icon

Náklady na miminko za měsíc

no_title
30. dub 2016

Ahoj holky,
vím, že už podobná diskuse existuje, ale řeší se tam spíše prvopočáteční investice 🙂. Zajímalo by mě, kolik vás měsíčně stojí miminko a kolik myslíte, že by mohlo stát mě? Už jsem nad tím hodně přemýšlela, kde ušetřit a tak. Chceme používat látkové pleny a bezplenkovou komunikační metodu. Kojit mohu bohužel kvůli zdravotním problémům max 3 měsíce. Ale přesnídávky bych chtěla dělat výhradně domácí... Oblečení po kamarádkách nebo z bazárku.
Měli jsme totiž s manželem debatu na téma děti a finance. Manžel to chce odložit kvůli financím, ale já jsem neplodná a už teď ve 25 letech bude velký boj otěhotnět, natož kdyby se to odložilo do 30, kdy je s mou diagnózou prakticky nemožné otěhotnět. Až tak mizerně finančně na tom nejsme, máme kde bydlet, máme co jíst, můžeme jet na dovolenou. Jen musíme trochu rozvažovat rozpočet, když je nějaká větší náhlá investice, tak potom musíme kupovat levnější jídlo apod. Manžel se bojí do takového stavu přivést děti, ale čekat u nás by znamenalo nemít děti vůbec ☹. Prvopočáteční investice jsme si už ujasnili, budeme vše kupovat z druhé ruky a třeba první kočárek budeme kupovat až ten pro větší a sedící dítě, protože chceme nosit... Ale teď jsou otázkou ty měsíční výdaje no 🙂.

Strana
z3
simbelmine
2. čer 2016

Nás první měsíce nestála dcerka skoro nic. Látkovky + bezplenkovka + kojení; žádné chemické ubrousky, jednorázové přebalovací podložky a podobné zbytečnosti jsem nekupovala.Kosmetiku taky nepoužívám, myjeme jen ve vodě a na občasné zarudnutí mám jeden krém. Ono se dá krásně žít jen s minimem věcí, pokud člověk nepodlehne reklamě a "výbavičkovým albíčkům" tady na koňovi 😉. Jen občas ulítnu a koupím jí nějakou vychytávku, třeba softshellové kalhoty nebo merino kuklu, které nosila od podzimu do jara do šátku.
P.S. rozhodnutí jen nosit chválím 😉.
P.P.S. kojení ještě projednej s nějakou laktační poradnou, ono jde kojit i při braní léků, jen doktoři o tom neví/nechtějí vědět.

marketa11112
2. čer 2016

@simbelmine noseni je super, ale u nas třeba kvůli nedonosenosti a padani k jedne strane bylo zakazano do 6 mesicu, odrazedlo mame zakazane dodnes.. ono vždy nejde vse tak, jak si clovek představuje..navic dobry satek ci nositko stoji také 3000, takze za to clovek muze mit i kocarek...u nas fungovalo oboje, ted uz je syn tezky a jisti vse kocar.. stále ten první od narozeni koupeny po jednom prckovi a stále je jako novy..

drzticka81
27. čer 2016

tak musim napsat, ze nas nase deti na zacatku taky nestaly buhvijake penize- u prvniho mimina vseci nakupuji nezbytnosti, ale cim ma clovek vic deti, si uvedomuje, ze toho tolik nepotrebuje........my kupovali jen kocar hluboky plus sportak v jednom za 7 novy-myslim, ze nam vydrzi i na 3. dite (druhe jsem v korbicce vubec nemela-nosila jsem v satku pozdeji v manduce), na hygienu jsem u druheho poridila jen bepanhten, imazol, slunecnicovy olej z lekarny tot vse- zadne ubrousky (ale pouzivam je na ven doted)-myla jsem vodou 🙂)) plenky jsem mela jednorazovky z alberta za 160 balik (na mesic zezacatku tak max 3 baliky, pak uz dite spotrebovava min), kojila jsem-(teda stale kojim uz 4 roky vkuse)-kolik stoji UM nevim, prvni prikrmy -kdyz budete delat domaci-taky tolik nestoji 🙂))) hure je to v lekarne - pokud je dite nemocne (nejvice me stve, ze pokazde mudra na stejny druh kasle zvoli jiny pripravek -doma 50 tisic otevrenych flasticek na kasel - clovek se pouci a pak kupuje osvedcene veci), boty se budou potrebovat pozdeji (kolem roku), jinak my meli pujcenou postylku (putuje po rodine), ohradku, jidelni zidlicku, kamoska mi pujcila monitor dechu, obleceni atd. proste plno veci -miminko toho ale tolik nepotrebuje (u tretiho budu nosit v satku, bude spat u me v posteli-minimalizuju pocet veci!!!)
takze me dite mesicne vyslo jen na ty plenky -myslim, ze se vlezlo max do 1 000 (a to mozna prehanim)

Strana
z3