icon

Řešení problémů s návratem do zaměstnání po rodičovské dovolené

23. črc 2024

Chci se zeptat, zda má někdo zkušenost.
V září mi končí RD a od listopadu bych měla nastoupit do zaměstnání, no jo, JENŽE mi nepřijeli dítě do školky a tudíž se tam nemůžu vrátit. Máme prozatím zajištěnou dětskou skupinku, která ovšem zaprvé stojí nemalé peníze, zadruhé otevírá nejdříve v 7 hodin ráno a můj zaměstnavatel vyžaduje docházku od 6:25, což prostě nestíhám, otec dítěte chodí do práce na 4 na ráno, takže to už vůbec neexistuje, aby dítě odvedl on a nikoho jiného nemáme. Pracovala jsem ve státním zařízení. Na personálním mi řekli, že není možné, aby mi nepřijeli dítě, že to nechápou apod. Ale pokud vim, povinnost přijmout dítě do školky je až v předškolním věku, což mě dítě není. Nabízeli mi, abych já požádala pana ředitele o neplacenou dovolenou, budu si platit sociální zdravotní a budu Zadarmo s dítětem. Aha.... a z čeho jako budu žít, platit si to sociální zdravotní, jídlo, nájem apod. Ano mám doma chlapa, ale všechno neutahne sám. Pracovní dobu mi nepřizpůsobí, tak ještě mi navrhli, abych dala výpověď dohodou, JENŽE, od dvou zdrojů jsem slyšela, že ji dávat nemám, že mám počkat až, mi dají výpověď oni, jednoduše se mám nechat vyhodit já jimi, že pak dostanu odstupné, že je to taková "náplast" pro maminky v téhle situaci. Je to tak? Má někdo zkušenosti, nebo co mám vlastně dělat? Já přeci nemůžu za to, že mi do žádné školky dítě nepřijeli a tak nemůžu nastoupit do práce, ale nějaký příjem mít přeci musím, nebo to ten stát, je k nám opravdu tak lhostejný? Od 15let brigadnicim, v životě jsem nebyla na úřadu práce, vždy jsem od vystudování školky pracovala a teď tohle? Děkuji

Strana
z4
eviicka
25. črc 2024

@merope beru to, že pokud končí v září RD, tak mu v září mohou být maximálně 3 roky.

andelka
25. črc 2024

@merope kdyby mu teď měly být 4, tak už by musela být rok v práci. Do 4 let je rp, ne RD.

merope
25. črc 2024

@andelka Já myslela, že 3 roky ti drží místo, ale můžou to o rok prodloužit. Ale neznám to přesně, do zaměstnání jsem nastupovala paradoxně když bylo malému asi půl roku (a na 0,2 úvazek), pak jsem dělala na 0,5 a na celý jsem prodlužovala při čtvrtých narozeninách.

eviicka
25. črc 2024

@merope mohou to prodloužit právě tím neplaceným volnem na které se zakladatelka ptá.

merope
25. črc 2024

@eviicka Já myslela, že se dá prodloužit vyplácení rodičáku do 4 let věku dítěte - a pak neplatíš vůbec nic, jako když jsi na rodičovské. Tzn. potom dál je nějaké případně placení.

eviicka
25. črc 2024

@merope ano rodičovský příspěvek lze do 4 let, ale zaměstnavatel s tím nemá nic společného. Pro něj má zaměstnanec nejpozději den po třetích narozeninách nástup do práce (pokud se nedohodnou jinak).

jajulin
25. črc 2024

@merope žena v domácnosti nemusí platit státu vůbec nic až do 7 let dítěte, v případě dvou dětí až do 15 let. Ale to tazatelka neřeší. Jí vadí, že by nic nedostávala, když už si vyčerpá rodičovský příspěvek. Nechápu ten mýtus, který se všude objevuje: že se musí platit sociální pojištění. To se platí jen z výdělku. Tudíž když je žena doma i po 4. narozeninách dítěte, zdravotní za ni platí stát a sociální si může platit dobrovolně. To mi přijde fér. Nevím, co by kdo po státu ještě chtěl.

