icon

Může exekutor sáhnout na důchod?

stekkna
7. dub 2016

Znám paní která platí půjčku na HomeCredit a díky tomu pak nezbývá důchod na jídlo...Důchod ma cca 8500,- Myslíte že může exekutor sáhnout na důchod když je pod životním minimem?

ruzenkas
7. dub 2016

Má paní manžela, nebo vyživovací povinnost k dětem?

stekkna
autor
7. dub 2016

Paní je skoro 80 let, je vdova :/

ruzenkas
7. dub 2016

@stekkna Pokud má paní nepřednostní pohledávku (např. závazek z půjčky), budou jí, při výši důchodu 8 500Kč srážet cca 770 Kč.

stekkna
autor
7. dub 2016

@ruzenkas Moc děkuji za odpověď. Paní platí měsícně skoro 2tisíce úvěr. Vždy pravidelně a bezproblému, to dělá vlastně i ted. Nicméně nyní se její zdravotní stav natolik zhoršil, že nákupem veškerých léku a pomůcek, zaplacením půjčky a energií, jí zbývá na jídlo 500Kč na měsíc. Takže jí nakupuji za své. Mám ale malé dítě a jsem na něj sama, takže to není také nic snadného. Paní má půjčku ještě na 10let! Navíc ani ta půjčka nebyla úplně košér.... takže bude muset přestat platit, já se jen bojím toho aby na tom nebyla ještě hůř než ted....Exekutor jí kromě důchodu nic vzít nemůže

ruzenkas
7. dub 2016

@stekkna A to jí půjčili v takovém věku? Není možnost domluvit nějaké snížení splátek? A pokud je na tom paní zdravotně špatně, tak mě napadá, zda by nechtěla požádat o příspěvek na péči, ze kterého by si mohla platit třeba pečovatelskou službu.

domca89
7. dub 2016

Na důchod jí samozřejmě sáhnout mohou. Bohužel, pokud to byla půjčka na nějaký ten "výhodný" nákup zboží, tak tam půjčí komukoliv a na cokoliv, ještě u toho lžou.

stekkna
autor
7. dub 2016

No bohužel půjčili :/ necháápu jak je to možné i vzhledem k jejímu zdravotnímu stavu. Snížit to nechctějí, nechtějí se mnou ani mluvit ale paní nikoho jiného nemá a je celkem senilní, už si nic nepamatuje, o příspěvek žádala minulý týden

ruzenkas
7. dub 2016

@stekkna Ještě mě napadá jedna věc, jestli by nestálo za to ukázat smlouvu bezplatnému právníkovi, zda nejde nějak "napadnout". Koukala jsem, že jsi z Prahy, tam je v Poradně při finanční tísni jedna super paní doktorka, která je velmi příjemná. Jejich služby jsou zdarma, jen se tam musí člověk telefonicky (mailem) objednat.

kolibricek36
7. dub 2016

@stekkna dle mě to jsou vydřiduši - kolik vlastně si půjčila a kolik let splací, a kolik ještě zbývá splatit?
a vlastně v jejich letech - já bych to fakt řešila přes sociálku - pokud nikoho nemá a je semilní, tak asi těžko by se oháněli tím, že to nevěděli a půjčili

stekkna
autor
7. dub 2016

Ona si to brala před cca 3lety, to byla ještě dobrá. Zhruba za poslední rok se takhle zhoršila a mě nenapadá jiné řešení než to přestat platit. Má to je na šest let. To v žádném případě nezaplatí. Včera jsem jí vezla v noci do nemocnice, nebylo jí dobře a tam jí naměřili tlak 217/ 67 což je síla. Určitě to má z toho jak se stresuje

kolibricek36
7. dub 2016

@stekkna no, jo, ale zas by se zahlužila ještě více - i když by mohla umřít a bylo by - ale pokud tady bude dlouho tak by dlužila čím dál víc - tady není odvěci zajít za někým co se v tom vyzná

sara84
7. dub 2016

Kdyby sla do domova duchodcu, uver- exekuce se zrusi. Muj muz je socialni pracovnik v dome pro seniory. Pokud by jste potrebovala informace, ozvete se!

stekkna
autor
8. dub 2016

@sara84 Moc děkuji to je skvělá rada, ale mi ji chceme mít u sebe. Máme ji moc rádi.
Co když půjde do domova třeba na 2-3 měsíce? to by jí ten uver pak obnovili?

sara84
8. dub 2016

Tak manzel rika, ze exekuce se nastupem do zarizeni pouze pozastavi, pri odchodu se obnovi. A co ten prispevek na peci by nepomohl? A prispevek na bydleni treba?

