icon

Rozpočet tříčlenné rodiny. Jak to děláte Vy?

goldenova
28. zář 2019

Zdravím všechny. Chci se zeptat, jaký máte měsíční rozpočet na 3 člennou rodinu s miminkem. My máme dva oddělené účty - partner s platem 95,tisíc brutto a já MD 30.tisíc čistého. Máme pak společný účet, ze kterého platíme nájem a na vše ostatní nám zbyde 10.tisíc, což se ukazuje jako málo. Přišel s jakousi dedukcí, že já musím přispívat 32% a on 68%, pokud chceme měsíční rozpočet zvýšit z 10 na 15 tisíc. Partner odmítá přispívat víc, přispěl by pouze za podmínky, že já taky. Připadá vám to fér, vzhledem k tomu, kolik by ze svého platu ušetřil on a kolik z MD já? Neustále se kvůli tomu hádáme.
Jak to děláte vy?

Strana
z7
motylcice29
28. zář 2019

@denny27 a proč by nedalo? Já brala poprvé cca 28-29000, podle délky mesice, vzhledem k tomu, ze se každý rok přepočítává a lehce navyšuje, tak myslím ze ji tentokrat budu mít taky cca těch 30000. Horní hranice je kolem 33tisic.

fifina86
28. zář 2019

@denny27 max.vyse materske je 33 960Kc ...

denny27
28. zář 2019

@fifina86 díky. Tohle byla pro mě ta neznámá 😆
Ale já si to vlastně pletu s nejvyšší možnou částkou RP. Tam to bylo ještě před 5lety 11.500,tak mě to zmátlo

fifina86
28. zář 2019

@denny27 ano, vyse materske ma strop a RP uz neni prave stropovany 11500, ale max. castka je prave vyse materske.

pathan
28. zář 2019

@denny27 Tak pokud dotyčná vydělává třeba 60 tisíc hrubého, tak spolu se zaměstnavatelem platí skoro 20 tisíc na sociálním pojištění za měsíc, takže i těch 30 tisíc PPM není tolik.

drep
28. zář 2019

@motylcice29 horní hranice je ppm 40000,- a u rodičáku je to asi 34000,-, prostě tak aby to vycházelo, že těch 220000 vybereš do roka dítětě.

motylcice29
28. zář 2019

@drep tak to se od té doby, co jsem nastupovala na první PPM o dost zvýšilo...měla bych si doplnit informace 🙈

sudylichozrout
28. zář 2019

@texetka my to mame podobne. Take zname pristupy navzajem, at uz do mailu, nebo na ucet. Ale presto mame ty ucty proste oddelene. A nikdy jsme neuvazovali nad tim, ze bychom meli spolecny. Nehandrkujeme se o tom, kdo co plati. Platime proste tak, jak to vyjde. Kdyz jede na nakup muz, plati ze sveho uctu (ci hogovosti). Kdyz nakupuju ja, platim ja. Hypo odchazi od nej, sluzby ode me, skolka od nej. Oba mame celkem prehled o tom, kolik na uctech je, protoze oba fakturujeme (osvc) a faktury spolu resime... Jako ze kdo ma kdy co ze zakazniku zaplatit, kdo na co ceka. Ale to, jestli si koupi ze svych penez knizku, puvo, nebo cokoliv jineho, proste vedet nepotrebuju. Mame to nastavene takto a vyhovuje. Vy jinak a vyhovuje. O tom to je.

fifina86
28. zář 2019

@drep ano, mas pravdu, max. vyse pri 30dnech v mesici je 40080 Kc.
@denny27 napsala jsem to predtim spatne.

klea81
28. zář 2019

@laka_lacenda já zase nevím co bych dělala se 120 tis měsíčně. Asi bych s tím musela zatápět v krbu, protože nakupování mě nebaví a auto ani hypotéku nechci a nepotřebuji.

