Rozpočet pro čtyřčlennou rodinu
Dobry den, s manzelem se posledni dobou hadame kvuli financim. Manzel si mysli ze rozhazuju a ze si nevazim penez. Rekl ze na mesic mam 6000 a z toho musim vyjit. Ale ja nejsem schopna z toho zaplatit jidlo, drogerii a napr. Obleceni pro deti. Snazim se treba to obleceni kupovat levne od maminek.Mame holcicku 2,5 roku a chlapecka 1,5 roku. Tak jsem se chtela zeptat vas jaky mate rozpocet na mesic pro ctyrclennou rodinu. Jestli opravdu tak rozhazuju. Moc dekuji za vase rady a zkusenosti 🙂
@dreadnought 60km je fakt dost.no kdyby mel bliz mene, tak by ale zase tolik neprojel a byl by vic s vami.z druhe strany jestli ma praci stabilni, ma ji rad, ma dobreho sefa...jede na jistotu.a to zlepseni za ctyri roky? To doplati exekuci, alimenty nebo ma slibene pridani...? Jinak tedy brat do tve prace dvoulete dite...to si v praxi moc neumim predstavit
@blahova_andrea Je v insolvenci, kdyz jsem otehotnela s Adamkem (15 Mesicu), nemohla jsem.pracovat, byla jsem na rizikovem. Kdyz jsem pracovala meli.jsme dost na to abychom splaceli manzelovy konsolidace 22.000 mesicne (dluh delal 1.200.000 Kc, byla to pujcka na byt pro jeho rodice). Jenze se ztratou jednoho prijmu uz toto nebylo mozne. Tak si zajistil insolvencniho spravce driv, nez na nej veritel posle exekutora. Nyni splaci srazkami ze mzdy 8.000 mesicne, coz je snesitelne. Cili cisty plat bez insolvence ma kolem 24.000 Kc. To jsou penize, ktere bude za 4 roky mit jiste. Zatim to musime zvladnout takto. Co se tyce me prace, tak ano, neda se to s malym ditetem, proto budu muset zacit jinde, v jinem oboru a naucit se zase neci noveho.
@kacenka1111
Mne sa zda to pradlo po vyprani rovnake ako po avivazi, akurat teda nevoni avivazou. Ale ani nesmrdi po octe. To vobec... Davam toho octu tak od oka, cca panak...
Inak zacala som ocot pouzivat aj pri cisteni kupelne, super odstranuje vodny kamen. Takze na hubku nalejem trochu octa a vycistim obklad v sprchaci, oplachnem vodou. Trochu to smrdi, staci vyvetrat. Nechcem doma smrdiet s chemickymi prostriedkami, aby to dcera nevdychovala.
@dreadnought
@dreadnought ty jo, jste fakt dobri, ze to takto zvladate, uf.....no, my mame ditko jedno a ted jsme byli oba s manzelem na nemocenske a nebyla to uplne sranda. Ted nevim, kolik mi spoctou materskou, tak se trosku bojim...a pak rodicak. Nastesti uz zase bude manzel v praci a ja tedy se dvema prckama doma...musime bratrovi vratit pujcene korunky za auto, pak tedy bude od jara hypo...cca 3500-4500 a bojim se toho..musim se naucit vic setrit, kdyz vidim, ze to jde i jinde jeste vic nez u nas,...jste me fakt nahlodali...
@hanyas to je opravdu hrozné:( to má tady recepční ve fitku prakticky bez vzdělání a bez hmotné odpovědnosti...
@sarad manzel nekouri a ani nechodi do hospody. Domluvili jsme se ze pres tyden co ma obedy v praci nebudu varit tak casto maso a o vikendu kdy nepracuje maso bude at je spokojeny 🙂 doma mame vse na elektriku a mame to pres cez a chteli jsme aby nam to spocitali tak at nedoplacime
Tak u nás se utrácí hodně a přehled moc nemám. Z mateřský mi nic nezbyde, když nepočítám 2 odchozí platby na spoření. Já si teda začala přivydělávat s léčebnou kosmetikou z domova, takže už to začíná být veselejší. Malý měl náročný start do života a vrácení se do práce na částečný úvazek nepřipadá ani v úvahu. Neustále máme doktory, samé kontroly, léky a každý se bojí ho hlídat, i když si to spíš představují hrozivěji než to je🙂 A já jsem nejjistější, když ho mám u sebe. Stejně je ještě poměrně malý na to být déle beze mne. A jestli se v tom přivýdělku zvládnu vypracovat jako kolegyně, tak budu mít vystaráno a snad se nebudu muset ani vracet do práce, což by bylo fajn. Jinak my máme velkou fin.rezervu, ale ta padne nejspíše k hypotéce, takže už je čas se začít víc zajímat. My jsme tedy požitkáři, takže je mi jasný, kam většina peněz plyne. Kdybych chtěla ušetřit zkrouhla bych nákupy oblečení, už tak toho má prcek dost, víc bych vařila doma, míň návštěv v kavárnách a asi bych si i probrala šatník. Některé kamarádky si dokonce věci na prcky půjčují.
