Potřebuji znát jiný názor. Co si myslíte?
Ahoj vsem, potrebovala bych se poradit a ziskat i jiny pohled na nasi soucasnou domaci situaci. Nemam s kym to probrat a tak vyuzivam anonymity internetu.
Uz nejakou dobu se u nas vlecou problemy s rozdilnymi nazory na financni rozpocet domactnosti.
Manzel vydelava cca 100 tis mesicne, plati pojistky, hypoteku, poplatky doma a na chalupe, plus naftu. Po odecteni dani a tak kazdy mesic usetri cca 40tisic. Setri hlavne proto, ze se boji, ze by mohl neco pokazit v praci (pracuje jako danovy poradce, a boji se ze neco spatne spocita a a bude z toho prusvih a vyhodi ho z prace). Ja mam ted nastaveny rodicak na 10tis.+mi manzel posila 6tis mesicne. Platim z toho jidlo pro vsechny, drogerii, obleceni pro deti, pro sebe, nekdy pro manzela, plus obcas treba hernicku ted v zime+kdyz se rozbije treba fen.Hracky nekupuji. Knizky nekupuji. Obcas spis neco na vytvarku. Jidlo se snazim kupovat co nejkvalitnejsi, nekupuju balast typu bramburky,susenky. Doma pecu, varim ze zakladnich surovin. Domactnost mame NT, celkove se snazim o minimalizmus, vyhovuje mi. I presto mi na konci mesice nezbyde prakticky nic. A o tom ze bych treba potrebovala nove jarni boty si muzu nechat zdat. Respektive, musim poprosit manzela, aby mi neco poslal navic a to se neobejde bez poznamek. Porad totiz ned nami visi stin toho, ze bydlime v byte (3+kk,59m) kam mamzel nechtel protoze jsme predtim bydlely v garsonce spolecne v dome tchyne a ja po narozeni deti chtela bydlet sama. A on musi platit hypoteku na neco co nechtel, a nesrovnal se s tim stale, coz mi nekdy vycte. A ja nevim jak s tim ted nalozit. Vim ze proto abych byla v klidu a spokojenejsi bych potrebovala mit vetsi financni nezavislost, coz by zanmenalo o cca 4tis vic (ne ze bych je kazdy mesic utratila ale nemusela bych si o ne rikat manzelovi). On mi ale neveri, ze je neutratim za blbosti. Nevim jestli jsem opravdu jen rozezrana mrcha co chce chudaka manzela drit z kuze aby byla spokojena a nebo je to naopak a nebo nekde mezi. Moc dekuji za vsechny vecne komentare.
@lufak Vy se starate o jeho dite, meli byste mit stejnou zivotni uroven (to rika i zakon), bez ohledu na to, kolik kdo momentalne bere. Mne se jevi situace, kdy muz ma 100tis. Kc mesicne a vy se musite prosit o kazdou korunu a nemate na boty, jako absurdni. Penize v manzelstvi maji byt (alespon z podstatne casti) spolecne. Pozadavek na to, abyste nezili v garsonce u tchyne mi rovnez prijde zcela prirozeny. Nevim, co vam poradit, ale pro mne by byl takovy model souziti neprijatelny.
Já jsem dodnes nepochopili logiku rozdělených účtů v manželství. Je chlap, má vás zabezpečit. Myslím, že nejlepší by bylo založit společný účet, odkud půjdou platby za vše - jídlo, hypotéka, energie, věci pro děti, no komplet rodinné výdaje. A pak mít každý svůj účet na to, co člověk sám uzná za vhodné. A nebo druhá varianta, tak to máme my, mít jeden společný účet, kde by aspoň manžel viděl, že neutrácíš za hovadiny.
@lenatko91 ja prave spolecny ucet nechci, nebo aspon tak ze je jeden spoelcny, protoze to tak bylo doma a tata kontroloval mame co kdy kde koupila a tak si pak tajne schovala aby si treba koupila neco na sebe s cim by nesouhlasil treba, problem je u nas i v tom ze mame na nektery ve i odlisny nazor co je dulezite a co ne,co se tyce nakupu:/
@lufak pokud už máte, podle mě špatně, nastavený systém “partner mi dává tolik a tolik”, tak moc neumím poradit, protože jsem osobně přesvědčena, že moje-tvoje v partnerství moc fungovat nemůže. My to máme naopak, ale to není podstatné, podstatné je, že na dvou osobních účtech máme společné peníze a společně je utrácíme. Společný účet bychom nechtěli ani jeden, max. Jako doplněk k těm dvěma osobním.
