Prostě s penězma nevyjdu, jak to děláte vy?
Holky já už nevím. Ať mám na jídlo 7 tis. nebo 10 tis. prostě nevyjdu. Jsme tři, já, manžel a dcerka (7). Měla jsem na jídlo 10 tis, jsou dva týdny do výplaty a mám 1000 kč. To samé, když mám 8 tis, tak šetřím celý měsíc a stejně nevyjdu. Jak to děláte abyste prostě s tím co máte vyšli? Je půlka měsíce pryč a já mám na jídlo dost peněz a najednou je 10-14 dní do výplaty a já mám málo. Nechápu jak to dělám, to prosím neutrácím.
@anniesfibis teda my jsme ted meli segedyn na 2 dny pro 2 lidi + dite (400g plecka, smetana za 12 kc, zeli do dvacky+ ten zbytek co je doma. K tomu knedlik za 20 a jeste zbyl. A vesla jsem se teda s prehledem do 100 kc, maso snad kilo stoji nejakych 80-90 kc..
On mi pomazánky moc nejí, jen rybičkovou a vajíčkovou ale do práce je nechce, že bude smrdět 😠 Ale asi začnu jinak s nim,bude dostávat mazací sýry a rajčátka nebo ředkvičky k tomu!
@kessien No, tak mu do práce ke svačině začni dělat bagety - pečivo koupíš nebo uděláš vlastní, do toho pomazánku, zeleninu, plátek masa. Pomazánky - s těma se dá vyhrát, začni od těch nejjednodušších (česneková, sýrová, vajíčková, rybí). Paštiky - dělám si vlastní - u řezníka koupím játra a udělám z toho doma luxusní paštiku (třeba i s červeným vínem 😀 ), není na tom nic složitého. Hlavně pak vím, co jíme, necpeme se nastavovanejma srágorama.
@somalicats Nepísla bys mi prosím do zprávy recept na paštiky nějaký? 🙂
@crazynaa jo, tak z plecka asi jo...to je na me moc tluste
@anniesfibis i kýta se dá pořídit levně 🙂 na těchto jídlech se dá ušetřit. Hlavně na omáčkových 🙂 často dělám luštěniny, na snídaně kaše ovesné, rýžové, pohankové, spaldove pukance 🙂 dělám jogurty, knedlíky, tak se to dá 🙂 hodně jednou za čas nakoupím ve zdravé výživě a i to udělá své a zasytí více. 🙂
@anniesfibis no, on se segedin normálně dělá z plecka, stejně jako většina gulášů a dušených jídel, z čeho bys ho chtěla dělat?
Plec fakt "tlustá" není, tam není skoro žádný tuk, akorát trocha tenkého pojiva kolem jednotlivých svalových snopků, které se ale dušením rozpustí. Tlustý je bůček, někdy krkovice - to jsou části masa opravdu prorostlé tukem.
Dusit kýtu v guláši nedává smysl, kýta delším dušením akorát ztvrdne a rozpadne se na vlákna, jak je to velký kompaktní sval ( a ne řada menších a kratších svalů).
Nicméně i zdravější varianta segedinu s krůtím, kde se teda už o "tlustém" nedá mluvit vůbec, pořád vychází dost levně.
@somalicats Jé, nanapsala bys nějaké osvědčené recepty na paštiky? Zkusila bych nějakou. Díky.
Tak my utratíme za jídlo cca 4000 měsíčně za 4 osoby (dva dospělí a dvě děti - 6 a 3 roky). Obě děti jí ve školce/škole, manžel má teplé dotované obědy v práci. Tudíž vařím pouze o víkendu (a to většinou v sobotu a buď zbyde na neděli, nebo jdeme v neděli na oběd k babičce). Maso moc často nemáme, cca jednou týdně, teplé večeře jak kdy, podle nálady a času. Balené vody nekupujeme vůbec, já piju vodu z kohoutku, manžel především černý čaj a máme doma Sodastream.