@stankamedkova Pujde, ale o malo a za nevyhodnych podminek. My jsme se o to kdysi pokouseli a museli bychom se na zbytek splaceni upsat bance a jeste souhlasit se zapsanim do registru dluzniku. A splatka by nam klesla o zavratnych 500,-. To jsme radeji dva roky "preklepali", preuverovali a splatka nam o 7tis.. Platili jsme 14tis.
Mnažel dlouhodobě onemocněl a už přes rok je na nemocenské. Já jsem ve dvou letech malého nastoupila zpět do práce. Vyjít se musí s tím čím máme i když to je těžké.
My jsem tři na jídlo a drogérii máme těch 5-6000,- (jak tu píšeš) ale oblečení aj to jsem vedlejší výdaje to do toho nepočítáme.
Máme společný účet a o penezích rozhodujeme společně. Někdy my to vadí > ale u ná snení to je moje a tvoje > je to naše.
Děláme velké nákupy jednou týdně a to je 1000-1500. a pak občas nějaké rohlíky, šunka . . . > když jsem byla na mateřské pravidlně jsem pekla, chleba s prací na t už není tolik času, ale občas na víkend ještě upeči.
Nakupujeme v akcích zeleninu máme ,,už´´ ze zahrádky nebo od babičky. A snad největší položka by byli vajíčka - vůbec je neřeším když jsou domácí.
K večeři - chleba s vajíčkem a ředkvička ...
Hodně peču (i ze špaldové ouky, ovoce, méně cukru ) Buchtu máme tak 1x za týden třeba na snídani (pokud nepřijede návšeta nebo nevezmu do práce jíme to i tři dny)
Jediná rada je vše si rozepisovat, sepisovat a schovávat účtenky, ale nestačí za měsíc. Ale třaba za 3-6měsíců > třeba mouka, olej, prášek na praní apod se nekupojí každý měsíc
@marketa11112 Vsechno se da, pokud vylozene netouzis po znackovych vecech pro deti, nebo po all inclusive dovolene. My jsme se szili s tim, ze na dovcu k mori (treba do Chorvatska) pojedeme az deti odrostou, a nase ziv.situace uz bude stabilnejsi. Do te doby fakt skromnost. Ale ma to obrovsky vychovny prinos pro deti, kdyz vi, ze nemohou mit vsechno, nac si ukazou, hned. Ze je treba pro to neco udelat, zaslouzit si. U nas to funguje 🙂
@zuzineckah
@andelka
@editah222 holky, to je skolstvi a zodpovednost za 33 deti... (Jizni Morava). Jede se podle tabulek a svete div se, pokud mam nejakou odmenu, je to celych 25Kc na vyplatni pasce! Vysmech, nic vic...
@opicka_kiki děkuji🌸
@zuzineckah máš můj velký obdiv🙌💕
@zuzineckah Kamarádka jezdí uklízet do jedné rodiny se 3 dětmi, nejmladší 1 rok a byla s paní týden na služebce. O dítě se starala celý týden nonstop, takže i v noci. Uklízí, nakupuje, hlídá děti a teď z ní vylezlo, že si bere 150,- na hodinu..... Druhá kamarádka, která hlídá dvoujčata si bere to samé a neuklízí a nenakupuje, tak se trošku dostala do reality.
@dreadnought tak ja obleceni usiju, to neni problem..:-😉.....dovolenou zatim neplanujeme, preci jen bude doma mimino, s tim nikam nepojedu..se synkem budou jen vylety po okoli......ale musim priznat, ze jsme desne nenazrani. Jenze synovi v tomto ohledu se snazime dat vse potrebne, manzel ma rad maso, ja zase ovoce a zeleninu...snazime se jist i varit zdrave a opravdu ve velkem, takze nevim, zda to jeste stahneme niz..mozna az povyrostou stromy a kere na zahradce a budou vlastni slepice a kachny...taky chceme brat po pulce prasatka, ze by se jako udelala i zabijacka a pod......u nas tedy zatim lita nejvic penez do dodelani domu a zahrady..to jsou zrouti, no...vse co usetrime, tam nacpeme...