Z dotazu ale chápu, že manžel taky neutrácí za “zbytečnosti”. Nevím, jestli třeba není problém, že jste dali všechny peníze do hypotéky, manžel má pocit nedostatečné rezervy plus je jediný zodpovědný za živení rodiny a navíc má třeba práci, o kterou může přijít (nevím, jak moc je to reálné riziko) a to dohromady vede k tomu, že si hlídá každou korunu. Tím chci říct, že i to, že měsíčně ušetříte 40000 nemusí být pro něj subjektivně dost, pokud se bojí o práci a má pocit, že nemáte dostatečnou rezervu.
@drep myslim ze jste to vystihla, ja manzela chapu vim proc se boji, a chce mit pocit dosatecne rezervy. Proto prave velmi tapu mezi tim co je moje “rozezranost” a co uz ne, a zatim nejsem schopna najit nejake schudne reseni. Kdyz jsem se snazila setrit tak to bylo na ukor kvality jak treba potravin tak obleceni, a uz nekolikrat se mi potvrdilo ze neni clovek tak bohaty aby si musel kupovat levne veci. A to opravdu neutracim treba za oblecení, za posledni pul rok jsem sikopila jen jednu podprsenku.
@lufak když má manžel takovouto práci tak si myslím, že je dost chytrý a udělal si pojistku na blbost z výkonu práce je to dost riziková práce co se týče financí 🤔
Je teda dobré si dělat rezervu, ale když má takový příjem tak by ho snad nebolelo vytlačit o nějakou korunu navíc 😁
Víš co schovávej si účtenky a pak mu je na konci měsíce předlož, aby viděl za co ztrácíš.
Ano jak tady padlo je dobré mít společný účet, ale my ho také nemáme, protože já jsem extrémně šetřivá a nechtěla bych, aby manžel našetřené peníze utratil. Ve finále si za ně téměř nic nekoupím a nacpu je do baráku nabo dovču.
Ale je to jinak asi na tobě a manželovi jak se domluvíte 😉 Máme doma také občas peklo kvůli financím a to máme peněz dost😁
@lufak manžel vydělava krásne peníze a vy z toho nic moc nemáte.. Co například dovolené, atd?
Ale to je otázka mimo téma. Mně by jeho 6000 přišlo velmi málo. Poprosila bych ho o ty 4000 navic a i tak by mi to přišlo divný. Nelíbí se mi rozdělení "moje-tvoje" v rodině. Co jsem pochopila, za zbytečné neztrácíš. Ale obhajovat si nové boty? To bych na moji povahu nesvedla.ja teda při mateřské pracovala na půlku z domova, abych přesně nemusela tohle řešit.. Teď jsem na druhé mateřské a doufám, že budu pracovat zas.. Jinak tady za pár měsíců budu psát podobný příspěvek, akorát ne tak pokorny jako jsi psala Ty..
@lufak to už je ale na diskuzi mezi vámi. Asi stanovit nepodkročitelné minimum (za mě kvalitní jídlo, ve všem ostatním jsem ochotná ustoupit). Ano, levné oblečení pro dospělé je šmejd, ale na dceru nakupuju výhradně v sekáčích a na bazarech, fakt nepotřebuje na půl roku značkové džíny nebo mikinu, to by třeba mě přišlo jako zbytečný utrácení. Říct si, jakou chcete nebo potřebujete rezervu.
A při pobírání rodičovského příspěvku taky normálně pracuju, to by možná pomohlo i u vás, že by muž nemusel mít pocit, že je na to vydělávání sám.
@lufak Myslim, ze to mate od zakladu nastavene spatne. Ty se staras o dite, takze to je tvoje primarni prace a tvuj muz by te mel zabezpecit. A to tak, abys nemusela skemrat o penize a mohla koupit v ramci "dobrych mravu" to, co potrebujes. Znovu si o tom promluvte, rek i mu, ze ted proste nemas moznost ziskat penize jinde a ze pokud nechce prijit o kvalitni potraviny a zenu, ktera o sebe dba, bude muset pustit chlup. Take si vyreste strasaka ve skrini v podobe te hypoteky. On chtel bydlet v garsonce i s ditetem? Proc? Prec se nechtel stehovat? Tohle vsechno je treba z nej vypacit a to zpracovat.
