icon

Neplánované těhotenství a finanční situace: Jak to zvládnout?

sophie736
28. srp 2023

Zjistila jsem, ze jsem tehotna ale neustale potrebuji analyzovat financni situaci. Otehotnela jsem nahodou jsem na zacatku tak stale premyslim jestli do toho jit nebo ne. Jeste ke vsemu si pripadam jeste mlada ikdyz uz vubec nejsem (30)

Takze proste dle vsech propoctu by nam po zaplaceni pujcky na bydleni zbylo neco kolem 30 tisic. A mam ztoho vitr jestli to budem zvladat v dnesni dobe zdrazovani. Nikdy jsem nechtela chodit po obchode a pocitat jestli muzu koupit pleny ☹ a ted po vecerech brecim ikdyz manzel me ujistuje, ze to zvladnem, ze si najde i lepsi praci atd. Ale ja jsem proste ztoho proste v haji.

Strana
z5
veronicka89
29. srp 2023

Ale pokud jsi těhotná je ti 30 máš partnera práci ...on taky neváhala bych ani minutu ...

ilone
29. srp 2023

@nat to už je trochu zbytečne, ne? Mmch - když už jsi takto chytrá, zapracuji na češtině - "by jste" správně "byste", "aby jste" spravne "abyste"...o shodě podmetu s prisudkem ani nemluvím....

ilone
29. srp 2023

@sophie736 to zvládnete. 30tis není moc, ale ani málo. Asi nic neusetrite, ale zebrat taky nebudete😉.

sophie736
autor
29. srp 2023

@ilone A kolik je tak idealni? Ja do toho asi nepujdu fakt mam strach, cele noci jen brecim. Budu miset vyckat az budem mit vice penez. Tak snad aspon 40 - 50?

klokanka31
29. srp 2023

@sophie736 Jsi blázen nebo troll?🧐

ninive211
29. srp 2023

@sophie736 A co když těch víc peněž nebude anebo sice bude vyšší výplata, ale taky všechno furt dražší a dražší (inflace, která stále je dost vysoká)? S takovou bys taky to dítě nemusela mít taky nikdy. Protože vždycky bude nějaké ALE. Ve 30, pokud máš stálého partnera, bych o potratu neuvažovala ani náhodou!!! Mohla bys litovat. Že furt brečíš a furt nad tím přemýšlíš, to jsou hormony....

sophie736
autor
29. srp 2023

Chci byt jen zodpovedna a ne prrivest do sveta tvorecka, ktery se pak nebude mit dobre ☹ zit ve stylu vymeny manzelek me hodne desi, zebrat davky taky nikde nechci ☹

l_
29. srp 2023

@sophie736 zodpovednost je fajn.. ale.ve finale nikdy nevis co se stane za rok, za deset, nebo dokonce za hodinu.. zit mate kde, prijem mate.. mas.x.mesicu na to neco nasetrit.. za me zadna tragedie.. a tri roky doma.byt pak taky nemusis... Moznosti je hodne..

vikinkav
29. srp 2023

@sophie736 tak kdyz nechces rady a uklidneni, tak muzes klidne brecet do aleluja, ale asi ti to moc nepomuze. Nekdo proste knoura a nekdo se situaci neco dela a snazi se ji aktivne vyresit. Tak si vyber.

sophie736
autor
29. srp 2023

Ja vim ☹ achjo.. nejhorsi je, ze jsem asi zvykla na vysoky standart ☹ tak se jen desim kdyz bude o jednoho stravnika vic jak to pak bude..

eviicka
29. srp 2023

@sophie736 no tak to už je na tobě, jestli chceš raději vysoký standart nebo rodinu...

alice180
29. srp 2023

@sophie736 já bych si spíš odpověděla na otázku, zda děti vůbec chci ? Protože jestli je to jen otázka peněz a děti chceš, tak tě mohlo částečně uklidnit, co tu psaly ženská, který mají těch dětí víc a finančně zvládají. Ale já mám pocit, že to prostě není jen otázka peněz. A fakt nemusíš mít děti, protože máš věk a manžela.

klokanka31
29. srp 2023

@sophie736 Chceš vůbec dítě? 🧐

l_
29. srp 2023

@sophie736 hele mozna na dite nejsi vazne pripravena.. mozna bude lepsi ho ted nemit, nez mu pak vycitat, ze ses kvuli nemu musela lehce omezit..... Jen zvaz to, ze potrat nejde vratit..

