Partner chce po svatbě zúžit SJM. Máte zkušenost?

9. zář 2022

Ahoj,
měla bych dotaz na případný problém s daněním příjmů z pronájmu nemovitostí. S partnerem řešíme svatbu, on má několik nemovitostí, které pronajímá, a rád by chtěl po svatbě zúžit jmění manželů údajně z toho důvodu, že by jinak platil vyšší daně (prý by nemohl jasně určit zisky a náklady, které v souvislosti s pronájmem má). Mně to přijde jako nesmysl a spíš z toho mám pocit, že nechce SJM a jen to nechce přiznat na férovku... Máte někdo zkušenost? Jinak proti zúžení sjm v zásadě nic nemám,ale vadí mi to mlžení...Díky..

zuzineckah
9. zář 2022

nějak nevím, kde přišel na to, že by platil vyšší daně... A co konkrétně chce do toho zúžení zahrnout? Jakože na byty bys stejně nárok neměla, když je nabyl ještě před manželstvím. Ale v případě rozvodu a neupraveného režimu by ti musel vyplatit polovinu příjmů z těch pronájmů... Napadá mi, že tohle chce spíš ošetřit. To bych i pochopila, pokud se na tom byznysu nijak nepodílíš... Ale nechápu, proč ti to neřekne rovnou a vymýšlí si báchorky.

autor
9. zář 2022

@zuzineckah Údajně mu toto řekl nějaký známý a teď se o tom radí s nějakým finančním poradcem...Já jsem ale o tom nikdy neslyšela a ani jsem nic takového nevygooglila.. Jo, chce ošetřit zisky z těch pronámů...Asi se o ně nechce v případě rozvodu dělit...Já bych to taky pochopila, ale aktuálně ty čisté zisky jsou menší než můj plat ve státní sféře. Trochu se bojím, aby si on nevyjmul ze sjm své příjmy, ale mé příjmy by zůstaly společné. Tak blbá ale nejsem a než něco podepíšu proberu to s právníkem. Jen mně zajímalo, zda o tom danění někdo něco neví...třeba mu křivdím...

jjasmina
9. zář 2022

Já se mu ani nedivím, že si chce ošetřit zisky, kor v dnešní době. Udělala bych to samé

andelka
9. zář 2022

Můj manžel pronajímá byt a v životě nepřišel s tím,že by se naší svatbou cokoli mělo změnit.
Spíš mi to zavání myšlením..Co je moje je moje a do toho ti nic není.

autor
9. zář 2022

@jjasmina Však taky píšu, že bych s tím jinak neměla problém...ale může to řešit narovinu. Prostě přiznat, že každý pojedeme na sebe...Akorát máme teda společné dítě a jsem na mateřské, takže tím zas nechci být nějak znevýhodněna.

@andelka Asi nechce, abych mu moc koukala pod ruce a do něčeho zasahovala, jinak si to neumím vysvětlit, protože ty zisky nejsou tak vysoké, aby se to vyplatilo nějak víc řešit...

levandule_k
9. zář 2022

Jestli to na těch bytech má hypotéky, které splácí pronájmem, tak ten aktuální čistý zisk moc nebude, ale po doplacení hypotéky z toho bude slušný příjem.

Jinak já se pohybuji ve financích a teda nikdy jsem neslyšela, že by u příjmu z pronájmu po tom, co to bude příjem z pronájmu součástí SJM nešlo jasně určit zisky a náklady.

Spíš mi přijde, že nechce v případě rozvodu dělit zisky pronájmu. Pozor, aby celé manželství nebylo tohle je moje, tohle je tvoje, nepočítal každou korunu, eventuálně vyčítal peníze. Pozor, aby nechtěl náklady "férově" půl na půl a přitom měli dost rozdílné příjmy.

