icon

Rozpočet tříčlenné rodiny. Jak to děláte Vy?

goldenova
28. zář 2019

Zdravím všechny. Chci se zeptat, jaký máte měsíční rozpočet na 3 člennou rodinu s miminkem. My máme dva oddělené účty - partner s platem 95,tisíc brutto a já MD 30.tisíc čistého. Máme pak společný účet, ze kterého platíme nájem a na vše ostatní nám zbyde 10.tisíc, což se ukazuje jako málo. Přišel s jakousi dedukcí, že já musím přispívat 32% a on 68%, pokud chceme měsíční rozpočet zvýšit z 10 na 15 tisíc. Partner odmítá přispívat víc, přispěl by pouze za podmínky, že já taky. Připadá vám to fér, vzhledem k tomu, kolik by ze svého platu ušetřil on a kolik z MD já? Neustále se kvůli tomu hádáme.
Jak to děláte vy?

Strana
z7
mrav
28. zář 2019

Zkuste to dělat jinak. Když žila manželka, platila a starala se o jídlo a já ostatní účty a spoření. Zkuste to.

sudylichozrout
28. zář 2019

@texetka To je asi o povaze. Ja zas moc nechapu jeden ucet. Jsme rodina, ale zaroven jsme dve oddelene lidske bytosti, ktere maji i nejake soukromi.

swan42
28. zář 2019

@goldenova My jsme rodina. Takze mame samozrejme ucet spolecny... Ale taky jsme se samozrejme nejdriv vzali nez jsme rodinu zalozili. Co se tyce penez pro vlastni potrebu,tak mame urceny kapesny co si muzem mesicne vybrat z uctu a delat si s tim co chcem...

leilinka1234
28. zář 2019

@swan42 rodina neznamená samozřejmě jeden společný účet. My jsme rodina, děti přišly až po svatbě a účty máme rozdělené. Vyhovuje nám to a nechtěla bych jeden společný. Vím příjmy a výdaje manžela, manžel ví příjmy a výdaje moje...

hasara33
28. zář 2019

@goldenova My tedy také máme oddělené účty (z doby ještě před svatbou a zatím to nechceme měnit, není důvod), ale jsme manželé takže neexistuje žádné moje/tvoje ...manžel vydělává podobně jako tvůj partner a já jsem od května na nemocenské (rizikové těhotenství) takže můj "plat" plus mínus 16 tisíc. Platím drogerii, oblečení a jídlo, popřípadě drobné věci do domácnosti, výbavičku pro malou jsme platili společně (něco on, něco já a něco nám také koupili rodiče). Manžel platí hypotéku, auto, energie a posílá 20 tisíc na spořicí účet.....sem tam si zajdeme na večeři, do kina nebo nějaký výlet. I tak nám každý měsíc ještě něco zbyde. Nicméně když bych náhodou nevycházela tak není problém říct si manželovi o pomoc, vždycky se mě ještě sám ptá jestli dobře vycházím a jestli nepotřebuju nějaké peníze. Nikdy by ho nenapadlo mi to snad vyčítat nebo dokonce počítat a dělit to, co platí on a co já. Upřímně tomuhle chování ohledně peněz v manželství/partnerství vůbec nerozumím. Ohledně tvého problému - ne nepřijde mi to fér vzhledem k tomu kolik bere tvůj partner a kolik bereš ty (navíc ještě půjdeš s penězi dolů na rodičovské), ale zároveň byste si tedy měli sednout a popřemýšlet kde by se dalo ušetřit pokud špatně vycházíte, protože vaše příjmy jsou opravdu nadprůměrné a není tedy možné abyste měli problémy vyjít pokud tedy nevedete nadstandardní životní styl.

lv
28. zář 2019

Chápu to za předpokladu, že na něm jsou položky dovolená, opravy, pojistky, servis atd auta, nákupy třeba všem na Vánoce, koupě eletroniky, hypotéka, úvěry, pojistky všechny atp, a že co zbude tobě je na tvé výdaje (co ja vim, knizky, kadeřnictví, kosmetika..).
Jinak rozpočet máme ani ne poloviční pro 4, a to když oba pracujeme, když jsem byla na rd, tak třetinový.

texetka
28. zář 2019

@sudylichozrout soukromí? Jakoze nemuzu videt kde muz plati kartou, nebo on to same u me?
Divne

kaja2016
28. zář 2019

@goldenova Vy mate prijem 125 tisic cisteho a kdyz zaplatite najem, tak Vam zbyde 10??? Chapu to spravne?

sudylichozrout
28. zář 2019

@texetka Ano, soukromi. Nemuzes videt, kde muz plati kartou. Stejne tak to nevidi on, kde platim kartou ja. Nevidim sebemensi duvod, proc bych tuto vec mela sledovat a kontrolovat.