merope
26. črc 2024

@jajulin On pokud člověk vlastní živnostenský list, tak platí povinně i sociální pojištění a to bez ohledu na výši výdělku. Dokonce pokud kombinoval (nevím, jak je to po aktuální změně) DPP a práci na fakturu, tak v měsících, kdy měl víc jak minimální mzdu na DPP (i třeba zaplaceno v jednom měsíci za práci za 3 měsíce), sociální neplatil, ve všech ostatních měsících platil. Učila jsem, částečně na DPP (učila jsem na VŠ a tam to je místy i tak, že za celý semestr dostaneš peníze jednorázově - a na DPP) a částečně jsem fakturovala. Takže typicky říjen-prosinec to vyšlo z toho DPP, březen-květen to vyšlo z DPP a pak jsem přehazovala peníze mezi měsíci (vykazování zkoušek a podobně), aby aspoň červen nebo září a leden nebo únor jsem nemusela platit sociální, protože jsem učila typicky na to DPP víc jak celý úvazek a v létě jsem neměla příjmy ani z DPP ani z faktur - jsem si na to musela ušetřit. Smlouvu jsem dostala až po mnoha letech a na jiné škole, než na té, kde jsem měla i 45.000 na DPP - ale jiné měsíce pak pár stovek nebo i nulu a neprůměruje se to, prostě odvedeš sociální ze 45.000 a další měsíc si to odvedeš za sebe zvlášť, protože nemáš dost.

enoli
26. črc 2024

@merope prosin tě, kde najdu konkrétně, že dítě od 3 let musí být přijato do MS a ještě to o té dopravě. Já našla akorát, že dítě mladší tři let nemá právní nárok na přijetí do MS, ale víc už tam nic není. Což se pak může vykládat různě. Diky

merope
26. črc 2024

@enoli paragraf 179 školského zákona:
(2) Obec je povinna zajistit podmínky pro předškolní vzdělávání dětí přednostně přijímaných podle § 34 odst. 3. Za tímto účelem obec
a) zřídí mateřskou školu, nebo
b) zajistí předškolní vzdělávání v mateřské škole zřizované jinou obcí nebo svazkem obcí.
(4) V rámci dopravní obslužnosti území kraje je kraj povinen zajistit dopravu do spádové mateřské školy a ze spádové mateřské školy, pokud vzdálenost této školy od místa trvalého pobytu dítěte přesáhne 4 km.

A paragraf 34:
(3) Ředitel mateřské školy rozhoduje o přijetí dítěte do mateřské školy, popřípadě o stanovení zkušebního pobytu dítěte, jehož délka nesmí přesáhnout 3 měsíce. Do mateřské školy zřízené obcí nebo svazkem obcí se přednostně přijímají děti, které před začátkem školního roku dosáhnou nejméně třetího roku věku, pokud mají místo trvalého pobytu, v případě cizinců místo pobytu, v příslušném školském obvodu (§ 179 odst. 3) nebo jsou umístěné v tomto obvodu v dětském domově, a to do výše povoleného počtu dětí uvedeného ve školském rejstříku.

enoli
26. črc 2024

@merope díky, já tohle četla. Jen prostě si nejsem jistá, že pokud se z kapacitních důvodu nevejde 3 létě dítě, má obec povinnost mu zajistit místo. Podle mě se jedná o předškolní děti, myslím rok před nástupem do ZS.

veroniquecz
26. črc 2024

@eviicka na neplacené volno není nárok, nemusí ti ho za-tel schválit.

eviicka
26. črc 2024

@veroniquecz však já nikde nepsala, že ano. Ze zkušeností (moje a okolí) ve státním jsou ochotnější než v soukromém sektoru. Ono to pro ně může být i dost nevýhodné, protože se tím prodlužuje i doba potencionálního nároku na mateřskou a povinností s tím spojených.

cherie24
26. črc 2024

@merope povinnost s přijetím platí jen a pouze pro předškolní děti, takže na 3 leté dítě se to nevztahuje. 🙂 A například když je dítě narozené v říjnu a nastupuje od září, tak je bráno školkou jako 2 leté a zabírá 2 místa po celý školní rok. Když ale nastoupí až v říjnu, zabírá pouze 1 místo. Školková pravidla a nařízení jsou mnohdy mimo a nikdo je nechápe. Stejně tak dítě a omezením zabírá 2 místa,ač má svou učitelku a často tam je jen dopoledne. Takže i proto, je takový nedostatek mist. Stačí když se sejdou 3 děti s asistentkou a 3 téměř 3 leté a už je to mínus 6 míst. Ale nikdo opravdu nemá povinnost zajistit místo pro 3 leté dokonce ani pro 4 leté dítě. To je nepovinná a dobrovolná docházka, takže si to musí řešit rodiče. Povinná je právě až ten předškolní rok.

merope
26. črc 2024

@cherie24 Jako že to, co jsem psala, neplatí? Nebo je tam nějaká klička, jak se z toho obec může vykroutit?

