icon

Na čem pravidelně měsíčně ušetřit?

tyf
5. kvě 2015

Ahoj, asi trochu vtipná otázka, ale třeba mě inspirujete. Potřebuju měsíčně najít v našem napjatém rozpočtu částku asi 3000 navíc, nemáte nějaký typ, na čem pravidelně měsíčně ušetřit peníz?

lenka5731
17. čer 2015

@zuzana_ka myslím, že je normální, že člověk v 35 letech (svůj věk jsem napsala, stejně jako dobu od kdy pracuji) prožil různá období a ne každé tvrzení a okolnost se vztahuje na celou dobu jeho produktivního věku. Myslím, že uvažující člověk si to přebere a nemusí klást tisíc doplňujících otázek. Tys mi mimochodem na mou otázku neodpověděla (což pochopitelně nemusíš, ale pak nechápu, proč bych měla odpovídat já tobě) 😉

sisstin
17. čer 2015

@zuzana_ka jediný, na co jsem zatím přišla, je používat místo drahýho prášků a aviváže, sliz na praní a vodu změkčit octem, náklady oproti kupovaným věcem z drogerky nula nula prd 😉

lenka5731
17. čer 2015

@sisstin za dobu, co jsi registrovaná na MK tu proběhlo asi sto podobných diskusí, některé dost obsáhlé, tak si počti, jestli chceš 🙂 Je tu i skupina o šetření, teď si z hlavy nevybavuji název, ale určitě bys ji našla. Teď to tam moc nežije, tohle téma se časem vyčerpá 🙂, ale příspěvků v historii je tam taky hodně.

sisstin
17. čer 2015

@lenka5731 jo no, akorát jsem je nepotřebovala, ted jo 😅 jdu hledat 🙂

chris_n
17. čer 2015

@xbohu já bych ještě k tomu šetření jak blázen něco dodala... pracuji cca od 21 nebo 22 (předtím jsem od patnácti chodila po brigádách (ale to bylo tak kapesné). Šetřit se mi dařilo celkem slušně. S manželem nakonec taky... ALE.... pro nás třeba není život jen otázkou práce, doma, práce, doma.. chceme něco zažít, užít si, předat i dětem nějaké zážitky... A tudíž jsme před svatbou, koupí bytu a rodinou jezdili i na dovolenou. Co si budeme povidat, s dětmi už je to složitější a dražší jezdit na dovolenou. A třeba u nás na koupi nějakého rozumného bydlení, za nízkou hypotéku nebo skoro žádnou bychom se museli bavit o částkách třeba milon, milion a půl. Pokud nechci zakládat rodinu v pětatřiceti, tak moc nevidím cestu k tomu, takhle velké peníze našetřit (mluvíme li o výdělcích běžných, průměrných)

zuzana_ka
17. čer 2015

@sisstin chceš tedy konkrétní typy kde ušetřit?🙂
hodně se dá ušetřit na jídle, jak už tu bylo 100x psáno🙂 dělat domácí pomazánky, péct si vlastní pečivo, nekupovat pet štávy, ale sirup či dělat čaj. Když vaříme, tak děláme hodně omáčky jako rajskou či sýrovou. Steaky moc neděláme🙂
Hledáme různě akce, ale zase nekupujeme věci v akci za každou cenu. Koukáme na ceny za 100g či kus apod. Takže při zjištění, že za prací kapsli dám 10kč, bylo jasné, že prací prášek v ceně vede🙂
Jinak co neděláme a mohli bychom dělat, tak šetřit na benzínu, protože hodně jezdíme na výlety a nerada bych se toho vzdala🙂

sisstin
17. čer 2015

@zuzana_ka na jídle ušetřím nejvíc, mně stačí dva rohlíky denně, syn bude chodit na obědy a bude 😅

sisstin
17. čer 2015

@zuzana_ka já se vzdala nehtů, diamand lashes, kadeřnici jsem hodně omezila, nekupuju si skoro oblečení, nedávám si už kafíčka atd, ale zas to spolkne výbava na mimino a ušetřeno mám zas kulový 😅

