Spotřeba vody v bytě

sinkosasa
27. srp 2016

Ahoj holky moje,
bydlím ve městě v bytě 2+1, má asi 45 m2. Pobýváme zde 2. Já a přítel.
Včera jsem koukla na spotřebu vody - teplé i studené a docela jsem se zhrozila.
Zajímalo by mě, jaká je vaše spotřeba vody. Za rok, za měsíc atd.
Nezajímá mě spotřeba vody od těch, co mají bojler, karmu atd.
Chci to porovnat.
Děkuji.

frndafrrr
27. srp 2016

Velikost bytu v tomhle nehraje roli - máme barák a jsme teda 3., ale za vodu platíme cca 6000/rok. Využíváme ji ke stejným účelům jako vy- zbytek (zahrada, bazén-studna). Malý se ztratí, většinou se koupe/sprchuje s někým z nás.

j.a.n.i
27. srp 2016

@sinkosasa A proc myslis, ze ti s bojlerem ci karmou maji jinou spotrebu vody?

sinkosasa
autor
27. srp 2016

@j.a.n.i
Platí se za studenou vodu, ne? Zbytek je plyn nebo el.

somalicats
27. srp 2016

@sinkosasa Jenže tohle má smysl porovnávat s těmi, kdo žijí ve stejné lokalitě, protože spotřeba jako taková je relativní pojem. V bytě jsme taky odečítali teplou a studenou vodu, a spotřebu jsme hlídali tak, abychom neplatili zbytečně moc. Jenže v naší části Prahy se za teplou vodu platí poměrně hodně, takže za stejnou spotřebu někdo, kdo žije úplně někde jinde, zaplatí třeba polovinu.

kaja2016
27. srp 2016

@sinkosasa no spotrebu ti nereknu, ale zalohy mame 2400Kc mesicne, jsme dva dospeli a kojenec. Za vodu jsme meli jen malej preplatek asi 200Kc za celej rok. Byt mame 100m2 a vytiram tak dvakrat, trikrat tydne, nemame mycku, peru tak 1xdenne, no a pak jeste hygiena a splachovani. Snazim se setrit, ale nejak to neprehanim.

ev.ka
27. srp 2016

Máme spotřebu 5-6 kubiku mesicne. Jsme 2+2 v byte. Pres množství vody to asi porovnate lip nez přes peníze.

j.a.n.i
27. srp 2016

@somalicats To sice jo, ale pořád můžu porovnat tu spotřebu, to jestli stejná spotřeba vyšla někoho levněji nebo dráž není pro porovnání podstatné.

j.a.n.i
27. srp 2016

@sinkosasa No a co, stejně pokud ty sečteš kubíky za teplou a za studenou, tak je to porovnatelné s jejich kubíky za studenou, ne? Jinak my měli 150 kubíků za rok, ale to je neporovnatelná hodnota, protože jsme tím i zalévali.

somalicats
27. srp 2016

@j.a.n.i Jenze spotreba je celkem nicnerikajici hodnota. Muj ex mel akvarka, celkem v objemu kolem 600 litru, a to se v te spotrebe taky projevi. Ja dle formulace dotazu zakladatelky usoudila, ze ji to zajima proto, ze chce srovnavat finance, protoze u bojleru ci karmy bys do vypoctu musela zahrnout pomernou cast spotreby elektriny nebo plynu.

nikinnna
27. srp 2016

Ve 2 máme cca 8 kubíků měsíčně.

j.a.n.i
27. srp 2016

@somalicats Srovnávat finance je podstatně větší nesmysl než srovnávat spotřebu, protože se liší jak ceny vody tak ceny toho ohřevu, takže to je zcela neporovnatelné... Naopak spotřeba porovnatelná je, protože kubík vody je stále kubík vody, bez ohledu na to, zda ho čerpáš v Praze nebo někde v horní dolní a bez ohledu na to, zda čerpáš třeba 8 studené a z ní si část ohřeješ, stejně jako když někdo čerpá 5 studené a 3 teplé...

somalicats
27. srp 2016

@j.a.n.i Naopak. Pokud mas napriklad teplou vodu drahou, tak si rozmyslis, kolikrat do mesice si treba napustis plnou vanu vody, takze pak mas spotrebu nizsi, a pritom platis stejne. Ty energie beres prece vzdycky v potaz, pokud resis bydleni. Pokud mas vodu levnou, tak se budes rachat treba kazdej den a nebude v tom pro Tebe problem.

simca31
27. srp 2016

Jsme 4 a teplá měsičně 3 kubíky a studená 4-5 cca

sinkosasa
autor
27. srp 2016

Všem děkuji. Musím šetřit. Nevím sice kde...

sinkosasa
autor
27. srp 2016

Bydlím 3 měsíce v bytě. TV mám spotřebu 13 kub., SV 17 kub. To jen pro představu, co řeším.
Myju se pravidelně 2 x denně, přítel 1x, ruce skoro pořád, myčku nemám, na wc jdu 20 x za den...jsem jak koroptev, co jsem těhu. Vytírám několikrát do týdne, peru téměř denně.
Ach jo...hnít nehodlám.