@enoli Nacházím teda paragraf 34 hovořící o předškolácích. Ale pořád v tom předchozím čtu, že obec prostě těm tříletým místo má zajistit.

paragraf 34: (4) K předškolnímu vzdělávání se přednostně přijímají děti v posledním roce před zahájením povinné školní docházky. Pokud nelze dítě v posledním roce před zahájením povinné školní docházky přijmout z kapacitních důvodů, zajistí obec, v níž má dítě místo trvalého pobytu, zařazení dítěte do jiné mateřské školy.

ninive211
26. črc 2024

@cherie24 Počkej, jako že dětí ve třídě je 24 a pak v jedno dítě dostane asisstenta (třeba je vyběhanej zpětně, prostě to trvalo, ale je to dítě s omezením již od počátku přijetí), tak najednou je ve školce o jedno místo méně, protože to je dítě s asistentem? Nebo takhle to zůstává, ale kdyby ten "papír" na asistenta mělo dítě již k 1.9. (resp. dokonce k datu zápisu do MŠ), může ředitelka přijmou jen 23 dětí, ne 24?

enoli
26. črc 2024

@merope no, já to chápu tak, že je nutné zajistit místo právě tomu dítěti, co má rok povinné předškolní docházky. Nevylučuju, že se pletu, ale už jsem umistovala 3 své děti do školky, mamka byla ředitelkou ZS a MS přes 20 let a já jsem taky ve školství. A vždycky se mluvilo jen o povinnosti umístit přímo předškolní dítě. A s první dcerou jsem řešila školku i se zřizovatelem. Nevzali mi ji od 3 let a nevešla se ani od 4 let. Nakonec se několik děti dostalo jinam, ale to jsem se dozvěděla až o prázdniny. A mamka i řešila několik odvolání pres Krajský úřad. Vždy to dopadlo tak, že přednostně musí vzít přímo předškolní a pak seřadit podle věku do naplnění kapacity. A vzhledem k tomu, že se jednalo o MS na vesnici a mamka byla jednu dobu i zastupitelka a každopádně vždy v úzkém kontaktu se starostou, nikdy nikdo nikomu nezajistoval místo v jiné MS.

cherie24
26. črc 2024

@merope platí to pouze pro děti, které by měly nastoupit rok na to do školy. Prostě to platí jen pro předškolní děti, ne pro školkové děti. Předškolní vzdělávání je povinné, ale jen ten jeden rok, před nástupem do školy, tudíž je obec povinná to zajistit a takové dítě je brané ve všech školkách přednostně. Budou ho brát přednostně i ve školkách, kam vůbec nespadá bydlištěm. Ale mladší děti nejsou školkou povinné, takže ani obec není rozhodně povinná takovým dětem zajistit docházku.

cherie24
Autor odpověď smazal
ninive211
26. črc 2024

@cherie24 To je fakt divný, papírově méně žáků a učitelek ještě k tomu více. Ale tak čemu se v našem státě ještě divím. No a že dnes má "papírů taky kde kdo...

cherie24
26. črc 2024

@ninive211 ano. Dítě s asistentkou zabírá 2 místa. Stejně tak dítě, které je narozené říjen a později zabírá 2 místa. I kdyby se dítě narodilo 1. Října, tak nastupuje v září papírově jako 2 leté a zabírá tak 2 místa po celý rok. Kapacita školky je třeba 40 dětí, ale reálně tam může být 30 dětí a je plno...