Často dělám rýži (mám rýžovar), kterou kupuju u vietnamců (větší balení 5-7kg a vystačí nadlouho). Polévky nejíme skoro vůbec, luštěniny taktéž minimálně, sladká jídla taky ne. Většinou jedu na jeden větší nákup po výplatě (cca 1500) a pak dle potřeby dokupuju jednou týdně (ovoce, zeleninu, jogurty, pečivo, sýry a salámy).
Snažím se nakupovat v akcích - např. mléko, kávu, těstoviny, maso, vepřové nám teď nedávno nakoupila tchýně a to máme tak na půl roku dopředu.
Systém žádný nemám, docela si dopřáváme i cukrovinky, sem tam si zajdeme do restaurace a tak. U nás je velká úspora v těch obědech, na večeři už toho tolik nesní. Já se na oběd buď odbydu, nebo si udělám jídlo na 2-3 dny (rizoto, těstovinový salát, atd.).
@jitavrtule jo ja delam z kyty - varim v papinaku a mam krasne jemnoucke..ze se rozpada beru jako benefit...plecko totiz neni jen jine strukturou, ale i chuti
a kruti maso je prece taky cenove jinde. Ja teda nakupuji v obyc. albertu a veprove se pohybuje bezne kolem 150kc a akruta jeste draz
@anniesfibis vidíš a třeba v Bille seženeš pomalu pořád věpřové pod 100,-/kg, vždy mají něco v akci, to samé kuření prsa apod...Albert je snad nejdražší hypermarket a není teda úplně nějkvalitnější, co se masa týče. Samozřejmě ideální je řezník, tam beru maso já - kuřecí,vepřové za 100,-/kg a hovězí 150,- bez ohledu na druh (roštěná,zadní atd) ale to ze známosti, jinak je to samozřejmě dražší - na druhou stranu čerstvé.
@kessien @alkuska Holky, je to jednoduchý. Koupíte drůbeží játra, na pánvi rozehřejete sádlo, necháte na něm zesklovatět cibulku, orestujete pokrájená játra, přidáte koření (já dávám úměrně tomu, kdo to jí - kvůli malé dávám jen majoránku nebo oregáno, lehounce pepře, červenou papriku, lehce česneku a mírně osolím, ale dá se udělat i pikantnější). Zvlášť si ve slupce uvaříte 1-2 brambory (dle velikosti - větší stačí 1), oloupete, hodíte do mixéru s tou játrovou směsí, přihodíte kousek másla na zjemnění a rozmixujete do hladka. Pokud chcete nějakou "luxusnější", tak ta játra poduste s trochou červeného vína (zredukujte tak na 1/3), nasekejte nadrobno mandle a po rozmixování je přidejte do paštiky. S těma chutěma se dá hrát různě, podle použitého koření. Dělám to od oka, na 15 dkg jater spotřebuju cca půlku kostky sádla, kousek másla a tu 1-2 brambory. Když chcete tu paštiku skladovat delší dobu, tak ještě teplé naplnit do sklenice tak do 3/4 a nahoru nalít rozpuštěné sádlo, nechat zchladnout a do ledničky s tím.
