Úzkosti z financí na rodičovské. Uklidníte mě?

jenine
29. lis 2021

Zdravím 🙂
chystáme se s přítelem na první dítě, je mi 30, jemu 29, oba pracujeme, vyděláváme slušné peníze, já tedy o dost víc. Ale mám pořád strach, jak to bez mého příjmu zvládneme, respektive možná mám spíš strach, že ztratím tu finanční jistotu a nezávislost, na kterou jsem si zvykla.
Docela si zakládám na tom, že jsem schopná se o sebe postarat sama, vypracovala jsem se sama, nic jsem od nikoho nedostala. Naopak dokážu ještě finančně podporovat rodiče, dost našetřit, investovat, s finanční gramotností jsem na tom, myslím, velmi dobře. Taky jsem plánovač, ráda mám všechno připravené, sepsané, spočítané, dává mi to jistotu, uklidňuje úzkostné stavy.
Jsem z hodně skromných poměrů, někdy jsme neměli ani peníze na svačinu, takže vím, jak to ovlivňuje vztahy. Rodiče se kvůli penězům často hádali, rozvedli (samozřejmě to nebyl jediný důvod). Nechci se do podobné situace dostat a hlavně nechci, aby v tom vyrůstalo moje dítě. Zároveň už mi není 20 a nechci s děckem žít v 1kk, jíst těstoviny s kečupem a nemoct zajít do divadla nebo restaurace. Nepotřebuju drahé auto ani barák s bazénem, ale jsem zvyklá na určitý standard.
Vím, že je to blbost, nemáme sice vlastní bydlení, ale máme oba našetřeno, budu mít mateřskou asi 34tis., při rodičáku můžu pracovat, případná neschopenka mi díky vysokým příjmům taky vychází na slušnou částku, mám i dobré pojištění pro případ nemoci, trvalým následkům atd, kdyby byly komplikace v těhotenství nebo při porodu. Ale když vidím ty ceny kočárků, výbavy atd, stejně se bojím. Chci být doma aspoň rok a půl, ideálně dva roky, takže finanční propad bude výrazný.
Kdyby měl někdo nějaké zkušenosti, rady a mohl mě uklidnit, budu moc vděčná.

klokanka31
29. lis 2021

@jenine A čeho se ve skutečnosti bojíš? Ceny výbavičky pro mimčo, nebo že nebudeš mít svůj finanční standart (přitom píšeš že při rodičáku můžeš pracovat)...Píšeš že máte hodně našetřeno,tak nějak nechápu...

jenine
autor
29. lis 2021

@klokanka31 Asi tak nějak všeho s tím spojeného, jsem od přírody úzkostný člověk. Našetřeno máme, ale taky bychom chtěli časem pořídit vlastní bydlení a při současných cenách nemovitostí je jasné, že by na to padla většina úspor. A velká část mých úspor je vázaná v investicích, takže není likvidní. Všeobecně mi přijde, že je teď situace pro mladé lidi a rodiny hrozná.

emamaira
29. lis 2021

Chápu, mateřskou jsem měla v podobné výši, takže jsem byla zvyklá na obdobný příjem. Manžel má příjem srovnatelný s mým, takže když bych pobírala jen rodičovský příspěvek byl by to velký rozdíl. Nechtěla jsem slevit z našeho standardu, takze hned po materske a nástupu na rodicovskou s prvním synem jsem začala pracovat. Mám naštěstí takovou práci, že ji mohu dělat z domova. Úvazek jsem si nastavila tak, že mám cca jen o 6 tis menší příjem než před dítětem. To je pro je přijatelné.
Lepší řadu než zajistit si příjem při rodičovské nemám 🙂

klokanka31
29. lis 2021

@jenine To je sice hrozná doba, ale ono to tak hrozné není na rodičáku 🙂 a s tou výbavičkou, nemusí být přece všechno značkové...

adula000
29. lis 2021

podle toho, jakou uvádíš výši mateřské, tak musíte mít příjmy slušné, takže bych se opravdu o nic nebála. Já nemám takové příjmy zdaleka, a kvůli tomu si beru i během mateřské půlúvazek, abych prostě nemusela počítat každou korunu.

