icon

Náklady na miminko za měsíc

no_title
30. dub 2016

Ahoj holky,
vím, že už podobná diskuse existuje, ale řeší se tam spíše prvopočáteční investice 🙂. Zajímalo by mě, kolik vás měsíčně stojí miminko a kolik myslíte, že by mohlo stát mě? Už jsem nad tím hodně přemýšlela, kde ušetřit a tak. Chceme používat látkové pleny a bezplenkovou komunikační metodu. Kojit mohu bohužel kvůli zdravotním problémům max 3 měsíce. Ale přesnídávky bych chtěla dělat výhradně domácí... Oblečení po kamarádkách nebo z bazárku.
Měli jsme totiž s manželem debatu na téma děti a finance. Manžel to chce odložit kvůli financím, ale já jsem neplodná a už teď ve 25 letech bude velký boj otěhotnět, natož kdyby se to odložilo do 30, kdy je s mou diagnózou prakticky nemožné otěhotnět. Až tak mizerně finančně na tom nejsme, máme kde bydlet, máme co jíst, můžeme jet na dovolenou. Jen musíme trochu rozvažovat rozpočet, když je nějaká větší náhlá investice, tak potom musíme kupovat levnější jídlo apod. Manžel se bojí do takového stavu přivést děti, ale čekat u nás by znamenalo nemít děti vůbec ☹. Prvopočáteční investice jsme si už ujasnili, budeme vše kupovat z druhé ruky a třeba první kočárek budeme kupovat až ten pro větší a sedící dítě, protože chceme nosit... Ale teď jsou otázkou ty měsíční výdaje no 🙂.

Strana
z3
andreaandrejka
1. kvě 2016

Pokud máš takové problémy jaké máš, určitě to neodkládej a začněte se snažit 🙂 Jak tu píší holky nade mnou, není to tak těžké, výbavička se dá pořídit za normální peníze, pokud budeš kojit, máš vyhráno, pokud ne, počítej za UM tak ty 3tisíce měsíčně.
Kdyby jste na tom byli finančně špatně, tak by jste o tom ani neuvažovali, ne? 🙂

Čekám ted své první miminko, a i když kupujeme všechno nové, nejdeme cestou nejdražšího a nejluxusnějšího, a i já jsem nad tím přemýšlela, na kolik nás to celé vyjde a musím opravdu říct, že to není nic, co by se nedalo zvládnout. Pokud projdeš bazárky a dostaneš něco z druhé ruky, budeš mít všechno potřebné za pár korun 🙂

pandabox
1. kvě 2016

@eficenka zalezi, muzes byt oo cisari, dite se nechce noist apod..
Kazde dite je naprosto jine a treba dat spat dite v kocarku ven na vzduch mi prijde taky dobry..

madre1
1. kvě 2016

@michalusenka ,záleží na tom,jak hladové máš dítě-tzn.,jestli mu děláš UM i v noci a to byl náš případ.Některé děti na UM spí celou noc v kuse a některým se musí udělat 2-3 dávky UM navíc,aby neřvaly hlady.Také záleží na tom,do jak kvalitního UM chceš investovat.Já kupovala před 9.roky Nutrilon a tenkrát mě to na 3000kč/měsíc opravdu vycházelo 😝
Já do ovocných přesnídávek cukr přidávám.I v UM a MM se cukr začíná po 4.měsíci objevovat-musí,aby to výživově vycházelo,když se začínají odbourávat mléčné dávky a v masozelenových příkrmech ho tolik není,jako v mléce 😉

