Neplánované těhotenství a finanční situace: Jak to zvládnout?
Zjistila jsem, ze jsem tehotna ale neustale potrebuji analyzovat financni situaci. Otehotnela jsem nahodou jsem na zacatku tak stale premyslim jestli do toho jit nebo ne. Jeste ke vsemu si pripadam jeste mlada ikdyz uz vubec nejsem (30)
Takze proste dle vsech propoctu by nam po zaplaceni pujcky na bydleni zbylo neco kolem 30 tisic. A mam ztoho vitr jestli to budem zvladat v dnesni dobe zdrazovani. Nikdy jsem nechtela chodit po obchode a pocitat jestli muzu koupit pleny ☹ a ted po vecerech brecim ikdyz manzel me ujistuje, ze to zvladnem, ze si najde i lepsi praci atd. Ale ja jsem proste ztoho proste v haji.
@michaela666 nakupují normálně, poblíž mají penny a lidl...naši ještě kaufland...
@andelka můj táta dělá ve fabrice a když vidím na ceduli co nabízí tady tak zrovna v téhle pracovní příležitosti jsou ty platy stejné a za stejných podmínek. Ale jo jsou pozice, které se liší. Věřím že manžel jako elektrikář tady má jiný plat než tam, ale zase taková částka to nebude, ale taky musel hledat aby dostával měsíčně to co má...ne každá firma po tom co požaduje nabízí odpovídající plat.
Ale to je jedno, jsme úplně od tématu...
@michaela666 Já teď žiji v Praze, ale jsem vždycky v šoku, když jedu k rodičům do severních Čech, že i ve velkých supermarketech je tam levněji. Když nám ještě chodily papírové letáky, tam tam bylo vždycky i napsáno, pro které pobočky to platí/neplatí a fakt se to liší.
@sophie736 30tis je krásné. My dáváme 12-15tis/měsíčně a to jsme 2 dospělí, 2 děti-škola+školka stravné,jídlo,kroužky dcery ve škole,očkování, léky,oblečení, boty,výlety počítáme zvlášť.Z čeho vyrostou to se snažím prodat,alespoň za nějakou částku
30 let nejsi mlada na dítě . Mas nejvyšší čas . Myslím ,ze 30 tisíc je dost nevím kolik by sis predstavovala teda ale jsou na tom lidé u hůř. (Rodiny) a ty 3roky nebo můžeš i méně se dá teda přežít . My taky teď máme jeden plat ,hypotéku a dvě auta a úplně v pohodě . Říkám si totiž pořad ,ze se ještě máme dobře oproti jiným rodinám .
@klaruskaholubinka no to jo no. Kde co všechno a finančně nic moc. Ale tady lidé i za ty pro jiné směšné peníze pracují.
Jee, tak to by lidstvo brzy vymřelo, kdyby mohli mít děti jen ti se statisicovymi příjmy 😄
Já jsem věděla, že jsem neplodná. V mých 32 jsme se intenzivně začali snažit o dítě na klinice. Vztah se nám náporem opakovaného IVF rozpadl. Pokusy stály více než sto tisíc. Nakonec jsem si pořídila děti cíleně jako samozivitelka a povedlo se téměř v 37. Je to pozdě. Myslela jsem, že jsem připravena na všechno a měla jsem nějakou finanční rezervu.
Jenže..nikdy nejde být na vše připravena. Finanční rezerva se mi rozpadla ještě během prvního těhotenství (s dítětem to nesouviselo). První rok s dcerou byl hodně náročný, přivýdělek jsem měla jen pár korun , přesto jsem naprosto nezvládnutelně toužila mít ještě jedno dítě. Povedlo se. Pracovala jsem od synových 8 měsíců na půl úvazku, od jeho 15 měsíců jsem si přibrala druhou práci na další puluvazek. Syn šel ve dvou letech do školky. Na vyskakování nebylo, naučila jsem se velmi šetřit na jídle i na oblečení a čerpám z toho dodnes. Děti opravdu nejsou drahé, drahé mohou být pouze nároky, které matka má.
Kočárek jsem měla bazarový, ale krásný, postýlku od kamarádky. Pár nových kousků oblečení k doktorce a na lepší a zbytek od různých maminek typu taška hader za stovku. Stejně jsou ty miminka neustále poblity, špinavý po krmení a za pár týdnů z toho vyrostou, nemá cenu nic extra. První jsem kojila pulroku, druhý téměř do tří let. Jestli mě jejich strava a plenky a potřeby staly kolem dvou tisíc měsíčně, to možná ani ne.
