Manželovo tajné příjmy: Zjistí je bankéř při hypotéce?
Ahoj holky, premyslim nad jednou věci, s manželem oba pracujeme a chceme si do budoucna brat hypoteku, nikdy jsme si platy úplně nerikali proste nejak zijeme ale máme predstavu o platu toho druhyho, ale poslední dobou utrácí víc než by podle mě mohl a mám dojem, ze trochu keca o tom kolik bere, ale nemam to jak zjistit, úcty oddeleny, vyplatnice nenosí, asi mi ani o nic nejde, jen by mě to zajimalo, teď když budeme řešit tu hypoteku, tak jsem myslela tam by ten banker nebo finanční poradce mohl v nějaký části procesu říct nahlas ty naše platy ne? Nebo se o tom nemluví? Vy co jste kupovali prosím podelte se 😀😊
já bych řekla, že je načase si sednout a promluvit. Jste manželé, peníze by neměly být soukromá věc. Jak tu hypotéku chcete splácet, když nevíte, kdo kolik vydělává? Pojedete půl na půl, i když jeden z vás třeba bere podstatně víc? Co když budete mít děti, to ti taky do jeho příjmu nic nebude? Jo, je nepříjemné se bavit o penězích, ale k manželství a společnému hospodaření to prostě patří.
Docela dost lidi netusi, ze na tuhle informaci mají ze zakona plne pravo. Manzele jsou si rovni, a to i co se peněz tyce. Manzel,ktery vydělává vice nemuze mit vyssi uroven ziti nez druhy manzel. Jako ze by si vyhazoval s kopytka a druhy drel bídu s nouzí. Penize prijate v manželství jsou společné, tedy v momente kdy prijde mzda na ucet manzela je automaticky i toho druheho. Dalsi vec je, ze znat výši mzdy druheho manzela je vec vymahatelná. Pokud to manzel nesdeli sam, ma druhy manzel pravo si tuto informaci klidne zjisti sam u jeho zamestnavatele. Ten je ze zakona mu povinen tuhle informaci sdělit. V krajnim pripade je mozne i zadat soud ,ktery samozrejme vyhoví,jelikoz je to dane zakonem. Samozřejmě by bylo jine kdyby tento vztah byl upraven předmanželskou smlouvou nebo upravenim SJM. To je ta pravni vec. To ze manzel mzdu taji je vec uz jina. Proc to dela?? Nad timto bych se zamyslela. Neni to v poradku.
My mame oddelene ucty a to bezne i sporici, kazdy svoje, ale o prijmech se normalne bavime. I o stavech na uctech, protoze si do roka max budeme brat druhou hypoteku, takze je to docela zasadni informace, propocitavame, na kolik si vubec muzeme vzit, kolik si muzem dovolit.
My jsme si brali hypotéku teď a několikrát jsme to tam diktovali, také jsme nesli papíry s potvrzením o příjmu od zaměstnavatele. Ale my teda víme, kolik ten druhý vydělává. Manžel má někdy víc někdy míň, to neřeším, občas se zmíní, že nebyla výplata nic moc, někdy zase že byli pěkné odměny a rozdíl může být i 10.000 Kč. Rozhodně mi o tom neříká každý měsíc. Platí, co má, občas nám při odměnách i něco koupí. Tak pokud má tvůj manžel nějakou práci, kde jsou odměny, tak to také tak může mít. Rozhodně moc nevěřím, že si našetřil z minulého měsíce. Buď má schované nějaké peníze nebo bere více než ti řekl. Můj manžel je na tyto informace také opatrný. Když si chce něco koupit nemusí mi nutně říct, že odměny utratil jen za sebe. Když si koupí něco na ryby (což většinou ano) tak to ani nepoznám, že má nový prut za 10.000 Kč 🤣
Tvl to musi byt manzelstvi. Keca o platu a jedina sance jak to zjistit je hypotecni poradce? Nooo... to zní nadějně 🤣🤣🤣
@vitezove Tak děje se to ve spoustě manželstvích / vztazích. Ten druhý mohl mít špatnou zkušenost s předchozí partnerkou / partnerem nebo jeden z páru neumí udržet korunu a je vhodnější, když o dané částce neví. Měla jsem známou, jejíž maminka ukrývala své příjmy, protože její muž byl neskutečný, ale regulérně chronický lakomec a vše jim bral - nechával je o chlebu a umývat se studenou vodou, jejich byt pronajal a rodinu nacvakal do nějaké špeluně. Musela si tajně naspořit, aby od něj mohla s dětmi odejít.
A u příspěvku autorky nevíme, jak to mají oni. Přijde jí, že její partner utrácí nepřiměřeně tomu, jakou částku výdělku jí přizná.

Manžel může vydělávat víc než si myslíš. Měla by sis o tom s partnerem promluvit. Můj muž se ze začátku hodně kroutil, když přišla řeč na peníze. Moc o tom nechtěl mluvit, protože měl blbé zkušenosti z předchozích vztahů. Časem pochopil, že nejsem ten typ, co z něj tahá peníze, abych si koupila drahou kabelku a diamantové náušnice, ale že to chci vědět, abych věděla, co si můžeme a nemůžeme dovolit. A naučili jsme se o tom bavit otevřeně, chvíli trvalo než si to sedlo.