marketa11112
1. kvě 2016

@madre1 dnes to opravdu tolik není. mlicko je levnejsi. a když ještě třeba jako ja nakupujes v akcich...... je ale fakt, ze ja stále alespoň malicko kojila a mlicko vyslo tak na 1000 mesicne. ale myslim, ze při plne davce by to bylo kolem 1500. davala jsem bebu, po nutrilonu mel maly silene koliky.navic kvalita všech mlicek musí splnovat urcite jasne požadavky, jsou tam velke kontroly, takze kvalitni jsou mlicka všechny at drazsi ci levnejsi. jen proste jde o to,ktere miminku sedne. je to jako u plenek. latkarky třeba mluvi o silenych cenách u papirovek. není to tak horke. ja presto, ze prebaluji hodne, dam za plenky max. 700 mesicne. ale kupuji v akci aproste neberu nejdrazsi plenky... kvalita oproti tem levnejsim a slusnym vyzkousenym stejne není o tolik lepsi..... ditko v papirovkach me pak bude stat stejne jako ditko v lepších latkovkach. stve me jen ten odpad....a opruzeniny nikdy nemel...
pravda je takova, ze cukr je ve vsem. ja také malému dam kde co, ale třeba kupovanou sladkou přesnídávku by mi nesnedl.. proste sladke nechce. i do domaci buchty davam méně cukru nez je v receptu... jsme tak zvykli. on ani na navsteve hodne sladke nesni, nebo sladky jogurt také ne. naplne v jogurtu zamichavam do bílého jen tak z poloviny...

madre1
1. kvě 2016

@marketa11112 ,vzhledem k tomu,že Nutrilon 800g stojí dnes min. 300kč(velice ojediněle)a to balení od 6.měsíců vystačí tabulkově jen na 20 dávek,vyjde jedna dávka na 15 kč.Jsou potřeba 4 denně,což je 60kč a na 30 dní to vyjde na 1800kč.Teď si vem,že kojenec,který není dokrmován,vyžahne denně min. 8(ikdyž trochu menších)porcí.Takže když si zdvojnásobíme 1800kč,vyjde to na 3600kč/měsíc.Před těmi 9.roky mě u miminka ve věku do 4.měsíců vyšla dávka na 13kč,což bylo 104kč denně a za 30 dní to bylo 3120kč.
Tak zkus podobně propočítat tu Bebu,ale nemyslím si,že by byla tak levná nebo ano? 😅

78marcela
1. kvě 2016

@madre1 jak ktere mimco, nase mala ma 8 mesicu, zhruba od toho pul roku davam dve davky denne, na doporuceni doktorky, ktera rikala, ze maji byt dve davkymleka a jedna mlecna davka v jine podobe,napr. jogurt, kase...
Koupila jsem v akci Babydream z Rossmanna za 89,- kc 600 gramu. Krabice mi vydrzi cca 10 dnu, tzn zemale za mleko dam asi 300 mesicne.

78marcela
1. kvě 2016

@marketa11112 jinak souhlasim, neni treba kupovat to nejdrazsi, proc bych mela kupovat nejdrazsi bile pampers, kdyz mi stejnou sluzbu udelaji i smouli z Alberta, nehlede na to, ze v dtestu dopadly i lepe jak nektere pampers. A kdyz jsou za 169 v akci a davam tri baliky mesicne, tak to vyjde na tech 510-550 mesicne.
A jsou dobre. Ja teda kupuju jine, mam polske Dada, ale smouly jsme taky meli a nemuzu proti nim nic rict.
Nechtela bych kupovat ty uplne nejlevnejsi basic nebo tak neco, kamararka mi je dala na zkousku a byly o nicem, ale v te stredni cenove relaci se daji najit plenky srovnatelne s pampers a o pulku levnejsi.
Pokud clovek chce a umi setrit, tak bych to opravdu nevidela tak strasne, i s ostatnim jidlem se vsim vsudy se clovek muze do tech 2000,- vlezt. Zalezi teda taky na sezone, co se tyka ovoce a zeleniny.

Ale spousta veci je zbytecnych...my jsme se v pohode obesly bez kojiciho polstare, bez polohovacich valecku, bez klinovych polstaru, bez ohradky, bez kosiku a vselijakych dalsich uplne zbytecnych serepeticek, nemame ani prebalovaci komodu a nechybi mi. Mam na postylce pripevnenou prebalovaci podlozku s pevnym dnem a stejne malou prevazne prebaluju v postylce nebo na posteli a prebalovaci podlozka slouzi jako odkladaci plocha.

