investicni byt. Myslim, ze nam to klape. Nemame s tim problem.
@85p ty jo koukám že tady to žije i v noci 😃 jako kdybyste nebyli manželé, tak by mi to divné nepřipadlo ale takto? Hodně zvláštní... nevím jak bychom takto mohlo plánovat společný život, kdybych nevěděla, jak bych věděla jakou dovolenou vybrat? Jaký nájem si můžeme dovolit atd... Hodně by se jí nelíbil takový přístup, seš snad jeho žena ne?
@ruzova_pastelka nerozumím, jaký projekty mimo domácnost? Chodíme do prace oba a většinu platí on, protože má proste vic. Pronajimame byt (koupen společne) a z toho se platí hypo na dům a energie. Jsem ze starý školy a myslím si, ze se platí podle možností ty rodiny ne? A chlap proste chte nechte bude vždy vydělávat vic, Krom hypotéky nemáme žádné splacení, kupuje se za hotové, podle možností. Bud v aktuální měsíc nebo další. Nebo vůbec. Já typ na podnikání nejsem, nikdy nebudu mít tolik jak on. Jsem klasicky zaměstnanec. Já rozhoduju o většině a bud se názorově sejdem nebo ne. Co je na tom divného?😃
Vím, ale tím, že máme rozdělené účty a i rozděleno, že partner se stará o auta a bydlení, pojistky, já domácnost a oblečení, platby za prcka si tak nějak střídáme, kdo má na účtu víc 🙂 Dovolené pytlíkujeme podle aktuální situace, nehrotíme. Jezdíme stejně po vlastní ose, tak jak vyjdou peníze, tak vyjdou..
Vím jen zhruba.manzel odevzdává xy na domácnost a já hospodařím. Kontrolovat mu pásku,mi přijde takové ponižující.
Ano, víme. Žijeme ve společné domácnosti a o penězích se bavíme běžně.
@85p vím a i on ví. Zároveň máme dispoziční práva k účtům. Jsme jedna rodina a nehrajeme si na tvoje a moje peníze.
Samozřejmě, o tom snad SJM je. A manželství také 🤷
Nevím a mám pocit, že mně to nechce říct, i když úplně na přímo jsem se nezeptala. Normální mi to nepřijde a vadí mi to z principu. Každý hradíme něco, oba něco ušetříme (i když já teď na RD minumum) a vím, že oba nakládáme s penězi zodpovědně a můžeme si příp. pořídit, co potřebujeme, nejsme úplně nároční a rezervu máme dost velkou. Nicméně i tak by měla být samozřejmost vědět o příjmech a rezervách druhého. Bohužel ale evidentně všude není.
@katule1990 @85p můj táta je taky z takového těsta, mámě nikdy neřekl kolik vydělává, když se rozišli nedostala nic, nerozvedl se s ní, aby se nemusel dělit, ani nevíme kolik má....jen abyste holky nebyly jednou překvapené
@katule1990 jak víš kolik mate rezervu, když nevíš kolik má peněz? Jen mě to zajímá, neber prosím jako rypani…
@9radka9 Tak mohla žadost o rozvod podat tvoje máma...
@zuzineckah Svoji rezervu znám samozřejmě přesně a je dostatečně velká, manželovu neznám, nicméně jsem náhodou (aniž bych pátrala) viděla, kolik má na účtu a vím, že větší část má v investicích, tudíž jeho rezerva musí být ještě větší než ta moje. Zároveň tuším, kolik vydělává, protože je u PČR, to se dá asi celkem zjisitit, nicméně jsem moc nepátrala, takže jen tuším. A vzhledem k našim nákadům mu musí měsíčně slušná částka zbývat. Ale je to samozřemě tristní, že o tom nemám přehled a vlastně ani on nemá přehled o mojí rezervě, prostě to neřešíme, protože vycházíme v pohodě. Ale nebudu se tvářit, že mi to nevadí, vadí, hlavně z toho principu.