zelenaesmolda
29. lis 2021

@jenine
mas vetsi materskou nez vetsina lidi plat takze se fakt nemas ceho bat.

jenine
autor
29. lis 2021

@emamaira Díky za reakci 🙂 Já pracovat při rodičáku můžu, ale nejde dělat z domova, takže si fakt myslím, že dřív než v 1,5-2 letech věku dítěte nezačnu vydělávat. Bohužel můj příjem dělá 65% rodinného rozpočtu, pokles bude výrazný. A část přítelova přijmu není fixní, tj kdyby byl další lockdown nebo něco podobného, ještě se sníží. Nechci si stěžovat, vím, že se máme dobře, líp než spousta lidí, ale zase na druhou stranu když vydělávají oba v páru málo a žena ještě miň než chlap, tak ten propad není při rodičáku takový.

zelenaesmolda
29. lis 2021

@jenine
a proc nejde na rodicak pritel kdyz vydelavas vic?

jenine
autor
29. lis 2021

@klokanka31 Rozhodně nechci značkové oblečení, když to řeknu blbě, tak se nechystám s miminem promenádovat a oslňovat ostatní, oblečení klidně z druhé ruky, ale takové ty věci jako autosedačka, kočár, monitor dechu, prostě věci kde jde i o bezpečnost, to bych chtěla kvalitní a dražší (i z ekonomického hlediska to beru tak, že to půjde potom ještě za slušný peníz prodat, tak se to vyplatí).

adula000
29. lis 2021

@jenine Neuvádíš jak bydlíte, jestli platíte hypotéku apod. Ale jen tvůj příjem je v takové výši, kde jsou rodiny, kdy dohromady ani takový příjem nemají a žijou. Člověk se musí naučit jinak hospodařit, ale určitě máte něco našetřeno, takže vůbec bych se toho nebála, s takovým by děti pak nemohl mít nikdo

jenine
autor
29. lis 2021

@zelenaesmolda Chci být s dítětem chvíli doma, chci aspoň rok kojit, pokud to půjde. Prostřídat se můžeme později, až bude dítě starší, ale ráda bych si to mateřství trochu užila. Na mateřskou stejně chlap, pokud se nemýlím, nemůže a mimino nenakojí 🙂 Jsem názoru, že hlavně ty první roky života je lepší, když se stará o dítě máma, pokud to jde.

zelenaesmolda
29. lis 2021

@jenine
pridej se do fb skupiny deti proti smeru,poradi ti jak vybrat opravdu dobrou sedacku 🙂

jenine
autor
29. lis 2021

@adula000 Já vím, taky si to pořád opakuju, byla jsem dřív schopná vyžít s osmičkou měsíčně, ale ty doby jsou pryč a na pokles příjmů se těžko zvyká. Jinak bydlíme v nájmu, chystáme se stěhovat do trochu většího.

jenine
autor
29. lis 2021

@zelenaesmolda Děkuju za tip 🙂

mydlova
29. lis 2021

@jenine já bych v první řadě hned začala řešit bydlení. Teď máte nejvíc možnost šetřit. Nájmy jsou kolikrát vyšší než hypotéky. Mi oproti tomu autosedačka připadá jako minimální částka. Oblečení kupují ve slevách, třeba Lidlu jsem dětské body koupila za 20kc, overaly za 50kc..

eviicka
29. lis 2021

@jenine Pokud si zvyklá žít skromně (a přesto lze i kvalitně) tak se bát nemusíš, ono to dítě ve výsledku nemusí stát skoro nic. Jak píšeš, většinu lze pořídit z druhé ruky, monitor dechu třeba půjčit z porodnice a naprostá většina potřeb pro děti není nutná (bohužel nikdo ti neřekne které, protože každé dítě je jiné, takže stačí nekupovat dopředu a počkat podle nastavení dítěte). No a při vašich příjmech vás kočárek, autosedačka a nové boty určitě nezruinují 😉.

