icon

Prostě s penězma nevyjdu, jak to děláte vy?

kessien
2. lis 2015

Holky já už nevím. Ať mám na jídlo 7 tis. nebo 10 tis. prostě nevyjdu. Jsme tři, já, manžel a dcerka (7). Měla jsem na jídlo 10 tis, jsou dva týdny do výplaty a mám 1000 kč. To samé, když mám 8 tis, tak šetřím celý měsíc a stejně nevyjdu. Jak to děláte abyste prostě s tím co máte vyšli? Je půlka měsíce pryč a já mám na jídlo dost peněz a najednou je 10-14 dní do výplaty a já mám málo. Nechápu jak to dělám, to prosím neutrácím.

Strana
z7
monini28
3. lis 2015

@veri0007 tak to teď netuším, po ruce ho nemám, ale určitě máš pravdu 😉 😉 Mě to takhle stačí, já ho měla předtím ještě řidší než ta Activie - no prostě asi ňákej blbej stroj. Nebo já 😀

monini28
3. lis 2015

@veri0007 Jojo, schválně zkusím, dík 😉

zuzineckah
4. lis 2015

@lenka5731 kupuji YO, když se nezadaří domácí, ale koukala jsem a taky obsahuje GF sirup... Nicméně, kouknu do dTestu, tam byly myslím hodnocené šťávy i bez, tak hodím tip. Jinak preferuji takovou tu sousedskou výpomoc - posíláme si maila, když někdo třeba dělá sirup, tak se hlásím k odběru 🙂 Pravdou je, že chuť té domácí limonády žádná fabrikovaná nenahradí. Ale YO nám aspoň chutná, ostatní ne...

@kessien jogurty a všechny mléčné výrobky nakupuji od Mléko z farby /pojízdní prodejna/. Těm se nevyrovná žádný z těch z obchodů. Takže tam už jogurty v podstatě nekupuji. Teď už doplnili i maso, tak jsem ráda - párky, špekáčky a pod. s 96% masa, bez všech těch srajd a v přírodním střívku, to je k nezplacení. Opravdu výborné.
K těm ostatním radám si se do té doby moc nevyjádřila, tak proto jsem napsala, co jsem napsala. Hele, nechceš sem hodit rozpis z nějaké větší účtenky? Protože když čtu rozpis toho vašeho menu, tak nechápu už vůbec jak můžeš tolik utratit. V podstatě tam máš 4 jídla + polívky za týden (nepíšeš neděli), nic moc náročné na suroviny, navíc jak sama uvádíš, rozhodně nenakupuješ to nejdražší a stejně rachneš tolik peněz? 😕 Musíš teda kupovat hrozně moc "blbostí" kolem, když to řeknu takhle, které ti vyženou účet do výšin. Asi to budou ty studené večeře, nechceš je přehodnotit?

kessien
autor
4. lis 2015

Já si účtenky z nákupů neschovávám, mám jen napsaný nákup na papíru a dle toho se řídím. Neděli jsem nepsala, protože neděli jezdíme ráno nakupovat takže většinou se to pak odvíjí dle akcí a toho co jsme nakoupili. Právě proto to taky nechápu! :(
Je to možné že sem tam koupím blbost, nebo věc "navíc" . Ale zase si říkám, máme 10 tis na jídlo tak si to můžu dovolit sem tam koupit tabulku Milky, nebo pistácie třeba, to jsou takový ty blbosti na chuť co mám na mysli, ale jak vidím tak si to asi dovolit nemůžu :D
Jak myslíš že je mám přehodnotit? Jako zrušit ty uzeniny?
Zamyslela jsem se nad tím co jste mi to psaly děvčata a od příštího měsíce zkusím šetřit nejen na obědech ale i na večeřích a na svačinách. Nakupovat budu chodit jen tehdy jakmile bude prázdná lednice. A omezim uzeniny.