Dneska jsou jejich nároky mnohem vyšší. Ale umím žít šetrně, mám poměrně slušný příjem, nestrádame. Po zaplacení všech nezbytných výdajů na bydlení, pojistek, školky a školy nám na jídlo a žití zbývá cca 19tis. Za jídlo dám asi 7tis, 2tis benzin. Oblečení dětem kupuju vždy v sezónních výprodejích o velikost dopředu. Zrovna dnes dorazil balík s oblečením pro syna z coccodrilla za 2600,- a rok ho nemusím řešit, jen po vánocích koupím zimní bundu v nějaké akci. Prostě všechno jde.
Neměnila bych ani den. Je to někdy náročný , ale....
Bez dětí by byl život, ač strávený v přepychu, prostě chudý.
@andelka achjo
@andelka a proč by si manzel nemohl vybrat, když má několik let praxi, se vším so poradi a má ten nejvyšší paragraf, kdyby chtěl může dělat revizaka.
A navíc když jsme u těch cen, byla jsi tady někdy nakupovat ?
Vyšší platy možná v některém odvětví, ale zase dražší daň z nemovitosti, dražší pojistka na auto, vše je tady dražší.
Máš tady nějaké známé že víš jak to je ?
Naší dvakrát větší barák a pozemek než my a ve finále daň platí menší než my tady...ale nestezuji si, neměnila bych. Já jen že lidé se pořád ohání, že prazaci se mají jaké mají platy...tchyně si taky mysli ze manzel když dělá v Praze má přes 100tisic měsíčně...
@sophie736 Jestli čtu dobře, tak se nechráníte 12 let, Vy máte asi i nějakou diagnózu, že jste téměř neplodná, a když se miminko i přes tyto nemožné podmínky přirozeně podaří, tak zvažujete potrat kvůli finanční rezervě???? Možná by bylo dobré ohledně těch finančních obav zkusit nějaké psychologické konzultace, je to opravdu nějak za hranou...
@sophie736 A možná tam máte těch osobních strachů a obav víc, co by se dalo probrat na nějakých konzultacích. Protože ono říct si, že se dítě teď nehodí a jít na potrat, to není jen tak, ženská psychika je mocná a taková věc se pak může odžívat sakra dlouho...
(A další věc je ta vaše zdravotní stránka, kdy se třeba už těhotenství podařit nikdy nemusí.)
@klaruskaholubinka můj manžel má to samé, 20 let praxe, ale najít tady firmu,která by to adekvátně ohodnotila a ocenila ( a dala možnost dalšího rozvoje) je ořech.
Ano, mám, v Praze několik. Všichni původně ms kraj.
@andelka tak jedině se přestěhovat, nebo hold zůstat a byt rádi za práci. Je to pak škoda když se šikovný člověk nemůže dal rozvíjet...
@klaruskaholubinka nemůžeme, z násobných rodinných důvodů. Je to škoda no.
@andelka to chápu. Tak ať se tobě a celé tvé rodině daří.
@klaruskaholubinka děkuji. No snažíme se, holt člověk funguje s tím co má.
Já teda pokaždé když vlezu do obchodu,tak protáčím panenky. Manžel jezdí do práce,tak pohyby cen paliv se taky projeví. Je to i o prioritách. Mohl by vydělávat víc,jezdit po republice, pracovat v zahraničí, v Praze..ale chce být s námi no.
@andelka myslím že je daleko cennější aby byl.s dětmi a se ženou doma člověk to vždy nějak zvládne, než aby byl pořád pryč a neviděl jak deti rostou. Kdyby byl manzel někde na stavbách, nebo jezdil po republice měl by jiné penize, ale taky chce být s nama a já jsem za to ráda. Děti jsou malé jen jednou.
@klaruskaholubinka přesně tak. Dětství jednoho dítěte mu v podstatě uteklo ( ne se mnou), a podruhé to už nechce. Co to jde je s námi. Ani přesčasy nebere,když tam není nezbytné. Finančně vycházíme, něco šetříme, tak to nehoří. Když by musel,tak by víc zarobit uměl. Občas vezme nějaký projekt,ale fakt výjimečně.

@klaruskaholubinka To nakupují u živnostníků? Velké řetězce jako Albert, Kaufland, Tesco,... mají ceny nastavené v systému centrálně pro celou ČR.
Nemyslím si, že je možné aby se u nich lišili ceny a když už tak je to většinou jen u zboží, které se musí rychle vyprodat protože ten den nebo druhý den má konec trvanlivosti.