Ja ti reknu mozna ne uplne pro tebe sympaticky nazor, ale ono neuskodi, kdyz se ti j tomu vyjadri i nekdo z nizsi socialni skupiny. Prvni vec. Trochu mi prijde usmevny, ze nevystacis s 16 tisici mesicne, ktere mas na domacnost. Ja mam rodicak 6 tisic, navic nic. Manzel mi da jen to co vydela, kdyz je lepsi mesic, jinak smz veci jdou do firmy. Financni zasoby mame male. Jako poctivy remeslnik si holt v tomhle state vyskakovat nemuze, ale to je uz offtopic. A presto dokazu koupit kvalitni jidlo, nekupuju kramy navic a obcas si na sebe neco koupim. Chce to ale trosku kalkulovat a elaborovat a rozmyslet pokazdy dusledky sveho ekonomickeho pocinu. Ne vzdy je nutny kupovat obleceni, kdyz ho treba zrovna uplne nepotrebuju. Me sentreba osvedcila obalkova metoda, kterou praktikuji a je to vyborna pomucka k tomu, aby jsi nejen vedela za co utratis, ale korigovala si mnozstvi fin. prostredku, ktere mas v domacnosti. Taky si sepisuj za co mesicne utratis, sedni si k tomu a vyskrtej polozky, ktery ti prijdou nadbytecny a vis, zr v dalsim mesici je zbytecny uz za ne utracet, to by ti mohlo zformovat problem na tve strane, ze nevystacis s 16 tisici a treba bys mela i na ty boty. Dalsi vec a ted to jadro pudla. Tvuj manzel ma 100 tisic mesicne a 40 "schovava" opet, nezlob se na me, ale pro radu beznych, nizkoprijmovych obcanu sci-fi. Pokud dela danoveho poradce, beztak ma podepsane pojisteni odpovednosti za skodu. Pokud ne, mel by si to nejak osetrit, bude se mu lip spat. To ze ti nedava penize navic a neveri ti, je ale hlavne krizovy problem vaseho vztahu a pomerne razantni. Jestli jsem to pochopila tak, tak ty jsi ho dotlacila do neceho, do ceho nechtel a ted ti to vycita. To je asi uplne ten nejzakladnejsi prusvih od ktereho se to promita. Je nespokojeny s bydlenim, frustrovany, ale ty by jsi zase byla frustrovana u tchyne. Nekdo holt ustoupil, ale evidentne proti sve vuli a to je bohuzel spatne. Kdyz jsi chtela pryc, meli jste se domluvit na nejakem komrpmisu, necem, co by bylo prijatelne pro oba. Vim jake to je, bydlet nekde, kde nechci. I ty to vis. Takze se asi moc nediv, ze je z toho protivny a neveei ti. Uz jen to, ze mate rozdeleny prijmy. Jako jasne, nekomu to vyhovuje, nekomu ne, ale ruku na srdce vice prevazuji rodiny, kde to je problem a ja vtom vidim hrabani si na svem pisecku.
Jak z toho ven, no je to hodne slozity, asi jedine zase komunikace a na ferovku si o tom promluvit a vymyslet nejaky spolecny novy plan, mate spolu dite a nemuzete uz ani jeden uvazovat jako sobecek. Rodina ma byt team. A pokud funguje jen z poloviny jako team, nefunguje vubec......
@drep to na deti taky kupuju z druhy ruky, uzjen z etickyho hlediska. Pro sebe prave. Inimalne protoze toho ted unosim malo. Bohuzel zatim pracovat nemuzu. Mam obe deti doma, starsi uz pujde do skolky, mladsi jeste ne, pracovat z domova moji praci nemuzu, a ani potom co prijde manzel z prace chodi mezi 6-7, to jsem pak ada ze si jdu aspon zabehat a chvili vycistit hlavu nebo uklidit byt a nebo jen chvili v klidu sedet a civet do blba🤪
@lenatko91 každý to má jinak. Já zase nechápu společný účet. V manželství jsem 5 let a máme každý svůj účet. Vyhovuje nám to. @lufak proč se s manželem nedomluvíš, aby ti měsíčně posílal místo 6 tisíc třeba 8k a uvidíš, jak to budeš zvládat a jak budeš vycházet. Manžel žije jaký standart? Chodí hezky a nově oblečen nebo šetří tak, že si též nové boty nekoupí? Je třeba porovnat vás oba. Takže napíšeš, že on bere 100 a pro nás to může vypadat, že to je kravaťák, který každý měsíc nakluše do obchodu a nakoupí si oblečení. Ale tak to být nemusí a může stejně tak potřebovat nové boty. Pokud každý měsíc šetří 40k, tak má rezervu už asi slušnou.... Neříkej mi, že si jen tak sedí na třeba půl milionu.
Právní termín Společné jmění manželů mu asi nic neříká....
