Neplánované těhotenství a finanční situace: Jak to zvládnout?
Zjistila jsem, ze jsem tehotna ale neustale potrebuji analyzovat financni situaci. Otehotnela jsem nahodou jsem na zacatku tak stale premyslim jestli do toho jit nebo ne. Jeste ke vsemu si pripadam jeste mlada ikdyz uz vubec nejsem (30)
Takze proste dle vsech propoctu by nam po zaplaceni pujcky na bydleni zbylo neco kolem 30 tisic. A mam ztoho vitr jestli to budem zvladat v dnesni dobe zdrazovani. Nikdy jsem nechtela chodit po obchode a pocitat jestli muzu koupit pleny ☹ a ted po vecerech brecim ikdyz manzel me ujistuje, ze to zvladnem, ze si najde i lepsi praci atd. Ale ja jsem proste ztoho proste v haji.
A co kdybys začala přemýšlet opačně? Ne, kolik ušetřit, ale kolik navíc vydělat... žiješ v zahraničí? Takže umíš nějaký jazyk? Co třeba mít při rodičovské nějaký přivýdělek? Doučovat jazyky apod? Budete na to sami, nebo budete mít podporu a pomoc rodiny? Celkově nějak nechápu, čeho se bojíš? Opravdu to není tak hrozný jak čteš
@sophie736 mimino do 3 let nestoji skoro nic ;)
Nebo muze stat i miliony
Muzes mit hezky kocar za 4.000 nebo i za 40.000
Muzes mit cepicku za 59 kc nebo za 459 kc
Muzes mit plinky za 180 nebo za 480 ....
Muzes kojit za 0 nebo platit tisicovku? ...
Atd...
@veronicka89 souhlas. Jen to kojení zrovna neovlivnis, bohužel.
@ilone no jasne me slo o to ze to muze byt tak i tak 🙂
Ikdyz kdyz muze zacit kojit zena co neporodila dite....
( chyby nevidim v mamince ale v poradenstvi )
@veronicka89 máme 3 - dvě ze tří jsem nekojila a to jsem se mohla stavět na hlavu a skákat po uších. Teda vlastne to jedno z nekojenych, kojene bylo. Ale přes láhev a já rok odsavala jak vztekla. A to bych nikomu nedoporučila.
Je ti 30 let, 12 let jsi žila v tom, že jsi neplodná, teď jsi tedy otěhotněla a tvé reakce se stále točí jen kolem toho, zda ti 30000 Kč pokryje tvůj standard, na který jsi zvyklá, přestože ti tady x žen potvrdilo, že mít po zaplacení hypo 30000 Kč na měsíc je naprosto ok. Nevím, nějak mi ty reakce vůbec nesedí na situaci, kterou tu popisuješ... Každopádně pokud jsi opravdu těhotná a nejsi jeden z místních trollů, tak bych si položila v prvé řadě otázku, zda jsi schopna žít s důsledky interupce, protože má známá to už x let není schopna v sobě uzavřít a nepomáhá jí ani terapie.
@miryp zenske co je neplodna se v brise vytvori zazrak a ona resi jestli to zvladnou financne kvuli standartu...
( v tom pripade bych na tu interupci sla ) tohle neni normalni
Přesně tak… pokud ti bylo sděleno, že jsi v podstatě neplodná a jen se bojíš, ze bys musela snížit ze svého vysokého standardu. A i přes to dítě nechceš, tak jsi asi blbá a neměla by si ho tedy radši mít 🤦♀️
Promiň , ale jsi prastena . Snad té omlouváji těhotenské hormony …. Byla jsi nedávno neplodna , a hele , osud se smiloval a nadělil vám dítě . A ty mas ještě tu drzost tento dar znevazovat ! A co tvůj muž , ten do toho nemůže mluvit ? 30 tis na všechno je hodně dobre , tak nevymyslej blbosti ! Chápeš vůbec rozumově , jaké se ti dostalo výsady ? Výsady byt matkou po tolika letech neplodnosti ??? Co je to jiného , než požehnání pro oba dva z vás ? Copak si toho opravdu nevazis ? Uvazuj !!!