Kdy začal s tím byznysem a jak dlouho jste spolu?

autor
9. zář 2022

@levandule_k Nemá nic na hypotéku, ale těch nemovitostí má zatím jen pár a pronajímá je levně, takže to moc po odečtení nákladů nedá...
Jsme spolu už 8 let a s tím pronajímáním ve větší míře začal až za našeho vztahu, ale vždy za své peníze...Do budoucna teda plánujeme koupit něco společně, ale když vidím, jak se k tomu staví, tak se mi snad ani nechce.
Náklady zatím jedeme půl na půl - příjmově jsme na tom cca stejně, ale až mi skončí mateřská, tak budu přispívat méně...

zuzineckah
9. zář 2022

Hele, zúžení SJM nemusí mít absolutně vliv na chod vašich financí v běžném životě. Je to pro případ rozvodu, ke kterému nemusí vůbec dojít, nebo - což by bylo horší - snaží se tě ochránit od věřitelů, o kterých nevíš (si si jistá, že ty nemovitosti koupil z vlastního kapitálu??). Podle mě ale spíš nechce dělit peníze v případě rozvodu, které vydělal. Aspoň bych tomu takhle chtěla věřit... Nicméně bych si s ním sedla a na rovinu si promluvila. Třeba se bál, jak budeš reagovat a proto plácal báchorky. Když mu ukážeš, že si svolná k diskuzi a rozumným argumentům, tak to třeba celé dopadne jinak. Ze JSM totiž můžou být vyjmuty jen konkrétní věci, což znamená, že když byste jednou pořídili společnou nemovitost, tak ta do toho spadat nemusí... Radím promluvit si otevřeně. Čím dřív, tím lépe. Ale já bych se začala zajímat o původ peněz, z kterých financoval ty nemovitosti. Pokud nic netají, nemá důvod ti to neříct.

autor
9. zář 2022

@zuzineckah O původ těch nemovitostí se nebojím...to by mělo být v pořádku.

j.a.n.i
9. zář 2022

Já tedy nevím, ale proč si ho brát?

zmrzlinka
9. zář 2022

Já bych si ho nevzala kdyby takhle uvažoval.My jsme se teda brali hodně mladý a s holým zadkem...ale nechápu proč se teda vzít když půjdete každý na svoje triko.
Hlavně se ho zeptej až půjdeš na mateřskou jak to bude s financováním domácnosti a potřeb pro dítě atd.

evik19
9. zář 2022

Celý mi to smrdí. Za a) je v podstatě nesmysl, aby pronájmem NĚKOLIKA nemovitostí vydělával zanedbatelné částky. Myslím, že ti v tomto kecá. b) je v pořádku, že si chce nechat svoje nemovitosti a nechce na tebe půlku přepsat, to bych na jeho místě taky neudělala. Ale že se s tebou nehodlá ani dělit o zisky, to už je fakt dost podivný a já osobně bych měla velkej problém na to přistoupit. Já sama jsem v opačné situaci. Vlastním nemovitosti, něco i pronajimam. Nevidím důvod cokoliv z toho psát na manžela, chci, aby to prostě zdědily jednou mé děti. Ale nikdy by mě nenapadlo nebrat příjem z pronájmu jako rodinné peníze a nechávat si je jen pro sebe. Navíc ještě tvrdit, že z toho vlastně ani nic nemám. To je fakt do nebe volající nesmysl.

konidana
9. zář 2022

@j.a.n.i lidi se asi berou jen kvuli prachum a nemovitostem, co?

jjasmina
9. zář 2022

Hele když to má tvůj chkap takhle, rovnou bych se ho zeotala jak to vude, když budeš pobírat ridicak třeba 8000 jen ať víš na čem si, já pobírá 7000 a teda mám přístup i k muzovym penězům kdykoliv potrebuju

chris_n
9. zář 2022

Tak to bych si ho asi nevzala 🤣

chris_n
9. zář 2022

@konidana neberou, ale otázka financí je v každém vztahu důležitá. A když má pocit, že nechce příjmy z pronájmu vidět jako společné, tak to asi není úplně rodinný typ

konidana
9. zář 2022

@chris_n tak pro nekoho je schudnejsi mit zuzene sjm ci rozdelene finance, to neni o tom zda je nebo neni rodinny typ.

levandule_k
9. zář 2022

S nemovitostmi začal za trvání vašeho vztahu, takže ne 10 let před tebou, takže nevidím důvod, proč zisky z pronájmu by neměly být součástí SJM. To je jako by nechtěl, aby jeho příjem ze zaměstnání nebyl součástí SJM. Prostě mi přijde, že by před tebou rád ulil prachy. Dala bych si pozor, abych nebyla finančně bitá.

