Kolik výplaty má váš manžel? Podělte se o zkušenosti.
Dobrý večer, víte kolik má váš manžel výplatu? Můj manžel má veliký problém mi to říct.
Vím zhruba. Nezajímá mě, jestli má 25835 Kč,nebo 26324 Kč. Potřebuji vědět částku, s jakou on přispívá do rodinného rozpočtu, abychom měli přehled a mohli rozpočet vést. Ani já jemu neříkám přesnou cifru, prostě jen sumu, se kterou do rozpočtu přispívám já.
Máme každý svůj účet, rozdělené kdo co platí a k tomu další systém spoření odkládání "pro strýčka Příhodu".
Jasně že vím a on ví moji.
Ano, posílám mu ji na účet😀 on ví zase kolik mám já....
Do koruny nevim samozřejmě, ale přibližně vím a manžel a ani ja nemáme problem si říct kolik kdo vydelal(ja teda ted na RD, takze to vi do koruny😁) a jsem za to ráda, u našich to bylo obdobně jako u vás, tata mámě dal každý měsíc urcitou částku a s tím prostě musela vyjít... Nikdy ji nechtěl říct kolik vydělává, přišlo ni to hrozné a vůči mamce dost potupne.
Vím rámcově kolik vydělává. Hodně jsem to řešila ze začátku vztahu, abych věděla, co si můžeme dovolit, jaký bude životní standard. Pro mého manžela bylo extrémně těžké se o tom bavit. Zažil vztah, kdy si z něj chtěla udělat holka dojnou kravičku. Takže jsem musela najít dobu, kdy není unavený, má čas a začít se o tom bavit. Bylo to stylem, zlato, potřebuji se s tebou bavit o penězích, abych věděla, co si můžeme dovolit a nějak plánovat. Víš, že z tebe nepotřebuji tahat peníze na novou kabelku. Dalo to "trochu" práce, ale vyplatilo se. Nyní chápe, že když se zeptám, jakou má rezervu na běžném účtu, že to není kontrola, abych mu to zabavila, ale že se pobavíme, jestli je potřeba koupit něco dražšího, nebo to přesuneme do investic.
Letos mi ukazoval dodatek smlouvy, že dostal přidáno. Sám od sebe. Potěšilo mě, že má ve mě důvěru a že nyní je o penězích se schopen se mnou bavit otevřeně.
@85p Nemá manžel strach, že kdyby věděl, kolik skutečně má, že bys to utratila za kraviny?
Pozn. Já to nyní nepotřebuji vědět kolik přesně vydělává. Vím, že zaplatí, co zaplatit má a dokáže něco ušetřit, někdy víc, někdy míň. Záleží, co se daný měsíc sejde.
Ano - účet máme každý svůj, ale přístup máme k oba k oběma.
@85p vím to zhruba, on u mě taky zhruba. Kdybych se zeptala, řekne mi to ale neptal se a tak v podstatě jen vím, kolik má cca hrubého, nevím, kolik má třeba bonusy nebo kolik to vyjde čistého. Kolik má kdo rezervy řešíme jen když je nějaký větší výdaj. Jinak máme prostě rozdělené, co kdo platí že stálých výdajů a u těch neustálých se tak nejak střídáme podle situace.
Ano. Nevím to teda přesně na euro, ale vím. Přidávám se k většině, že pokud spolu dva žijí a ne jen chodí, tak by to měla být samozřejmost. Jde přece o celkové plánování rozpočtu, co si můžem dovolit a co ne. Nicméně třeba účty máme oddělené a společný bych ani nechtěla.
Ano, vím přesně kolik manžel vydělává, a nejen proto, ze mu dělám DPH… stejně tak mám dispoziční práva ke všem jeho účtům (osobním i firemním) a karty na své jméno. Manžel rovněž. Měli jsme to tak už před svatbou, protože už tehdy před lety jsme si společně pořizovali majetek a vzhledem k tomu, ze jsme si brali hypotéku, tak uvedení jak příjmů tak závazků bylo samozřejmé. Stejně tak letos, kdy jsme refinancovali a pořizovali další nemovitost. Vůbec si nedovedu představit žít ve finančním bezvědomí. Jsme rodina, máme děti, zodpovědnost. K té taky bezvýhradně patří i přehled. Aspoň základní.
@85p Vím tak zhruba, ale přesnou částku mi nehlásí. Bere tak +- stejně. Je mi v podstatě fuk, kolik bere, proto se ani na přesnou částku neptám. Platí bydlení, vše okolo auta vč.benzínu. Pokud jdu nakoupit sama, platím já a pokud jdeme spolu, tak jak kdy (většinou manžel). Společné děti nemáme, takže máme každý svůj účet. Kdyby jsme měli děti, tak budeme mít účet společný, nejsem malý smrad, aby mi chlap posílal kapesné, ale takhle je mi to fuk.