oliik
8. dub 2016

exekuce se nastupem do domova duchodcu v zadnem pripade nerusi ani nepozastavuje. musela by podat navrh na odklad/zastaveni exekuce, ale pravdepodobne by ji nebylo vyhoveno.

ivis_b
8. dub 2016

@oliik presne tak.

sara84
8. dub 2016

@oliik manzel tak min jednou za mesic zada o pozastaveni exekuce klienta domova, doklada kolik plati za domov, kolik ma duchod, 15% mu musi ze zakona zustat na osobni potrebu a rika, ze zatim mu nikdy pozastaveni neodmitli! Vzdy byla pozastavena....

sara84
8. dub 2016

@stekkna pokud by jste chtěla. můžu poslat na email formular. Žádost se posílá do 2 dnu od nástupu do zařízení na Státní správu sociálního zabezpečení Praha/důchodové/ exekuce - ti na základě výše uhrady v domově ( to co by měl platit, i když má nižší důchod a úhradu má např. sníženou) informují exekutora a veřitele o pozastavení exekuce. Bohužel pokud z domova odejte, exekuce se znovu obnoví!

ivis_b
8. dub 2016

@sara84 pleteš dvě různé věci dohromady. O odkladu/zastavení rozhoduje zásadně pouze exekutor, resp. exekuční soud, rozhodě ne sociálka. Sociálka ale provádí srážky, takže musí hlídat, aby z příjmu povinného zůstala nepostižitelná část. Pokud tam žádná rezerva není, srážky se neprovádí. Když se příjem zvýší, ve srážkách se normálně pokračuje. Pokud nelze srážet víc než rok, může si povinná zažádat o zastavení exekuce co do srážek ze mzdy. Ale nesouvisí to s pobytem v domově důchodců, to je nesmysl.

sara84
9. dub 2016

@ivis_b ja se s vami nebudu hadat...ja vim jaka je praxe...pro pobyt v zarizeni typu domov duchodcu, domov se zvlastnim rezimem atd. Je tento postup...

ivis_b
9. dub 2016

@sara84 ja s vami taky ne. Jsem pravnik a tyto veci resim denne. Tim moje prispevky v teto diskuzi konci.

ilonne
9. dub 2016

@sara84 Jenže je to z toho důvodu jak píše
@ivis_b , laicky prostě po zaplacení povinnych plateb těmto zařízením,,kdy tyto platby mají přednost, uz pak nezbývá na další splátky. Pokud by byl v domově důchodců např. bývalý prezident, jehož důchod je o něčem jiném, exekuce by normálně běžela dál.

oliik
9. dub 2016

@ivis_b má pravdu. Taky jsem právník a rok a půl jsem byla zaměstnaná na exekutorském úřadě. Pokud má paní důchod, ze kterého je možné provádět srážky, tak jak bylo napsáno (zákonem přesně upraveno, jak se srážky provádějí a kolik musí povinnému zůstat), není důvod exekuci zastavit, oprávněný se zastavením souhlasit nebude a exekuční soud mu dá za pravdu. Pokud není možno srážet, tak se srážet nebude a exekutor bude hledat jiný majetek, jiný způsob exekuce. Nijak to ale nesouvisí s domovem důchodců. Pani ať si požádá o nějaké soc. dávky (příspěvek na bydlení apod.) na ty exekutor nemůže.

oliik
9. dub 2016

@sara84 Nesmysl. Z důchodu se provádějí srážky jako z jakékoli jiné mzdy. Srážky provádí sociálka. Nevím z hlavy, jaká je minimální výše důchodu, aby mohly být srážky prováděny. Pokud takové výše důchod dosahuje, je sráženo. Povinnému vždy musí zůstat nezabavitelná částka, kterou stanoví zákon (něco kolem 6.000 Kč). Je ale jedno, jestli je povinný v domově důchodců nebo bydlí v pronajatém bytě.

stekkna
autor
9. dub 2016

Holky tak změna situace. Nevím jestli jsem psala ale babička je v nemocnici a dnes došlo k takovému zvratu v psychice že byla převezena na psychiatrii. Splácí měsíčně 2499,- v pondělí zavolám na Home Credit a pokusím se něco zjistit

kolibricek36
10. dub 2016

@oliik hele kdyby jsem to měla platit já tak mi nezbude ani těch 6000Kč, to mi věř .... A ještě jedno, za 6000Kč v domově důchodců tě nevezmou - platí se tam měsíčně mnohem víc ....

sara84
10. dub 2016

@stekkna to mě mrzí, tak přejeme, ať se babička v nemocnici zlepší!