icon

Rozpočet pro čtyřčlennou rodinu

stankamedkova
11. čer 2017

Dobry den, s manzelem se posledni dobou hadame kvuli financim. Manzel si mysli ze rozhazuju a ze si nevazim penez. Rekl ze na mesic mam 6000 a z toho musim vyjit. Ale ja nejsem schopna z toho zaplatit jidlo, drogerii a napr. Obleceni pro deti. Snazim se treba to obleceni kupovat levne od maminek.Mame holcicku 2,5 roku a chlapecka 1,5 roku. Tak jsem se chtela zeptat vas jaky mate rozpocet na mesic pro ctyrclennou rodinu. Jestli opravdu tak rozhazuju. Moc dekuji za vase rady a zkusenosti 🙂

zuzineckah
12. čer 2017

@andelka my máme hypotéku 14 tisíc. Ale příjem několikanásobně vyšší než zakladatelka s manželem...
I když teď napsala, že vlastně hypo je 5 tisíc a těch 10 tisíc je splátka dalšího úvěru, tak mi přijde dost neuvěřitelné, že jim banka úvěr vůbec dala... Možná manžel opomenul děti nebo tak něco, protože s takovou bonitou by jim půjčila jen nebankovka.

cukricek123
12. čer 2017

Jsme 3 z toho 4m prcek. Nekupujeme plenky (mám látkové) a kojím, takže v podstatě jídlo pro dva, pro dcerku jen oblečení (a to jen nejnutnější a ve slevách, hodně toho podědila plus pořád kupují babičky) a prací prášek, drogerii pro ní žádnou. Pro sebe drogerku taky šetřím, šampony kupuju u kadeřnice 100,-/litr, prací prášky v akcích to stejné toaletní papír atd... Přítel vydělává kolem 20čistého a já mateřskou 8tis. Teď budu přecházet na rodičák. Z mé mateřské platím věci pro dcerku, granule pro psa (cca 1000,- co 2měsíce), sobě pojistku 1500,-, mobil 400,-, pojistku pro psa 200,--, a elektřinu 1000,-- zbytek co je potřeba a když potřebuju pro sebe nutně něco (což není moc často). Od chlapa dostávám 7,5tis. z toho 1400 jde na zbytek služeb. takže 6000,-- máme na jídlo a dá se to. Uvidíme až začne dcerka jíst. To bude asi potřeba více. Ale zase máme zahradu a přísun např. domácích vajec, jablek, jahod atd... Hypotéku nemáme, ale za to úvěr na auto a sedačku cca 8tis/měs.

kacenka1111
12. čer 2017

@dafne55 úžasné, děkuji💗 seženu všechno v tete?

dafne55
12. čer 2017

@kacenka1111 Praci sodu urcite. Ten pekarbonat a TAED jsem myslim objednavala...

dreadnought
12. čer 2017

Tohle je vzdycky tak desne osemetna otazka... no nic, takze, nas je doma zatim pet, obcas sest, kdyz prijede nejstarsi dcera na vikend nebo na prazdninx, a cekame v zari sedmeho do party. (Cili 2 dospeli, a 4 deti ). Manzel vydelava 16.500 (je ridic u Ceske posty), ja mam rodicovsky prispevek 11.500 Kc, cili jako bychom zili z jednoho prumerneho platu (28.000 Kc). Najem plus sluzby platime 6.600 Kc mesicne (vesnicka bytovka), elektrika 1710,-Kc mesicne, deti jezdi do skoly busem za 20 Kc denne, plus denne 44 Kc obedy pro oba. Jidlo nas vychazi mesicne na 4.000 - 6.000 zalezi na rocnim obdobi (v lete mame svoji zeleninu ze zahrady). Drogerii nakupuji.pres internet na Ageo.cz, plenky pro syna v akcich. Pojistka pro rodinu 969Kc, pojisteni auta 2.050Kc za kvartal, nafta mesicne vychazi.na 5.000 Kc (manzel dojizdi 60 km do prace), mobily a internet platime dohromady 1.200 kc, pujcka od meho otce 2.000 Kc mesicne. A da se to.