sophie736
autor
29. srp 2023

Nikdy jsem o tom moc nepremyslela, protoze mi bylk sdeleno ze jsem v podstate neplodna.. s manzelm jsem uz 12 let nikdy jsme se nechtsnili, tak jsem necekala ze se to najednou zniceho nic stane :-/ kor ted kdyz jsme nepripraveni a nemame dostatek penez.

klokanka31
29. srp 2023

@sophie736 🤦‍♀️ A na co bys furt chtěla být připravená? Tak dej mimčo do babyboxu...Aspoň mu dáš šanci na život v rodině kde ho budou milovat a nebudou mu vyčítat že je stojí peníze.

sophie736
autor
29. srp 2023

Ale to ja preci nevycitam, vzdyt resim hlavne to aby nestradalo. Ale vubec netusim jaky jsou normalni prijmy v CR jsem ted v zahranici, ale prave kvuli bytu a stehovani se vystavime ze vsech uspor

ninive211
29. srp 2023

@sophie736 No na vysoký standard se lehce zvyká a těžko se opouští. Ale minimálně první roky prostě to mimčo opravdu není zas tak velká finanční zátěž. A pak už budeš chodit do práce (nebo možná jsi právě na takové pozici, když píšeš o vysokém standardu, kdy se do práce vrátíš třeba po roce ani ne, prostě ti to bude chybět a budeš chtít financovat všechny ty tvoje aktivity). Nikdo neříká, že žena musí být do tří let s děckem doma a taky naopak nikdo neříká, že život je o tom mít každý rok dvě letecké dovolené, v zimě Alpy a kabelky od Armaniho a boty od Prady...fakt ne.
Jen fakt potrat v tvém věku, to už není legrace. Navíc pokud teď píšeš, že ti bylo řečeno že jsi de facto neplodná a příroda ti takto "nadělila"...já bych se nerouhala. jakmile půjdeš do toho nechat si to malé vzít, tak už to taky nemusíš nikdy vzít zpátky....a za pět, osm let budete třeba dávat desetitisíce za umělý oplodnění...protože touha po miminu bude obrovská, že za to dáte "všechno".

berynka
29. srp 2023

Jestli je třicet tisíc hodne nebo malo se může vést dlouhá diskuze 😉.
Zaměřila bych se na hospodaření a hospodárnost…jsou teoretické i praktické rady.Vzdycky se dá na něčem ušetřit a držet si životní úroveň. Chce to jen čas a trochu cviku.
@sophie736 a taky zalezi,kam se budete stěhovat.Náklady na zivot jsou rozdílné Praha a okolí a pak treba severní Čechy 🤑.

sophie736
autor
29. srp 2023

@berynka kousek od Prahy, ale tak ceny v obchodech jsou snad vsude stejne ne?🙂 tak na tom snad nezalezi, do restauraci moc nechodime…

dura175
29. srp 2023

@sophie736 Částky jsou ale opravdu irelevantní. Tabulkově je průměrná mzda v Česku cca 41k hrubého, medián pak 34k hrubého. Liší se Praha od zbytku ČR, velká města od venkova. Všechno je to ale o poměru příjmu a výdajů, zda máš vlastní bydlení, jaké jsou náklady na energie a ostatní živobytí. Dítě může stát nula nula prd, ale i desetitisíce. Bude ti vlastně k ničemu, když napíšu, že musíte vydělat 50k čistého, protože to vůbec nereflektuje vaši rodinnou situaci. Na druhou stranu v tomto platí asi následující “na dítě není nikdy vhodná doba, protože na dítě je vždycky vhodná doba”. Prostě nikdy nic nevíš dopředu. Je dobré myslet na budoucnost, snažit se zajistit sebe a rodinu, zároveň máš vždycky před sebou jistou míru rizika, že se něco stane. Máme to před sebou všichni a nic s tím neuděláme. Pokud cítíš z budoucnosti úzkost, je dobré si o tom promluvit s odborníkem. Jinak budeš neustále drcena pocitem strachu a nervozity.

