Půjčka na pokrytí výdajů při rodičovské dovolené?
Holky, otázka viz nadpis....
Mám dvě děti, skoro 22m a skoro 6m. Na rodicaku budu do 3 let věku mladšího dítěte, nemám je kam dát dříve, budu rada, když je vůbec vezmou do školky, prarodiče hlídat nemůžou, nějaké dětské skupinky nebo jiné instituce hlídací = na to finance nejsou. Rodicak teď bude poloviční než s prvním dítětem a skoro třetinový oproti MD...
Jde o přežití těch 2,5let.... Já bych nějakou brigádu mohla mít tak leda doma od 20-24hod a ještě s přestávkama na kojení 🙈 což asi neexistuje...
Velké výdaje jsou hypotéka a alimenty - což nejde změnit, další věc je jídlo. Jime hodně, ale vaříme doma, žádné restaurace, jen prostě je drahota a máme spotřebu ... Teď nám zbydou na jídlo tak 4tisice na měsíc ..
Tak už přišel manžel s nápadem půjčky, ale mě se to zdá jako z bláta do louže....kvůli 2,5 letem.... Nicméně se toho opravdu bojím a nevím, jestli to zvládneme.
Rezervu máme, ale ne úplně velkou....
Ani asi nevím, jakou hledám radu...
Děkuji 🙏
@bara88 hele, manžel je starý a na praskach. To je fakt. Ale není to myšleno že je starý plesnivý dědek , kterému měním plinky. Jen bere léky a má nějaký věk. A bohužel jsem byla naivní a i když to že jsme se potkali byl splněný sen, viděla jsem jaký je skvělý otec, skvělý partner.....tak holt až teď vidím, že neměl mít další malé děti. Chtěli jsme je, máme je. Ne, nevěděla jsem jaký to je mazec, nevěděla jsem že bude finančně hůř, nevěděla jsem že když tak perfektně funguje se staršími dětmi, s těmi našimi ubrecenymi bude trávit půl hodinu denně max, protože protože právě vek a léky. A to že jeho děti ucítí chudobu je snad jasné - nebudeme jim moct doprat (např!) aquapark nebo ten drahy nanuk. To neznamená že jim nedáme najíst. Jen že když my budeme v horší finanční situaci a ani my nebudeme mít na výlety ,nebudou ani oni u nás jezdit na výlety.
A znovu opakuju - věk ani léky nemění nic na tom, že ho mám ráda! Jen jsem vyjukana, jak to budeme dělat a hledám tady radu
@hanka_12345 A proč by jim rodina nemohla nemohla v těžké chvíli pomoct? Však já neříkám, ať jdou s nataženou rukou k rodičům, ale to je přece lidské, mezi blízkými se podporovat - než se zadluzit nějakou nesmyslnou půjčkou. Samozřejmě jestli rodiče mají možnost, požádat je o bezúročnou půjčku nebo jestli třeba mají zahradu, brát si od nich zeleninu, to taky ušetří spoustu peněz. A většinou to ti rodiče dělají rádi, ne, že by nechali svá vnoučata živořit. 🤷♀️
Btw zkoušela sis třeba psát výdaje 3 měsíce ? Do detailu rozepsat .. z těch třech měsíců už je něco vidět.: a okouknout co se s tím dá vymyslet.. jestli je někde prostor? Mate zahrádku? Něco navíc zasadit … snažit se zavarit jak ovoce tak zeleninu (leco, ke spagetam)… někdy stačí mít kamaráda se zahrádkou … v sezóně problém ze nezpracuje… tím se si dá taky pomoct 😃
Psala jsem si tři měsíce výdaje. To jídlo byla obrovská položka na které musíme pracovat. Zahrádku máme a něco málo pěstujeme, rodiče nám taky dávají zeleninu, ovoce, co roste jim
Bude jaro, porostou bylinky, dá se nasušit kopřiva, bez, lípa na čaj. Samozřejmě trhat na čistém místě. Nastudovat si, na co jsou dané bylinky vhodné. Dobré info o bylinkách je zde: bylinkyprovsechny.cz
Dají se jíst i různé "plevele", obsahují vitamíny. Třeba bršlice kozí noha je fajn do polévky. Já občas takhle něco pašuji do stravy. https://lindamahelova.cz/jezte-plevel/
@levandule_k tu mrchu brslici máme na zahrádce…a celkem se me znechutila faktem; ze je téměř neznicitelna😂a začíná zabírat vic a víc mista
Půjčka je cesta do pekel a je dobře, že to řešíš a nenecháš se manželem do toho jen tak vtáhnout.