te_reza
28. zář 2019

@laka_lacenda taky nad tím přemýšlím 😂z toho bych 3/4 ušetřila 😁

xcassiopea
28. zář 2019

@ah1234 tak hádky kvůli penězům když je slušnej příjem jsem teda nezažila. Měli jsme víc než potřebujeme a šetřili na 10% domu na hypotéku, na pokles výdajů po dobu rodičovské a na další výdaje do baráku jako plovoučky, dlažby, vybavení, běžné opravy a úpravy domu a zahrady, nářadí a tak co je potřeba. Všechno v pohodě s první dcerou a ještě zbývalo na spoření, jenže přišli dvojčata a druhá polovička přišla o práci protože jsem měla problémy s kyčema a nechodila pomalu 4 měsíce a musel být na ošetřovačce aby mi pomohl s dětma za darmo. Do toho všechny úspory padly do zásadních skrytých vad na domě, kdy jsme museli "postavit" aspoň jednu místnost k žití. Do toho já přišla o přivýdělek v práci z organizačních důvodů při druhém rodičáku a nemůžu nic se třema malýma dětma z domova najít, pes dvě operace kolenou, vypovědělo auto, do toho právníci a znalecké posudky a rychle se to otočilo z pohodičky na boj o přežití a měsíční výdaje na domácnost? Sakra teď rozdíl. Nikomu to nepřeju, ale neumím si představit když jsou hádky kdy je peněz dost pak situaci kdy se něco stane a je peněz málo. A jsou situace který se fakt nedají předvídat. Každopádně fungují modely jak každý peníze zvlášť, tak i společný extra účet na domácnost, vždycky je to o dohodě a ta prostě v krizových situacích musí být.

drep
28. zář 2019

@sudylichozrout máme úplně stejný model, oddělené účty a společné peníze, já platím bydlení (hypotéku nemáme, byt je můj), muž nákupy (protože na ně jezdí spíš on) a drahé věci zaplatí ten, kdo má na účtu víc peněz. Ale je fakt, že bych asi psychicky nesvedla být závislá jen na partnerově příjmu, že prostě potřebuju mít ten pocit vlastních výdělků. Dražší nákupy spolu konzultujeme, ale rozhodně se neptám, jestli si můžu koupit triko😉
Náš příjem je 30000 muž, já rodičák 11000 plus výdělky asi 20000, utratíme standardně 30000, bez započtení větších výdajů typu dovolené nebo nových kusů nábytku. I když jsem ještě pracovala a vydělávala dvojnásobek toho, co muž, nikdy jsem nechtěla jet nic půl na půl nebo poměrově. Umím si představit společný účet na provoz a dál každý svůj s tím, že by nám každemu chodila výplatu, z ní bychom si oba nechali stejnou částku a zbytek poslali na společný, logicky by to znamenalo, že já bych tam poslala víc jak polovinu výplaty, kdežto muž jen třeba třetinu, ale nepřijde mi to potřeba, protože i s těmi oddělenými máme hospodaření společný.

drep
28. zář 2019

@texetka hele, my třeba fakt rádi nakupujeme erotické pomůcky a pokud na učtu uvidím, že muž utrácel na růžovem slonu, tak už to asi nebude překvápko. Nepotřebuju vědět, kolik kde můj muž platí kartou a stejně tak nepotřebuje on vědet, kolik kde platím já. Tomu se říká soukromí a důvěra 😉

lucie_j
28. zář 2019

@jaja01k Tak to má být, u nás je to stejné. Nicméně u zakladatelky je problém, že nejsou manželé, tudíž není Společné jmění manželů a on se opravdu víc podílet nemusí. Od takového raději pryč.

sudylichozrout
28. zář 2019

@drep Bude to znit mozna trochu posmesne, ale jsem presvedcena o nasledujicim: stejne obleceni muz i zena (napr. bunda, kalhoty), spolecny ucet. On: "Ja s tim nejsem spokojeny". Ona: "ALE JSI!" 🙂

lv
28. zář 2019

@kaja2016 chlapova čistá bude cca 70tis, takže 100tis oba. Ona má přispět 10tis, on 45, od oka, aby zbylo 15tis po úhradě nájmu atd. Tedy jestli to střílení od oka alespoň trochu odpovídá? @goldenova?

dandaa
28. zář 2019

Máme rozdělené účty a ty největší platby jdou z účtu chlapa. Upřímně mi je fuk co si kde platí a stejně tak on neřeší co kde kartou platím já. Rozpočet na nás tři je hypotéka 16tis, poplatky na dům 5tis, pojistka nás tří asi 3,8tis, jídlo 10tis, paušály 1tis,internet 300 Kč, nafta 5tis . Kvůli penězům jsme se nikdy nehádali a to máme i společné podnikání. Každé rodine vyhovuje jiný systém, některá je doma s dětmi co nejdéle za pár korun a jiná zase pokud ji to situace dovolí tak pořád pracuje a víc dává do chodu domácnosti.

