icon

Společný účet ve finanční krizi: Ano nebo ne?

6. zář 2024

Ahoj, jdu si pro vase rady a zkusenosti. S partnerem jsme ve financni krizi. Jsem uplne vytocena, protoe nas do ni dostal on. Neumi setrit, rozhazuje nase penize za blbosti a ja na rodicaku skudlim kazdou korunu a jsem zavisla na tom, co mi da. Uz to tady jednou bylo, malem jsme se kvuli tomu rozesli, kdyz jsem byla s prvnim ditetem namaterske/rodicaku. Bouchla jsem do stolu a zacal sekat latinu. Posilal mi obrovsky kus vyplaty, ja jsem zacla chodit do prace a s penezi jsem jsem hospodarila hlavne ja. To jsme se meli fakt hezky, rezerva krasna, co jsme potrebovali, to jsme meli. Jenze pak postupne zacal v tom posilani penez polevovat. Zdrazilo se, na druhou stranu, plat mu zvedli. Ale nechtela jsem nad nim stat neustale s bicem a furt ho kontrolovat a buzerovat. No a pak prislo druhe dite, ja prestala pracovat a jsme s penezi totalne na nule. Hadame se, on me vubec neposloucha, utraci za uplne zbytecnosti, nema v tom system, nikam si ty prachy neodklada. Teda jo, je schopny behem dvou mesicu usetrit 50tis!!!!! Ale to vrazi do svoji motorky 😬😬😬
Ja skudlim po petistovkach aspon na moje stavebni sporeni, plus sporen detem a penzijni sporeni, jinak nejsem schopna z toho rodicaku usetrit vic. A to si chodim privydelavat trochu do prace.
Ted nastala financni krize, kdy se nakupily necekane vydaje v ramci desetiticu. Musel jsi popujcovat po kamaradech, ja pet dni pred vyplatotu na ucte 200 Kc, potrebovala jsem koupit plinky, deckam jidlo a nemela z ceho. Byla jsm uplbe vypsychla, na nervy. Muzi se nakonec podarilo neco prodat pres bazar, takze mi pak tu tisicovku poskytl a kdyz se pak placal po rameni, jak jsme z toho ha ha vybruslili, tak me tim tak nasral, ze jsem bouchlado stolu a rekla dost. Ze takhle ja zit nechci a nebudu, a jestli takhle mini jednat dal, tak odhazim.
Tak ted teda zase je jak beranek. Vcera jsme sepisovali vsechny vydaje, co nas cekaji. No nemame sanci to vsechno vcas zaplatit. Ja zacnu chodit vice do prace, abych nam zvysila prijem aspon jeste o par tisic.
No a ted ta hlavni otazka. Myslite, ze ma smysl si s nim porizovat spolecny ucet? Ted mame kazdy svuj. On rika, ze by do toho sel. Jenomze kdyz bude mit k tem penezum pristup, tak je utrati. A ja se s nim budu vecne hadat a buzerovat ho, proc a za co to utratil.
Pokrytecky po nem vyzaduji transparentnost, ale sama ji v ramci pudu sebezachovy mit pred nim nechci, aby nevedel, kdyz si odlozim nejake penize. A to na pripadny odchod od nej, kdyz to zase zklouzne do tohodle modu.
Zkratka: zachovat si sve ucty a mit jeden spolecny? Nechat si posilat vyplatu na ten spolecny? Ja bych tam chtela videt tu jeho vyplatu, ale moje by mi chodila na muj ucet, aby to nevidel. To se obavam, ze to nepripusti. Idealni by bylo, kdyby jeho vyplata chodila na muj ucet, ja z toho poplatila vse potrebne, usetrila bych a henu posilala kapesne. Ale toon nechce. Coz chapu, protoze se citi jako nesvepravny, ale na druhou stranu, co s tim?!!