marketa11112
2. kvě 2016

@madre1 nutrilon se da koupit v akci i za 259, bebu jsem kupovala v akci za 209 i za 199. sunar davam ted a byva za 199 , ale koupim často i třeba i za 159. chce to koupit vždy vic baleni od akce do akce. 🙂) . snad nikdy jsme nekoupila mlicko za tzv. beznou cenu, ...mala miminka jedi mensi davky, vetsi sice vice, ale zase méně často. od 4 mesice se uz pomalu muze zacit s příkrmem. nase dite nikdy nejedlo stejnou davku, kazde jidlo to bylo jinak. často i dnes zbytečky vylevam. a urcite nikdy nestalo mlicko 3000 za mesic. to je uz cena za vse...

kacenka1111
2. kvě 2016

@marketa11112 nase UM stalo 3000 mesicne, kdyz jsme ho jeste nemeli napsane od doktora...Nutrilon...

marketa11112
2. kvě 2016

@78marcela 🙂)) dekuji. ano hodne věci je zbytečných. i nam se stalo, ze jsme par věci koupili a zase prodali. u nas třeba neprosla miminkovska houpačka.. krasny nadstandart.. ale dite v nem nechtělo byt. když uz by tam byt chtěl, tak zase uz nestacila vaha, na kterou byla houpačka urcena... takze pro nas na nic. nam největší službu dela teda ohradka, v patre postýlka.. pac v patrovem dome to jinak nelze udelat. maly mi dole v ohrádce spinka, mame v ni matracku, když byl malicky, tak si tam i hral... to uz by mi ted neproslo. pak teda miluji nas prebalovak s koupaci vanickou a kos na pleny.. super vynalez.jo a co je teda potřeba je jidelni zidlicka. nas maly dlouhoi nesedel, tak jsme kupovala vhodnou od narozeni. schanela jsem starsi, nesehnala jsem tento typ. tak jsem jako z mala věci koupila novou. tak ta stala 3000. proste pokud to budu brat tak, ze rodicak na 3 roky je 7600, tak vystaci na stravu pro matku a dite a bezne potřeby jako jsou plenky a drogerie, par levnějších věci od hadriku, po nocnik. to se urcite z těchto penez zvladnout da. z platu manžela se plati proste bydleni, pojistky a vse ostatní......
nam třeba na veskere jidlo a drogerii pro nas tri (2 nenazrani dospeli a male dite)a 7 malych psiku, papouska, vodni zelvu...staci 7000 mesicne....chce to jen trosku premyslet, nakupovat věci v akcich, varit, pect doma apod. ...... a to fakt nijak extra nesetrime, koupime vseho dostatek, nikdo netrpi...

marketa11112
2. kvě 2016

jinak me trosku prekvapuje, jak každý vi uplne presne, kolik ho to ci ono stoji za mesic. ja teda nevim, zda maly vypil 5 ci 7 krabic mlicka , zda spotrebuji 5 ci 7 baliku plen , zda mi sni 4 ci 5 kasi apod... proste nevim. vim jen, kolik utratíme za vse dohromady, tak castku z toho odhaduji. ale když jsme s manzelem byli sami, jidlo a drogerie nas stali tak 5000, ted max do 7000 i s dítětem....neprijde mi t o tedy tak hrozne....

78marcela
2. kvě 2016

@marketa11112 ja vim, ze prumerne ma 6 plenek na den,nekdy o jednu vic,nekdy min, ale balik mam na cca 10 dnu, jestema trojky a ty jsou v baliku 60-62 ks.
My nemame patrovy dum, ale taky mame dve postylky. Jednu vloznici a jednu v obyvaku, aby tam mohla byt s nama. V obyvaku je velika,140x70 cm, tak tam ma dost mista. A jeste samozrejme puzzle koberec.
Jidelni zidlicku od vcera pouzivame taky, doma je od vanoc, ale doted jsem krmila v lehatku (za stovku od kamaradky). Koupaci lehatko jsme taky nemeli, mamka vypujcila od kolegyne z prace, ale stejne vtom nebyvala.