@lufak hlavne si vsimni te rovnice doma tata mama a jak to.mas ted uplne stejny jako ses to naucila z domova....takze hledej souvislost (za me je to zena hadr a muz vladce)..zena zavisla na muzi (ano, nemyslim materskou, ale to nastavene v hlave - nemusis si ho prosit, nejsi hovno v trave )
@orisek56 my teda ve třech a půl těch 16000,- měsíčně projíme a to nejíme kaviár, to je opravdu individuální a je to poslední, co bych zakladatelce vyčítala.
Ale jinak naprostý souhlas, on dotlačen do hypotéky, kterou nechtěl (i když teda nechápu, že by někdo byl dobrovolně se dvěma dětmi v garsonce) a jejíž financování je teď úplně na jeho bedrech. A je z toho na nervy a zrovna boty považuje za kravinu.
@lufak jedine komunikace. Heoe na ferovku si nastavit nejaky pravidla, ktery budou vyhovovat vam oboum. Asi jiny reseni teda ja jako clovek z venci nevidim. Prptoze od toho se odviji vsechno. Tady ti kazdy rekne jiny uhel pohledu, jenze ten spravny musite odhadnout vy dva doma. My to treba mame tak, ze mame spopecny ucet i kazdy svuj, ale vlastne navzajem platime z toho, na jakem jsou penize, vzajemne i mame pristupy. Jenze my si verime no a hlavne vsechny penoze povazujeme za rodinne spolecne prostredky, tedy krome tech do firmy, ty na soukrome vydaje jit nesmi. To je ten problem, ze mezi vama asi bude neduvera... Neber to zle..... A od toho se odviji cely problem.
@orisek56 Muz je osvc, ja tez. Jednoduchy zivot to rozhodne neni, to je jasne. Ale kdyz to tak pocitam, tak tech 15 tisic mesicne take projime. A to se nejoupeme v sampanskem, fakt ne. Jen kupujeme kvalitnejsi potraviny. Za hadry naopak dokazu hodne usetrit a pritom sehnat fakt dobre kpusky. Ale to jen diky tomu, ze me to bavi, bavi me chidit na "lov" 🙂 To same kosmetika. Nelicim se, nepouzivam zadne kremy, ani jina patlatka, laky na nehty a pod. Takze mam jen uplne zakladni kosmetiku jako sampon, mydlo, deo... Kupzju Yves Roscher, ale zas kdyz neutracim za kremy, masky... Tak proc ne.
@sudylichozrout no ale ja to mam uplne stejne jako ty. Taky se nemaluju atd. Spis senji snazim dat najevo i ze i vtom se da porad neco zmenit. Kdyz nevystaci, sednout a fakt to projit a uprimne si promyslet co delam a nedelam spatne. Proste porad promyslet, da se pak i neco usetrit. Po stovkach ale postupne. Ne nadarmo se rika, ze drobne veci umi velkou muziku. Ja takhle po par stovkach nasetrila za par let na vrt, ktery jsme potrebovali, nebot ze dne na den jsme byli bez vody. To ze oni maji problem nekde jinde, to je samozrejme uz neco jineho a asi to hlavni jadro pudla.
@lufak tak ja taky napíšu svuj názor. Ja chapu tveho manžela. Pořídili jste si nový byt a musite platit hypotéku. Při dnesnich cenach je to kolik? 20 tisic měsíčně? Vic- míň? A ted si představ ze by přišel o práci. Pojistka na blbost je super a zaplatí případný průšvih, jenze kdyz vy ho vyhodili z prace, nedejbože se škraloupem,tak novou treba nesezene a pujdete bydlet pod most? Ja se nedivim ze šetří co jde a ma v planu se hypoteky zbavit co nejdřív. Pak se muzeme bavit o jarní bundě. Jestli u tebe kvalitni = značkova za 4000,tak se nedivim ze je proti. A co se tyka 16 tisic měsíčně na domacnost,kdyz je to vlastně jen jidlo a oblečení, tak si myslim je to těžce nad poměry. Pokud teda každému dítěti nekupujes troje nové BF boty za 3 měsíce v ceně 2000. Nemam nic proti BF. A co se tyka kvalitnich potravin,tam je to otazka. Da se u sousedu koupit domaci vejce za 3 kc, na scuk ho maji za 7. Záleží jak moc to řešíš...