Strana
z2
simkrk
9. zář 2024

Pokud on ma něco platit, tak prostě nastavit trvalé příkazy!!! A potom udělat klidně společný ale dohodnout se, ze tam každý měsíc oba neco poslete a budete to mit proste jako sporici/nouzovy ucet a potom at nejakou, cas vyplaty posila tobe na domacnost, deti, jidlo atd.. 😊.. Nejsem sobecka, ale vim ze jsem zodpovedna a svuj ucet bych chtela mit svuj a ne spolecny.. 😁🤷
Tohle jsem kdysi taky resila s ex... Mel me posilat na najem atd.. Tak vzdy neco poslal... Ale pak zbytek vyplaty rozfofroval a ja pak vse zachranovala.. 😁No uz spolu nejsme...jeho financni gramost byla vlastne negramotnost, na bodu mrazu.. 🤣

budouci_maminka
9. zář 2024

K hypotece prece musite mit nejakou zivotni pojistku ne?
Ja bych jela taky jako pise drep. Sepsat prijmy, vydaje, odecist rezervu, zbytek rozdelit nejak spravedlive (to uz je na kazdem, jaka procenta si pod "spravedlive" predstavi).
Mimochodem on ti muze dat prava ke svemu uctu ve smyslu nahlizeni. Jako zni to desne ale muzes mu nabidnout ze pokud nebude 1 spolecny ucet ze ktereho odchazi vsechny povinne platby tak ze bys teda rada nahlizela na jeho ucet at mas jistotu odchozich povinnych plateb (pokud nepristoupi na to ze to budes mit pod spravou ty).
Me prijde nejlepsi varianta 1 spolecny ze ktereho odchazi vse dulezite a ej vlastne jen takovej prutokáč (nalej po vyplate, vylej povinne platby) a pak kazdy svuj ucet pro svou spotrebu, plus idealni kazdy svuj sporici ucet..
Jinak tohle je blby, taky bych to prirovnala k nevere - ve smyslu naruseni duvery a ohrozeni rodiny.

swan42
9. zář 2024

Necetla jsem vsechno, ale pokud bere 80, 14tisic hypoteka, pojistky muzou byt tak 20/rok?
"Nechala" bych mu mesicne 30 000 a zbytek (50) at posila tobe...
Takze mesicne ma k hospodareni 16 000. Z toho muze utracet i zaplatit pojistky na auta 🤷‍♀️
Nevim kolik posila ted a jaky mate mesicni naklady, ale 50 by ti melo snad na provoz domacnosti bez hypoteky a aut stacit, ne?
(My jsme 4+zvirata a i s hypotekou a pojistkama a jidlem mame nezbytne naklady cca 45/mesic v nejdrazsim regionu v CR)

felis
28. zář 2024

Do společného bych v tomto případě nešla, pokud by svou mzdu neposílal Tobě.
Můj muž o sobě ví, že nerad šetří.... ale zase pro sebe si koupí jen když má vse ostatni zaplacene a my jsme zajištění. Máme společný účet, ale fungujeme tak, že on posila tři čtvrtiny nákladů a já posílám jednu čtvrtinu. Rozdíl v našich příjmech je ctyřnásobny. No a ze společného účtu se platí: nájem, poplatky za energie, voda, potraviny, drobmosti na zahradu, pojisteni bydleni i na blbost nas vsech, drogerie... kartu k účtu mám pouze já. Když je třeba koupit něco většího (nový kus nábytku, na zahradu neco většího, atp.), tak to koupí ze svého. Dovolené, společná jídla a výlety platí on. Nemám si, na co stěžovat. Byla jsem léta samoživitelka, takže konečně něco ušetřím ze své mzdy... Nevím, s takovým mužem, co neusetri a utrácí... bych asi nemohla být anebo mu nastavila jasné hranice. No, držím palce, ať to co nejlépe nastavite.

jarla
4. lis 2024

Tak jak jste to nakonec pořešili?

autor
7. lis 2024

@jarla ahoj! No... samozrejme mu to jeho "berankovstvi" vydrzelo chvili. Zarijovou vyplatu jsme poplatili, co se dalo. Plus jsme dostali od nasich nejake penize za narozeny a na "prilepsenou". Takze jemu jsem dala 2/3 at poplati aspon cast dluhu a 1/3 jsem zatajila a schovala si ji na svuj ucet.
No a v rijnu zase zacal rozhazovat. I kdyz ja penize mela, tak me zase uplne vytocílo, kdyz mi 14 dni pred vejplatou (minuly tyden), rekl, ze uz nema temer zadne penize a jednim dechem dodal, ze vezme deti do zabavniho parku. Decka nadsena, skakala radosti, ze jo. A ja zurila. Bo to je minimalne 3000 Kc v tahu!!! Je to daleko, takze benzin + vstup + doplnujici atrakce, atd. Vsak to znate, jestli jste nekdy s deckama takhle byly, jak ty prachy leti.
Samozrejme, ze jsem jim nechtela kazit radost, tak se jen ve mne varila krev.
Jako chapete to? Ja vim, ze to mysli dobre. Je to super, ze maji takhle spravnackeho tatu, ale proboha...!
No, takze jsem zase na nej uz tyden nasrana a oznamila mu, ze ten rozchod myslim naprosto vazne. A ze ma posledni sanci s tim neco delat.
No tak je dotcenej, vsechny prachy mi posilat nebude, protoze prece neni nesvepravny, ale "neboj, az poplatim vsechny dluhy, tak budeme setrit, fakt."
No to urcite. To jsou jen plany reci.
Takze holky, rozchod je asi nevyhnutelny. Musim se dostat poradne do pracovniho procesu, abych zvladla uzivit sebe i deti a pujdu pryc. Tohle se vazne neda. Jako tata je super, ale jako manzel...🙄