Hele, a co si na rovinu přiznat, ze to dite proste a jednoduše nechceš? Protože tady píšeš obhajobu, proč si ho nemůžeš nechat, ale v reálu mas mýt šťastná, ze se ti povedlo zázrakem otěhotnět a vymyslet, jak to zvládnout. A s 30 tisíci na měsíc to nebude problem. Musela bys ovšem chtít. Termín porodu je za x měsíců, dalších x měsíců je slušná mateřská, takže bude čas si dat ještě něco stranou. A jak bude dite větší, můžeš se začít rozhlizet po přivýdělku.
Myslim si, ze jestli vam zbude po odecteni bydleni 30 tis., tak je to v pohode. Na rohliku je vse drazsi. Ja mela na rodicaku cas resit vsechny slevy, takze jsme spis na nakupech usetrili a rohlik vyuzivala jen jako doplnkovy nakup - maso, veci v akci, nemoc, snih ... Dnes je i spousta low cost obchodu typu Pepco, Sinsay ..., kde se da nakoupit obleceni za par korun. Za nas bylo jen Tesco a HM bez eshopu, kde vse bylo podstatne drazsi. Vubec bych se nebala. Jen mozna na cas omezis sluzby typu Mani, pedi, ktery si muzes stejne v klidu udelat doma, protoze budes mit cas, kdyz nebuds v praci.
A i obleceni je levnejsi nez byvalo. Vse kupuju pro nas dospele pres eshopy v ruznych akcich, takze i pres vzrustajici ceny sluzeb a bydleni se dam aspon na tomto usetrit a chodim lepe oblekana nez pred lety, kdy jsem za obleceni a boty dala mnohem vic.
@vanilkacka Myslím, že tady jsi to přesně trefila - během rodičáku jsme jako rodina měli výrazně nižší výdaje, než co jsem se naplno vrátila do práce (tedy až na excesy typu autohavárie a refinancování hypotéky mizernou zaměstnankyní banky). A to jsem dál chodila na masáž, po cca 2 letech zrestartovala pravidelnou péči u kadeřnice atd.
Prostě jsem to měla pod kontrolou, nekonaly se ad hoc nálety do obchodů s oblečením apod., hodně se ušetřilo vařením doma. Když už došlo na dovolenou, bratři a bratranci měli tehdy malé děti, tak jsme vzájemně migrovali po rodinách.
Chápu ale, že vidina nutnosti se uskromnit nemusí být zrovna přitažlivá budoucnost na příštích 2-6 let.
@sophie736 jestli máte 30tisic tak to zvládnete. Mít 30 tisíc po zaplacení všeho tak si pískam. Chce to jen nenasazovat si vysoku laťku spoustu věcí se dá koupit z druhé ruky, kolikrát maminky ( i já) před porodem nakoupili spousty věcí a pak je ani nevyužili a prodávají je pod cenou byť jsou nové nebo minimálně použité. Pak samozřejmě záleží na pokožce a stavu miminka ale není třeba pokud je vše v pořádku například kupovat drahé pleny za 500,- a víc jen kvůli značce, když miminku třeba sednou i levnější v akci do 200,- . V prvním půl roce miminko roste ze dne na den, takže ani oblečení toho nejmenšího nemusíš mít narvanou skříň, ale stačí zajít do pepca dle ročního období nakoupit max 10 bodyček, 8 tepláky nebo legíny, 6-8 pyžamek , 10 látkových plen, 2 mikiny a pak dle toho ročního období. Neříkám že miminko nic nestojí, ale Pokud půjde dobře a dlouho kojit. Není to takové tragédie a zvládnete to. Navíc biologické Hodiny tikaji. A není to žádný med, za mě klobouk dolů všem ženám které do toho jdou po 35. Já dítě měla ve 25 a je to fuška 🤣🙈
@brunetka11 My jsme treba kupovali pri druhe materske dum, uplne jsme se vycinkali z penez, tak jsme hlidali kazdou korunu a behem par mesicu zas meli nasetrenou slusnou rezervu. Clovek musi na rodicaku prepnout do jineho modu, omezit caste navstevy restauraci a kavaren a vic resit slevy a nekupovat decku treba mikinu za litr, ale obyc z Pepca/2. ruky staci. Uplne vzpominam na to, jak jsem s kocarem behem 1 dne prosla vsechny drogerky a vse jedine ve slevach. To byly casy. Dneska uz to casove nehrozi 🙂
@vanilkacka Tak já třeba slevy vyhledávám doteď (nejen na MD), mikinu za litr bych nekoupila sobě, natož děcku, co z toho za půl roku vyroste :--D Polovina mé výplaty jde ihned na spořáky/do investic a stejně mi přijde, že rezervu pořád nemáme dostatečnou. Každou chvilku se do rezerv sahá, jen za poslední dobu 3x kvůli autu :-/ Strašnej žrout peněz...no a teď nákupy do školy
Jestli bys šla na potrat kvůli tomu, co píšeš, a je pravda, co píšeš, tak jsi opravdu blázen. Sorry.
