Společné financování domácnosti. Jak rozdělit platby v rodině?
Dobrý den, obracím se na vás ostatní holky, ženy, které sdílí společnou domácnost s manželem a dětmi. Delší dobu mě tíží otázka financování domácnosti. Od manžela čím dál častěji slyším, že platím málo a on toho platí daleko víc...dnes mi vyčetl, že platí dceři (5let) a synovi obědy (9let). Nejsme rodina, která má hluboko do kapsy, proto je to pro mě bolestivější, že mi toto předhazuje. Jen abych nastínila....manžel podniká, má svojí truhlářskou firmu, o práci nouzi nemá. Já zatím pracuji na poloviční úvazek (tento rok už ho možná opět zvednu) a mám k tomu vedlejší příjem za pronájem bytu. V mé běžné režii je převážně všechno jídlo, oblékání dětí a veškeré aktuální potřeby pro ně a jiné potřeby do domácnosti. Samozřejmě si platím svůj mobil a jiné mé výdaje. Pokud se musí koupit, platit něco většího, přispívám. Kroužky jsme například platili tak, že dceru já a syna manžel. Manžel má na starosti dům - elektřina, topení (máme tepelné čerpadlo), zákonná pojistka na auto, obědy pro děti, mobil synovi (350,-Kč), vodu máme vlastní, poplatky za rozhlas a TV, poplatky za popelnice dětí - už jsem se dočkala vyčítání, tak za sebe si ji už platím sama.
Zajímalo by mne, jak to chodí ve vaší domácnosti, jak máte platby rozdělené. Otázka je spíše pro ty, kteří máte s manželem každý vlastní účet, jako to je u nás.
Moc děkuji za odpovědi.
Markéta
@marky07 Jsme manželé 15 let, hned po svatbě jsme si zřídili společný účet, kde jsme oba majiteli. Na tento účet nám dodnes chodí veškeré příjmy moje i manžela. Manžel z toho posílá všechny pravidelné platby a ostatní peníze dál investuje a zúročuje. Ale zároveň na tom společném účtu nechává dostatek na to, abych mohla cokoli zaplatit. Peníze jsou naše společné, rozhodujeme o nich oba, byť cca 85 % vydělá muž.
@zanett Tak samozřejmě....doma uklizeno, vypráno, o děti postaráno, v lednici se taky vždy něco najde...ach jo...jenže to je pro něj přeci samozřejmost, jak bych někdy ráda slyšela, že si toho váží, že to doma funguje, dětem nic nechybí....jenže chlap přeci vydělává peníze a ženská se stará o domácnost....jenže u nás se vydělává na SVOJE účty, mě tyhle keci tak lezou na nervy.
@marky07 krom toho není žádné on má pěkně našetřeno, ale vy máte pěkně našetřeno ...
@marky07 on by měl pochopit,že všechny příjmy i výdaje jsou společné a je úplně jedno, z jakého, čího účtu se to platí. Já jedu na dovču se staršími dětmi, ano, všechno šlo z mého účtu, protože to organizuju já, ale kdybych tam z nějakého důvodu peníze neměla,tak by se to platilo z jeho. ( A to to ani nejsou jeho vlastní děti, společné máme to třetí). Máme to rozdělené, prostě více výdajů jde z jeho, protože mu chodí víc peněz. A z mého věci kolem dětí,protože o tom mám přehled. Vždycky máme povědomí o tom, jak na tom na tom svém účtu jsme. Kolik máme ušetřeno. Jestli vycházíme.
Je mi líto, že máš takové trápení. Jste manželé a pokud jste to právně nerozdělili, jsou peníze v SJM. Takže žádné moje a tvoje. My máme účty každý svůj, ale peníze společné, SJM. Pokud posílám nějaké platby a manžel taky něco potřebuje poslat, klidně to naklikám za oba, někdy zas on za oba. Když jsem nepracovala, posílal mi na účet ze svého. Prostě normální fungování společného jmění.