Pokud nechceš sahat pravidelně na rezervu a brzy ji vyčerpat, tak jedinou možností je zvednout příjem rodiny. Bez nějakých emocí na píšu, co se nabízí:
- ty nebudeš doma 3 roky a děti půjdou ve dvou letech do školky (moje děti to zvládly, nejsou tím poznamenané ani děti, ani naše vztahy)
- budeš mít přivýdělek a hlídat bude manžel / prarodiče
- prodáte dům a půjdete do buď do menšího s menší hypotékou a menší splátkou
- obejít úřady a zjistit možnosti podpory
Pokud dáš za jídlo 4 tis., tak si nejsem jistá, že máš kde šetřit - běžně tu píšou holky, že dají 10 tis. za jídlo měsíčně. Takže mi z toho vychází zvýšit příjmy.
Ještě mě napadlo, že se můžete vyměnit. On může zůstat na RD, ty se můžeš vrátit do práce. Znám rodiny, kde to takto je. A nebo jak uz je tu napsáno, vrátit se do práce ve dvou letech věku. Já jsem vracela na částečný úvazek jestepred druhým rokem všech dětí a zadne z nich ujmout netrpí.
Ještě se chci zeptat, co je to starý manžel? Myslím kolik mu je? A kolik je tobě? Fakt mě to zajímá.
Ještě mě napadlo, dalo by se malinko přivydělat třeba i teď, pěstovat ze semínek přísadu a v nějaké místní skupince na Fb zkusit prodávat. Pak v létě právě vypestovane přebytky - nabídnout bedýnku, třeba to někdo z paneláku ocení. Nebo by se dalo něco vyrábět/šít - to bys taky mohla s dětmi hned. Případně ještě péct dorty nebo zákusky, jestli ovládáš nějaký takov um. (Nejlépe se začíná tak, že manžel nebo rodiče nabídnou v práci kolegům, pak si někdo objedná, když jsou spokojení, zmíní se dál...) Ale je to samozřejmě takový nejistý krok, taky to něco málo stojí. 🤷♀️
@ilonne Tak to by byla s odpuštěním úplně blbá, aby živila cizí děti 🤦♀️
@klokanka31 pokud jsou manzele, tak jakykoliv vydelek spada do SJM a je jedno, kolik kdo vydela. Tech 12tis na alimenty pujde z rozpoctu tak jako tak.
Kazdopadne drzim palce, to date. Kdyz mam konzumni krizi, tak si rikam, ze jsme na tom oproti jinym lidem naprosto luxusne. Mame co jist, kde spat, mame teplo, zdrave deti, jsme vsichni pohromade. To jsou nedocenitelne polozky. Bohuzel, clovek si to uvedomi, az kdyz o to prijde, nebo vidi u jinych, co znamena opravdove nestesti. Jak se rika - kdyz nejde o zivot, jde o hovno 😇
@klokanka31 tak k tomu, že bude živit "cizí" děti se v podstatě dobrovolně upsala sňatkem se svým mužem. Určitě o těchto jeho závazcích věděla...
@zuzineckah To sice jo, ale kdyby on šel na rodičák (víme že to není závratná suma) tak by fakt vydělávala na alimenty pro cizí děti. To by se snad i ten chlap musel stydět.