zuzineckah
4. lis 2015

@kessien myslela jsem to tak, že někdy ta teplá večeře vyjde snad i levněji než když nakoupíš uzeniny, k tomu pečivo a pod. Třeba taková játra na cibulce s rýží jsou za pár šupů a určitě nasytí víc než rohlík se šunkou. Nebo čočka s vajíčkem, taky šunkafleky. My ačkoliv nijak šetřit díkybohu nemusíme, tak jsou to jídla, které u nás chutnají všem, takže je dělám. Kolikrát mi zůstane z večeře ještě na oběd (ale u nás doma obědvám jen já, případně mládě, když není ve školce). Možná by bylo ekonomičtější vymyslet si ty teplé večeře (s 10 tisíci můžeš vařit s masem klidně každý den si myslím) a dělat toho víc, aby vám zbylo i na oběd. Zabiješ dvě mouchy jednou ranou. Když k tomu uděláš třeba 2x do týdne nějaký moučník, který pro změnu můžete dojet ke snídani, tak si myslím, že se ti to projeví i na útratě.
Já to takhle jedu, a kdybychom nebyli tak rozežraní (steaky, ryby, tataráky poměrně často), tak bych se taky do těch deseti vešla.
Když k tomu uděláš zeleninový salát, šopák, caesar, coleslaw.........prostě zeleninu + ovoce, tak budete mít hezký jídelníček, který nejen zasytí 🙂 Pak ti neprovrtají rozpočet ani ty pistácie (je fakt, že s desítkou by sis je asi neměla házet do košíku příliš často 😉 )

lenulinka90
14. pro 2015

uf. nejsme jediní, komu to nevychází :/ to je hrozné tady v té republice. k pláči uplně a pak se diví, že čím dál mín lidí si nepořizuje děti.. ☹

magdalenax
21. led 2016

Děvčata, já jsem si zrovna po svátcích říkala, jaká jsem kráva..., tak já tady blbnu s domácí lučinou, ze které můžu suverénně dělat pomazánky, nebo ji i tak nechat, ale na chlebíčky jsem nakoupila pomazánkové másla a tavené sýry, tvaroh a bůhví co ještě...., může mi někdo vysvětlit, proč jsem tak prdlá? Přitom, když bych tu domácí lučinu smíchala kupř. s troškou másla, tak jaký může být mezi přír. pomaz. máslem kupovaným a tímto rozdíl? Cenový, to ano. A to nemluvím i o těch sýrech, se kterými tu blbnu v rámci možností po celý rok

drzticka81
27. bře 2016

ja tam vidim unik i v tech sladkych snidanich -pokud denne koupite na snidani koblihy, satecky, kolace, tak si to spoctete kolik utratite -pitom muzete upect buchtu, babovku, vydrzi to na dva tri dny a mate to o mnoho levneji!!!!

baysha
27. bře 2016

Nemluvě o tom, že jíst sladké denně k snídani je hodně nezdravé. Snídaně by měla zasytit - bílkovina, zelenina. Bílá mouka s cukrem je to nejhorší, kalorií kotel a člověk má pak zase hned hlad. Zvlášť dítě bych tedy nezvykala na to, že se snídá sladké.

Pomazánky nemusí smrdět 😉 Super je třeba tvaroh utřený s máslem, do toho špetka papriky nebo pažitka. A pokud muž trvá na mase, tak se uzeniny dají nahradit domácí výrobou - koupím v akci třeba krůtí prso, naložím přes noc do koření a oleje a druhý den ugriluju. Je to zdravější než uzenina a vyjde to levněji. Místo rohlíků kup chleba, ideálně tmavý, ten zasytí víc než bílý rohlík. A k tomu dej zeleninu podle sezóny.

kacca11
28. bře 2016

@lenulinka90 vetsina lidi jenom neumi hospodarit, za ro republika primarne fakt nemuze. Na zakladkach teda asi chybi nejaka zakladni ekonomicka vychova, ale clovek by cekal, ze clovek s prumernou inteligenci pri trose soustredeni dokaze vyhodnotit sve moznosti a styl hospodareni sam.

luj89
28. bře 2016

@lenulinka90 Tak co třeba něco změnit před tím, než budeš nadávat na naši republiku. Nevím jak ty, ale já považuji za pozitivní, že si čím dál tím méně lidí nepořizuje děti...

konik_mischel
28. bře 2016

ahoj, pracuju s nezaměstnanými, velmi často mimo práce řešíme i finance, bohužel velmi málo lidí přijde s tím, že má fakt na měsíc na jídlo 2000 - 3000 a nevychází. Většina jen fakt neumí hospodařit. Snažím se šetřit, rekonstruujeme, takže peníze potřebuju jinde. Vařím doma - nějakou dobu jsme s mužem chodili v práci na meníčka, to jsme utnuli - pouze výjimečně, jinak doma vařím. Normální jídla - luštěniny, maso s rýží, guláš, zelí, saláty atd... dobrý tip na recepty www.ekucharka.net. Je to ani ne o penězích, ale o čase, který tomu věnuju a uvažování dopředu. Nakupuju jednou za čas velké balení pracího prášku, když je za opravdu dobrou cenu, klidně 2, to stejné aviváž, zubní pasty, sprcháče - prostě to, co se nekazí a používám. Pak se mi nestane, že dojde pasta a já další prostě večer nemám. S jídlem nakupuju jednou týdně větší nákup a v týdnu dokupuju max. drobnosti. Když je v akci kuřecí maso - třeba čtvrtky, koupím si je, pak když nevím co, sáhnu do lednice, mrazáku a vždycky tam něco najdu. Když je za dobrou cenu hovězí atd... vezmu ho třeba víc, naporcuju na menší části - abych z toho vždycky udělala ten jeden oběd a neměla zbytky a nejedli jsme týden to stejné. Ušetřit jde, jen si člověk musí najít systém, který mu vyhovuje. Já vařím i peču doma - daleko levnější než kupované, kvalitnější. 🙂