@konidana Ne lidi se berou i z jiných důvodů než majetkových, třeba že chtějí být spolu víc oficiálně, dát najevo, že to myslí vážně. Nicméně přijde mi, že na tazatelku šije boudu. Důvod zúžení uvádí nesmyslný, nemá koule na to říct, hele já to beru jako moje peníze, moje nemovitosti, moje zisky. Tvrdí, že zisk má po odečtení nákladů malý, osobně si myslím, že zas tak malý nebude. Přijde mi, že borec si chce hrát na svým písečku. Já bych se prostě bála, že mi bude vyčítat peníze a chtít po mě všechno na půl i když budu na rodičáku a také bych uvažovala, jestli tu s svatbu s ním chci já, když ve mě nemá důvěru a lže mi ohledně financí. Já jsem na finance citlivá.

konidana
9. zář 2022

@levandule_k ano ten duvod se zda divny i me, to neni uplne koser.

levandule_k
9. zář 2022

@konidana Ono žít s někým, kdo je držgrešle, je také opruz. Já třeba vím, že kdyby partner, chtěl mít takto ošetřené zisky z nemovitostí, tak bych cítila, že je to vnitřně nefér a místo toho, abychom šetřili společně, řešili finance společně, dělala bych si zadní vrátka a hodně bych řešila, kdo, co platí a měla tendenci přenášet náklady na partnera, takhle to máme společné, je mi jedno, kdo, co platí, ale zajímá mě kolik zůstane na konci měsíce a je jedno jestli každému 5, nebo jednomu 9 a druhému 1, protože je to naše společné, ne moje ani partnera. Takže místo, aby nás majetek provazoval, tak by nás rozděloval. Takhle bych chtěla, aby platil dovolené, kdyby to bylo společné, tak peníze z pronájmu bych dál investovala do fondů a na dovolenou odkládala z platů.

Nicméně je na autorce, co bude svému potenciálnímu manželovi tolerovat. Asi za sebe bude muset zabojovat...

autor
9. zář 2022

On se ženit nechtěl(je rozvedený), ale zároveň trval na tom, aby dítě mělo příjmení po něm. Proto jsem zase já trvala na tom, abychom se vzali...Takže pro mě je hlavní důvod to příjmení a pak i ten vyšší společenský status (manželka je po právní stránce víc než jen partnerka). Jinak ty příjmy má fakt malé, protože jednu nemovitost pronajímá za směšnou částku (tu jedinou totiž zdědil a je mu to blbé si říct o víc), a ty další jsou jen zahrádky, či chatky...Jinak ale nemá problém mě na rodičáku živit. Už od začátku vztahu máme jeden účet společný a z toho platíme náklady na domácnost, takže nejedeme striktně moje/tvoje... Jen mě to rochu mrzí, že si chce evidentně držet zadní vrátka, kdyby nám to náhodou nevyšlo, a taky se bojím, abych na tom nebyla nějak bita, protože kvůli dítěti budu mít přeci jenom horší pracovní možnosti...

j.a.n.i
9. zář 2022

@konidana Tak je to predevsim ekonomicka smlouva, takze ano.

emillyhk
9. zář 2022

Tak pokud už je jednou rozvedený, tak má prostě nějaké životní zkušenosti a proto chce SJM rozdělit. Za to bych se snad ani nezlobila. Ale na druhou stranu stranu pokud jsou částky za pronájmy tak zanedbatelné, jak popisuješ, tak mi to přijde divné 🤷‍♀️ A důvod, který udává je teda mimo.