U nás za jídlo utratíme dost. Většinou i teplé večeře. Většinou máme doma i polévku (vařím vždy polévku na několik dní). Někdy mám výčitky, že utrácíme, ale zas myslím nakupuju kvalitní potraviny. Hodně ovoce, ne podle ceny, ale podle chuti, protože malá mi to jinak nebude jíst. Maso máme často k tomu brambory, zeleninu. Nebo zeleninovou polévku+ druhé jídlo maso s něčím. Kupuju i přesnídávky ze 100procent ovoce, kupuju farmářské , dvojkové vejce (trojkové nekupuju i kdybych neměla koupit nic), kvalitní libová masa, mléční výrobky-Pribiňáky, sýry, kefíry, plnotučné mléko pro malou, pro nás polotučné. Sladkosti minimálně, ale když tak hořkou čokošku, nebo pro malou Kindervajíčko, ale to jen málokdy. Za sladkosti neutratím téměř nic, jestli 100kč na měsíc, tak je to hodně. Utratím za maso, mléčné výrobky, farmářská zelenina a ovoce. To jsou hlavní položky. Kupuju velkou většinu věcí v akci, jinak bych musela omezit kvalitu. Kupuju i dražší věci-tuńák v konzervě na salát, někdy lahůdkové uzeniny a sýry. Na tom by se dalo určitě ušetřit, kdyby bylo potřeba. Jinak jak tu někdo radil domácí jogurty, že vyjsou levněji. Já s tím zkušenost nemám, ale v pořadu Jste co jíte ta Cajthamlová říkala, že domácí jogurt se dělat nemá, že v těch fabrikách to je přísně kontrolované, aby tam nebyly plísně a bakterie, a že v těch domácích bývají nezdravé mikroby, že to ona nemůže doporučit ani náhodou. Že v domácích podmínkách se nedá udělat zdraví nezávadný jogurt a pak to poslala na expertízu a fakt tam ty plísně byly z toho domácího jogurtovače. Určitě se dá šetřit na pomazánkách(nahradit tím uzeniny), ale ta Cajthamlová říkala, že úplně vyloženě levně jíst není zdravé. Je zdravější koupit hromadu ovoce a zeleniny a udělat z toho čerstvý džus než koupit krabicový v akci. Lepší je dát si větší porci masa a zeleniny a méně těch knedlíků, nebo rýže. Sníst k svačině kvalitní jogurt než náhražkový se škrobem. Samozřejmě, že když peníze nejsou a musí se ušetřit, tak není o čem mluvit. Mě i překvapilo, když se v tom pořadu nakupovalo, že se Cajthamlová pustila do nějakého kluka, protože měl utratit cca 2500kč za jídlo a utratil snad jen tisíc a řekl jí, že podle jejího rozpisu nenakoupil a že si ten její rozpis nahradil levnějšíma variantama. A ona už začala slovy, že podle ceny už ví, že ten nákup nesplňuje všechny výživové požadavky a že je plný náhražek. Ne že bych tak žrala Cajtahamlovou, ale ten základ se mi v tom pořadu líbil. Sama jím určitě mnohem hůř , než se tam doporučuje, ale myslím, že má pravdu v tom, že kvalitní potraviny jsou dražší. Taky mi přijde rozdíl, když si mladá rodina všechno platí sama a když třeba dostává maso a ovoce od rodičů, nebo je rodiče zvou na víkendy k sobě a vařej jim. Já bych řekla, že tohle dělá obrovské rozdíly v rozpočtech. Mě třeba nákup na víkend stojí nejvíc. A když tohle ušetřej tak to jsou měsíčně tisíce. Tak to mají některé moje kamarádky. Téměř na každý víkend jedou k rodičům celá rodina, tam jedí domu si ještě navezou navařené krabičky s jídlem na dva dny. Je to jiné, než vařit každý den a muset nakoupit od farmářské cibule až po kvalitní maso a furt dokola. Základ je kupovat v akcích, nepít alkohol ani slazené vody a limonády, voda z kohoutku stačí. Nekouřit, nenechat kazit potraviny. Kvalita je u nás až to poslední na čem se zlevňuje. Kdyby ovšem přišly krušné časy, tak z dob studíí vím, jak na jídle ušetřit a jíst téměř zdarma😀
@veronika182 to je mozny, ale to bych musela jezdit 30 km do nejblizsi Billy :D
Tak já doma vařím pro 3 lidi - pro sebe, manžela a tchýni a za jídlo a drogerii utratím přibližně 5000Kč.. Já sama si dělám rozpis na celý měsíc co chci vařit a podle toho se řídím (tím pádem nezmatkuju a v podstatě nakupuju podle plánu) .. Od té doby co mám mimčo tak nakupuji na týden dopředu a jídlo si nechávám do domácnosti přivézt (nakupuji na itesco.cz).. Maso a uzeniny jíme prakticky jen o víkendech - můj chlap o maso nestojí - naštěstí 🙂 .. Možná je divné dělat si plán měsíc dopředu co budu vařit, ale od té doby co to tak dělám tak v podstatě třetinu dřívějších útrat ušetřím.. Dříve jsem nakupovala každý den a to co budu vařit jsem vždy vymyslela až na nákupu v obchodě, ale to jsem utratila mnohem víc než když jsem začala kupovat na víc dní.. Třeba by i Vám tohle pomohlo..