@levandule_k prý na to nemá žaludek a jeho prachy nechce...moje máma je hodně skromná.. nemá sice moc, ale až bude v důchodu, budeme ji pomáhat my, její děti
Vím, protože máme společný účet. Takže můžu do koruny zjistit, kolik komu přišlo, kolik kdo utratil... ale nedělám to. Asi bych to řešila víc, kdyby rozpočet byl napjatý, ale takhle řešíme jen větší, výjimečné nebo vyloženě společné platby. Navíc teda nemám pocit, že by ty vydělané peníze byly toho, od koho zaměstnavatele přišly. I kdyby jeden z nás byl v domácnosti a druhý pracoval, tak ten v domácnosti přeci pracuje na společných věcech taky - stará se o děti, řeší chod domácnosti, rodiny... a podporuje toho pracujícího, aby měl větší prostor pro práci. Takhle když pracujeme oba, podporujeme se navzájem. Je to možná dlouhodobější, ne v rámci jednoho měsíce, možná ani roku, ale přeci spolu žijeme, fungujeme společně...
@katule1990 chápu, a taky chápu, ze tě to trápí. Já si to nedovedu představit. Brala bych to jako projev nedůvěry, ale já bych se teda nebála zeptat a tohle téma otevřít. A není to vůbec o vyzvídání, je to o elementárním přehledu, který v rodině proste má být…
@zanett představu mám kolik manžel vydělává .. jsme ze stejného oboru.. on má víc praxe … takže cca vím … u řešení hypotéky to taky padlo.. ale ze bych věděla ze mu tenhle měsíc přišlo xy .. a jestli je to o par tisíc min nebo víc … o tom kolik má rezervu se normálně bavíme .. a jaky máme možnosti … ale jestli má x2tisic nebo x6tisic fakt netuším .. vzhledem k tomu, ze peníze který platíme do hypotéky a spojeny s bydlením .. resi on .. a vydělává na ne on.. resi si on … když někde jsme platí on, dovolené platí on, dražší vseci kupuje taky on … když spolu nakupujem taky platí on… když si chce udělat radost .. tak si ji udělá .. vzhledem k času který tráví v práci.. umí si na to vydělat aniž by to ohrozilo fungování naši rodiny, tak proč by si neudělal radost .. takže nepotrebuju vědět kolik vydělává .. on věděl kolik mám Ja zaklad .. co mě ve výsledku přišlo taky nevedel .. takže takytak nějak tušil kolik cca … příjmy “rozdelené” mame .. fungujem jako rodina … výdaje nijak rozdelene nejsou… když jdu do obchodu zaplatím, když kupuju dárek pro jeho rodinu.. zaplatím a neřeším … oba umíme premyslet nad financema takže nehrozí ze by jsme nevěděli o nějakých závazcích nebo ze by se utraceli penize nějak nad rámec bezhlavě
@9radka9 Já bych teda chtěla mít ten vztah úplně uzavřený se vším všudy. Navíc to nejsou jeho peníze, ale během manželství vzniká společné jmění manželů a je úplně jedno, jestli jeden vydělává 10 tisíc a druhý 90 tisíc, nebo mají oba 50 tisíc. Ty peníze jsou i její, jen si o ně zkrátka musí říct. Navíc by ji mohl klidně dostat do dluhů. Její chování mi nepřijde úplně zodpovědné. V důchodu chce spoléhat na svoje děti, které mají zase zodpovědnost vůči svým dětem a přitom může mít svoje peníze.
Něco jiného je, pomáhat svým rodičům, když nemají.
Sorry za off topic a nevyžádané rady.
@levandule_k to prežiju 🙂
@levandule_k ale spíš jsem poukazovala na to, že tyto věci má manželka vědět, už jen proto, že vše je na půl její ,(a to i ty dluhy, jak píšete) a v případě rozchodu by mohla být překvapená, až manžel aby se vyhl dělení tak jejich společné peníze pošle třeba na svojí matku...nebo vymyslí nějakou jinou skvělou věc, když paní netuší kolik penězům mají

@zanett těch manželství moc není, kromě zakladatelky byla myslím jen jedna odpověď, že by to partner neřekl. Všechny ostatní buď vědí nebo by věděly kdyby se zeptaly.
Odpověď zakladatelce, ano vím to a tvoje situace by se mi nelíbila, zavání to nedůvěrou, každopádně ani ty nemusíš všechny své peníze obětovat...