madre1
2. kvě 2016

@marketa11112 ,stačí umět počítat 😉
Rozhodně mi nepřijde zbytečné investovat do výživy vlastního dítěte.Když jsem ho nemohla kojit,chtěla jsem mu dopřát nekvalitnější UM,které bylo tenkrát na trhu.Před 9.roky akce typu 2+1 zdrama apd. na Nutrilon nebyly.Spíš k tomu přidávali kaši/hrneček na učení/čepičku.Já třeba nechápu,jak někdo může dítěti koupit boty po někom,aniž by si uvědomil,že mu doživotně ničí nohy a následně i záda 😖
Co se týče látkových plen,tak já třeba kupuju v Albertu ty se šmoulama.Je to český výrobce a když občas stojí balík 169kč,vyjdou mě pleny na nec. 3,40kč/ks 😉

letadlo13
2. kvě 2016

@no_title mléko nevím, kojila jsem plně. Ale látkovky mě vyšly na 3-4000,- a to byly některé nové a hodně bazárek. Mám toho dost na 2 děti 🙂 šla jsem po parametrech a ne po obrázcích a značkách. Kalhotovky jsem nekoupila za víc než 70 Kč za jedny a byly jak nové 🙂 pokud neplánuješ druhé, ještě je pak přes bazárek protočíš. Peru v mýdlovém slizu, takže to dá na praní plen asi 30-40Kč měsíčně a to jsem možná i přehnala 🙂, samozřejmě plus elektrika a voda asi na 2 pračky týdně. To neudělalo na spotřebě rozdíl. Mám bezva pračku. Do půl roku nestál malý skoro nic, jenom nějaké praní a vodu na koupání. Výbavička bazárková (jako nová vč. Kočárku, látkovek a monitoru dechu) asi 15000,- nechybělo nic. Občas jsme dali 200,- za bepanten nebo mastičku na kašel z Justu. Malý byl zdravý a nebylo nic třeba.
Hodně věcí se dá půjčit od známých, většině lidí se po půdách válí hromada postýlek a koloběžek.
Teď po roce je už to vidět, jídlo uvařím spolu s naším a občas přesnídávku, ale začínají věci jako zimní boty, odrážedlo, bunda, oblečení. Není to moc, ale každý měsíc něco, tu 200,- tu 500,- ale v rozpočtu to pořád ani nenajdu. A kolem roku už oblečení na bazárku bývá poničené, děti lezou, prodřou kolena, nevypratelné fleky 😉 ale taky vždycky něco dostaneme po někom ze sousedů. A to jsem říkala, že nemám po kom dědit, je to první dítě v rodině.
Takže za mě, kojené dítě (UM si fakt zjisti jinde) do roka v látce je měsíčně skoro nula 🙂 (sčítat drobáky za vodu, 10 lžic rýžové kaše nebo rohlíky opravdu nejsem schopná) 😀

marketa11112
3. kvě 2016

@madre1 pocitat umim, samozrejme !!!, ale nenapadlo me to resit. proste to diteti tak ci tak dat musim...! a zda ma ten den 5 ci 8 plen proste neresim ! akce dnes jsou bezne na vse. všechna mlika jsou dobra, prochazi všechna stejnema testama, mají téměř stejne slozeni! rozdil je jen v tom co diteti sedne a co ne. u nas jsme kvuli nedonosenosti měli na vyber dve -- nutrilon a bebu. nutrilon hnus, silene koliky u dítěte, zacpa.. taklze tezko mohu rict , ze je to nejlepší mliko.. naopak.... beba u nas prosla lepe...cenu jsme vůbec neresili.
boty jsme ted koupili samozrejme nove adidasky za 390 a 490 kc.. takze zade palky... abotky slusne...nemusi stat 2 litry...
pleny také kupuji v albertu se smoulama ci v tescu se sovickama. drive jsem brala pampers, ale oranzove bez pasku jsou desne a zelene srovnatelne s levnejsima. nase dite nemá problém se zadnyma...

