Máte pozitivní zkušenost se směnkou?

lola_
24. led 2014

Ahojte holky. Za poslední měsíc se mi obrátil život naruby (a rovnou dvakrát). Zjistila jsem, že jsem po dvou měsících snažení těhotná (hurááá!) a že mi můj bývalý ,,věnoval" dluhy za cca 90 tisíc, z toho až takovou radost nemám. Člověk, kterému dlužím, je sice relativně slušný, nejsem zatím v žádném registru, ani exekuce nebo něco takového, nicméně jsem zaplatila půlku (20 tisíc vybraný kontokorent, 28 půjčka u Providentu) a do konce února mám zaplatit druhou půlku, na kterou ale nevím, kde vezmu. Na splátkovém kalendáři jsme se nedohodli, chce to prostě hned. Jako na potvoru zrovna nemáme žádnou fin. rezervu, nedávno jsme se brali a zítra letíme na opožděnou svatební cestu na Bali (bohužel když jsem na ty dluhy přišla, už se nedala zrušit, jinak bych samozřejmě ty peníze použila na dluhy). Problém je, že pracuji jen na dohodu, navíc na účet mi chodí jen cca 4 tisíce, zbytek dostávám na ruku, takže mi sotva půjčil ten Provident, banka mi nepůjčí (a vlastně bych byla radši, když bych ty peníze vzala jinde než v bance, chcem za rok žádat o hypo a stačí, že jsem si musela vzít ten kontokorent, nechci ohrozit přiklepnutí hypo). Manžel o tom dluhu neví, za prvý by mi udělal hroznou scénu, pak by šel zabít toho bývalýho (a na něm si není bohužel co vzít, má exekuci na plat, bydlí u nějaký podivný ženský) no a hlavně momentálně mi nemůže nijak pomoct, protože jak říkám, rezervu momentálně nemáme, takže za ním bych šla, jen když by bylo fakt nejhůř. Rodiče taky nepřipadají v úvahu, oni jsou rádi, že vyžijou, proto jsme si i svatbu financovali sami. Ze známých mě nenapadá nikdo, kdo by mi tolik půjčil, navíc se za to pochopitelně i stydím, že bych přijela z Bali opálená a chtěla po někom 40 táců, co by si asi mysleli. Peněz mám relativně dost, 14 000 jen pro sebe (než bude mrně), nájem neplatíme, mobil taky ne, jídlo a benzín platí muž, takže na splátky mám dost (platím tři litry ten Provident a dva litry kontokorent, abych to měla rychle za sebou), ještě bych mohla tři tisíce platit , aniž bych se musela extra omezovat. Ale kde si půjčit? Na netu jsem našla jenom pochybné směnky s poplatkem předem nebo ručení nemovitostí (žádnou nemáme). Máte někdo osobní POZITIVNÍ zkušenost se směnkou? Přeplatit mi nevadí (on ani ten Provident nevychází zrovna levno). Je mi jasný, že budete psát, že jsem mu neměla půjčovat, že to mám říct muži (pokud bych nezvládala splácet, řekla bych mu to, jinak ho stresovat nebudu) apod., já si uvědomuju svou blbost i situaci, na druhou stranu si říkám, že to není zase tolik peněz a zvládnu to sama. Děkuju za konstruktivní rady.🙂

lola_
autor
24. led 2014

jinak budu ráda i za info do zpráv, chápu, že se člověk nechce moc chlubit, že si musel vzít směnku.🙂

blahova_andrea
24. led 2014

@lola_ nikdy si nepůjčuj od lidí a společností, které chtějí peníze předem a nebo ručit nemovitostí za 40.000,- všechno jsou to podvody a dopadla by jsi špatně.
radit ti, aby sis nezačala s bývalým už je dávno bezpředmětné, navíc já sama mám máslo na hlavě, takže nebudu moralizovat. taky nemám muže s čistým štítem 😅 bohužel. každý nemá dokonalý život a občas je prostě třeba řešit problém a ne se hrabat v příčině, na které už nic nezměníš.
já bych se opravdu posnažila domluvit s věřitelem na těch splátkách. po 3000,- to přece není na tak dlouho, možná bys občas zvládla i víc, kdo ví. prostě to je základ, ale vím, že často nereálný. bohužel, jak to dá k soudu a dostane se to k exekutorovi, tak už s tím nic nenaděláš a problémy se začnou kupit. vím, že spousta věřitelů ani nemá zájem lidem vyjít vstříc a splácení si hlídat a raději to prostě dají k exekuci, ať se stará někdo jiný a jim jen chodí peníze ☹

