Rozchod a stavební spoření. Má na něj nárok?

30. pro 2023

S partnerem jsme šli po 11letech od sebe. Dcera má teď 6let, na stavebním spoření má něco přes 100tis (většinu tam naposilali moji rodiče, vlastně kvůli nim se zakládal..) No a partner teď po mě chce ať to vyberu a dám mu půlku. Mimo jiné má dcera i investice, ale ty jsme založili cca před rokem, takže tam ještě není výnos ani částka vyšších částek. U investic je dcera majitel a já správce. U stavebka je to podobně, jen v tom, že k výběru musí být oba rodiče dítěte. Má na to nějaký reálný nárok? Pokud si na tom bude trvat i po novém roce obrátím se na právníka, ale tak nějak dopředu bych chtěla vědět co mě čeká...

llluckaaa
30. pro 2023

Pokud je spoření na dceru, tak na to nárok samozřejmě nemá.

gruyerre
30. pro 2023

Naštěstí ne, pokud nebudeš souhlasit. Co je to sakra za fotra tohle 🤢?

moudivlacek
30. pro 2023

Na peníze ze spoření dcery nárok nemá, pokud je jako majitelka. A to je její vlastní otec? Nechtěl by jí tam spíš spořit, než to vybírat?

dendulevrtule
30. pro 2023

Pokud je spoření na dceru,tak nema absolutně žádný nárok.Jsou to penize dcery ne tvoje ani jeho.

janule0123
30. pro 2023

Na výběr jsou potřeba oba rodiče, aby to případně jeden nevytuneloval 🤣 vysvětlit, ze špatně pochopil..: ze tam kazdej rok bude posílat pulku 😎

kamino
30. pro 2023

Spoření je na dceru, manžel má smolíka - škoda, že toto nebylo když se naši (před 36 lety) rozváděli - táta vybral naše účty, tenkrát byly klasické spořitelní knížky na heslo a bylo vymalováno...

alice180
30. pro 2023

Otec roku

drep
30. pro 2023

Jak proboha někoho napadne, že by měl mít nárok na peníze někoho jinýho?!

jelenice_zavodnice
30. pro 2023

Nastesti uz je legislativa na strane ditete. Bez soudu nema sanci na penize, ani na pulku, pokud s tim nesouhlasis.
A v pripade soudu s nejvetsi pravdepodobnosti je taky nedostane. Penize jsou ditete a pokud muzete dolozit, ze penize nedaval on, soud nema sanci vyhrat. A potahlo by se to roky.

levandule_k
30. pro 2023

Na peníze ze stavebního spoření, které je na jméno dcery, samozřejmě nárok nemá. Jsou to peníze dcery, ne tvoje ani jeho, nejsou žádným způsobem společného jmění manželů. Po vázací době tj. 6 letech, se dá udělat výpověď, se kterou musí souhlasit oba rodiče, kde se dohodnou, co s těmi penězi bude. Pokud se nedohodnou, jeden z nich dělá problémy, podá se žádost na opatrovnický soud, který rozhodne, co s tím bude.

Eventuálního opatrovnického soudu se nemuší bát, normálně řekneš, co s těmi penězi máš v plánu a jak je chceš použít pro dítě. Opatrovnickému soudu by se třeba asi nemuselo úplně líbit, kdyby sis za ty peníze chtěla nechat udělat nová prsa, ale dát je na nové stavebko nebo za to zařídit dceři pokoj, podpořit ji v jejím koníčku, tak to by neměl být problém.

Tohle mu normálně přetlumoč a řekni mu, že mu to řeknou v každé stavební spořitelně, každý finanční poradce a nemusíš tohle řešit s právníkem a ušetříš za konzultaci u právníka. Jinak pokud tě chce finančně oškubat, tak klidně s právníkem konzultuj další kroky, na co máš nárok.

levandule_k
30. pro 2023

@drep Lakota, mstivost, závist. Borec bude ublíženej, tak si myslím, že chce svoji ex oškubat finančně a odskáče to i dcera...

hanka_12345
30. pro 2023

Takze on tam poslal par kacek a ted chce pulku? Pominu ze to je pro budoucnost.jeho decka

🤣🤣🤣ten je vtipnej

tereziezavily
31. pro 2023

@drep Řada lidí si myslí, že děti nemají právo vlastnit peníze nebo jiné majetky. Myslí si, že všechno, co mají děti, mají vlastně jejich rodiče.

marselina
31. pro 2023

bud v klidu, narok na to opravdu nema.

jerrabina
1. led 2024

Když jsem dceři zakládala stavebko, řekl mi pán na spořitelně, že když jsem to já zakládala, můžu to opět já jako rodič pak vybrat až bude dosporena cílová částka nebo uplyne doba. Druhého rodiče jsme neřešili.
Ale vychází mi z toho, že kdyby to zakládal on, možná by nějaký nárok měl, ale to by možná vybral celé. 🙈
V dnešní době se stavebka přestávají vyplácet, ale to není důvod dát si v případě rozvodu peníze nasporene pro dítě jen tak do kapsy. Podle mě to prostě zkouší co mu projde a ví, že nemá na nic nárok, tak to zkouší s tou půlkou 🤷‍♀️

llluckaaa
1. led 2024

@jerrabina tak to ti ale pan zamlcel důležité informace - pokud se rodice na výběru neshodnou, řeší to opatrovnicky soud, který rozhodne v zájmu dítěte.

levandule_k
1. led 2024

@llluckaaa Nemusel zamlčet důležité informace, jen to člověk může zapomenout, něco vypustí z hlavy, ale klidně mohl poradce odvést mizernou práci a dostatečně klientku nepoučit.

@jerrabinatrochu ti doplním informace ke stavebku. Stavebko zakládá jeden zákonný zástupce, u výpovědi musí být oba. Je to z důvody ochrany dítěte. Takže po 6 letech od založení musíte přijít oba, nemusíte nutně přijít spolu v jeden den, ale třeba v rozmezí 14 dní. Pokud by otec odmítal přijít, holt půjdeš přes opatrovnický soud, ale většina rodičů je "normálních" a i když jsou na kordy, tak se nějak domluví.

I kdyby tam otec dítěte naposílal milion korun, netvrdím, že je to správná fin. strategie, tak na to nemá nárok. Jednou je stavebko na jméno dítěte, tak je to toho dítěte, byť morálně můžeš cítit, že by si rodič mohl něco nárokovat, protože on ty peníze vydělal, tak nemůže.

K výpovědi, zakládáš to na nějakou cílovou částku, to je pouze možnost, kolik můžeš naspořit, nemusíš to naspořit, abys to mohla vybrat.

Výběr: po 6 letech tj. po uplynutí vázací lhůty, u nezletilého dítěte musí být podpisy obou zk. zástupců a je jedno kolik je tam toho naspořeno.
Pokud jeden rodič dělá problémy, jde to přes opatrovnický soud.

Pokud potřebuješ stavebko ukončit dříve u nezletilého dítěte, jde to přes opatrovnický soud, kde se zkoumá, proč to chceš ukončit teď. Třeba teď to opatrovnické soudy u nezletilých povolovaly ukončit i dříve než po 6 letech celkem často, protože některé smlouvy měly nízký úrok, tak byl celkem nesmysl tam držet peníze. Soud rozhoduje v zájmu dítěte, takže pokud rodiče dostatečně neprokáží, že je v zájmu dítěte ukončení, nepovolí to ukončit dříve.

Výběr před vázací lhůtou, přijde se o státní podporu, někde může být sankce za předčasný výběr.