78marcela
28. bře 2016

@kacca11 uz se zacina vyucovat v ramci vychovy k obcanstvi financni gramotnost. Nevim, zda na vsech skolach, na nasi ano. Coz je hodne dobre, protoze za nas se to vubec neucilo, a kdyz se po revoluci vynorilo odevsad stovky ruznych bank,kampelicek a spolecnosti, tak spousta lidi zaplakala..jak sporivi, kteri prisli o celozivotni uspory, tak ti, co naleteli na pujcky ruznym lichvarum...takze velke plus, ze se to konecne uci.

Jinak ja se tedy povazuju za cloveka mirne nadprumerne inteligentniho, ale stopro sporit taky neumim, i kdyz bych hodne chtela. Teoreticky to vsechno vim, uz jsem dokazala zkrouhnout hodne svoje vydaje, kdyz jsem chodila do prace, ale ted zase bojuju s tim, ze jak mam malou,mam tendenci ji porad nakupovat hracky a obleceni, jak neco peknyho vidim, tak ji to musim koupit..i kdyz mi je jasny, ze si vyhraje i s pet lahvi naplnenou par kaminkama nebo s balickem kapesnicku a nepotrebuje kazdou blbost kterou vidim...no jo no, porucit si neumim.

magdalenax
28. bře 2016

@kacca11 Na základních školách budou učit přiblblé množiny, které jsou absolutně k ničemu, ale když jde potom dítě do krámu a svírá v dlani desetikorunu, tak neví, zda mu to bude stačit na kobližku a dva rohlíky..., bohužel

drzticka81
29. bře 2016

@magdalenax hahaha mnoziny, jste zaspala dobu??? tu jsme se ucili my 🙂))) no ale je fakt, ze praxe je praxe - takze by mely maminky brat deti do obchodu anechat je nakupovat 🙂)) s jednim se to da, ale se 30 je to horsi 🙂))

pazdelu
29. bře 2016

@drzticka81 nezaspala...ja jsem ze zakladky 10let ale mnoziny a dalsi blbosti do nas valili horem spodem (i na stredni) a prakticky veci nas nikdo neucil..jednou nam vysvetlili jak prevadet penize z uctu na ucet, co to ke na vrub uctu a podobne..ale jinak ani za mak vic info...dnes ale s penezi neumi vyjit kde kdo.. ☹

texetka
29. bře 2016

@lenulinka90 Kdyby lidi nebrečeli a nenadávali na stát, ale snažili se primárně oni sami, tak je jim líp.
Hodně lidí brečí a nadává, ale vyhulíkrabičku denně, pivo a hospodu si taky neodepřou, v hypermarketech mají plné vozíky sraček , většinou jsou obézní až hrůza , ale nadávají furt .
Jistě, jsou rodiny, kde oba dva makají jak šroubci, starají se, nevyhazují peníze za blbosti a stejně mají problém vyjít. Ale kolik z těchto lidí brečí, nadávají na ostatní ? Co pozoruji, tak minimum.

baysha
29. bře 2016

@texetka Přesně. Vidím to v supermarketech: vozíky až po vrch plné sladkých limonád, sladkostí, předražených jogurtových náhražek, instantních jídel, drahých chemických zbytečností. A jak stojí v té frontě, tak nadávají na stát. Kdyby místo těch s***ek nakoupili základní suroviny a z těch si uvařili, sladké si upekli, tak zaplatí maximálně třetinu a ještě se nají daleko zdravěji.