lola_
autor
24. led 2014

no k soudu to rozhodně nedojde, já zase nejsem pitomá, i když bych si měla půjčovat po pěti tisících od známých a prodat půlku svých věcí, tak to nějak udělám.🙂 Na tom splátkovém kalendáři se právě dohodnout nechce, proto se ptám, jestli si někdo tady už nepůjčoval na směnku/u soukromé osoby. Prostě by mi bylo milejší si půjčit od někoho cizího, kdo mě v případě pravidelného splácení nechá na pokoji, ačkoli to hodně přeplatím, než abych chodila po známých, kteří stejně tolik nemají, pak by se to s náma táhlo, že dlužíme, a do toho se mi teda nechce.

hakanka
24. led 2014

Vím, že na to se neptáš, ale místo směnky bych navštívila protidluhovou poradnu a poradila se tam.

lola_
autor
24. led 2014

@hakanka já vím, co mi tam řeknou... říct to manželovi, rodině, od každého si půjčit trošku. Jenomže tomu se chci vyhnout (vím, že by to vyšlo levněji, ale jak jsem psala výše, já znám lidi: nojo, si jede v zimě k moři a pak si půjčuje peníze). Víš, jak to myslím?

blahova_andrea
24. led 2014

@lola_ já si nepůjčovala, ale mám smlouvu o půjčce s přítelem. on dluží mě. jako pokud máš někoho (ale z doporučení nebo známého), tak bych do toho klidně šla. prostě si půjčila a splácela, ale na žádný inzerát bych neodpovídala. to jsou fakt podfukáři. přítel toho má za sebou dost a zkušenosti pozitivní tedy žádné. přeplácení je poslední, co by člověk řešil. bacha na lichváře!!!

blahova_andrea
24. led 2014

@lola_ bohužel takových magorů, co si žijí nad poměry jen díky půjčkám a zatloukají si hřebíčky do vlastních rakví je čím dál víc. já fakt nikdy nepochopím lidi, co si půjčí, aby mohli jet na dovolenou nebo nakoupit vánoční dárky!!!

lola_
autor
24. led 2014

@blahova_andrea to doporučení je to, co tady hledám.🙂 No právě, já bych si taky nikdy na nic nepůjčila, rozhodně ne na dovolenou, jenomže vysvětluj lidem, že prvně byla zaplacená dovolená a pak se vynořily dluhy, že..

blahova_andrea
24. led 2014

@lola_ jj, je to těžký. znám to. řešili jsme dost podobné problémy. já si myslím, že doporučení na soukromou osobu, která ti půjčí tady asi nedostaneš. soukromé osoby toto asi moc pro cizí nedělají. to dělají spíš ti vychcaní, co v tom umí chodit a nedělají to jen pro úroky ☹ jako kdyby mi řekla kamarádka, že sama nemá, ale její teta jo a ten rok dva než to splatím jí to chybět nebude a že se jí zeptá, tak to bych brala, ale jako fakt jít za úplně cizím člověkem? to prostě vždycky zavání? proč by někdo cizí pro tebe něco měl dělat jen tak, když si často nepomůže ani vlastní rodina?! já vím, že tohle slyšet nechceš, ale manžel by to vědět měl. jednou jste manželé a vše je společné a i o starosti se máte přece dělit. navíc víc hlav víc ví. třeba on zná někoho, kdo mi mohl pomoct nebo zná někoho, kdo zná někoho... 😉

lola_
autor
24. led 2014

@blahova_andrea ne jen tak, vždyť já to přeplatím minimálně o desítku.😀 Co se týče manžela, tomu to neřeknu, než budu muset. On teď řeší, jak budem mít malý a těší se na stavbu a na dovolenou, bych mu to celý pokazila, stačí, že ji mám pokaženou já...