@hojda z mého pohledu je 150,- za hlídání, vč. uklízení atd akorát. Za samotné hlídání bych to nikdy nedala. Já točím dvě chůvy, jedna začínala na 80/h, s večerním žehlením (až malý usnul) brala 100,-. Je to holčina z Prahy, našla jsem ji normálně přes hlídacky.cz a je naprosto skvělá, nemá problém s ničím, je u nás vlastně doteď, akorát už pracuje, takže může jen odpoledne nebo po večerech, což mě nevyhovuje moc, protože k malé potřebuji hlídání dopoledne. Občas mi přijde aspoň vyžehlit za stovku nebo dvě, večer jsme ji využili zatím jen jednou, co máme nejmenší. Druhá paní, která mi chodí hlídat (když sekretářka nemůže🙂) bere 100,-/h, ale cenu jsem ji rovnou navrhla já, nechtělo se mi handrkovat a myslím si, že za vožení spícího dítěte je to v pohodě (ona by tedy klidně hlídala i jinak, ale není potřeba). Strašně ráda bych sehnala někoho jako "náhradní babičku", prostě paní, která bude tak trochu součástí rodiny, a které bychom zároveň my mohli být oporou a pomohla nám s dětmi. Ne, že bychom si neporadili i samy, to určitě ano, ale hoooodně věcí by mi to usnadnilo, hlavně takové tu každodenní logistiku (bydlíme mimo Prahu, kousek, ale nic tady není, všude autem).
@zuzineckah Za 150,- úklid domu, dovoz nákupu doma a hlídání ročního dítěte je ok? Uklidem myslím takový, na který si objednáváš firmu. Já bych řekla, že jim dělá dvě práce za jednu cenu☹
@hojda to kamarádku dobre využívali 🙄 Me bylo mega trapne byt tou "zamestnavatelkou"
@zuzineckah asi záleží jak kde, v Praze jen hlídání je za 150/hod naprosto bezné. A kdybych řekla, ze bych to nedala tak jsem bez hlidani
@editah222 jsem vychovatelka, takže učitelka má víc, ale magisterský titul jako magisterský titul, že jo. Člověk studuje, aby potom získal slušnou práci a ono prd. 14 500,- je čistého a prázdniny máme placené, ale i tak. Málokdo chápe, jakou máme zodpovědnost. Když se naposledy přidávalo pedagogickým pracovníkům, udělalo mi to na výplatě pár stovek. A kolik kolem toho bylo keců, že se ve školství přidává...
@dreadnought teda uf. tak ještě, že mu vyšla ta insolvence a dopadli jste aspoň takto. je dobře, že závazky splácíte a bojujete. budu držet palce ať to máte co nejdříve za sebou a příjmy se zas zvednou. i tobě s tou prací. ono s malým dítětem nemůžeš skoro do žádné práce. leda se naučit něco, co můžeš dělat z domu.
@marketa11112 hypo 3,5-4,5 mi přijde krásné. to určitě zvládnete s přehledem. nás čeká 9 a to už nejsem v klidu ani já flegma
@stankamedkova já bych v týdnu vařila maso jen podle sebe a dětí, dle vlastního uvážení. chlap má obědy v práci, ať si tam dá na co má chuť. nevím proč by musel mít s masem oběd i večeři. to není ani levné ani zdravé. raději bych si pak udělala lepší rodinný víkendový masový oběd, jak píšeš.
@editah222 já pracovala v brně u exekutora a také bych řekla, že na to jak je to velké město a jaká práce, že si líp vydělají i ty dělnice u pásu 😉
@hanyas ségra jednou na úřadě taky dostala celých 38,- odměn. no prý to hodily šéfové na hlavu 😀 se nedivím.

@dreadnought no to bude docela záhul. My máme děti 3, nejmenší má 11 měsíců, babičky daleko, takže dá se říct, že nejsou (ne v tom smyslu, že by pravidelně hlídaly). Já mám svou firmu, na mateřské jsem prakticky nebyla a nejsem, nicméně jsem schopna hodně věcí ošéfovat z domu, ale občas musím do kanclu. Takže situaci znám momentálně velice dobře 🙂 A řeknu ti, že je to mazec. S téměř ročním prckem už neexistuje něco udělat (malá přes den moc nespí), do kanceláře ji vzít taky nemohu, protože už je "prostorově náročná" 😀 Prostě neobsedí, potřebuje objevovat, což se úplně nehodí, když já potřebuji vést poradu nebo řešit pracovní věci. Takže ji sbalím do kočárku a vyšlu s ní sekretářku na procházku 😀.
Ale i s moji optimistickou povahou musím říct, že je to občas náročné a o držku a už několikrát jsem měla chuť s tím praštit. Ale nemůžu 🙂 Mám zodpovědnost vůči svým zaměstnancům, kteří mají taky své rodiny a výplatu potřebují...
Mě nejvíc děsí nemoci, které přijdou bez výstrahy, takové ty virózy, kdy dítko prostě není fit, nemůže do školky (třeba náš starší dnes) a my s manželem najednou ráno stojíme před problémem a přemýšlíme, kdo z nás může svůj program zrušit/upravit 🙂 Samozřejmě, že takové situace přijdou jak naschvál vždycky, když si já naplánuji kancelář (= avizuji kolegům, někteří jedou taky jen kvůli poradě, jinak jsou v terénu) 🙂... Naštěstí manžel je poměrně flexibilní, ale taky ne vždy. Mít těch "rizikových" prcků několik, tak nevím jak bych to řešila.