madre1
3. kvě 2016

@marketa11112 ,propočítávala jsem to kvůli zakladatelce diskuze,aby si mohla udělat obrázek o dnešních cenách na trhu.My s Nutrilonem problém neměli-ba naopak.A co se týče bot,tak tam se nevyplatí šetřit.Do 7.-8. let se dítěti tvaruje noha a pokud se vytvaruje špatně,nespraví se to a bude šmajdat do smrti.Takže kupuji boty jedině ve zdrav. potřebách-tzn. se žirafkou.Vítězí u nás KTR a Protetika(cenově +/- 1000kč za pár,ale vydrží celou sezónu a jelikož jsou voděodlné,nikdy jsem dětem nemusela kupovat holínky).To že je to Nike nebo Adidas neznamená,že to jsou kvalitnější boty,než u vietnamců.Takže to chce opravdu zapřemýšlet o tom,za co jako rodiče utrácíme.Nevím,jak Vy ale my nejsme tak bohatí,abychom museli kupovat levné věci 😎

letadlo13
3. kvě 2016

@madre1 ani ty žirafky nejsou někdy nic moc 🙂 už jsem měla v rukách i fakt děsné 🙂 ale souhlasím, že boty prostě radši lepší, dle svého uvážení. A zkrátka to vydrží jednu sezónu, takže každé jaro i podzim ta 1000,- padne.

marketa11112
4. kvě 2016

@madre1 nejde ani o cenu bot. zdravotnicke potřeby tu nejsou a tohle je nejlepší, co jsem v okoli nasla. koupili bychom je i za vic, ale proste byli v akci. psala jsem to proto, aby byla představa, ze i slusne botky mohou byt za par stovek. jinak to, co jsme tady nasla v lékárnách jako zdravotni obuv.. to je hnus. nekoupila bych to ani nepriteli...

jahodi
4. kvě 2016

@no_title u nás UM (Nutrilon) vyjde na těch 1800/ měsíc, malá dávky navíc nepotřebovala, je na UM plně. Ale taky jsem myslela, že to bude ohledně výdajů na dítě vše 🙄 😅
Látkujeme (BKM nám nešla, v rámci snižování počtu řevů jsem toho nechala...), dělám si domácí vlhčené ubrousky, přiznám se že já dost trpím na ekzémy a zvykla jsem si mýt se jen vodou a totéž dost používám i s malou - mám teda v koupelně pixlu Mixy, to je z kosmetiky vše. A mažu jí kokosovým olejem, ten se dá ale na netu sehnat třeba za 200,-/ 500 ml, luxusní cena...
namátkou (vedem si evidenci výdajů) první měsíc jsem si na bazárku zde na MK koupila pár knížek za 500 a v lékárně jsme nechali taky 500,-
pak jsem tu třeba koupila velký balík hadýrků za 1300,-, kupovala jsem to v březnu, malá nám děsně roste, a polovinu z toho už zase vynosila, takže brzo asi budem muset zapátrat zase 😝
Pak jsem s ní začala docela pravidelně chodit do klubu, kde se platí pouhých 30,-/ hod, tak jsem tam za měsíc nechala 400,- vono se to nastřádá. Pak plavání, 1500,-/ cca dva měsíce (po odečtení příspevku od VZP). Malá má ráda společnost, takže takové tu a tam vyražení ven nám prospívá na snižování množství řevů 😝
No, a teď se snažíme dotáhnout její pokojík, takže závěs (nejlevnější zatemňovací v Ikee) + garnyž vyšla okolo 2.000,- !!! 🙄

Co se týče příkrmů, zjistili jsme nakonec, že malá nesnáší jakékoli malinko větší kousky v jídle a já to doma mixérem prostě tak dohladka nerozmixuju, tak uvidíme, zatím se ale domácí vaření neujalo... a já se přitom tááák těšila 🙂 Každé dítě je fakt jiné, uvidíte co vám klapne a co ne... No a na to že nám malá fakt nechce moc jíst, tak už jsme do příkrmů dali kolem 1000,- - je pravda, že ségra nakoupila zásobu v akci 2+1 zdarma (ale šlo o plata po 6 skleničkách, to 2+1), takže jsem si od ní kus odkoupila za supr ceny, ale minimálně polovinu nakoupených skleniček mám a určitě ještě nějakou chvíli budu mít doma.