suzanna123
7. lis 2024

Tak si spolu sedněte a proberte, kolik peněz kdo máte, kolik je potřeba na domácnost a rezervu a domluvte se, jak to který z vás bude financovat, respektive kolik každému z vás zůstane pro jeho potřeby. Zejména pokud se chystáš od něj odejít, tak by mi nepřišlo úplně košér chtít po něm, aby ti posílal všechny peníze a sama si dávala bokem.

brunetka11
7. lis 2024

Tak mu dej nůž na krk - výplatu pošleš na tenhle účet. Z toho pošleš sobě a jemu kapesné. Zbytek na provoz a úspory.
Do toho parku bych je nepustila - dětem bych s čistým svědomím řekla, že na to nemáme peníze.
A jemu řekla, že s radostí pojedu s nimi, ale až budu mít na účtě rezervu min 50 tis. Protože promiň - když na to nejsou peníze, tak nejsou. Basu drží všichni.
A místo zadlužování bych mu řekla, že na dluhy půjdou peníze z prodeje motorky nebo toho předraženého kola. Ať si vybere, co je jeho prioritou.

Zatím mu pořád zachraňuješ zadek.

autor
7. lis 2024

@suzanna123 jo no, na to jsem take myslela. Ale udelala bych to tak, ze z te jeho ukrojene vyplaty by si nasetril. Ja bych tam, az budu vydelavat (o hodne min, kdyz mam jako matka omezene moznosti), take prihazovala ze sve hromadky a plus si tajne po troskach sporila na ten svuj odchod. Takze kdyz by prisel rozchod, tak bych mu vyplatila to, co si usetril on ze sve vyplaty. To by cumel, kolik toho nasetril..

Nejvice me na cele situaci vadi ten dlouhodoby stres z te silene nejistoty a take to, ze ziju jak uplna socka. Na nic, co potrebuji, neni, furt jen od nej slysim, jak nema a na me potreby uplne kasle. On ma pocit, ze by se pro rodinu rozkrajel a co furt po nem vlastne chci a co mi jako vadi. Kdyby tu sboji energii do te rodiny distribuoval efektivneji, tak by to byla parada. Ale ja jsem vlastne uplne az na poslednim miste, a to je vlastne to, proc me to tak stve. Protoze ja delam pro rodinu take 100 %. Ale o nicem zasadnim (co stoji penize) nemuzu rozhodnout, protoze jsem zavisla na jeho ochote pustit korunu na nejakou praktickou vec. Po tech letech je to fakt vycerpavajici 😖

jarla
8. lis 2024

Vyplatila bys ho z toho co bys našetřila? A on by čuměl, kolik si toho našetřila? A pak co? By to vzal a utratil za kraviny. Já bych mu při rozchodu nedala ani korunu z toho našetřeného, protože bych to nechala pro sebe a děti. Protože pokud se rozejdete, tak ty a děti to mít jednoduché nebudete, finanční polštář je důležitý mít, mysli na to.Spousta žen střádá korunku ke korunce když chtějí odejít, aby se nedostali do velkých finančních sr@ček až odejdou.