xpila
17. čer 2015

@sisstin Jenže to je zas šetření na úkor zdraví, spíš bys měla začít u věcí, které se dají omezit "bez následků".
Takže za mě:
- Udělala jsem si tabulku příjmů a výdajů, výdaje mám rozčleněné podle typu (jídlo, drogerie, bydlení, oblečení, služby apod.). Jen to chce zapisovat minimálně 3 měsíce, aby se projevily i dlouhodobější výdaje (např. prací prášek nekupuješ každý měsíc). Pak uvidíš, co je zbytečné a kolik je minimum peněz, které potřebujete k "přežití".
- Když je opravdu výhodná akce na trvanlivé věci, tak toho nakoupím víc. Např. prací gel (kupuju v Lidlu), toaletní papír, trvanlivé potraviny (rýže, mouka) apod.
- Jakmile přijdou peníze (výplata, rodičák) tak to, co je nad nutné výdaje, okamžitě poslat na spořící účet. To se mi osvědčilo maximálně, jakmile nemám peníze na běžném účtu, tak je prostě neutratím, protože mi je líto je posílat zpět ze spořícího.
- Mít minimum hotovosti v peněžence. Opět pokud tam ty peníze nemám, tak toho utratím mnohem míň (a to i když mám samozřejmě kartu, ale prostě už je k tomu takový psychologický blok a ne všude karty berou).
- Co se týče jídla - kupovat vše v jeho základní podobě, jinak platíš za práci někoho cizího (např. mražená mrkev) a kupovat to, co je zrovna v sezóně (např. nemá smysl kupovat rajčata v zimě, kdy jsou předražená a bez chuti).
- Zrevidovat pojistky, některé už můžou být zastaralé a zbytečně se přeplácí. Tady se mi hodně vyplatil finanční poradce, ale je to rodinný známý, kterému věřím a vím, že mi nebude cpát něco, jen aby na tom vydělal.
- Nejezdit zbytečně autem, nafta/benzín povětšinou dělá velkou částku.
- Doma šetřit na energiích - když si čistím zuby, tak zastavit vodu (pro mě odmala automatické, ale přítel se to musel naučit), zhasínat v místnostech, kde nejsem, zbytečně netopit na maximum (třeba v ložnici zapínám v zimě topení jen chvíli před tím, než jdeme spát a na noc vypínám).

Toť za mě asi tak vše 🙂

sisstin
17. čer 2015

@xpila díkes, u nás je problém, že budem rádi, když budem mít na nutné výdaje, ne-to ještě šetřit...no bude to zkouška, snad projdu 😅 zapisovat výdaje si hodlám, už mám appku na to 😅

xpila
17. čer 2015

@sisstin Já si udělala tabulku na Google, takže ji mám neustále "u sebe" a vše tam zapisuju hned (teda teď už moc ne, protože už to tolik nehlídám). Taky jsem si myslela, že nijak neutrácím (třeba oblečení si kupuju jednou za čas, až když je opravdu potřeba), ale pak uvidíš, jak ty výdaje lítají 🙂

chris_n
17. čer 2015

@nov777 ono odchod za prací do zahraničí neznamená vždy jen rozbití domácnosti... taky jsme potrebovali lepší příjmy, manžel dostal nabídku v zahraničí, tka to přijal... a světe div se... my šly s ním. A je to pro nás to nejlepší, ikdyž riskantní, rozhodnutí, co jsme udelali.

nov777
17. čer 2015

@chris_n Az na to, ze o odchodu rodiny tu nikdo nemluvil. Komentar znel tak, ze poslu muze vydelavat.

chris_n
17. čer 2015

@nov777 tak pošlu vydělat v hodně případech končí odchodem celé rodiny 😉

jo a co se týče té rezervy... taky jsme jí měli..ted nemáme a tvoříme ji od začátku (respektive máme, ale ne na 6m - to bychom byli super boháči a ani nevím, kde takové velké peníze bez úhony skladovat). Právě proto, že jsme šli do rizika a zkusili život v zahraničí.