To je mi lito,ze nekteri chlapi se chovaji takto. My od zacatku vztahu mame kazdy svuj ucet a zalozili jsme si jeden spolecny,ze ktereho jsme uz v te dobe hradili silecne naklady. Kazdy posilal urcitou castku,tenkratbjsme meli +- stejne prijmy,takze kazdy pulku a z toho se platil najem,drogerka,jidlo,dovolena atd. Po svatbe to tak zustalo a zustalo to takhle i po dobu materske a rodicovske. Jen se to zase vyresilo urcitym podilem,kdy manzel posilal proste na ten spolecny ucet vic penez a ja mene,pak dokonce nic na konci rodicaku,protoze jsem ho ke konci mela fakt nizky. Ze spolecneho se jelo vse,neco manzel platil i ze sveho. Nikdy mi nevycetl ani korunu,naopak se me vzdy ptal,jestli mam jeste penize,jestli nepotrebuji poslat atd. Ted uz jsem v praci,tak uz se zase podilim na spolecnem uctu. Plat mam nyni o dost mensi nez muz,takze jedeme proste jen pomernou casti. Plati se z toho vse. Ze sveho si platim fakt jen to,co chci pro sebe nebo nechci utracet ze spolecneho. Kazdy si odkladame jeste na sporici ucet. Nebereme to ale jako ja jsem si nasetril,ty sis nasetrila,ale my jsme nasetrili. Takze to pak mame na vetsi vydaje,dovolenou,nabytek,spotrebice apod.
Máme každý svůj účet a na nich společné peníze. Naše měsíční režie je cca 30000, zhruba o těch 30000 beru víc než muž a platby odchází z mého účtu. Manžel platí 10000 alimenty. Nákup platí ten, kdo ho dělá, je to tak zhruba nastejno. Dovolené platíme z mého účtu, běžné blbosti si někdy oznámíme, asi víc nakupuju já (věci pro dceru včetně oblečení a kroužků), manžel zase jednou za čas platí větší náklady typu povinné ručení, přezutí a tak. V průměru si myslím, že nám oběma zbývá tak nějak stejně. Jiný systém si moc představit neumím, představa, že když beru o třetinu víc, tak i přesto bude přispívat stejně a mně pak zbyde spoustu peněz, kdežto manžel bude řešit, jestli má boty? Tomu neříkám manželství
@marky07 Na začatku manželstvi( jsme spolu 12 let) nastavil trvalou platbu na 10tisíc. Ale rozhodně to , ze když mi přijdou tyhle peníze, že on už nic platit nemusí. Když někam jedeme tak většinou platil nebo platí manžel. Teď když jezdíme na nákupy potravin tak většinou platím já, protože v práci dostali stravenkovou kartu a tu mi dal ať s tím platím já. Pokud máme v košíku více věcí, které nejdou zaplatit stravenkovou kartou platí manžel.
Máme každý svůj účet, já nižší příjem. Od začátku máme rozdělené kdo posílá jaké platby. Většinu stálých věcí platí manžel - nájem, energie, auto, školku ,telefony, společné výlety,... Já platím nákupy do domácnosti + všechny potřeby pro dceru. V průběhu měsíce se mě většinou ptá jak vycházím a když jsou větší výdaje, tak rovnou posílá peníze.
Vím, že stejný model jako ty má doma kamarádka a přijde mi to dost hnusné. Jednou jsme manželé, tak je všechno společné. Sice doneseš domů méně peněz, ale mimo to vytváříš DOMOV a chlap má servis, o děti je postaráno - což za mě vyváží dost.
@marky07 Neulejvá si někde prachy? Že má potřebu ti vyčítat peníze pro rodinu?
My řešíme něco podobného.U nás je problém ten ,že manžel není schopný normálně komunikovat a vždy se akorát naštve.Takže se v tom tak nějak pořád placame....já už jsem to přestala řešit , protože bych se nejraději sebrala a odstěhovala.