levandule_k
10. zář 2022

Já myslela, že má 3-4 byty 🙂 Prostě si s ním promluv o tom, co tě trápí. Klidně mu řekni, že to vnímáš, že si drží zadní vrátka, zároveň chápeš, že nechce přijít o majetek, který zdědil nebo nabyl, když jste nebyli svoji. Klidně mu řekni, že jako žena to máš těžší, protože trávíš nějaký čas na rodičáku a máš tam mezeru v budování kariéry a rozvedené matky to mají těžší, protože jsou samy a zároveň pečují o dítě. Naučte se o penzích a majetku bavit věcně. Nám to také s manželem chvíli trvalo než jsme se o tom naučili komunikovat. Ty zadní vrátka jsou pravděpodobně kvůli minulému rozvodu. Také mu řekni, když budete řešit společně, co s penězi uděláte, tak vás to spojuje, rozdělené SJM zavání trochu odděleným životem a že chceš zabezpečit Vaše dítě. Navíc, kdyby jeden z vás začal bezhlavě utrácet za něco, tak když to řešíte společně, tak se na to dřív přijde, než když si každý hraje na svém písečku. A ještě bych mu řekla, že ten důvod, co uvádí kvůli daním je nesmyslný, ať se neztrapňuje lhaním a řekne na rovinu, co chce.

marselina
10. zář 2022

Nevidím na tom nic špatného. I my s manželem jsme to takhle udělali, člověk nikdy nevi co se muže stát.
Ale tvůj chlap by s tebou měl jednat narovinu proč to chce takhle udělat.

autor
10. zář 2022

@levandule_k Já si myslím, že nemám problém s ním řešit finance narovinu, už jsme spolu přeci jen nějaký ten pátek, ale tady jsem si právě nebyla jistá s těmi daněmi, zda tam opravdu nějaký háček není a nechci mu křivdit. Když mu řeknu, že se mi jeho důvod nezdá, tak si trvá na svém, že to tak opravdu je a ohání se tím finančním poradcem, takže to se pak těžko dá komunikovat upřímně. Navíc teď už se just nepřizná, že si ten důvod vymyslel, protože by byl za blbce, a to by jeho ego asi neuneslo. Zatím to nechám být, svatba je za pár dní a nechci to kazit hádkami. Po svatbě se uvidí, když se mi to nebude zdát, můžu to odmítnou podepsat...On si pak už svévolně zúžit sjm jednostranně nemůže, ne?

autor
10. zář 2022

@marselina Já s tím principialně problém taky nemám, ale vadí mi, že to vytáhnul takhle těsně před svatbou...Přitom se o svatbě bavíme už roky...Tak mohl rovnou už na začátku říct, že podmínkou svatby je předmanželská smlouva. Nic takového nikdy nepadlo.A teď najednou přijde s těmi daněmi... Co jsem se dočetla, tak předmanželská smlouva by měla vznikat po vzájemné dohodě a nějak společně, a ne, že on si to sepíše podle sebe, a pak po mně bude chtít to podepsat už hotové. Navíc je mi to otravný to řešit, mám dost jiných starostí s mimčem a do toho budu muset sehnat a platit právníka...Taky tvrdí, že to budeme muset vyřešit co nejdříve po svatbě, protože to mezidobí, než bude zúžené sjm, tak bude podléhat tomu jinému režimu zdanění....A pak mi ještě řekne, že prý vlastně předmanželskou smlouvu by stejně nechtěl, protože by mu přišlo blbé mít finance rozdělené úplně...Tak to už vůbec nechápu, protože to zúžení se bude týkat většiny jeho aktuálních příjmů...Prostě úplný nesmysly.

chris_n
10. zář 2022

Škoda, že to řešíte takhle na rychlo. Já bych na to nepristoupila

console
10. zář 2022

Holky a kdyz se zuzi sjm, tak se nebere ani prijem manzelky, kdyz se resi alimenty na dite manzela z predchoziho manzelstvi? Snad to pisu jasne😁

andelka
10. zář 2022

@console já bych řekla ,že na to to vliv mít nebude. Bylo by to vůči dítěti nefér.