kacenka1111
12. čer 2017

@dafne55 děkuji 🙌

blahova_andrea
12. čer 2017

@dreadnought tak to mi tedy přijde šílené. když má chlap jen 16,5 tak mít tolik dětí...až se vrátíš do práce, tak ty vaše příjmy nějak slušně naskočí nebo jste zvyklí být fakt skromní a po ničem víc netoužíte? my tedy taky z takového živení neživení delší dobu fungovali, ale to jsme dvě děti neměli v péči a platili se "jen" alimenty. doma máme dvě, další dítě už v plánu není a spíš bychom si rádi zvedli příjmy a s nimi životní úroveň, což se zatím pomaličku daří. to, že bych zas otěhotněla nebo se příteli snížily zas příjmy jsou pro nás v současnosti docela noční můry 😅

cukricek123
12. čer 2017

@blahova_andrea já bych řekla, že každý má jiné priority. Někdo chce jezdit na luxusní dovolené a někomu stačí víkend na horách... to je jen příklad.. Je to na každém. Pokud se nastaví priority, tak i s malými příjmy se to dá 🙂

zuzineckah
12. čer 2017

@dreadnought mazec. Asi to jde, ale po pravdě, nedovedu si to ani představit 😉máš můj obdiv👍🏼nicméně píšeš, že máš RP 11500, takže nejmladší bude ještě příliš malé, aby šlo do školky. A co pak? Babičky a ty do práce, nebo jak to máte vymyšlené? Jen mě to zajímá - čistě ze zvědavosti 😉

blahova_andrea
12. čer 2017

@cukricek123 no ono jde o to jak moc malé. s těmi opravdu malými nehrozí ani ten víkend na horách 😉 ale ano, o prioritách to je. nám by jako příjemný standard přišel nějaký ten střed, ke kterému se těžce lopotíme. nemusíme létat do exotiky, ale zase chceme mít aspoň na ten víkendový výlet v čr nebo dovolenou v levnější destinaci.

kajalka
12. čer 2017

@dreadnought A vyplatí se, aby chlap pracoval v podstatě za 11,5 tisíce? 😲 Nemyslím, aby nepracoval, ale tohle je mazec..

blahova_andrea
12. čer 2017

@kajalka psala, že má 16,5. počítám, že čistého

dreadnought
12. čer 2017

@blahova_andrea
@zuzineckah
@kajalka
Manzelova takto "nizka" vyplata je docasna (jeste necele ctyri roky). Nejmladsimu ditku je 15 mesicu. Jsme zvykli zit skromne, manzel nepochazi z zadne nobl rodiny, tatinek byl pul zivota v invalidnim duchodu a maminka delala uklizecku. Ja vyrustala v detskem domove. Takze pro nas je tohle normalni zivot, jako pro jine treba dvakrat rocne dovca u more. Ale jak pisu, nemame se nijak spatne, netreme bidu s nouzi 🙂

blahova_andrea
12. čer 2017

@dreadnought jste velmi skromní a proto spokojení 🙂 pro mnoho lidí by to bída byla. ale co si budeme povídat. jsou lidé, pro které i příjem 100 by byla bída 😀

dreadnought
12. čer 2017

@blahova_andrea Ano, casto se setkavam s nenavistnymi pripominkami, treba typu, ze jsem bila cikanka, co rodi deti, aby nemusela pracovat. Vzdy se jen poismeju, protoze od 16ti let opravdu dru jako mezek v domovech pro seniory, domech socialni pece a podobnych zarizenich, za opravdu smesnou mzdu. Ale nic jineho, nez utirat prdky holt neumim, a vlastne ani k nicemu jinemu neinklinuji. Zkousela jsem prace vseho druhu, prace rukama se opravdu nebojim, v lete chodime se starsimi detmi brigadnicit na pole a sbirame brambory... Je.to asi o zivotnim pristupu a filosofii. Uprimne, mit chlapa, ci vydela cca 50.000 mesicne, tak bych ani nevedela co s tim 😀 Zila jsem v rodine, kde byly penize na prvnim miste a nebyla jsem tam stastna. Nikdo totiz jine hodnoty nevyznaval, jeden na druheho kvuli vydelavani penez nemel cas, a hlavne, strasne si zavideli a vycitali, kdo ma vic. Hruza....

kacenka1111
12. čer 2017

@editah222 děkuji🌸

blahova_andrea
12. čer 2017

@dreadnought tak jistě by jsi se naučila i jinou práci, ale pokud ti tato "nevděčná dřina" nevadí a navíc tě vlastně naplňuje, tak je to vlastně dobře, že jsou takové ženy jako ty. jste fakt potřeba!