U nás problém nastal když jsem po mateřské šla na poloviční úvazek a kvůli zdravotním potížím syna a aby jsme nějak pokryli prázdniny a mezi tím manžel vybudoval kariéru začal vydělávat a já jsem nenosila domu skoro nic....
Každý máme svůj účet,ale kdykoliv já nebo manžel potřebuje, peníze si přepošleme. Ano, já platím nákupy a potřeby dětí, manžel poplatky, vše kolem aut,telefony,televize a internet. Vánoce,narozeniny a oslavy jedeme na půl
Do sedínky bych ho nakopala vola! Jednou jste rodina tak jsou penize spolecne ne? Sobci sobecký ti chlapi jsou, fujtajbl 🤮
S exem jsme meli penize spolecne, nicmene on mel jeste prijem z druhw prace, ktery priznaval a daval do domacnosti jen castecne, a me neustale bizeroval zw utracim za zbytecnosti, za to jeho chlastacky a navstevy casina nebyly sbytecne, takze zabit málo.
Ted jsem s rozdelenim penez absolutne spokojena. Kazdy mesic secteme příjmy, odecteme platby za bydleni a dalsi pravidelne spolecne platby, dame straniu penize na prpvoz domacnosti (jidlo atd.), co zbyde rozdelime dvema a s tim si kazdy nalozi kazdy jak uzna za vhodne. A ano muz ma 4-5x vyssi prijem ale o tom to snad neni nebo? Ja preci zase prevazne pecuju o nase dite...
@marky07 My mame a manzelem jeden ucet,tam chodi jeho vyplata,muj RP,pote moje vyplata z prace a dalsi 2 prividelky,ktere mame jako treneri....Zaplatime co je nutne kazdy mesic,pravidelne poplatky a co tam zustane,z toho zijeme a planujeme co s tim dal.Jednou jsme spolu mame deti a takove jako moje a tvoje,to je moji rocni odmena tvoje dane,tak to je sakra uhozene....JA uprimne bych radeji byla bez chlapa nez tohle praktikovat....
Máme oddělené účty, každý si nechá peníze pro svou potřebu (např. já fyzioterapii, manžel na svačiny), zbytek se slije a z toho se platí všechno. Neřešíme, kdo vydělá víc (byly doby, kdy jsem vydělávala víc, teď je to +- stejně, při rodičáku pracuju), nikdy za těch 12 let co jsme spolu jsme neřekli tohle jsem zaplatil já a tohle budeš platit ty. Jsme sice každý osobnost, ale fungujeme jako MY, je to naše rodina, naše peníze. Tohle není hezký přístup od manžela 🫤
Mě tyhle diskuze vzdy prijdou uplne nesmyslné, v manželství existuje společné jmění manželů, tedy veškeré příjmy jsou společné ( až na zákonné vyjimky), takže nemůže prece existovat problém v tom, kdo kolik plati🙈
@marky07 máme každý svůj účet, já poloviční úvazek, takže moje výplata vyjde jen na jidlo, drogerku, a nějaké potřeby pro zvířata a děti. Zbytek platí manžel plus když mi peníze dojdou, třeba jedu s dětmi do kina, koupím jim nějaké hadyrky, nebo nějaké dárky někomu, nebo něco do zahrady, tak mi peníze posle na účet abych vydržela do výplaty. Má plat tedy 3x tak velký jak já.
Máme každý svůj účet, já mám příjem rodičák + pár korun pronájem, takže nižší než manžel. Platíme tak porůznu, když si řeknu (mám vyšší výdaje) manžel mi převede větší částku a s tou normálně disponuju, dokud ji neutratím. Problémy kolem financí nemáme, protože a) jsme oba povahou spíše šetřiví a za b) oba moc dobře víme, co znamená SJM.