@exbordelar 👍
zároveň by ale tím spíš byl pádný důvod kromě jiných snah právě i o zahájení řízení o změně alimentů, kdyby se poměry otce "prvních" dětí takto změnily. Takže skoro win-win
@anonym Ahoj, nečetla jsem tedy celou diskuzi, ale myslím, že vždycky je nějaká možnost řešení.. Taky máme hypotéku na byt, dvě malé děti (roční a čtyřleté), já jsem na RD. Manžel si musel najít lépe placenou práci, já jsem během 1. RD chodila na brigády (úklid bytových domů, večerní práce na recepci v hotelu), v obou případech hlídal manžel nebo prarodiče. Před narozením mladšího jsem měla práci na poloviční úvazek a v té pokračuji i nadále z domu (prakticky jsem pracovala ihned po příjezdu z porodnice), téměř každý den pár hodin. Je to makačka, někdy padám na hubu, ale vím, že bez toho bychom to těžko zvládali. I s malým miminem je nějaká šance přivýdělku, stačí jen být trochu aktivní a snažit se. Co se týče věcí z druhé ruky, vůbec bych to nezatracovala. Já se za to nestydím, naopak jsem pyšná, že dokážu po dětech spoustu věcí prodat a z druhé ruky pěkné věci zase koupit a dost tím ušetřím..
A kolik tedy partner bere?
Každá z nás tak nějak přežila....
O starších dětech jsi snad věděla? stejně jako, že bude tvůj partner platit alimenty....buď si tvůj partner najde lépe placenou práci, nebo brigádu k této stávající a nebo si najdi brigádu o víkendech ty, že by on mezitím pohlídal děti...
A řešit to půjčkou??? Kolik že mu je let? snad jsi věděla o věkovém rozdílu....
@klokanka31 jenže ona o tom, že si bere může s minulostí věděla. A proč by měly ty starší děti stradat?
@ilonne Neříkám že mají strádat, ale jsou to jeho děti, ne její. Tak ať si na ně vydělá on. Když by se zakladatelka rozvedla, tak bude muset platit další alimenty, a musel by to zvládat. Nebo by si našel naivku co by mu s tím pomáhala 😃
Hlavne at ty alimenty nesnizuje 🙏🏼 Sice jsme tady na strane autorky, ale zase jak by k tomu prisly ty prvni deti? Proc by mely mit mene kvuli tomu, ze si tatinek zalozil novou rodinu? 12 tis v dnesni dobe pokryje zakladni naklady, a vsechny vime, jak tezke je od otcu mnohdy ziskat i blbou tisickovku. Prejme jim to, jejich maminka se urcite taky musi ohanet a je fajn, ze jeji ex je zodpovedny a pravidelne plati adekvatni castku. 🙂
@klokanka31 to sice jsou jeho deti, ale ona si ho i s jeho detmi brala. Nejde je prece jen tak vysachovat. Mam pocit, ze si mnoho lidi mysli, ze manzelstvi je jen romanticke potvrzeni lasky a uz si neuvedomuji, ze to je obrovsky zavazek, kde plati - co je moje, je i tvoje a naopak. Veskera uskali a nastrahy zivota, vcetne nedokonalych povah (a kdo jsme dokonali, ze) nesou spolecne a spolecne to musi zvladnout. Takze i peci o jeho deti. Jsou jeho nedilnou soucasti.
@klokanka31 to me napadlo ze zajímavosti jak by se řešilo kdyby tahle situace nastala … alimenty se nastavují dle věku děti a příjmů obou rodičů… takže asi by museli přepočítat a bylo by to hodně málo …
@exbordelar Treba protože by vsechny deti jednoho rodice, mely mit od toho rodice plus minus stejně.
@ai30 Můžou najet na střídavku, pak se podílí oba.
@somalicats No muzou spoustu veci, ale nenajeli nikam. Nehlede na to, ze by se nevesta asi moc netvarila, kdyby v ji co druhy tyden najeli domu dva pubosi, pro ktere by museli udelat v dome prostor a stary manzel by potencialne vydelaval jeste min, protoze by musel omezit praci kvuli peci o deti.

No nic,názor na tebe nezměnil. O manželovi se vyjadřuje naprosto strašně, to že je starý si věděla už asi před tím než si otěhotněla,už v té době ste asi nezili v blahobytu. A jako napsat že i jeho děti ucítí tu chudobu jak budou u vás? Hnus prostě