@pincola domácí jogurt se nemusí dělat jen v jogurtovači, mě se třeba neosvědčil, jogurty sem měla vždy řidší než sem chtěla (a to sem vyzkoušela snad 20 způsobů, čím by to mohlo být - málo jogurtu, moc jogurtu, krátká doba, dlouhá doba,...). Stačí nandat směs do zavařovaček (třeba od přesnídávky) a zachumlat na noc/přes den do peřin (tam těch cca 40,50°C je) a jogurt je luxusní.
A pokud bysme se měli řídit jen tím, že ve fabrikách je všechno pod přísným dohledem (tak to by snad měl být standard, který očekáváme), nesměli bysme si vyrobit doma nic - od marmelády po domácí kečup (ani zavaření nikdy nemusí být zárukou, že vše vyjde tak jak má) 🙂
Když už jsme u jogurtů, které jogurty považujete za kvalitní, kromě Hollandie?
@kessien Pokud chceš opravdu ušetřit, udělej si na každý týden plán, co přesně se bude vařit (třeba podle akcí), ideálně včetně svačin, snídaní i večeří. Podle toho si udělej seznam, co budeš který den kupovat (velký nákup + menší každodenní jako je pečivo). Ale především si o tom musíš promluvit s manželem, který ti to schválí, pokud se na tom neshodnete, vznikne problém. Nebo ať si svoje uzeniny a jiné laskominy kupuje ze svého, a ty je do útrat za jídlo nepočítej, a nebude tě to trápit. Ber to tak, jak už tady padlo, že ty si třeba koupíš něco na sebe, on si koupí něco k jídlu
@jarkakr skoda,ze jsem z daleka, hned bych prijela do uceni, od pristiho mesice musim zacit setrit, budu mit o pulku mene penez, a uz ted je mi z toho zle,protoze nevimjak, ja byla dneska na nakupu a nechala tam 2200 kc plus 500 kc reznik, a takhle to mam plus minus skoro kazdy tyden 😒
@kessien nečetla jsem vše,jen proběhla,ale psala jsi,že nevyhovuje vám obálková metoda...nevím,jak dlouho jsi jí zkoušela,kolik měsíců,já bych jí ještě zkusila dát šanci...alespoň já neznám nikoho ve svém okolí,pro koho by nebyla nějak přínosná...někdo podle ní zjistí,že neumí vůbec plánovat,nebo se pak plánu držet,jiný si udělá přehled v jídle,další se naučí jen třeba tomu základnímu a to je to,aby právě i před výplatou nezjistil,že nemá nic v peněžence...neříkám,že se kvůli tomu musí žít celý život jen podle obálek,ale zkusit to na nějaký čas bude přínosné ať už jakýmkoliv směrem..prostě mám určitý obnos a musím s ním vyjít,kdyby já nevím co..podle toho naplánuju jídleníček a nákup...to samé,když to jde,využívat sezónní potraviny...ne,že bych musela kvůli tomu,že je dýně teď za 20kč jí mít 3x v týdnu,ale jedno či ,dvě jídla do týdne se vždy dají zařadit podle toho,co je zrovna "levné,dostupné" a to nemyslím na úkor kvality...další věc jak si už někde psala,tak jsi to vystihla-prostě dokud se nedojí věci,co mám doma,tak nejdu na nákup...z toho plyne,na nákup co nejméně často...málokdo má tu ukázněnost,že nakoupí přesně jen sepsané položky na nákup(teda já rozhodně ne)...vůbec nejhorší za mě je