@ninive211 Já to mam stejne, ze i kdyz mame pekne prijmy, tak hlidam ceny, ale uz to nejde tak, jak kdyz jsem byla na rodicaku a mela na to vic casu. A mam fakt kamosky, co jejich decka nosi vic znackovy obleceni nez my, coz mi prijde sileny, kdyz ma decko treba Boss tricko. Nastesti jsme v komunite lidi/spoluzaku, ze zatim dceru ani nenapadne, ze by uz skemrala o znacky.
@vanilkacka Upřímně, já nemít babičku, co má čas vymetat obchody, protože se v důchodu nudí, tak děcka chodí asi nahý 😀 Dělám si srandu, holt bych musela sem tam obětovat víkend nákupům, takto kupuju jen zlomek jednou za čas, když se dostanu do obchodu v týdnu po práci, protože spoustu drobností obstará babička (od legín přes spoďáry až po zimní bundu z výprodeje)
@ninive211 🙂 🙂 Ja to stiham cestou z prace a kupuju ve sleve na dalsi sezonu. Syn uz ma na pristi rok nekolik kratasu za par korun. Na rodicaku jsem treba v HM nikdy nic bez slevy nekoupila, ale ted uz proste musim, kdyz nemam cas to vsechno oblitat a jeany holce sedi jen tam. Bude ji 9 a tenkrat i to pepco teprv zacinalo, takze ted je to uplna pohoda neco nakupovat.
@vanilkacka Jj, taky mám skoro devítiletou. Já začínala hodně na Kiku, pro ty mimina tam byly nádherné věci. Cestou z práce stíhám, jen když nevyzvedávám děti, navíc mě to děsně nebaví
Holky, nekrmte trolla. Tohle snad ani není možné, že by někdo napsal, že do toho nepůjde.
Já musím všechno kupovat s dětmi. Teď máme za sebou oblečení do školy a tenisky. Jsou to pro mě stresy a zabere to hodně času. Nejmladšímu vytahuju věci z krabic po starších a občas koupím něco nového, ale spíš Sinsay, Pepco, dál už nikdo moc nedědí.
@sophie736 : meli jsme syna ( v té době 19m ) a zvažovali jsme stejně a nakonec se nám narodila dvojčata ... Vše se dá zvládnout. Někdy to je složitější ( třeba září - školka a poplatky ) ale jinak to prostě jde. Děti jsou šťastné, mají co jíst a že ještě nebyli u moře, co už a to my bydlíme v bytě. Kdyby jsme měli barák , jen si pískam že mají o to větší vyžití než v bytě bez zahrady atd.
@sophie736 cena potravin je u Prahy vyšší než třeba v Orlických horách, mám tam rodiče a tchanovce a když jdou tady do obchodu tak se děsí, třeba jen šunka a sýr i o 5 Kč a víc dražší. Když jdu tady ne pro úplné obyčejný kečup značky penny například tak dám za něj 60 Kč oni o dost méně...to samé je nafta, benzín...když jedeme tam tak tankujeme až tam a ne tady...to samé je Ostrava mám tam kamaradku, je tam taky o dost levněji...
Ale každopádně k dotazu, máme dvě děti, jedno ve školce a 30tisiic nam stačí a dám ještě stranou...a myslím si že mají holky vše...
@klaruskaholubinka levněji teda jsem si nevšimla. Ale nemáme tu pražské platy, to obvykle fakt ne. Takže jestli něco je levnější,tak spíš proto,že tu není tak velká kupní síla.

@sophie736 tak v zahranici nam na zivot po odecteni bytu nestaci ani 2 nasobek toho co pises 😀 nevim kde jste...teda
Tak zustante v zahranici tam va. Zbyde vice ne ? A do skoly ditete se muzete tozhodnout zda ürijedete zpet nebo ne