konik_mischel
29. bře 2016

možná mě ukamenujete, ale to není zodpovědnost školy - učit děcka všechno, to je zodpovědnost rodičů. Nám mamka vždycky říkala, že to či ono si koupit nemůžeme, protože na to prostě nemáme, ale , že je potřeba koupit chleba a mléko, tyčinka nebo lentilky nejsou důležité atd... tohle je ona finanční gramotnost, která dneska chybí a je to chyba rodičů, protože buď dětem koupí všechno a pak se nemůžou divit, že neumí hospodařit, dostanou kapesné a když ho utratí, dostanou další... Moje známá má skoro 15 letou dceru a vozí ji do školy, protože to mají od domu asi 500 m, tak co kdyby a objíždí vnitroblok, aby ta mladá nemusela přes silnici, kde je přechod a skoro každý den tam stojí policie, protože je to přechod přímo u školy.... pak se divíme, že jsou děcka nezodpovědná negramotná jelita. Bohužel je dnes pro mě taková zvláštní doba - když je děcko blbé, může za to škola, když jsou s děckem problémy, má to řešit škola, psycholog, poradna, když je holka v 15 těhotná, nemůže za to rodič, že si s holkou nesedl a nepoučil, může za to škola, systém, doba ... Hlavně, že dnes kdekterá maminka rozhoduje o tom, zda dítě bude očkované nebo ne a je chytřejší než věda, které trvalo staletí, než ty vakcíny objevila... tak..a teď klidně kamenujte..

lenka5731
29. bře 2016

@konik_mischel s tou výchovou k finanční gramotnosti v rodině souhlas - dítě opakuje a vychází z toho, co zná z domu. Se mnou rodiče taky finance probírali od mala a já to dělám taky tak. Dcera dost věcí chápe, už ve 3-4 letech byla třeba schopná říct "jaktože máme v lednici tolik jogurtů, byly zlevněný?". Rozebírám s ní, že když si každý den - týden nekoupíme věc x- tak za delší dobu našetříme na věc - zážitek Y.

konik_mischel
29. bře 2016

@lenka5731 no jasně, od prarodičů atd.. jsme občas dostali nějakou korunu, měli jsme pokladničku, chtěli něco, tak s námi naši počítali jestli už na to máme nebo ještě ne... to byl pocit když si člověk našetřil na nějakou důležitou věc - třeba figurku! V 15 jsem šla poprvé na brigádu a byla na ní každý rok až do vysoké, pak práce při škole, na bydlení mám hypotéku a jsem ráda za to, že jsem samostatná a nemusím si říkat, že mi za zadkem stojí celý život rodiče, co mi jen cpou peníze... 🙂

lenka5731
29. bře 2016

Když si občas dcera stěžuje, že jí "nic nekoupíme", tak jí nadiktuju seznam včetně částek, co se jí v poslední době kupovalo (což nemůže nijak popřít) a tím si zároveň krásně potrénuje psaní a sčítání. 😀 (ale mám pocit, že jsem to už snad zrovna do téhle diskuse psala, tak se nechci opakovat)

Je to ale zajímavé téma, docela často nad tím přemýšlím, když vidím, jak má manžel rozdílný přístup k penězům a hospodaření, tak si říkám, za co všechno může výchova v rodině, vlastnosti, zkušenosti ... a vidím třeba, že dělám svým dětem hodně věcí, které jsem nesnášela na svojí mámě 😀

konik_mischel
29. bře 2016

@lenka5731 dobře 😀

lenka5731
29. bře 2016

@konik_mischel ráda jí dávám slovní úlohy typu: Dinopark stojí 140 Kč. Kolik zmrzlin po 20 Kč si musíš odpustit, abys ušetřila na dinopark? 😅

gabriela_85
29. bře 2016

Finanční gramotnost některých lidí je hodně slabá, je pravda, že kolikrát i já vidím v obchodě v těch košíkách takový nesmysly, že až nechápu. Deset tisíc pro tři lidi mi na jídlo přijde dostačující ba až zbytečné. My jsme 2+2 a utratím za jídlo 6-7t, zkoušela jsem i tisíc korun na týden a šlo to, ale přiznám se, že to bylo stresující, pořád jsem počítala a hledala akce...takhle mam tak těch 1500 a s tím už slušně vyjdu. Maso máme hodně často, ale u nás není problém jíst jídlo dva dny, nikomu to nevadí - jen obvykle měním přílohu. Děti milují ovoce, zeleninu, dobré sýry, syn sní hodně cottage a selských jogurtů. Balené vody nekupujeme, alkohol nepijeme. občas koupím kompot, když dojdou zásoby z léta....ale třeba tu Milku za ty nehorázný prachy, co za ní chtějí prostě nekoupím - už z principu.