somalicats
27. srp 2016

@sinkosasa Ja peru 3-4x tydne a to je nas 5 vcetne mimina. Myti - nenechavat dlouho tect vodu - oplachnout, namydlit, oplachnout. Totez zuby, spousta lidi nechava pri cisteni zubu tect vodu uplne zbytecne...

kaja2016
27. srp 2016

@sinkosasa My to mame uplne stejne. Ale mame uz miminko. Driv jsem to neresila, ale ted pri sprchovani vypinam vodu pred nanaseni samponu atd. Vanu si nedavam. Taky pri tom myti nadobi davam bacha. A taky podle me pomohlo, ze jsem mimi zacala misto vanicky sprchovat (ale teda z jinych duvodu nez setreni).

somalicats
27. srp 2016

@kaja2016 Ja koupu prostredni a nejmladsi spolu. Maji z toho srandu obe, prostredni se snazi pomahat s mytim nejmladsi. 😀

simca31
27. srp 2016

Tak to mate ve dvou ooravdu velkou spotrebu neunika vam nekde voda zachod? Nemate starsi pracku? Ja se taky kouou dene peru dene k tomu deti manzel a jsme opravdu dohromady max na 8

kaja2016
28. srp 2016

@somalicats ja jsem v jednu chvili vodu z detsky vanicky recyklovala k vytirani. 🙂 Ale pak me trosku znechutilo, abychom neskoncilo jako nekteri duchodci, kteri zalevaji vodou z nadobi(ktere umyvaji ve skopku) jeste zachod. Takze mym vychodiskem je ted vic vydelavat🙂
@simca31 ja nemyslela na kubiky, ale s tou frekvenci sprchovani, prani, vytirani. Obvykle si o me lidi mysli, ze to prehanim. Jinak zalohy mame nastavene standardne pronajimatelem a vychazime, tak si nemyslim, ze to je moc velka spotreba.

betelgeuzz
28. srp 2016

@sinkosasa na 2 lidi je to fakt velká spotřeba. My máme 90 kubíků za rok na 4 lidi. Nádobí myjem v myčce, průměrně 1x denně, při sprchování zastavujem vodu, peru tak 5-6 praček týdně. K šetření mě napadá zastavování vody a mít na záchodě splachování na malou, které pouští vody míň.

sinkosasa
autor
28. srp 2016

Děkuji, musíme se uskromnit.

j.a.n.i
28. srp 2016

@somalicats Co to je za nesmysl? To zda a kolik budu šetři vodou přece není o ceně vody, ale o mém příjmu nebo ekologickém smýšlení... klidně někdo kdo má dražší vodu může mít vyšší spotřebu, protože to nemusí řešit.

somalicats
28. srp 2016

@j.a.n.i promin, ale pokud mam drahou vodu, tak tim spis s ni nebudu plytvat. Asi ses v tomhle zalozena jinak, ja mam zkusenosti z rodinneho domku vytapeneho kotlem i bytu s dodavkou (a uctovanim) teple i studene vody zvlast. A v tom byte jsem setrila vodou podstatne vic prave kvuli jeji cene, proste neexistovala vana napustena kazdy den, protoze jsem proste nechtela vydavat vic penez za vodu, nez jsem byla zvykla. Ted jsme na baraku a zase je to s cenou jinak..

astyna
28. srp 2016

Moje máma je poctivý rodinný ekonom, takže si pamatuju, že každý měsíc 1. psala spotřebu vody. U nás to bylo - pro 2 lidi - 1 kubík teplé a 2 kubíky studené.

mogwaika
28. srp 2016

@sinkosasa u nás katastrofa. Ve čtyřech lidech- 2+2. Teplá cca 90 kubíků, studená 160. Ale jsme vážně hrozné kačeny a nemáme myčku.

hojda
28. srp 2016

Tak naši poslední podnájemníci měli spotřebu 100 teplé a 120 studené za rok ve 3 lidech (oba zaměstnaní a syn 15 let, taky přes den ve škole). Jejich nedoplatek byl 40 tisíc za rok a předchozím podnájemníků jsem se stejnými zálohami 3 tisíce vracela (3 lidé z toho jedno školkové dítě). Je to fakt individuální.

mogwaika
28. srp 2016

@hojda my jsme taky kačeny a vážně jsem si vědoma toho, že ty litry protečou. Ale na druhou stranu vše platíme do poslední koruny. Máme vysoké zálohy - cca 1200,- měsíčně a doplatek 6-12.000,-

hojda
28. srp 2016

@mogwaika Oni byly zvyklí žít dost na vysoké noze, ale pak o vše přišly (byt za 6 miliónů), exekuce na vše a nějak ještě nebyly schopní v reálném životě žít podle jejich skutené situace. Podnájemníků jsme měli v bytě už více, ale tato spotřeba byla fakt extrémní. To nám říkaly z družstva, když přišlo vyúčtování, že něco takového ještě neviděli☹.

japona
28. srp 2016

@sinkosasa Průměrná spotřeba je cca 100litrů na osobu a den.