lenka5731
17. čer 2015

@nov777 tebe dneska něco hodně žere, co? Z tebe ten jed jen kape. 🙂 Chytáš se tu každého slova, které tu někdo napíše, hledáš mouchy, napadáš ... nevšimla jsem si, že bys přispěla do diskuse něčím jiným než kritikou ostatních a vyzdvihováním toho, jak to ty děláš samozřejmě nejlépe a rezervu máš, jak jinak, dostatečnou 😅 Ono když opravdu chceš, tak jde za určitých okolností ledacos. Sebrat se a začít vydělávat dvojnásobek, za dvacet let práce si vydělat na dům, byt, pozemek a já nevím, co tu psali. Proč by to nešlo, když chceš a něco pro to uděláš. 🙂 A jestli to někomu závidíš, tak snižováním ostatních sobě stejně nepomůžeš.

78marcela
17. čer 2015

@xpila dobre tipy. Za sebe jeste dodam, ze me pomohlo si penize navic posilat na sporici ucet ale na takovy, ktery nevidim. Kdyz mam založeny normalni sporici u bezneho uctu a po otevreni netbankingu tam ty penize vidim, tak to pro me bylo stejne, jako by byly na beznem. Kdyz je nevidim, tak pro me jakoby neexistuji a nevyberu je.

nov777
17. čer 2015

@lenka5731 A nemas nahodou problem spis ty? Viz tvoje prispevky. 😉 Ospravedlnujes se v kazdem prispevku. Ja tu potrebu nemam.

lenka5731
17. čer 2015

@nov777 nevím, co považuješ za problém? Že mám muže, který se osvědčil ve velké krizi, umí zabezpečit rodinu, máme se rádi a máme se poměrně dobře? 😅 Můj problém je, že jsem zbytečně chytlavá a takové prázdné blábolení o plánování a podobně mi vadí (moje chyba, že je čtu). Tvou motivaci nevidím. Jen si rýpnutím do ostatních zlepšit náladu, zlepšit se sama ve svých očích, tak snad se ti to povedlo. 😉

nov777
17. čer 2015

@lenka5731 To vis, ze jo. Ja jsem v pohode 😉

lenka5731
17. čer 2015

@nov777 jj, to je hned poznat.

bayt
17. čer 2015

@lenka5731 jedinej, kdo reaguje agresivně, jsi ty - asi se teda nemáte tak moc dobře, když to tady musíš tak silácky deklamovat

zuzana_ka
17. čer 2015

@sisstin doufám, že nebudete v takové tíživé situaci, kdy budeš jíst jen dva rohlíky🙂

chris_n
17. čer 2015

@bayt ale prd 😉 kazdej máme styl vyjadrování a Lenka mela svůj expresivní... a pak se do toho obuly obě...

nov777
17. čer 2015

@chris_n Muzes mi oznacit, kde se do ni navazim? Ja to ctu furt dokola a nevidim nic. Fakt objektivne se snazim hledat.

sisstin
17. čer 2015

@zuzana_ka no zatím to jako moc růžově nevypadá...snad to bude lepší, než si myslim 😅

lenka5731
17. čer 2015

@bayt každý máme nějaký styl vyjadřování a že je mi ten můj téměř výhradně na škodu - na to už jsem si zvykla. Prostě jsem často slon v porcelánu, forma často zabije obsah, klidně si to přiznám. 😀 Nemůžeme být všichni dokonalí.

lenka5731
17. čer 2015

@bayt

@nov777 tak jestli se máte dobře, tady se o to můžete podělit 😉
http://nadejeprotebe.cz/pribeh-markety-pivonkove/ číslo účtu vpravo nahoře

zuzana_ka
17. čer 2015

@sisstin omlouvám se, nic mi do toho není, ale v blogu máš kočárek BGB a tady píšeš o dvou rohlíkách? 🙂 🙂 🙂

chris_n
17. čer 2015

@zuzana_ka třeba po prvním sourozenci a jeste v té době nebyl problem...

zuzana_ka
17. čer 2015

@chris_n třeba...

Strana