Ahoj, už tady asi zaznělo všechno, ale vypíchnu to, co mi přijde podstatné
nedořešená situace ohledně stěhování a hypotéky - probrat s ním, proč je nespokojený, co mu chybí, co je na aktuálním stavu špatně. Podle mě jediné, co mu vadí, je ta hypotéka a myšlenka, že "hází peníze do chřtánu bance". Nechci ho teď nějak shazovat, ale někteří lidé se chovají tak trošku jako strýček Skrblík. Vydělávají hodně, mohli by se rozšoupnout, ale neradi pouští chlup. Z mých zkušeností to mají hlavně lidé pracující ve financích - ví, jak vydělat peníze a jak je ušetřit a pak i doma "maximalizují zisk", taky to mám trochu v povaze 😀 😉
Jste manželé, máte spolu děti, máte SVJ a dohromady příjem 110 tisíc, takže tvůj nárok je na 55 tisíc. ALE... on to nemyslí špatně, podle sebe určitě dělá to nejlepší, aby vás zabezpečil a nechce vyhazovat za blbosti. Být tebou, tak bych mu žádné účtenky neukazovala a nenechala se kontrolovat, za co utrácíš - takhle to možná funguje v jeho práci, ale vy jste rodina a nemusíš ho žádat o svolení koupit si nové boty. Asi bych to udělala tak, že bych z peněz, co máš, nakoupila vše potřebné včetně těch bot, nějakých výletů a podobných věcí, které k životu patří, a pak mu řekla, že ti došly peníze a od té chvíle musí i všechno ostatní platit on, jinak že nebude jídlo nebo zubní pasta, že to nemáš z čeho koupit. Nebo ho párkrát do měsíce poslat do obchodu na velký nákup se seznamem, ať má lepší představu, kolik jídlo pro vás stojí. Pokud mu zbývá 40 tisíc, tak není důvod, aby tě nutil hospodařit s tak omezeným rozpočtem 😉 Nějaký polštář na co by kdyby už určitě našetřený má 🙂
Jinak mně by taková pozice, jakou máš ty u vás doma, určitě nevyhovovala a chtěla bych ji změnit. A určitě ne tím, že si bude hledat práci a ještě k tomu se starat o celou domácnost a děti.
Manzel taky vydelava hodne, ucty mame kazdy svuj, uz je tak oba mame od studia, ale penize mame spolecne, neresime moje/tvoje. K rodicaku (byla jsem doma na 2 roky, takze jsem mela ten vyssi rodicak) mi kazdy mesic posilal 10 nebo 15 tis, vetsinu veci plati on (bydleni a tak), spori pro syna, ja zas nakupuju jidlo (hodne varim a kupuju jen kvalitni potraviny, takze projime dost), obleceni a veci pro syna, bazarove veci nekupuju, ani pro sebe, ani pro dite. Kdyz mi nejaky mesic doslo, proste jsem mu rekla, at mi jeste neco posle, nikdy s tim nemel problem. Kdyby mel pocit, ze rozhazuju, tedy kdybych byla na tvem miste, tak bych mu sepsala, co za cely mesic kupuju, kazdou blbost. A totez chtela od nej. A co mu zbyde z vyplaty, s tim dela jako co? Jsou to i tvoje penize, meli byste se spolecne domluvit, jakym zpusobem budete nakladat s usporami.
Dekuji vsem za komentare. Potrebovala jsem to s nekym probrat a videt i jine uhly pohledu. Kamaradky mam spise mezi nadprumerne vydelavajici skupinou obyvatel a s nima to nemuzu moc probrat. Jsem si vedoma manzelova premysleni. Zkusim navrhnout variantu spolecneho uctu na jidlo. A zbytek bych platila ja s tim ze si pak nasetrim na co budu potrebovat.
@lufak Neni zac. Preji, at to vyresit co nejlepe 🙂
@llluckaaa když se na to podíváš opačně, tak ale měsíčně utratí cca 76000,- ( manžel 60000 za hypoplatky atd a ona 16000 za běžný provoz). Pokud každý měsíc zbyde 40000 doopravdy (nezamává tím třeba dovolenou nebo koupě nové sedačky), tak za rok ušetří půl milionu. To bych při takových rodinných paušálních výdajích považovala teprve za adekvátní rezervu a pak bych se pouštěla do “pouštění chlupů”.

Určitě mrcha nejsi, přístup manžela by se mi nelíbil a žádat o "kapesné" navíc by mi přišlo ponižující... Pokud bych byla v podobné situaci, zavedla bych společný účet, ke kterému mají oba přístup stejným dílem. My s manželem to tak máme, každý máme svůj účet kde máme pár tisíc třeba na nákup dárků pro toho druhého, nebo na blbosti typu kavárna, kosmetika atd. a pak máme společný, ze kterého se platí všechny účty, nákupy, benzín, věci pro dítě a posílají se z něj přebytečné peníze na spořící účet (jednou za rok se vždy snažíme o mimořádnou splátku na hypotéku).