@85p samozřejmě že to vím a on to ví taky peníze máme společné a vše spolu řešíme
@85p Jasně že vím, jeho výplata chodí na náš účet a z toho všechno platíme. On taky ví kolik mám rodičák...
Vzhledem k tomu, že každý měsíc vedu přehled rodinných financí (příjmy, výdaje), tak tohle vím naprosto přesně. Vést společnou domácnost a nevědět alespoň rámcově, kolik partner vydělává, mi taky přijde přinejmenším zvláštní. Zajímalo by mě, jak pak probíhají diskuze o důležitých finančních záležitostech, když jedna strana nemá přehled o finanční situaci rodiny.
Máš naprosto právo to vědět. Já bych se teda bála, že tají dluhy nebo ty peníze někam odklání. Taky nevím každý měsíc přesně na korunu, ale normálně se o tom pobavíme, když je potřeba.
Ano, přijde mi to jako samozřejmost. Je to naše domácnost, naše peníze a naše děti. Hodně by mi vadilo, kdyby to přede mnou tajil. Tam jde o důvěru. Manžel vydělá každý měsíc jinou částku a sám mi řekne kolik peněz a kolik si nechá. Nemám s tím problém. Já jsem u nás ten kdo má na starost poplatky a spoření. Manžel si nechává na úctě určitou částku a zbytek pošle mě a já to třeba dám na spoření. Ale on sám s tím přišel, že to takto budeme dělat, protože on neumí moc šetřit.
@85p Vždy mi to hlásí, když přijde z práce. Na druhý den ale už vím prd...🤣
@85p připadá mi divné, že “má problém ti to říct”, protože pokud nechce, abys to věděla, bylo by přeci jednodušší, placnout jakoukoliv - z jeho pohledu uspokojivou - částku 😀
Nemůže to být tak, že se mu to měsíc od měsíce různě liší?
Jinak, já přesně na korunu taky nevím a manžel u mne to samé. Ale nemáme problém, o tom spolu mluvit, když je potřeba.
Ano a celou mi ji odevzdává a nemá problém. A není to málo peněz.
Ja se priznam, ze jsem hodne zaskocena tim, kolik manzelstvi funguje tak, ze manzele nevedi, kolik ten druhy vydelava😲 Prece pokud jste manzele a nemate rozdelene SJM, tak ty penize jsou spolecne dohromady. Muzete mit tisic vlastnich uctu, ale v pripade rozvodu by se ty penize daly dohromady a rodelily napul (mluvim ted o klasickem SJM, neberu v potaz zadne predmanzelske smlouvy atd).
Je ale fakt, ze pro me je to docela citlive tema, protoze muj otec vzdycky zasadne trval na tom, ze nikdy nerekne matce, kolik vydelava a vzdycky meli oddelene ucty (jsou manzele 41 let!), vysvetlovala jsem mu milionkrat, ze muze chtit mit 'vlastni' penize, ale v manzelstvi to tak neni (pokud neni pravnikem rozdelene SJM).
Jen obecna uavha - ja vlastne nechapu, proc se lidi berou, kdyz si pak chteji hrabat na vlastnim pisecku. Pokud je chlapum zatezko rict vlastni manzelce, kolik vydelavaji, tak fakt nechapu, proc nezustanou svobodni, bezdetni a muzou si delat,co chteji, nemuseji se nikomu zpovidat a muzou si s penezi a celkove zivotem nakladat, jak uznaji za vhodne. Mne by teda dost mrzelo, kdybych byla chlapovi dobra na to, byt jeho partnerkou, mit s nim dite a celkove sdielt zivot, ale nebyl by schopen mi otevrene a bez problemu sdelit, kolik vydelava. A osobne si myslim, ze spousta zenskych dela ramena, ze jim to jako nevadi, kdyz nevedi, kolik manzel vydelava, ale ve skutecnosti zas tak nad veci nejsou a rady by to vedely. Ale to je jen muj soukromy nazor.

@85p mě zas přijde divny, když je chlap podnikatel a dá ženě dost na chod domácnosti plus ještě zbyde na společném úctě dost na vše ostatní, z nej tahat do koruny kolik si on ve svém podnikání vydělal.
U nás by to bylo asi tak.. Já - dnes je poslední den v breznu, kolik sis vydělal čistého na fakturach za tento měsíc? On: ještě mi 3 lidi dluží za pisek, 2 za převoz materiálu, na firemním úctě mám 400 tisíc, ale dnes mi odchází trvale příkazy na mzdy, miláčku třeba taky tvoje auto, bavili jsme se o tom, ze koupím zahradní nábytek na chatu atd.. proč se ptáš? Dochází peníze na našem společném úctě? Pokud ano, řekni a něco tam odklonim. Ps: mám kartu k manželovu osobním účtu. Já: děkuji, jen mi ženy na Koniku dali brouka do hlavy, ze bych měla vědět kolik vlastně vydelas ty jeden vypočítavý manžílku😅