Takže mě dosti překvapilo, jak ty výdaje stoupají, a to mi nepřijde že bych kdovíjak rozhazovali.... 🤐

madre1
4. kvě 2016

@letadlo13 ,napsala jsem ty,které se nám opravdu osvědčily.Kupuji pár celoročních pro každé dítě a pár zimních jen pro toho nejstaršího-bráchové je po něm donosí.Sníh tu míváváme málokdy a mrzne tu jen 3 týdny v roce,takže není riziko,že by se za tu chvíli nějak sešmajdaly.Na léto už kupuji jen sandálky,ale obyčejné za cca 300kč/pár.Dopolko býváváme po hřištích,kde jsou v celoročních botách a odpoledne u bazénu a to běhají bosky.To spíš jen tak občas na výlet,když je opravdu teplo. 😉 Tomu nejstaršímu jsem loni zkusila koupit obyčejnější boty za 400kč v normální obuvy a do týdne to bylo k reklamaci,protože se začala oddělovat podrážka od zbytku boty.Přitom nepršelo,nebyla ráno rosa-nic 😝
@marketa11112 ,v Pcích výběr je,ale musí se přijít včas.Tzn. pro celoroční už v únoru a zimní v říjnu 😀

l_eslie
4. kvě 2016

Miminko nestojí na provozních nákladech skoro nic, neřekla bych, že se dá nějak zprůměrovat kolik měsíčně. Většina "výbavičky" není vůbec potřeba, a my také vůbec neměli kočár (nosili jsme v šátku, kočár jsme vůbec nepotřebovali). Látkovky jsem nakoupila z druhé ruky a žádná pálka to nebyla. Co se týče toho kojení, nečetla jsem vše, tak nevím, jestli si se o tom už nezmiňovala, ale u většiny nemocí (i léků) se kojit bez problémů dá. Lékaři málokdy o kojení něco vědí, a při téměř všech nemocech tvrdí, že se kojit nesmí, nebo jen pár měsíců, ale v drtivé většině to není pravda. Pokud by ses o tom chtěla víc informovat tak můžeš kontaktovat někoho z Mamily, ti jsou schopní odborně poradit.

marketa11112
30. kvě 2016

jo a nekde jsem kdysi cetla, ze dite do dospelosti stoji cca 1500000 - 2000000..... 🙂)... ale me je to fuk.. dite jsem moc chtěla 🙂)

78marcela
30. kvě 2016

@marketa11112 to je taky docela relativní. Taky píšou, že náklady na výbavu pro miminko jsou stotisícové a me vyšly na 15tisic. A to ještě v tom byly plenky na tři měsíce a komoda.

marketa11112
30. kvě 2016

@78marcela ano,presne. My mame naklady take nizsi nez zde nektere maminky pisou.....a to ma prcek veci dokonce nad bezny standart....tak nevim, kde ty castky berou. Proste jen nakupuji v akcich, mnoho veci z jidla vyravim doma ze zakladnich surovin,ted uz na prcka i siju,ale treba veci z kiku take nejsou drahe....maly nepotrebuje 5 kocarku...stale jezdime v tom prvnim a je super. Hracek mame spoustu a to i fakt tech lepsich a treba quiet book a didaktickou kostku jsem delala sama... to ani nektere deti nemaji.....ja teda dala za vybavicku necelych 40000,ale i se skrinema do pokojicku,kosema na hracky,ke kocarku mam 2 podvozky..3kolku do mesta a tereni 4 kolku na vesnicilm, mame super prebalovak,druhy na zdi v patre v pokojiku, kose na plenky,ohradku,postylku,obleceni.jsem mela koupene do roka a vlastne i mraky prvnich hracek,kremiky,ktere tu lezi dodnes,protoze nejsou potreba, nekolik baliku plen, sterilizator,lahvicky..kojila jsem castecne,ohrivacku,misticky,lzicky,rucni odsavacku k nicemu......mnoho veci ted budu prodavat,takze se jeste neco vrati, dost jeste pouzivame a necham si pro dalsiho prcka.....

