Práce nebo dítě?
Milé maminky, mám takové dilema.Jen by mě zajímali Vaše názory.Mám téměř 4 letou holčičku a chtěli jsme mít další dítě do tří let od sebe. Bohužel z finančních důvodů jsme si to nemohli dovolit.Ted jsem v práci, již skoro rok, finance se zlepšili a já chci druhé dítě. Na jednu stranu je mi blbé přijít o opravdu dobrou práci. Ale na druhé už silně toužím po dalším dítěti. Tak se ptám, mám ted smlouvu na dobu určitou ještě do jara, kdyby bych měla druhé dítě tak mi to akorád vyjde. Když bych rok počkala, měla bych smlouvu na dobu neurčitou a jisté místo, ale malá už by měla téměř 6 ato už mě přijde zase dost velký věkový rozdík..Rěšily byste práci versus dítě hned díky
@sarahladynka - no jako podle toho vyjádření, že se tam po meteřské nikdo nevrací, si myslím, že asi čekat na smlouvu na neurčito je úplně bezpředmětné, prostě ti řekli, že jak odtamtud na 3 roky vpadneš a bude někdo jiný zaučený, že ti raději další v tom lepším případě odstupné...takže tím pádem bych se na to až tak neohlížela...
zase kdybys otěhotněla nějak před pospisem smlouvy na neurčito, tak bych to podepsala a řekla jim to asi asi pozdějí nějak ve 4.-5. měsíci aby to nevypadalo úplně pitomě, jako fér to sice úplně není, ale který zaměstavatel je dneska fér, všude je něco a když je možnost vždycky zkoušejí...
A to že přijdeš po mateřský a nebude pro tebe práce je fér? Jako bohužel takhle uvažuje drtivá většina firem (proto dávaj smlouvy na určito) a buď aby ženská byla věčně doma protože je na mateřský nebo protože prostě pro ni potom není práce a nebo bysme vymřeli. Začni být trochu sobec, když můžou oni můžeš ty taky. A mimochodem já jsem otěhotněla neplánovaně a jenom proto že jsem u nich byla 14 dní jsem jako měla jít na potrat nebo co? Kdyby rodili chlapy nikoho aby nenapadlo neprodloužit smlouvu nebo to nějak zaonačit jako že práce není...
@yelowangel to s těma chlapama je hroznej kec :D .... ne proste jen je taková pitomá doba, ze i zensky musí chodit do práce... vsichni víme, ze to pred x desítkami let tak nebylo. A já být v kůži zaměstnavatele a mít zaměstnávat ženu, co ma male deti, a je vecne na OCR, tka taky nebudu skákat radosí. Pokud budu chtít dát moznost cástečného uvazku, tak budu muset na jednu pozici nabrat 2 matky. Atd.... ono je to slozité.
@sarahladynka - no ještě jsem četla, jak počítáš, že dostaneš smlouvu na dobu neurčitou, jako kdysi platilo to, že ti mohli smlouvu prodloužitbehěm dvou let 3x a pak neurčito, pak se to zrušilo a ted ti můžou dávat i 10 let smlouvu na dobu určitou, jsi si opravdu jistá tou smlouvou na dobu neurčitou???
@sarahladynka Promysli finančně variantu, že bys přišla o práci třeba ve čtvrtém měsíci těhotenství. Utáhli byste to potom? Pokud budeš evidentně těhotná, velmi pravděpodobně ti neprodlouží smlouvu ani na dobu určitou. Počkala bych se snažením na počátek roku, aby na tobě případné těhotenství nebylo znát a smlouvu ti- třeba i na dobu určitou- prodloužili, abys nešla na mateřskou nezameštnaná.
Já bych se asi začala pomalu snažit, samozřejmě bych to v práci držela v tajnosti. Je taky možné, že hned nezadaří.
@marcicek84 Ano jsem si jistá. Je to solidní firma.
Původně jsem chtěla práci na dobu neurčitou, ale zjistila jsem, že ji fakt už málokde dávají. Protože jsem opravdu chtěla do práce a po roce se pokusila o další..Pokud bych otěhotněla do dvou měsíců tak mě to krásně vyjde na na konec smlouvy, tím pádem rovnou nastoupím na mateřskou, a nebudu několik měsíců sedět domu bez zaměstnání a příjmu.Nebo jak jsem psala níže ještě roček počkat.Ale už se mě nechce čekat na to druhé mimi .-)Chtěla jsem vědět názory..