cherie24
26. črc 2024

@ninive211 A třeba u nás je to ještě tak, že dítě, kterému by měli být 3 roky do posledního prosince má přednost před nespádovými dětmi, ale zabírá ty 2 místa a děti narozené od ledna už přednost nemají a přednost dostanou děti bez bydliště v obci, které splňují věk 3+. Ale u nás je takový Mordor, že ani říjnové děti s bydlištěm v obci se už nedostanou, protože právě dostávají přednost 4 leťáci, kteří se nedostali rok před tím. Obec letos koupila nějakou další budovu, ale než z toho bude školka, tak nás se to týkat nebude i kdyby jsme měli další dítě. Žádný spěch neprobíhá. 😃

enoli
26. črc 2024

@cherie24 já to právě vnímám úplně stejně. Jenže @merope to píše vždy a s absolutní jistotou, proto se ptám. Jak říkám, může se plést i já. Ale fakt by mě to zajímalo. Protože tohle téma dost často řešíme i s ředitelkou a zástupkyni. Taky máme pod sebou MS. A vždycky z toho vyjde, že pokud dítě není povinné předškolní docházky, nemá na školku automaticky nárok. Máme to potvrzene i z DAS (naše právní ochrana).

palja
26. črc 2024

@cherie24 to jsem taky nepochopila. Dcera je narozená až koncem listopadu. Takže nastoupí až den po 3.narozeninách, aby zabrala právě jen jedno místo. Do té doby budu platit školné ty 3 měsíce a školka na dceru dostane dotace. Je tam přijatých více takových mladších dětí.
A jak tady píšete, ty zákony, že obec musí zajistit místo pro 3 lete dítě. Tak u nás mi bylo řečeno, že na předškolní vzdělání má právo i to 3 lete dítě (nejen předškolák). Takže mám pak podat žádost na školský odbor obce.
Jenže dcera se do školky dostala, takže jsem to řešit nemusela.

cherie24
26. črc 2024

@palja mě by pak ale zajímalo, co obec a tím asi udělá? Když jsem hlásila starší, hlásilo se 21 dětí a volných míst bylo 7. Když pak x lidí podá žádost na odbor obce tak co? Ty místa tam prostě nejsou a ve vedlejší dědině byla dokonce dcera 40. pod čarou a za námi bylo ještě dalších 30 dětí. Když jsem to řešila se starostkou, tak mi řekla, že už to řeší několik let. Přistavělo se v posledních pár letech 200 domů a staví se další a školka pro 45 dětí zůstává. A po x letech zatím jen vyřešili budoucí prostor a teď se zas x let bude řešit administrativní záležitosti a přestavba na školku. Víc prý dělat nemůžou. 🤷

cherie24
26. črc 2024

Autorko, pokud se ještě účastníš diskuze, ještě mě napadlo, že více lidí využívá stránku hlídačky, kde se nabízí třeba hlídání od jiných maminek na mateřské. Hodně se tam řeší a hledají se paní na úklid. 2 moje kamarádky přes tuto stránku chodí uklízet při RD. Mimo jiné ale takovou nepříjemnou situaci řeší maminky hlídáním od jiných maminek. Takto třeba naše známá dávala 2 leté dítě na hlídání k paní. Známá musela z finančních důvodů do práce a ve školkách jí všude řekli, že 2 leťáka ani náhodou nepřijmou a tak se nakonec domluvila s paní, která byla na RD a taky řešila špatnou finanční situaci. Takže si vypomohly obě dvě vzájemně. 🙂

veroniquecz
26. črc 2024

@ninive211 proč divné? Dítě s podpůrným opatřením potřebuje více péče, stejně tak dítě do tří let. Proto to snížení počtu. Stejně tak pokud má dítě opatření třetího stupně a vyšší, tak má nárok do třídy na asistentku.

veroniquecz
26. črc 2024

@cherie24 není to na celý školní rok, po dovršení 3 let se může přijmout další dítě.

veroniquecz
26. črc 2024

@cherie24 jinak u nás se mluvilo o přístavbě školky, když nastupovala starší do školky, po prázdninách jde do čtvrté třídy na základce a školka se teprve dostavuje….

merope
26. črc 2024

@enoli Tak podle mě z toho vyplývá, že prostě obec by místo zajistit měla. Ale pokud máš nějaký skutečně právní názor z DAS, tak by mě ten právní výklad zajímal.

Každopádně naše obec to řeší a tříleté umísťuje.

Strana
z4