sophie736
autor
29. srp 2023

Aspon si zkousim kolik by nas stal mesicni naklady na jidlo i drogerii i pleny na Rohliku, zatim to vychazi kolem 13 tisic je fskt, ze jak neziju v Cesku tak vubec nemam prehled, ctu je zpravy jak je draho…

sophie736
autor
29. srp 2023

@dura175 bydleni mame prave vyresene. Pl odecteni nakladu na bydleni nam zbyde tech 30 tisic

ninive211
29. srp 2023

@sophie736 Tak náklady nejsou jen jídlo...ale především bydlení a třeba služby. To, jestli jsi zvyklá chodit každý měsíc na mani, pedi, ke kadeřnici, 2x týdně posilka, občas solárko...tohle všechno jsou výdaje, které mohou být dost výrazné (a pokud píšeš, že jsi zvyklá na vysoký standard, tak asi i tohle třeba vydáváš), jejichž částka se samozřejmě mění a je rozdíl, jestli ji vydáváš ve středních čechích anebo někde v Bruntále. Každopádně okolí Prahy je nákladné a ano, tam 30 000 příjem fakt pravděpodobně stačit nebude. Ale je zde zase miliarda příležitostí a rozhodně se dá dělat práce, která je oceněná mnohem výš. Nevím, co dělá manžel za práci, co děláš ty...

sophie736
autor
29. srp 2023

@ninive211 bydleni uz mame vyresene to je z castky odectene. Ziji dlouhodobe v zahranici tak vubec ted o Cr nemam prehled. 30000 vylozene na jidlo a potreby. Tal me desi, ze pisete ze to nestaci..

ninive211
29. srp 2023

@sophie736 No já to odklepla dřív, než jsi napsala detail. Myslela jsem příjem jako výdělek že 30 000 nestačí. Na okolí Prahy. Každý ty náklady máme jinačí, někdo dá jen za telefon 200 (já), někdo 800, někdo 1500, někdo má předplacené 3 televize (Netflix, HBO...), někdo ujíždí na nákupu nového oblečení či bot (a že to nejsou boty z Deichmana)...někdo chodí ke kadeřnici jednou za 3 měsíce za 900, někdo každý měsíc a nechá tam 2500...prostě ty rozdíly mohu být veliké. Ale téměř vždy se dají najít nějaké zbytné výdaje, kterými tečou peníze "do kanálu" a kde se dá případně ušetřit.

michaela666
29. srp 2023

@sophie736 Počítej, že ceny na Rohlíku budou spíš vyšší než bys reálné utratila. Potřeby jako pleny, UM a drogerie pro dítě jsou neustále v akci a někdy se fakt vyplatí vzít větší množství a na další měsíc jsi zase o pak stovek navíc. Naopak za běžnou nemoc můžeš nechat ranec v lékárně. Oblečení můžeš mít z druhé ruky nebo kupovat všechno nové a značkové. Je to dost individuální.
Kdybys chtěla látkové plenky, tak počáteční investice je vyšší, ale finančně se ti to vyplatí.... Záleží jak se k tomu postavíte.
Každopádně počítej s tím, že když teď ve 30 půjdeš na potrat kvůli financím, tak za 5 let až budeš mít našetřeno už to taky nemusí jít přirozeně. V té horší variantě pak všechny úspory vrazíš do umělého oplodnění, které se taky hned nemusí povést. Za pár let můžeš mít horší podmínky než teď.
Vydrží manželství, když půjdeš na potrat? Aby jste se kvůli tomu ještě nerozváděli, protože on to dítě bude chtít a ty ne. 🤔 Čeká tě těžké rozhodnutí.

eviicka
29. srp 2023

To co všude čteš je spíš nadsazené, ano jsou nizkoprijmové a podhodnocené skupiny, do těch byste ale vy spadat neměli (samoživitelé, minimálnímzda apod.).
Děti nás nestály skoro nic (ale kojila jsem, z části látkovala, věci z 90% z druhé ruky, kosmetika, léky minimálně - ale my jsme oba spořivější povahy od přírody).

ilone
29. srp 2023

@sophie736 hloupost. Věk 30 je ideál, jak píšu příjem je tak akorát.. neřeš to a mimo si nech.

ninive211
29. srp 2023

@michaela666 Přesně to mě napadlo. Teď budou spořit jak mourovatí, půjde na potrat, že si dítě teď "nemůžou dovolit" (pohodlí převládne před chtěním mít rodinu). Za pár let ale začnou naprosto zběsile tikat biologické hodiny, ale protože je dle doktorů braná jako "neplodná" a toto otěhotnění se stalo v podstatě zázrakem, tak IVF je zřejmě nemine a ty pracně naspořené peníze vrazí do umělýho, který se třeba nemusí povést, ani napoprvé, ani napodruhé...
Já teda když už se stal takový v podstatě zázrak a otěhotněla bych přirozeně, tak bych nepokoušela přírodu, prostě se trochu uskromnila a mimčo si nechala. Pokud je zajištěné bydlení a je jaký takž slušný příjem na straně chlapa (že není nemakačenko), tak ono se to vždycky nějak udělá.

Strana
z5