jenine
autor
29. lis 2021

@mydlova Ono záleží kde, u nás vychází 2+1 na 4-5 mega, hypotéka plus energie tedy aspoň o čtvrtinu víc než komplet nájem srovnatelného bytu. Tedy šetřit, to my šetříme, ale když vezmu, že abych slušnou hypotéku dostala, musím dát skoro mega v hotovosti, vydat se ze všech úspor a během rodičáku by nás to stálo víc než polovinu přijmu celé domácnosti, tak se mi do toho teď nechce.

nikjean
29. lis 2021

Nerada posuzuju životní standard dle příjmů, protože movití lidé mají většinou i větší náklady na život, takže ve finále ten úbytek financí může být pro dotyčného likvidující, i když pro spoustu rodin je to příjem, se kterým musí hospodařit standardně, takže pak přichází nepochopení mezi 2 vrstvami.
Nicméně, píšeš o sobě jako o člověku, který se dokáže uskromnit a dost ušetřit, můžeš i přes rodičák pracovat, takže u tebe bych se opravdu nebála, že by ses měla zle. 🙂 S tvou finanční gramotností to mateřství určitě zvládneš levou zadní. 🙂

irmamala
29. lis 2021

Já to mám sice úplně jinak, jsem takový pohlavář a budoucnost příliš neřeším, ale manžel moji nej kamarádky to má úplně stejně. Má velmi slušný plat, vlastní bydlení, dobré vzdělání, praxi, je ve vyšším managementu, takže CV krásné a pořád se bojí o peníze. Dokonce tak, že ani nechce druhé dítě. Taky vyrostl v dost nuzných poměrech, kolikrát prý ani neměli doma na toaleťák a má v sobě tu obrovskou úzkost neustále a nikdo to nechápe..... Člověk nikdy neví, co život přinese a jak se otočí, ale pokud je manžel pracovitý člověk, pokud ty víš, že si práci taky vždy najdeš, není se čeho bát. Pokud tě to ale vážně tak stresuje, tak si vyměň s partnerem rodičák, pokud vyděláváš výrazně víc jak on...

emillyhk
29. lis 2021

Já tě chápu, od 18 jsem v podstatě finančně nezávislá. S manželem jsme měli podobné příjmy, něco našetřeno. Sice splácíme hypotéku, ale v porovnání s lidmi kolem nás platíme minimum. Většinu těhotenství jsem byla v PN, už to byl zásah do rozpočtu. Dostavovali a zařizovali jsme dům. Manžel měnil práci, oproti původní šel s příjmem zhruba o třetinu dolů, ale s tím jsme počítali, benefit toho, že je brzy doma a vidí malého vyrůstat nám za to stojí. Nemáme hlídací babičky, takže do práce se nejspíš budu vracet až po třech letech. Takže když to shrnu - nemusím přemýšlet nad každou korunou, i když máme zhruba poloviční příjem než před dítětem. Ale měli jsme našetřeno a vyřešené bydlení. Jo, občas mě štve, že např. na komodu do ložnice "šetříme" tři měsíce, když dřív by se zaplatila z jedné výplaty. A už se zase těším, až se vrátím do práce 😉

jenine
autor
29. lis 2021

@nikjean Děkuju za povzbuzení, doufám, že ano 🙂

kevi1
29. lis 2021

@jenine podla mna chlap moze ist na matersku

la_amanita
29. lis 2021

Zkuste šetřit ještě před početím, co nejvíce to půjde. Nečetla jsem diskuzi, takže nevím, jaké máte výdaje a kde se dají redukovat, ale určitě se něco najde. A samozřejmě nejjednodušší volbou je, aby na rodičáku byl manžel. Ne třeba hned, ale v roce dítěte by to mohlo jít úplně bez problémů i s udržením kojení, hodně dětí se v tu dobu kojí třeba už jen před spaním nebo ráno.

jenine
autor
29. lis 2021

@irmamala Přesně tak, lidi to nechápou, že v někom to prostě zůstane. Přítel to taky nechápe, protože je z jiných poměrů. Těžko se o tom s ním debatuje, bere to tak, že vymýšlím blbosti a zbytečně se stresuju, což je asi ve výsledku pravda :D ale nevím co s tím dělat, vypnout to nejde.

adula000
29. lis 2021

@kevi1 může myslím po 6ti nedělí.

levandule_k
29. lis 2021

Měla bys být na sebe hrdá, že jsi se dokázala vypracovat z chudých poměrů.