jít do krámu hladová😀 a nemít představu,co budu vařit,to lítají pak zbytečně peníze z okna...sama jsem teď zkoušela poslední měsíce více plánovat,psát si přibližnej jídelníček(zase nebudu se ho striktně držet,jen kvůli tomu,že si napíšu v pondělí,že v pátek budou luštěniny a pak na ně vůbec nebudu mít chut,tak si je jen z principu též vařit nebudu a uvařím si je za pár dní třeba..),nechodit zbytečně do obchodu a na konci měsíce jsem byla o 2500Kč v plusu oproti jiným měsícům...nejde mi v jádru o ty peníze,spíše o to,že prostě nechci utratit tolik,když nemusím za jídlo doma...za ty peníze raději budu mít nějaký zážitek,půjdu s manželem na dobré jídlo,do kavárny,do čajovny,strávíme někde pěkné odpoledne...v tom vidím přínos pro nás oba,a je to jen o tom se trošku snažit a naplánovat si,což se mi kolikrát prostě jen nechce...nejde o konkrétní částky,pro jednoho to bude málo,pro druhého moc..prostě každý žijeme jinak,každý jsme zvyklé na něco jiného...nic jiného mě nenapadá,co poradit,aby člověk "vyšel s penězma"
@monini28 40,5C v peřinách?? A to to tam zahříváš svým tělem či co??😀 Už za dávných času dávaly služebné svým pánům před spaním horkou cihlu do peřin ať nejsou studené😀 Nevím jak ty, ale já když vlezu do peřin, tak si je musím nejdříve zahřát... Mají takovou teplotu, jaká je teplota okolí. Nebo peřiny majkí jinou vodivost? Nějak tomuto způsobu výroby jogurtů nedůvěřuju...
@veri0007 Nene 😀 máme péřovky, ale nestačí jen přikrýt jako se člověk přikryje před spaním, musí se tam fakt zachumlat (do chuchvalce či jak to popsat 😉 ) Ale samozřejmě návod nevnucuji, jen popisuji svůj způsob 🙂 Takhle to dělala už moje bábi a já to mám vlastně od mamky, která to okopčila od ní. Jako laboratorní rozbor sem nedělala, ale základ používám z Hollandie a jsou fakt jako přes kopírák - přísahám 😎
@monini28 no tak to je samosřejmě špatně.... Na jogurty se má používat tučný jogurt a tučné mléko. Taky jsem to zkusila z jogurtu, co měl pod 4% tuku a bylo to divné, jak říkáš, tekuté a ani chuť nic moc. Na výrobu jogurtu používat vždy jogurt s 10% tuku. Hollandie má 3,8% jestli se nepletu...

Ahoj holky, tak já zatím teda hospodařím sama s přítelem ještě společné peníze nemáme, to až za chvíli plánujeme stavět hypotéku apod, ale je fakt že si oba vedeme své výdaje a máme pěkně přehled kolik který z nás a za co utratí 🙂 a dělám to taky tak se vším: vím, že bude výplata odečtu si od ní životko, penzijko, a další věci které měsíčně platím a zbyde mi částka, kterou si rozpočítám např. na týdny nebo na jídlo, drogerii, apod, jak kdy ale vyplatí se mi to a konečně a na konci měsíce nemám prázdný účet ale něco ušetřím...Ale před rokem jsem neušetřila vůbec nic, takže opravdu to chce se zamyslet zapisovat si útratu a pak zvážit jestli je opravdu nutné vše co člověk kolikrát chce a nepotřebuje koupit 🙂