drzticka81
29. bře 2016

add mnoziny -jsem ucitelka, ucim pres deset let a mnoziny se uz vazne nevyucuji, schvalne se optam mamky, kdy pretaly 🙂))
add ta financni gramotnost -jsem pro, aby se to vyucovalo i ve skolach!!! urcite!!! (ja bravala deti na vanocni a velikonocni trhy -byla sranda pozorovat je v prvni tride -vubec nemeli pojem, co si mohou koupit za ktery penizek, dalsi rocniky to bylo uz lepsi a lepsi), ale zaklad je proste porad v rodine, pokud vidi, ze se na vsechno da pujcit -vcetne van. darku a dovolene -tak to budou ve svem zivote praktikovat taky!!! a rozhodne je dobre nekupovat detem vse, ja jsem uz darky behem roku odbourala a snazim se jim davat jen na narozky a vanoce, pres rok treba jen plastelinu nebo nejakou malickost -spis jim snazim rict, ze si to mohou prat na neco vyznamneho....i u jidla, vyber si jednu vec!!!jinak vysvetlovat proc to koupime a na co 🙂)))

nick1234
29. bře 2016

@konik_mischel Souhlasím s Vámi, sama pracuji ve školství, a nároky, co všechno má škola za rodiče dítě naučit, se neustále zvyšují, školní neúspěch je vždy vinou učitele, ne žáka nebo nedejbože rodičů, ale nějak se zapomíná na to, že děti se najčastěji učí nápodobou, velmi často od dětí slyším o čem si rodiče doma povídají,jak je zase učitelka "nějaká chytrá" že si dovolila vytknout dítěti nějakou chybu, apod....takže pokud jsou rodiče finančně negramotní, nemůžou chtít po škole, aby to přeučila jejich děti, když to do nich budeme valit horem spodem, a děti potom stejně uvidí jak si rodiče berou další půjčku na věc, kterou nutně potřebují - třeba novou televizi - tak je to stejně k ničemu, to stejné s nákupy v obchodech apod....

konik_mischel
29. bře 2016

@nick1234 jj, je to tak, jsem také povoláním učitelka - teď neučím a důvodem je právě to, že se z PANA nebo PANÍ učitelky stala onuce, na kterou mohou být sprostí nejen rodiče, ale i děti a učitel je proti tomu bezbranný. Bohužel se zapomnělo, že dítě je rodičů, nikoli školy. Pracuju s dospělými a ty následky finanční negramotnosti jsou fatální, 95% mých klientů je v exekuci, a kupodivu, když to společně začneme řešit, komunikujeme s věřiteli, dlužníci začnou splácet, byť po menších částkách, tak se lze domluvit, pro exekutora je daleko méně pracné když dlužník splácí i když menší částku než když nesplácí. Jen si lidi dnes hrají u malých dětí velmi oblíbenou hru - znáte to- dvouleté dítě hraje na schovávanou tak, že se postaví doprostřed místnosti, zakryje si oči a když on nevidí ostatní, tak oni jeho taky. Tak se chová spousta dlužníků - vyhazují obálky, dělají, že se jich to netýká a bohužel si neuvědomují, že na sebe s každou další vyhozenou obálkou kydají kýbl hnoje a vyhrabat se z té hromady bude daleko těžší než ty kýble postupně uklízet...

kacca11
29. bře 2016

@konik_mischel castecne s tebou souhlasim, to hlavni by se deti mely naucit od rodicu. Bohuzel, kdyz se rozhledneme, jak to dnes vypada, je podle me potreba, aby se to ukazalo i ve skole. Spousta deti by treba melo sanci zamyslet se jinak, nez to vidi doma a dalo by jim to vic moznosti fo zivota.

Podle me to rozhodne patri i do skoly, je to daleko praktictejsi informace nez umet vyjmenovat radu jednobunecnych a mnohobunecnych organismu. Tim to nechci znevazovat, to vubec, ale oboji podle me do skoly patri.

nelam
29. bře 2016

Financni gramotnost je dnes naprosto beznou soucasti vyuky na ZS,my ji treba mame ve vzdelavacim programu od 1.tridy,na prvnim stupni je to hodne prakticke (nakupovani potravin,tvoreni uspor,aj.),na 2.stupni je vyuka v ramci obcanky,seznamuji se s uvery,pujckami a podobne. Ale verte,ze skola to fakt nespasi,kdyz vam rodice nejsou schopni za ctvrt roku prinest 300 kc na divadla,ale rodice huli pred skolou,decko si kupuje denne naminky a do kina si veze klidne dve stovky na Colu a popcorn.

Strana
z7