Tak ať děckám ty obědy neplatí a může ve volném čase navařit do krabiček! 😝To úplně miluju, takové úvahy. Nebo může ve volném čase hlídat děcka a ty jdi na brigádu, abys teda měla víc na SPOLEČNÉ poplatky. Prostě jakmile je společná domácnost, mají být společné peníze a žádné moje-tvoje neexistuje, za chvilku si budete podepisovat suroviny v ledničce a odměřovat teplou vodu, ne? Absurdní. Jestli chce s tebou tvořit rodinu, ať se vzpamatuje a přestane vymýšlet hlouposti. Schválně bych mu odpovídala takhle přemrštěně, ať si uvědomí, co vymýšlí za ptákoviny. 🤦♀️
@hojda Zkrácený úvazek jsem chtěla sama, když jsem se po dvou dětech vracela zpátky do práce (do nové práce), abych měla na děti čas a nelítala jako hadr na holi...než trochu povyrostou. Letos pokud to půjde, bych ráda úvazek navýšila. Samozřejmě o vše, co se týče dětí se starám a vyřizuji já, stejně tak jako o domácnost. Záležitosti, které se týkají domu, auta (opravy atp...) řeší samozřejmě manžel.
@zmrzlinka Děkuji za příspěvek...vidím, že v něčem podobném nejsem sama. U nás je to trošku jinak. Když jsme spolu začali chodit, manžel už podnikal a já též byla OSVČ, proto jsme měli a museli mít každý svůj účet, na kterém jsme měli už něco svého našetřeno. Po dvou letech se nám narodil syn a po čtyřech letech jsme se vzali. Nebyli jsme mladí a nerozvážní oběma nám bylo přes 30 let. Ale manželstvím se, jak jsou si právě uvědomila, nic nezměnilo a stále jedeme na SVÉ účty, kde máme něco stále SVÉHO našetřeno (já samozřejmě mnohem méně), jen jsme si nějak rozhodili společné platby, což teď vidím, že manžel s tím má jakýsi problém a přijde mu, že platím méně, než bych asi měla. Nějak si neuvědomuje, že teď už by to asi mělo fungovat jinak...
On ví, že mám něco našetřeno, že nouzi nemám, proto má tento pocit.
@alpakovo Takto mi to také přijde rozumné a u nás je to vlastně prakticky také tak, ale manžel má pocit, že bych prostě asi měla platit víc...nedokáži si představit, že by mi ještě přeposílal nějaké peníze ze svého účtu. U nás prostě nefunguje SJM, to je ten problém, nad je třeba hodně popřemýšlet....
A děkuji za vaše reakce, jsou pro mne opravdu přínosem🌷
My tedy máme sice oddělené jmění, ale platíme vše tak nějak dohromady a vůbec neřešíme, kolik kdo pustil chlupů. On vydělává dost, já zatím rodičák, on platí ty velké výdaje, já věci kolem děti a svoje náklady. Máme hodně velké rezervy, takže se naštěstí vůbec nestresuji, kdo kde dál víc korun, klidně něco platím já, když to tak vyjde. V mém dětství se peníze dost řešily a já se před pár lety zařekla, že penězi se stresovat nechci. Naopak on klidně něco koupí mně, když mu to tak vyjde. Prostě společné, i když papírově to máme kupodivu oddělené (např kvůli jeho OSVČ).
@hojda Přijde mi, že pár chlapů by bylo rádo, kdyby se věci platili přesně napůl, ale o děti a domácnost by se starala více manželka, protože oni jsou v práci....na hlavu 😵💫 Snad je temch chlapů jen pár 🙏
@honatko092 Přijde mi, že plno z nich tu práci prostě nevidí, fakt je třeba je zapojovat do té péče, oni to neocení, když to dělá ženská sama a často si toho neváží.

@zanett Důležitá poznámka...já jsem si myslela, že to tak bude automaticky fungovat, nenapadlo mě, že budeme něco takového řešit. A děkuji za tuto myšlenku, bude třeba na ní začít pracovat. Já nemám problém ze SVÉHO účtu platit do domácnosti, na děti atd, přijde mi to automatické, jako mi přišlo automatické, že když manžel vydělává víc, bude platit víc poplatků atd...ale u něj to asi tedy tak automatické není...