autor
8. lis 2024

@jarla ano, presne tak to delam. Korunku ke korunce, aby byl po odchodu hladky start. Az po Novem roce zacne setrit on (pry 😆😅), tak me sporeni bude paraleleni a budu si tam odkladat ze sveho prijmu. Ja mu chci dokazat, ze on, ze svych 80 tisic dokaze uplne pohodlne usetrit taky.
Vite co, ja ho nechci potopit. Mam ho porad rada a uz navzdy bude mou soucasti, protoze mame spolu deti. Jen vede zpusob zivota, ktery ja zit nechci a ani nebudu. Tam tech duvodu, proc chci odejit, je mnohem vice. To nejsou jenom finance...
On je bohem, ja jsem spis vetsi pragmatik. Je mu sice 53, ale telem i dusi je mu tak o 20 let mene. Dusi mozna jeste o dalsich 20 🤣
Ja potrebuji mit nejake jistoty, on zije ciste pritomnosti. Coz je sice hezke, ale pro ten prakticky zivot uplne mimo.
Takze tata super ale manzel hrozny 😒

swan42
8. lis 2024

Nemusi ti (nebo na 3.ucet pro rodinne platby) prece posilat uplne vsechny penize, ale na nejaky rozumny castce byste se snad domluvit mohli, ne?
Asi by to pro me byla lepsi varianta nez cekat ze zacne od novyho roku setrit sam od sebe. To fungovat nebude...

autor
8. lis 2024

@swan42 urcite. To musi posilat me a sporit to budu ja. Kdyz by mel k tomu pristup, tak samozrejme neusetri nic.
A ano, nejaka rozumna castka - jsem presvedcena, ze 20 tisic z vyplaty usetri uplne s prehledem.
Take bych rada prevzala vsechny jeho povinne a pravidelne platby. Protoze on to neni schopny platit vcas a pak je v tom uplne zacykleny. Uz jsem velkou cast plateb prevzala davno (elektrinu, telefony, televizni a rozhl. poplatky, vodu, inkaso za stravne ze skoly, zvirata, jidlo atd atd. Platim v podstate temer vse. Proto potrebuji, aby mi posilal hodne. Ted jeste prevzit pojistky na auta, pecovatelskou sluzbu pro jeho tatu, to taky plati furt pozde... A jemu zbude platit jen hypoteka (15 tis) a pujcka (5 tis), na kterych ma od banky povinny trvaly prikaz. K tomu potrebuje 5 tis na benzin, 4 tisice na cigara. Takze na ucte, at mu zbude 35 tisic a zbytek posle me. Kolikrat maji odmeny, takze kdyz mi je nezataji, daji se taky usporit. Ja si po Novem roce take zvednu uvazek, tak snad se z toho vybabrame. A kdyz nebude chtit pristoupit na tyhle podminky, tak se nase manzelstvi rozpadne 😔

moudivlacek
8. lis 2024

4000 za kouření (5000 půjčka předpokládám na nějakou ptákovinu) a ty pak nemáš za co uvařit? nechala bych si poslat krom toho co jde z jeho účtu, plus nějaké menší kapesné celou jeho výplatu a hospodařit s tím, třeba když uvidí, kolik jde ušetřit, že netrnete hrůzou každý měsíc, co kde zas bude nepoplacené a ještě třeba pojedete na dovču, nebude se tak bránit tomuto modelu

llluckaaa
8. lis 2024

Za me je ideální řešení nastavit tvuj ucet rovnou pro posíláni výplaty. Na jeho ucet posles pouze částky, na ktere je tam inkaso, a to jen par dni před termínem inkasa. Jak se pro privede inkaso, tak mu preposles 10 tis na všechno ostatní. Je to jeho volba, jestli prohuli 4 tisíce měsíčně nebo to použije na něco jiného. Trvale příkazy se daji změnit, rozhodne to neni důvod, proč musí chodit výplata jemu. Pokud to nchce nechat posílat na tvuj ucet, tak si nech udělat disponenci a ihned po pripsani přepinkni vše krom 10 tis. pryč. Jeho slibům bych už vůbec nevěřila, to chce okamžitě činy. A nechapu ten tvuj spasitelsky komplex. Proč mu proboha chceš dat část nasetrenych penez? 🧐 Z toho třeba kup dětem kola, jeďte na dovolenou nebo jim šetří na lyzak, rovnátka či cokoliv, co budou v budoucnu potřebovat. Jeho vůbec nezajímá, kolik se dá ušetřit, on chce utrácet. A sorry jako, tata, který vyhodí tolik penez za hivadiny a prohuli 4 tisíce měsíčně, aby jeho deti pak neměly na jídlo, tak to teda aspoň z mého pohledu dobrý otec není. Je to sobec.
A taky mi přijde jako blbost brát na sebe splátky a pravidelne výdaje, když na tebe současne nechodí i jeho výplata.

Strana
z2