denny27
28. zář 2019

@klea81 tož,to já bych věděla ☺️😃

laka_lacenda
28. zář 2019

@klea81 Já bych asi investovala. 🙂 Odkladala bych větší peníze bokem a pak si vzala hypo na byt na investici. A hodně cestovala. 🙂 Ale to jsou jen kdyby a stejně po tom zas tolik netoužim. 😀

klea81
28. zář 2019

@laka_lacenda nemám ráda cestování a zainvestovano už mám, na to člověk nepotřebuje statisíce, když ví kde se zhodnotí.

lvl16
28. zář 2019

Měsíční výdaje máme kolem 50k (dva dospělí, pes). Za měsíc se nám narodí miminko, takže posledních pár měsíců byly výdaje vyšší (nákup výbavičky), ale počítám, že po porodu se zase vrátíme zpět k výše uvedené částce (případně utratíme méně, protože dost ušetříme za náš kulturní a sociální život 🙂).
Přístup tvého manžela mi nepřijde fér a nerozumím mu. Jste přeci rodina, není důvod rozdělovat finance na moje a tvoje. My sice s partnerem máme každý své účty, ale neřešíme, kolik kdo přispívá. Já mám navíc k manželově účtu kartu. Jsem zvědavá, s čím tvůj muž přijde, až začneš pobírat rodičák.

texetka
28. zář 2019

@sudylichozrout jasne. Kazdemu to vyhovuje jinak.
U nas nakuoujeme spolecne. Mame jedno auto a pesky jdeme max do pekarny nebo pro něco maleho do místního coopu.
A i tak to platime ze spolecneho uctu.
Ja ani hotovost nenosim. Max na zmrzlinu.
Znamy maji dva ucty, plus sporici a kdyz je nekdy poslouchám jak prepovitavaji co kdo platil a lolik ma tedy ted platit ten druhej... A to maji 3 deti. Divme.

texetka
28. zář 2019

@sudylichozrout jinak pro sebe si takx koupíme. Jen ze spolecneho a do urcite castky to ani nerikame.
Driv jsme meli kapesne cca 2000 na mesic. Ted, co jsem na rodicaku tohle nemame a spis se snazime usporit, nez kupovat

laka_lacenda
28. zář 2019

@klea81 Mě zajimaji jedině investice přes nemovitosti, jinak k tomu nemám důvěru. 🙂 Mám v Praze byt, kterej teda původně měl být pro me a rodinu, ale teď ho pronajimam a po zaplacení hypo a firmy, která se všechno stará, mám bez práce navíc 7000 měsíčně, což se hodí. 🙂 Sice je to tady jako plivnuti do more, ale aspoň něco. 😀

klea81
28. zář 2019

@laka_lacenda investiční byty znám 😉

summer2012
28. zář 2019

@texetka můžu se zeptat která banka nabízí společný účet? Já zatím tedy vždy narazila jen na jednoho majitele a druhý má "jen" dispoziční právo a to mi přijde jako velký risk...máme každý svůj účet a oba navzájem dispoziční právo...půl peněz na spořícím u mě, půl u manžela...k mému běžnému máme kartu iba a posíláme tam jen tolik kolik chceme utratit za jídlo a domácnost, u manžela jsku dva běžné pod.účty, každý máme jeden a na něm peníze na osobní spotřebu...na spořícim pak obálky na ruzne výdaje (pojistky, narizeniny/svatky, dovolená, vánoce, mimořádné výdaje...)...jeden účet, ke kterému má druhý jen dispoziční právo mi přijde riziko...dispoziční právo se nevztahuje na případ úmrtí...stalo se známé...manžel zemřel a ji do vyřízení dědictví odstřihli od veškerých financí...narychlo si musela zařídit účet a přesměrovat výplatu a půjčit si než dorazila...

goldenova
autor
28. zář 2019

@jituli84 Jen jídlo a naklady na dite.

goldenova
autor
28. zář 2019

@laka_lacenda To jsou naše příjmy. On ale přišel s procenty, ze kterých mu vyšlo, že musíme platit tolik a tolik, abychom měli 10.000 na společném účtu. Zbytek výplaty si šetří a podíl na společném účtu by navýšil pouze v případě, že já také.