laka_lacenda
28. zář 2019

@te_reza Z myho pohledu to vidím stejně, ale jakmile se dostaneš na takovej příjem, tak máš většinou úplně jinej život...Ono to nejde poměřovat. To už je třeba hypoteka 50tis místo 15tis, leasing na auto 30tis místo 10tis atp....Prostě jinej životní styl, jinej svet. Já se vždy radila ke střední třídě s lehce nadprumernyma vydelkama a obdivuji všechny, kdo dokáží vyžít třeba s 25tis/měs pro domácnost s 2 dětma....A někdy i min. Ale zvládnou to.🙂

kaja2016
28. zář 2019

@lv Aha, takze 55 - 15 = 40 najem. @goldenova. Za prve to nastaveni ja mam svoje penize a ty zase svoje neznam a uplne nerozumim v cem je vyhoda. My to mame tak, ze kazdy mame tez svuj prijem, zaplatime slozenky a co zbyde se dohodneme jak moc muzeme utracet na jidlo a kraviny. Kdyz si nekdo chce neco koupit v castce napr 2000Kc a vic, tak si to rekneme, jakoze aby ten druhy vedel a mohl se k tomu nejak vyjadrit, jakoze jestli to je rozumne tento mesic a tak. Ale my jsme teda dost skromny a vytizeny praci a rodinou, takze nejake nakladne investice do konicku a podobne u nas nehrozi. Pokud mate oddelene penize a nejste manzele a partner je sprominutim lakomec ( a clovek se kterym bych si fakt dalsi dite neporizovala), tak by to asi melo byt 50 na 50. Nejaka procenta z platu tomu uplne taky nerozumim. Ja bych Vam spis doporucovala davat penize na spolecny ucet vsechny a z toho co zbyde, se transparentne domluvit do ceho budete investovat. Vy jste manzele nebo ne? manzelu to je snad i dane zakonem, ze mate mit stejne zivotni podminky, nebo se pletu? A take jde o to, jestli tim najmem se mysoi hypoteka o ne...

kaja2016
28. zář 2019

@lucie_j To je otazka co by na to rekl soud. Jakoze vyzivne... Stridavka na materske nehrozi, tzn. Hned by videl kolik by platil vyzivne diteti i matce. Diteti ne to 10 procent platu. Matka nevim...

daisymaminka
28. zář 2019

Já myslím, že @goldenova se snad musela upsat. A pokud ne, tak nechápu. Ale často bývá pravda, že ti, kteří mají míň, umí vyjít lépe jak ti, kteří mají hodně.
Můj muž, kdyby na mě přišel s tím, že dedukoval a vydedukoval nějaká procenta, tak bych ho poslala k šípku nebo minimálně na psychiatrii.
To jako fakt?
My jsme také 3členná rodina, účty oddělené, muž se stará o dům a auta, já o domácnost. Jednou jede nakoupit on, jednou já. A hlavně komunikujeme. Normálně jako dva partneři. O důležitých věcech se radíme.

astyna88
28. zář 2019

@laka_lacenda

Musi. Mama vydelavala 10000, ja na zs, segry na ucnaku a jeste platila pomocnici dementninu otci. Na nic jsme narok nemeli. Na socce ji rekli,ze segry mohou od 16 chodit po brigadach, tak at se zapoji i ony. Kdo by to dnes rekl ciganum....a to jsem jeste jezdila po vyletech, kurzech,nikde jsem nechybela,obleceni zadny sekac. Mamka vedla obalkovy system, do minusu nikdy nesla. Hypoteka a energie na byt cca 5000 kc. A zbytek se rozpocital, co zbylo,dalo se na knizku,kde se to urocilo.

m.e.l
28. zář 2019

Mame spolecny ucet, kdyby jsme to meli rozpocitat muj a manzeluv prijem, tak ja budu mit z rodicaku holou prdku a on vse. . . Oba mame radi urcitou financni nezavislost, ta spociva v tom, ze kazdy mame svoji kartu a manzel, ktery se dostane ted k bankomatu snadnejo nez ja vzdy kazdy mesic vybere nejakou hotovost z ktere ja platim drobne nakupy, holice a to co nelze zaplatit kartou, manzel si z toho take bere na benzin/drobne vydaje. Oba jsme financne gramotni to znamena, ze kdyz je prijem celkovy napr. 50tis a z toho mesicni pravidelne platby 30tis, tak nemuzeme za zbytek utratit 25. . . Ano kdybych kazdy tyden si koupila nove obleceni a kupu kosmetiky tak by manzel prskal. . . hodne prskal.