Záleží taky v jakém pracuješ oboru a jak těžko by se Ti případně hledala nová práce. Já jsem zdr. sestra, bohužel bydlíme v kraji, kde je to s prací velmi těžké, navíc na vesnici. Před mateřskou jsem pracovala u praktického lékaře - práce v pohodě, na jednu směnu, i když to mělo i spoustu jistých negativ, ale tady si holt člověk nemůže moc vybírat. Pracovala jsem tam 4 roky a vždy jsem měla smlouvu na dobu určitou. I kdybych tam pracovala 50 let, vždycky to tak bude. Když jsem se šéfa ptala proč, tak si to vždycky nějak okecal. Prostě ber nebo můžeš jít, na tvé místo čekají zástupy jiných. Ve skutečnosti byl ten důvod právě ten, že když odejdu na mateřskou, nemusí se o mě už víc starat, skončí mi smlouva a on tak nemá ke mně žádné závazky. Nějak jsem to neřešila, pak jsem neplánovaně otěhotněla a během mateřské mi smlouva skončila. Jsme domluvení, že od ledna tam můžu opět nastoupit, ale tu jistotu nemám nikde. Taky bych chtěla druhé dítě, ale teď mi hraje do karet, že paní, která je teď v práci místo mně, jde koncem roku do důchodu a kdybych byla další 3 roky doma, tak už by tam mezitím nastoupila jiná a to už bych se pak vrátit nemohla, samozřejmě by ji nevyhodil kvůli mně. Takže jsme si řekli, že s druhátkem počkáme, není to teda ale jediný důvod, prostě bysme to teď i finančně a časově špatně zvládali a přestože i pak budu mít smlouvu jen na dobu určitou, mám zas aspoň nějaký čas jistou práci a případně nárok na mateřskou. Jak se rozhodneš je na Tobě, je fakt, že nemáš ani jistotu, že se budeš moct do práce vrátit ani že se dítě povede přesně v době, kdy budeš chtít. Pokud jste na tom finančně dobře a zvládli byste to a myslíš si, že najít novou práci nebude až tak velký problém, tak bych to neřešila a začala se snažit. Ale pokud si nejsi jistá, tak počkej na tu smlouvu - přecejenom je to aspoň nějaká jistota (i kdyby Tě pak propustili dostala bys aspoň odstupné a taky v případě, že by ses třeba rozhodla mít třetí dítě, tak bys měla nárok na mateřskou). Vím, že nějak moc kalkulovat v životě moc nejde nebo že to často nevyjde jak jsme si spočítali, na druhou stranu ale trošku o budoucnosti přemýšlet je taky dobré a i když jsou děti dar, tak láskou je nenakrmíš. Věkový rozdíl bych tak neřešila - znám spoustu sourozenců s věkovým rozdílem 1-2 roky, kteří si nemají co říct, a naopak znám takové, kde i s rozdílem 6-7 let jsou největší kamarádi - to je často víc o povahách těch dětí a ne o věkovém rozdílu a já třeba když mi někdo říká proč nechceme teď hned druhé, že si pak nebudou rozumět když budou od sebe třeba 4 roky říkám, že není nikde psané pravidlo, že děti musí být dvě a po 2 letech a každý ať si je pořizuje jak mu osobně to vyhovuje, živit ani hlídat mi je nikdo nebude.
Mám tři dcery od sebe 7 let a neměnila bych.Vždy jsem chtěla jít po mateřské do práce mezi lidi a potom si zase užít mimča. Holky si skvěle rozumí a nejstarší mi s poslední holčičkou moc pomáhá. Dokonce je i její kmotra. Každou dceru jsem si vychutnala a " rozmazlila" jako jedináčka. 🙂
Prikláňam sa k názoru, že by som sa snažila o dieťatko. Mať dieťa v dnešnej dobe je pomaly umenie, ovplyvňuje to mnoho faktorov, čím neskôr tým väčší problém s tým môže byť a keď ho chcete neriešila by som nič iné. Veľa šťastia 🙂
Já mám prostě jinou zkušenost s větším věkovém rozdílem a u sve dobře kamarádky, který má brachu o dva roky vidím ze jako dětmi si mnohem více byli blíže než Já a Můj brácha. .. Teď v dospělosti si rozumíme skvěle ale v dětství to tak nebylo a u mého muže je to totéž. .. Neříkám že to tak musí byť vody. Jen ze Já mám tuto zkušenost a proto jsem chtěla mit mezi dětmi menší věkový rozdíl. ..

je sice hezké mít smlouvu na dobu neurčitou. Ale kde je psáno, že po návratu do práce s tebou nerozvážou pracovní poměr? Jako takhle, za mě osobně bych to třeba nechala vykrystalizovat jestě do podzimu třebas, nebo tak. Pak bych se přestala chránit, a vidělo by se. Vsak do práce můžeš pak chodit nejakou dobu ještě i těhotná. A pokud o tebe stojí, tak to s tebou prodlouzí bez keců. Pokud ne, tak můžeš tu vypoved dostat po tech 3 letech doma.