blahova_andrea
24. led 2014

@lola_ já myslela, že už jste vzití. a nebylo by tedy řešením odložit svatbu nebo ji udělat skromnější? beru, že svatební cesta už se nedá odvolat, že je zaplacená apod...s tou svatbou už se taky hýbat nedá?
já vím, že přeplatíš, ale vžij se do toho cizího obyčejného člověka, co by ti měl půjčit. jelikož tě nezná, tak nemá žádné záruky, že ty peníze ještě uvidí. v podstatě to pro něj znamená zaplatit právníka nebo notáře, aby mu udělal pořádnou smlouvu nebo směnku, aby si vše pojistil a ošetřil a pak stejně riskuje, že z tebe ty peníze nikdy nevytluče a nebo s tím bude mít spoustu starostí a papírování. myslím, že to doporučení funguje v takovém případě oboustranně. pokud by se ti rozhodl pomoc obyčejný člověk a ne ten, co to dělá běžně a má to jako živnost (tudíž už vlastně často podvodník, protože má na vše páky a umí v tom chodit), tak riskuje stejně jako ty.
jako neříkám, že by se mi nelíbilo použít úspory k takovému výdělku. prostě každému půjčit část a dostat o x tisíc víc. rozhodně víc než v bance na úrocích 😀 ale nikdo mi nezaručí, že kápnu na lidi, kteří splácet opravdu budou. tím nemyslím tebe, ale všeobecně. vše má rub i líc 😉

blahova_andrea
24. led 2014

jo stavbu, ne svatbu 😀 sorry. už ani neumím číst 😅

blahova_andrea
24. led 2014

a vy chcete stavět a nemáte žádné úspory? to si jako budete brát hypo v plné výši? no nevím kolik vydělá manžel, ale ty tou dobou, kdy o ni budete žádat budeš možná už na mateřské, no nevím...to mi taky moc nadějné v bance nepřijde ☹

lola_
autor
24. led 2014

@blahova_andrea no, já nevylučuju ty lidi, co v tom umí chodit, oni mají ty smlouvy ošetřený tak, že když budu platit, přeplatím o x tisíc, když platit nebudu, oškubou mě o všechno, což je docela fér, když vím, že já prostě platit budu..

lola_
autor
24. led 2014

@blahova_andrea ale jo, máme úspory (stavebko) i pozemek, budeme potřebovat hypo 70 procent a dosáhneme na ní i s mateřskou, to není problém.

lola_
autor
24. led 2014

@blahova_andrea jenomže si samozřejmě jen tak nemůžu vzít ze stavebka 40 000, že..🙂

blahova_andrea
24. led 2014

@lola_ no on je problém v tom, že někteří jsou takové svině, že ti placení znemožňují a vše mají nastavené tak, aby jsi prostě smlouvu dodržet nemohla a oškubou tě, i když doma ty peníze nachystané máš. ale to už je fakt těžký kalibr.
tak to je dobře, že to už máte vše zjištěné a propočítané 🙂 tak jen teď vyřešit toto ☹

lola_
autor
24. led 2014

@blahova_andrea no právě. Mohla bych si ještě vzít kreditku u Spořky, cpou miji pokaždé, když tam příjdu, jenomže mám strach, že když jsem vyčerpala těch 20 tisíc kontokorentu, a ještě bych šla do mínusu 40 na kreditce, i když bych to třeba v době žádosti o hypo měla skoro zaplacený, že by nám ji zamítli.

