Příjmy cca 25 tisíc, hypotéka a druhé dítě
Ahoj holky, uvazujeme o druhem ditku. S prvnim sem byla na rizikovem tehu. Druhe by jsme chteli aby se narodilo nez prvni bude mit 3roky. Navazala bych tedy na RP. Byl by cca 6111kc. Manzelovi zvedli plat ma kolem 19tic cisteho.
To je 25000kc dohromady.
Mame vlastni pozemek a budeme stavet baracek. Hypo 6000 energie pocitam tak 4000.
V tom pripade zbyva 15tis.
Jidlo nas vyjde kolem 4000. 3500 sem mivala na synovy kasicky,mlicka,prenidavky,pleny,oblecky. (coz mlicko a plenky pomalu vysazujeme a zacina bastit to co my. Takze bych rekla ze na tom ted usetrim, oblecky kupuju jen v akci) A 500 kosmetika mesicne. MHD pro manzela a me 700 dohromady a ja 300 telefon a manzel 900 telefon. To je 9900kc. Zbyva cca 5tis.
Myslite ze si muzeme dovolit druhe ditko? Oblecky po prvnim mam, kocarek, postylku, jidelni zidlicku, tohle vse taky. Mam uz jen 30% sanci na druhe detatko a prijde mi nejlepsi ze kdyz uz tak navazat. Nez abych sla za rok do nove prace, tam musela byt minimalne rok pak otehotnet kdo vi zda by se to zase nesnizilo ta sance. To je dalsi dva roky nic treti byt tehotna a rodila bych ve 30ti.
Kdybych to brala z fnančního hlediska nešla bych do toho ani náhodou,když z lidskýho určitě bych si druhé dítko pořídila i popři stavbě a modlila se at'
ty tři roky na rodičáku utáhneme.Já odložila druhátko na až bude dům a víc peněz a dům i peníze jsou,ale mimi nepřichází.. ☹ prostě se řid' vlastním úsudkem,zkus najít na pokec pár lidí co už se stavbou podobnýho domku mají zkušenosti a poptej se,jestli se vešli do uvedené ceny,příp.o kolik se celková cena navýšila a pod.pak bude rozhodování i počítání snažší 🙂 🙂
@kacca11 tak pokud pominu běžná pravidla, jako že si nebudu uprostřed stavby rozdělávat ohýnek, tak vidím fakt v bytovém domě a rodinném domě v pravidlech velký rozdíl
@kacca11 já nežiju tak, jak bych chtěla. žiju podle toho, na co mám a podle svých nejbližších. nemít rodinu, tak jsem taky šťastnější ve městě. sama za sebe.
máš pravdu, že hodně lidí chce domek a neumí v něm pak žít. třeba moje sestra s manželem rovnou věděli, že jsou bytoví, do domku nevhodní a hledali byt. uměli si to přiznat a nenechali se strhnout tím současným smýšlením o domcích na předměstí, jak píšeš. můj chlap je z vesnice, kde stavíme, dětí máme hodně a hodně hlučné a město nemají rádi. já vesnický typ fakt nejsem. bude mi dlouho trvat než si tu zvyknu. ale výběr jsem moc neměla a ostatní jsou tu šťastnější.
@chris_n jo, ale řeším to dle svého uvážení, dle svých možností...nehádám se s dalšími 20 u koho se co objedná, kolik se do toho vrazí, jak se to bude financovat. čím víc lidí, tím horší domluva 😒
@chrobacik13 přeji ti, aby to druhátko konečně dorazilo, když jste mu tak zodpovědně nachystali domov 😉
@kacca11 ona je taky vesnice a vesnice. Nejaky zapadakov tricet km od mesta..
Ale u nas jsou dve vesnice spojene, vetsi koncentrace lidi a mame tu komplet vsechno, skolka, skola, obchody, doktory, lekarna...a do Znojma 7 minut, do prace.
K nejblizsimu obchodu, hypermarket Albert, 6minut.
Takze jsem tu spokojena.
Ted hledam bydleni a chtela bych zase jenom tady. Ale ceny jsou tu stejne jako ve meste.
Poptavka prevysuje nabidku.
Tak uz rok hledam a marne.
@kacca11 jojo ja bydlela s rodicema v domku a ted bydlime u manzelovych rodicu v dvougeneracnim 🙂 nam ani tak nejde uplne o klid ale prioritou je aby byla oplocena zahrada kde si dite nebo deti budou hrat 🙂 kamoska bydli v centru a tam svyho synka treba vubec nebude moct pustit ven ani zadne hriste nema v dosahu
@chrobacik13 presne jak rikas, ja znam strasne moc lidi co si rekli az bude dum a ejhle pak nemohli mit druhe a kolikrat ani to prvni :( proto bych chtela to druhe zvladnout mit abych si nemusela rikat co by kdyby..rikat si vzdyt sem ho treba mohla mit a ted uz to nejde a zlobit se na cely svet. takhle se treba taky budu zlobit :D ze bude mene korunek, ale veskerou vybavu mam, synkovi sem kupovala babylove mlicko coz neni drahe a plenky jen v akcich tak snad by se to dalo 🙂 otazka je zda otehotnim abych navazala na synka :D jinak to budu muset posunout az za ty 3 roky :(
@coreprincess proc az za tri roky?