kajalka
12. čer 2017

@blahova_andrea To ano, ale 5000 projezdí. Pro mě je to dost nepochopitelný, ztráta peněz a času, za tak směšnou výplatu by mohl dělat něco v místě bydliště a mít aspoň víc času pro rodinu.

luj89
12. čer 2017

@kajalka smesne nizka? Asi jak kde.. ja mam VS a pred materskou jsem brala asi o 1000 kc vic (ale teda bez slev na deti). Proste ne vsude jsou ty platy pres 20 000 a lidi musi taky vyzit.

kovalcice
12. čer 2017

@stankamedkova krupicová kaše :D a ono mu to pak dojde. U nás berou děti taky už od 2 let, tak to na menších městech chodí, sotva se naplní třída

kajalka
12. čer 2017

@luj89 No a není to snad směšný dostávat tak málo peněz za poctivou práci? Taky jsem na tom byla před dětma s VŠ stejně. A vím, že doteď tam peníze nezvýšili, přitom ceny všeho vyletěly za tu dobu nahoru i několikanásobně. Viz. třebas máslo..

luj89
12. čer 2017

@kajalka me to pripada smutny... Casto rikam, ze jsem misto na VS mela jit na ucnak a mela bych se financne lip 😀. Ale tak bez deti se s tim vyjde kralovsky, horsi to asi bude az ja budu na RD... S tim maslem mas pravdu, cena roste snad pred ocima.

blahova_andrea
12. čer 2017

@kajalka v tom souhlasím. 5000 projezdit mi přijde fakt hodně.
@dreadnought jak daleko ti muž dojíždí za prací? kolik vám to auto žere? my máme dodávku a tolik neprojezdíme

blahova_andrea
12. čer 2017

@kovalcice bydlela jsem na malém městě, školky tam byly tři, možná čtyři a tříleťáci neměli moc šancí se dostat. teď jsme na vesnici a také smůla. ale to je holt jižní morava. tu je jedno jestli město nebo vesnice, místa pro děti prostě nejsou

dreadnought
12. čer 2017

@blahova_andrea cca 60 km dojizdi, mame Renault Grand Scenic 1,5, projezdi tak kolem 4,500 kc mesicne.

dreadnought
12. čer 2017

@zuzineckah Bohuzel, babicky nemame, musime se starat sami. Cili ano, momentalne nejmladsimu decku je 15 mesicu, dalsi rodicak budu mit na 19 mesicu, takze bude jeden ve skolce a s tim druhym budu muset chodit do prace, nebo se budeme s manzelem stridat (nastesti ma smeny upravitelne a rozumneho nadrizeneho).

dreadnought
12. čer 2017

@kajalka
Kdyby to slo, jiste by si nasel praci v miste bydliste, ale nejde to, nemel by tady ani tech 16.500 Kc, uz jsme si to zjistovali. A tyhle.penize jsou opravdu nejnizsi strop, pod tuto castku uz jit nemuzeme.

petronelka20
12. čer 2017

Pokud s 6K vystacis na cely mesic, tak to te opravdu obdivuju. Nam mesicne zbude prumerne 21K po odecteni vsech nakladu (hypoteky, energii, pausalu, benzinu...), moc toho ale neusetrime, dost toho projime, jedeme na nejaky vylet, neco si koupime...a zbytek jde do baraku (koupili jsme starsi barak, takze tam se penize utapi). Mame jeden ucet, i kdyz manzelovi ted chodi vyplata vic nez 4krat vetsi nez muj rodicak, tak nikdy se nedelilo na moje i tvoje, i kdyz jsme spolu zacinali a ja mela vetsi vyplatu, tak jsme meli penize spolecne.

sarad
12. čer 2017

Ahoj, citim s tebou, nevzdavej to. Finance a jejich nedostatek muzou vztah pekne znicit. My s manzelem jsme s tim i jednou byli v poradne a pry je to casty problem. Jde o to pochopit a sladit pristupy k penezum...nekdo hodne setri, jiny zase vic rozhazuje...Zrovna 6tis moc neni a taky musis detem varit zdrave. Manzel by mohl ozelit to maso kazdy den. Hodne se usetri na lusteninach, jsou zdrave a zasiti. Nemohli byste setrit jinde? Nekouri treba manzel, nechodi do hospody? Tam vyletne spousta penez...taky byste mohli usetrit na telefonech. Takove ty tarify pro osvc vychazeji hodne levneji...a co ta elektrina? 1200Kc mesicne je taky docela dost...

Strana