laka_lacenda
28. zář 2019

@astyna88 Já vím. Člověk dokáže fakt obdivuhodné věci. Já naštěstí v takové situaci nebyla a snad nikdy nebudu, ale člověk nikdy neví. 🙂 Ale zase podvědomě vím, že šetřit umím, uskromnit se taky, takže bych to nějak dokazala. 🙂 Ale snad nebudu muset. 😀 Ale zcela upřímně bych asi ani nechtěla být s chlapem s takovýma extra nadprumernyma prijmama. Strašně často to nedělá dobrotu. Raději zůstanu u svého středu. 😀

mmichaella
28. zář 2019

@goldenova my to kdysi delili procentualne na spolecny ucet tak, aby kazdy prispival stejne procento ze sveho platu. A pak ma kazdy svuj na svy veci. Ale pro dva nam po zaplaceni uctu a bytu apod. zbyva cca 12tis. a vyjdeme akorat. Nekdy kupujeme nejake veci ze svych osobnich uctu, a moc to neresime...kdyby na spolecnem nic nezbylo, tak hladovet nebudeme 🙂 no a pak mame jeste nejake spolecne sporeni.... myslim, ze tvuj manzel prispiva dost...

aurelie34
28. zář 2019

Náš celkový příjem je v tuhle chvíli 40 000 Kč. Já mám rodivak 12 000 Kč a manžel má plat 28 000 Kč. To je ale jen ted na pár měsíců protože jsem si pokrátila rodičák kvuli druhému těhotensvi. Jinak jsem měla 6000 Kč. Každý máme svůj účet, já si platím svoji pojistku, půjčku a zbytek jde na synovo oblečení, kroužky, pleny, drobné nákupy apod. Zbytek platí manžel a to je elektřina 2000 Kč, paušál 1500 Kč, nafta 1500 Kč, nákupy cca 10 000 měsíčně, plus si dáváme na stranu každý měsíc alespoň 5000 Kč. Nikdy jsme neřešily že manžel platí víc než já a že by jsme měli nějak procentuálně dělit kolik kdo dá. Přijde mi logické že žena co má 6000 Kč nemůže platit to samé co chlap. Jednou jste do toho šli tak musíte vědět že vám příjmy klesnou. Až budete vy na rodičáku tak to bude ještě horší a chlap bude muset platit téměř vše. Při takhle nadstandardních přijmech to ale nebude problém. Jsou rodiny co musí využít třeba z 20 000 Kč každý měsíc. To je potom úplně něco jiného.

marketa11112
28. zář 2019

Jsme manzele,mame dve deti, ja jsem na rd. Mame spolecny ucet, pravidelne platby odchazeji trvalymi prikazy. O ostatni platby se staram ja, manzel by na kde co zapomel, moc ho to nezajima. Je rad,ze je o vse postarani, ma plnou lednicku a neco se usetri. Kazdy mesic vybirame urcitou castku na jidlo a dalsi potreby. Je to doma a kazdy si bere,kolik potrebuje. Jen si to hlasime v behu. Obcas nekde zaplatime kartou,kdyz nemame tolik u sebe (casteji manzel). Zrovna ted to litalo za material na dum. Kazdopadne nemame tak velke prijmy a byla by to teda krasa. Asi by se vic usetrilo na dovolene,rychleji se splachla hypo a pod.
Nikdy jsme se nepohadali kvuli penezum. Vzdy se lehce dohodneme. Je mi nekdy smutno z toho,jak to funguje, tedy spis nefunguje, jinde.

texetka
28. zář 2019

@drep my se na to nekoukáme 🙂 Jakože příštup na účet mám já i on, ale koukáme se jen zda odešla nějaká platba nebo na zůstatek. Jen vyjímečně koukáme kde jsme co platili. A překvapení si moc neděláme. Nákupy děláme spolu nebo po domluvě. Zase tolik volných peněz není

texetka
28. zář 2019

@sudylichozrout ale my to nesledujeme Jen nechápu, proč by to neměl vědět on nebo já. Neděláme nic, co by ten druhej nemohl vědět . Stejně tak máme navzájem hesla na FB, emaily... Nechodíme tam, ale máme je.
Prostě jinej model, no. Já si neumím představit, že počítám svoje peníze, jeho peníze a řeším co kdo platí. Přijde mi to divný. Společný účet máme od našich 20 let, co jsme spolu začali bydlet v nájmu. Tehdy měl on víc, pak zase já víc, pak oba cca stejně a ted má víc on . Až začnu pracovat, tak zase budeme na cca stejně.

denny27
28. zář 2019

Já jsem asi už sto let za opicema, ale fakt lze brát PPM 30tis?? Vím, že se to počítá z nějakého základu (asi 70%platu),ale měla jsem za to, že i výše PPM je nějak omezena🤔🧐

Strana
z7