Příjem máš slušný. V životě je to o volbě, občas nejde mít všechno hned. Stanov si cíle, co je pro tebe prioritní a investice sladit se svými cíli. Jídlo v restauraci je fajn, stejně tak dovolená s all inclusive, ale není to nutné pro život. V tvém případě by to pravděpodobně znamenalo, dočasné omezení těchto radostí. (Dočasné omezení, s tím se dá žít 🙂 )

Podporovat rodiče je chvályhodné, ale není to tvoje povinnost. Oni jsou dospělí, svéprávní, musejí se o sebe postarat sami. Je to jejich zodpovědnost, ne tvoje. (Ano, je to těžké vidět někoho koho máš ráda, jak se v tom plácá.) Ty koukej dopředu tak, aby jsi dosáhla čeho chceš ty (dítě, bydlení, hezký standard).

Pokud tě tíží nejistota ohledně financí, zpracuj si to téma třeba s psychologem, koučem, kineziologem, nějakým alternativním terapeutem. Eventuálně můžeš i sama pomocí knížek z oblasti osobního rozvoje. Máš s v sobě blok z dětství a kdo to neprožil, tak to nechápe. Je zbytečné se takhle trápit.

PS. Vztah je o tom, že si pomáháte a věci budujete spolu a podporujete se. Píše o příteli, ne o manželovi. Měla bys větší jistotu, kdybyste byli manželé?

sirinfirst
29. lis 2021

My jsme s manželem před prvním dítětem sedli, sepsali všechny výdaje - stáhli jsme si výpisy z účtů roj zpětně, možná i víc. Rozepsali měsíc po měsíci, jaký budeme mít příjem, jaké výdaje. Také jsem měla vyšší příjem před rodičivskou já, ale o tom, že by šel manžel, jsme neuvažovali, počítali jsme, že se vrátím do práce, až budou malé dva roky. Ze začátku jsme každý měsíc trochu ukrajovali z úspor, ale věděli jsme to díky našemu rozpočtu dopředu, tak nás to nezaskočilo. Nakonec manžela v práci povýšili, takže jsme šli rovnou do druhého dítěte 🙂

irmamala
29. lis 2021

@jenine Tak já nejsem úplně fanda různých psychoterapií, koučinků apod, myslím, že se dneska lidi v sobě hrabou až moc. Ale zase možná by nějaký odblokování nebylo v tvém případě na škodu 🙂

2hanah
29. lis 2021

@jenine já se teda dopředu omlouvám, ale při tom jak píšeš, že máte oba našetřeno a mateřská 34.000,-, přijde mi směšné, jak píšeš na konci, že finanční propad bude výrazný🤦🏼‍♀️ věřím, že drtivá většina lidí na tom není s penězi u prvního dítěte vůbec tak dobře, jak máš vypočítáno pro sebe, já mám třeba tyto peníze, co budeš mít na mateřské, když chodím do práce plus sirotčí důchod a mám to na chod celé rodiny já plus tři děti, takže mě takto panikařit u tak skvělého zajištění přijde prostě úplně mimo, když chce člověk dítě, tak holt musí jít velké peníze chvíli stranou a věřím, že u mimča, až ho poprvé uvidíš, přestaneš řešit a budeš vědět, že to zvládnete. A co se týká kočárků - dají se pořídit nové a pěkné i za 5 nebo 6 tisíc, 10.000,-Kč, nemusíte mít rovnou Egg za 40.000,-Kč, tohle je přece zrovna věc, kterou si můžeš řídit sama, spoustu věcí dávají kámošky nebo jsou jako nové i z druhé ruky.

nikjean
29. lis 2021

@2hanah Tvoje reakce je přesně to nepochopení mezi 2 vrstvami, co jsem psala. Člověk, co má vyšší příjmy má většinou i větší náklady na život s tím spojené. Takže, ano - ten finanční propad může být problém i přesto, že pro tebe si paní vydělá i tak dost. Není vše černobílé. 🙂