verinikki
30. kvě 2016

Tak já myslím, že největší zátěž je UM-pokud budeš koukat na složení a co Vám bude vyhovat, tak stejně to bude cca 2000 měsíčně.
Jinak kočárek, autosedačku, postýlku, jídelní stoličku - vše se dá sehnat bazárkové a když budeš koukat od teď a neuspěcháš to, vše se dá sehnat při štěstí kolem pětistovky krásné.
Oblečeníčko doporučuju první tři měsíce neřešit (žádné kalhoty, trička, ponožtičky a podobné blbosti, které se stejně blbě oblíkají) a pořídit krásné overálky -zase koukej na bazárek, téměř nenošené se dají sehnat za 30 kaček. Mimochodem určitě nějaké pěkné věcičky na parádu dostaneš.
Z plenek, pokud chceš látkovky jsou nejmenší investicí koupit 4 tenké svrchní kalhotky např. Bambino Mio-klidně kup bazárkové (zase téměř nenošené jsou někdy i za 100 a pak je můžeš prodat) a do nich jsou skvělé místo vkládacích plen malé ručníčky-žínky krama z Ikey. (mimochodem já jsem jednu dobu používala jako separačky vyprané vlhčené ubrousky (př. Johnson) a funguje to taky🙂
Jinak v akci kupujeme plenky i za 150 z Alberta papírovky.
No a první botičky taky nemusíš kupovat v obchodě. Spousta mamin tady prodává nenošené botičky ještě s cedulkou za půlku ceny, protože třeba nevychytaly roční období a kupovaly v předstihu.
Z hraček stejně nejvíc vedla prázdná petka nebo papírové letáky🙂, hračky taky bazárkové.
Největší zápřah každopádně vidím v pozdějším věku, školka, škola...
Snad jsem pomohla s nějakým nápadem, přeju hodně sil, ať to zvládnete🙂

78marcela
1. čer 2016

@marketa11112 jojo, já spoustu věcí kupovala, řekla jsem si, že to koupím, až to bude potřeba. Takže nějaké krémy,borovou vodu apod, nic z toho jsem nekupovala. Nemáme ohřívačku, sterilizátory, vyvaruju klasický ve vodě, vodí na UM ohrivam v kastrulku, je to taky hned. Ani mi žádný tyhle věci nechybí..😉
Ale na malé taky nešetřim,ma pěkný hračky, quiet blok závidím, to se mi taky moc líbí, ale já jsem na to levá jak šavle.

marketa11112
2. čer 2016

@78marcela je fakt, ze ja si po nocích v tehotenstvi ještě privydelavala.. mimo hlavni praci.. a nakoupila jsem z výbavičky hodne věci navíc, které proste uplne potřeba nejsou... trosku jsemse jima rozmazlila, nektere ale nepoužila a prodala... většinu jsem ale kupovala bazarkovych, neznicenych nebo i zcela ci téměř novych....a vse co jsem používala ci pouzivam dodnes si schovam pro další ditko, mozna dokonce navazeme na to první, uvidíme...vodu delam v rychlovarne konvici, prevarim, pak uz jen prihrivam.. je to nejrychlejsi, ohrivacku jsme používala na prikrmy, ale co sni prcek vic, ohrivam v kastrulku na plotne, sterilizator na lahvičky, kelímky pouzivam stále... mam jistotu, ze jsou ciste...um maly pije rano a vecer, jinak caj, kelímky pouzivam na cesty na varene jidlo ci třeba místo pytliku na piskoty a pod...kremy, gely na myti maji nastesti dlouhou trvanlivost. ted mam tehotnou kamarádku, tak nejake dostane, něco malo spotřebujeme sami....
je super, ze se ucim sit, bavi me to a na malého uz nekupuji nic krom ponožek.. no občas je i dostane od babicek, takze tak....ale nakup latek je jak droga... 🙂). ted třeba budu sit veliky pelisek s v\ysokyma okrajema z kocarkoviny, do nej koupim malému plastove micky, at se vyblbne...

pandabox
2. čer 2016

prosim vas, co je to to UM??

lenka5731
2. čer 2016

@pandabox umele mleko ... sunar a dalsi znacky

pandabox
2. čer 2016

@lenka5731 dekuji, neslo to nikde vyguglit

Strana
z3