@blahova_andrea
@78marcela
my to make do Olomouce 3km..busem 8min k penny, lidlu 🙂, tady name skolku , prvni stupen zakladky a 2 samoobsluhy a jednu vecerku. Tak to taky neni spatny a kdyz clovek zatouzi po meste sedne na bus a jede plati sem jeste mhd. 🙂 ono ta vesnice alespon nelaka..ja kdybych mela byt v Olomouci v byte tak by me to lakalo porad nekde chodit po obchodech :D tady jdu do prirody, do mesta max 2x za tyden na nakup. A alou zpatky :D
@78marcela syn bude mit v cervenci 3roky a pujde do skolky a zamestnavatel mi ukoncil pracovni pomer takze muzu max na rp navazat. Nemam narok na materskou kdyz mi ho ukoncil. :( Tim padem bud otehotnim do rijna a male se narodi v cervenci nejpozdeji a nebo proste budu hledat novou praci kde budu muset byt nejmin rok :D a pak se snazit o druhy a jit na materskou :D coz je zas...rok v praci, nez se zadari a nez by ubehlo 9mesicu tak je mi 30 :D
@78marcela kdyby se melo male narodit dele jak v cervenci tak bych byla na suchu nez by se male narodilo kdyz me zamestnavatel vylil. 🙂
@coreprincess a 30 let k problém? Nebo dpi s nějaký s zdravotní stav
@coreprincess a praci druhou si pripadne sezenes snadno?
@chris_n ja byla na prvnim na rizikovem a ted mam 30% sanci na druhe otehotneni. takze to vubec neni jasne. a cim starsi budu tim se ta sance bude snizovat
@78marcela jojo tadx toho je celkem dost v Ol. Jsem kadernice, ale delala jsem i v butiku a prodavacku. Takze pripadne nejakej ten hypermarket pri nejhorsim to jisti :D
@78marcela a kdyby nebylo zbyti tak u manzela v praci. Ale to je ,,tovarna,, a na smeny kdyby nebylo uz vazne co
@coreprincess tak uz abyste zacali zkouset😀 ja chci taky, aby se dite narodilo do cervna nejpozdeji.
hele myslím, že všechno jde když se chce,ale uvědom si jednu věc, že kdo chce mít opici musí být na banány,u vás bude největší opice ten dům.
Vidím to u nás, máme docela dost peněz, ale barák je prostě žrout, resp. ani ne hlavní stavba jako okolí, ale jestli budete mít jen dům a malou zahradu a nebudete toho mít tolik co my (zdědili jsme, u domu jsou navíc ještě kůlny, dvůr se starou studnou, starými chodníky, dílna se starou střechou, obrovská zahrada se starými ploty kolem...)...
Hodně bych být vámi zvážila jestli druhé dítě chcete opravdu od srdce a jste ochotní se kvůli němu max. uskrovnit a třeba jednou nedej bože odejít zpět někam do podnájmu když na hypo prostě nebude, kromě toho zvážit jaké zázemí máš ty i manžel, když přijdete o práci najdete si novou brzo? podpoří vás rodina? A podobné otázky.
Nechci vás od toho odrazovat, určitě ne, já koketuju s myšlenkou na třetí dítě, ale v týhle situaci je fakt potřeba hodně dobře organizovat finance a mít pořádnej plán pro případ co by kdyby...
@kacca11 je to o prioritách. My se tehdy stěhovali do milovic u nymburka. Mladé město. Občanská vybavenost z taky. Ale stejně. Do te prahy nebo někam potřebuješ. Vlak, auto, atd... pro matku s minimem možná ok. Ale až po přestěhování se do DE jsme zjistila, že to místo pro nás vlastně nebylo. Teď bydlíme ve městě, ale zároveň ve čtvrti co je skoro vesnicka . V centru města jsme za chvilku a z to mnohem lepší. Ale zase jsem zjistila, že v pze bych třeba bydlet s malyma dětmi nechtela
@coreprincess přesně. my jsme vlakem 15 minut do centra brna, škola je tu komplet i s druhým stupněm, jsou tu i nějací lékaři a lékárna, dvě pidi sámožky, do nejbližšího velkého nákupáku to máme 10 minut autem cestou, kterou zvládnu i já jako řidič začátečník...a jak píšeš...ve městě to hrozně láká na utrácení, na vesnici ne. nechodíš denně kolem výloh, všemožných slev a výprodejů. prostě jedeš do města, protože tam něco potřebuješ, to tam koupíš a jedeš zpět. já takto nehorázně zkrouhla rozpočet už na maloměstě, co potom teď na vesnici 😀
@blahova_andrea s těmi výlohami, musela bych si zakázat net🙂) Strašně moc věcí kupuji takto a ne v obchodech.))
@blahova_andrea přesně tak, na vesnici je počet lákadel 0, navíc nerada nakupuju i na internetu (je u nás obtížné doručování), takže se pak šetří jedna radost 😀
@kami1984 taky kupuju hodně na netu, ale zase...hledám tam, když něco potřebuju, tak to najdu za nejlepší cenu a koupím. nesedím tam denně s tím co bych tak asi mohla koupit, co je zrovna v akci, co kupují ti okolo...takže je to jako cesta do města. když potřebuju, koupím. jinak raději nekoukám 😀
@evulina77 to je fakt. ani tolik neutratím peněz jako prosedím času 😅 ono najít to správné a nejlevněji taky nějaký čas zabere, že? 😀

@78marcela ja byla na vesnici do prvniho obchodu, kde se skutecne dalo nakoupit, jsem to mela 15 km autem.