eonee
28. zář 2019

Tak jak to máme my: Jsme tři, jednou za čtrnáct dní čtyři, protože partner má ještě syna ve střídavce z předchozího vztahu. A náš měsíční rozpočet je vždy kolem 22 tisíc. Se vším všudy. Občas je to víc, když třeba kupuju malýmu boty, nebo platím u zubaře a tak. Ale kolem té částky to je vždycky. V té ceně je nájem, energie, internet a potraviny. Prostě všechno. Denně vařím, zbytečně nerozhazujeme, ale tak nějak nám to stačí 🙂
Jste rodina, manželé, příjmy by měly být společné. Navíc máte podle mě hodně peněz... Nebo tedy mě osobně přijde deset tisíc na "ostatní výdaje" hodně 🙂
Ale upřímně - nevím, o co u vás jde. Já bych tak nějak staromilsky předpokládala, že když má chlap takový příjem, že to přeci musí stačit na zaplacení nájmu a všech nutností... Pokud tam někde nejsou schované nějaké dluhy nebo podobně...
Samozřejmě záleží, co kupuješ? Pokud to jsou věci, které třeba nejsou nutné, ale kupuješ je, protože ti to vyhovuje, tak možná rozumím, že tvůj muž chce, aby ses na tom podílela.
Spíš by mě zajímalo, co děláte každý s tím přebytkem, co vám každému zůstává na účtu, jestli to posíláte na nějaký spořící účet? Nebo tak něco? 🙂

te_reza
28. zář 2019

@laka_lacenda tak ja chápu že někdo se má nadstandardně a podle toho žije, ale mít příjem 100tis měsíčně, pomalu s tim nevyjit a neusetrit... Aspoň tak mi to teda připadá, co by dělali, kdyby jeden o práci přišel? Tohle si nedovedu představit.

jajulin
28. zář 2019

@summer2012 my máme společný účet u mBank. Oba jsme majitelé se stejnými právy. Naprostá spokojenost, účet je zdarma. Už ho máme skoro 11 let, tak nevím, jestli mají stále stejné podmínky. Ale taky nevím, jestli by v případě úmrtí nebyl odstavený také. I když z logiky věci by neměl být.

kaja2016
28. zář 2019

@denny27 Jo lze, ja mela asi 26tisic. Mam dojem, ze strop je kolem 70ti ( bud plat nebo primo PPM). Uprimne, ja bych ho dala kolem tech 25ti. To proste na zivot staci a maminka s platem 150tisic ma jiste neco na strane, ze...

drep
28. zář 2019

@kaja2016 tak jsem upřímně ráda, že o tom naštěstí nerozhoduješ. Aneb potrestejme ty pracovité, co do systému nasypali nejvíc 🙈

denny27
28. zář 2019

@goldenova jen takovej dotaz..kdyby on platil ze svého platu úplně vše,fakt vše...a ty tvoje peníze by se šetřily, to by nebylo výhodné??
Upřímně, nosit mi domů chlap takovej plat, tak by to u nás asi tak vypadalo.. prostě by se vše platilo a můj rodicak by se posílal na spořicí účet.

laka_lacenda
28. zář 2019

@kaja2016 Já myslím, že mateřská je jako jedna z mála fer: čím víc vydelavas, tím víc odvadis do systému a tím vyšší by měla být mateřská. 🙂 Já bych naopak žádný stropy nedavala. 🙂

Já mám kolem 25-26tis. teď. 🙂

laka_lacenda
28. zář 2019

@goldenova To mi přijde teda hyperdivnej přístup tvyho partnera....Zvlášť s takovým obrovským příjmem....🙄

re_barbora
28. zář 2019

Ja nechapu tohle rozdelovani na moje a tvoje. Jednou jsme manzele, rodina, tak je to nase. A to mame predmanzelskou smlouvu, ale ani tak by me ani nenapadlo nejaky rozdelovani 🤷🏻‍♀️
Jinak teda manzel ma neco kolem 30, ja mam rodicak 15 a ten jde celej na pravidelny mesicni platby a z jeho platu zijem.

Strana
z7