lola_
autor
24. led 2014

tak jsem zjistila, že spořka mi na té kreditce dá stejně max. 20 tisíc. Volala jsem i do různých homecreditů apod., ale bez doložení příjmu mi asi nikde nic nedají. Kuš teda.🙂

laurital
24. led 2014

@lola_ Asi bych raději přemohla hrdost a šla po známých.
Nechci tě strašit, ale když ofiko dostáváš jen 4000,-, co budeš dělat, když onemocníš nebo půjdeš na rizikové?Nemocenská žádná a už teď máš dost splácení.Provident a směnka pak bude větší průšvih, než přiznat barvu a říct to manželovi a vzít něco z toho stavebka.

nonnni
24. led 2014

@lola_ nevim presne, jak vyresit tvou situaci, ale jen jedna technicka. Jak kontokorent, tak kreditka se posuzuji pri posuzovani hypoteky. Takze pokud nemate dost velkou rezervu v zadosti, jakoze se kvalifikujete na 5 milionu a zadate jen o dva, tak budes muset splatit i ten kontokorent a uzavrit ho. Hodne lidi to dela + rusi kreditni karty, aby na hypo dosahli.

Takze, aby se manzel stejne nedozvedel, ze se neco deje, kdyz neprojde hypo. Podle meho bys mu o tom mela rict. Jste novomanzele, uprimnost je fundamentalni. Treba on by vedel, od koho si vypujcit a mohl by navysit i tve splatky, abyste se dluhu zbavili rychleji. Ona je totiz pry od ledna novela, ze se dedi dluhy manzela/manzelky ziskane uz pred snatkem, takze tento dluh je vlastne i jeho dluhem.

blahova_andrea
24. led 2014

@lola_ chápu. prostě se bojíš jít oficiální cestou, aby jste pak v registru neměli moc škraloupů až přijde na tu hypo. tím by se to manžel i dozvěděl. ale já si fakt myslím, že jít neoficiální cestou může být často ta horší varianta.

blahova_andrea
24. led 2014

@nonnni jak jsi přišla prosím tě na ten nový zákon? máš prosím nějaký odkaz? mě holky v práci říkali, že vymáhat se smějí dluhy i po manželce nebo manželovi, ale jen v případě, že vznikly už za doby manželství. ale možná je to o tom, že já se ptala na to, zda to lze vymáhat a ne dědit. dědí se to myslím ale už dávno ☹

danaruj
24. led 2014

Smenku, hlavne tedy bianco, nedoporucuju. Uz jsem videla po dluhu 8000 vyplnenou smenku na 65...navic smenka neni zajisteni. V pripade nesplaceni te muze zalovat dvakrat, ze smenky i pukcky.
Pokud jde o hypoteku tak tam ti kontokorent vetsinou nevadi pokud nejsi v prodleni se splacenim a tudiz v registrech. Banky naopak rady vidi ze jsi mela v minulosti dluh ktery jsi radne platila

laurital
24. led 2014

@blahova_andrea Andrej odkaz nemám, ale opravdu od Nového roku platí, že i dluhy vzniklé před manželstvím mohou vymáhat i na tom z manželů, který s nimi nemá nic společného.
Článek o tom byl např. na Novinkách.

nonnni
24. led 2014

@blahova_andrea nemam odkaz, jen jsem cetla rozsahlou diskusi na rodina,cz , kde se vicemene diskutovalo na tema, jak pekne se stat snazi potrit instituci manzelstvi, kdyz sabotuje i ty lidi, co by se brat chteli.

blahova_andrea
24. led 2014

@laurital aha...to jako od tohoto nového roku? tak to je zase změna, o které nevím. já mluvila o změně k loňskému novému roku a to se nově smělo vymáhat po manželi, ale musel být dluh vzniklý za doby manželství, aspoň tak mi to řekly kolegyně. tak to se jim práce letos zjednodušila, když už nemusí hlídat data 😀 novinám a zprávám v tv v tomto moc nevěřím. moc dobře vím, že vždy píší jen tu část pravdy, která se dobře prodává a s reálnými zákony to často nemá nic společného ☹

blahova_andrea
24. led 2014

@laurital díky, přečtu si

blahova_andrea
24. led 2014

@nonnni no manželství a rodina jsou sabotovány myslím hodně a dlouho. pak se diví, že se lidi neberou a mají jedináčky ☹