Tři děti a hypotéka. Zvládáte finančně?

hanulkaha
12. dub 2020

Ahoj holky 😊 mohu poprosit ty z vas, ktere mate hypoteku a tri deti, nejlepe jiz skolaky, jestli se to da financne zvladat, nebo musite otacet kazdou korunu?
Mame dva kluky, 1a 3 roky a oba bychom s manzelem radi jeste treti ditko, jenze mam strach, abychom to utahli financne, hlavne az budou deti ve skole (krouzky, skoly v prirode...) mame hypoteku a oba plat cca 25000,-, nejsme nijak narocni, zijeme skromne...
Dekuji moc 😃

zuzkasim
12. dub 2020

To opravdu záleží na vašem životním stylu, nákladech, výši hypotéky... Život v bytě v Praze asi taky bude stát něco jiného než na vesnici se zahradou, kde si můžete něco málo sami vypěstovat atd. Kroužky, družina atd. jsou v Praze (i Brně) výrazně dražší než na vesnici. Někdo má možnost pro děti dědit oblečení a sport. vybavení popř. nesportuje... Jinak si myslím, že vždycky se to dá nějak udělat. My máme 3 děti, hypotéku tedy naštěstí ne, finančně to byl mazec, dokud jsem byla na rodičáku (to byli školáci ti dva starší). Kluci, ač 2 roky od sebe, se na několik let vzájemně dorostli, takže jsme kupovali věci jak pro dvojčata, to nás taky trochu zaskočilo. Ale žijeme dost aktivně, sportujeme (kolo, lyže, brusle...), děti hrají na hudební nástroje. Kamarádka mají též 3 děti, ale nesportují, děti jim chodí do méně a méně náročných kroužků, nemají auto (v Brně se dá dojet všude MHD), rodiče mají zahradu, kde tráví volný čas a mají odtamtud i výpěstky, nejezdí na žádnou zimní dovolenou, na letní jen vyjímečně, u moře ještě nebyli, mají opravdu nižší životní náklady, a při tom jsou naprosto spokojení, mají rádi turistiku, prostě žijí zase trochu jinak.

xcassiopea
12. dub 2020

Ahoj, hodně záleží jak vysoká je hypotéka. Přestože teď zvedli rodičák, pořád je to dlouhodobější pokles příjmů, jestli si umíš představit přežít např. 3 roky s výší rodičáku a jedním příjmem..... tak proč ne, ale může nastat situace, že manžel třeba přijde o práci, nebo budou nějaké nečekané výdaje a na tohle je potřeba mít aspoň minimální rezervu, na druhou stranu, já mám teda děti ještě malé, ale u rodičovské vedlejšák abychom nemuseli otáčet korunu, ale zase na dvojčata je 1,5 násobek rodičáku, což je taky znát když se vše kupuje 2x a ne 1,5krát 🙂 Ale dá se všechno, jen je na tohle období opravdu potřeba mít rezervu, řekněme tak úplně minimálně 6 měsíců splátek "kdyby něco".

zuzineckah
12. dub 2020

To je těžko takhle říct. Každý má náklady jiné, nároky taky a možnosti taky. Nepíšeš jak vysoká by hypotéka byla, takže vše je jen v teoretické rovině. My máme tři děti, hypotéku + nějaké úvěry, náklady obrovské, ale příjem hodně nadstandardní. Obecně se dá říct, ze s příjmem, který mate byste rozumnou hypo mohli zvládnout, ale takové tvrzení stojí na vodě.

orchidis
12. dub 2020

Já napíšu asi jen tolik. Kdysi jsem tu kdesi přečetla, že při nízké hypotéce a žádných dalších úvěrech, je částka na hlavu v rodině, která dnes zajistí skromný, ale důstojný život cca 11-12 000 Kč. Časem jsem přišla na to, že to u nás naprosto sedí. Hypotéku máme nízkou, žádné další úvěry, žijeme skromně, ale nešetříme na jídle a hodně cestujeme. Tzn. - pokud jste mladí, máte našetřeno, nebydlíte v pražské top lokalitě, jste pracovití a šikovní a s hypoškou se vejdete do 10 000 měsíčně, tak do toho 🙂. Pokud budete skromní a budete trochu přemýšlet, pět hlav z cca 50 000 měsíčně utáhnete, aniž byste nějak strádali.

hanulkaha
autor
12. dub 2020

@zuzineckah bydlime a vesnici u Brna, v domku, na který jsme si brali hypo, ktera dela mesicne 12500,-
Ted mame dva kluky, oba kvetnove, takze zatim vse dedi po sobe, navic mam šití jako konicek takze spoustu obleceni jim siji, malo co kupuji 😊
Jinak nesportujeme ve smyslu lyze, brusle, hory atd. Mame radi kolo a turistiku. Na dovolene nejezdime, ale myslim, ze za rok nasetrit na jednu letni dovcu by problem snad byt nemel 😉 ale i v tom jsme skromni, staci nam pekna dovca v CR nebo SR treba termaly, nemusime nutne jezdit k mori 😊

hanulkaha
autor
12. dub 2020

@orchidis no zatim to u nas vypada tak, ze mame cisty prijem 35000, manzeluv plat a muj RP... Z toho zaplatime hypo, pojistky a bezne poplatky, jidlo, auto a jeste dodelavame rekonstrukci baraku, pro mladsiho kupujeme pleny, UM. A nemohu rict, ze bychom vylozene zili od vyplaty k vyplate

orchidis
12. dub 2020

@hanulkaha To fakt závisí na tom, jak staré máte děti, jakým koníčkům se věnují, jak moc cestujete. Prostě u nás takto, nehodlám nic obhajovat ani rozepisovat. Často slýchám kecy o 2500 Kč na jídlo na měsíc a podobné báchorky a už mě to fakt unavuje. Skromný a důstojný život je pro každého něco jiného.

zuzineckah
12. dub 2020

@hanulkaha ten příjem máte z mého pohledu hrozně nízký teda... Zatím máte děti maličké, ale pravdou je, že s věkem prostě náklady rostou. Vidím to velmi dobře, protože mám dítě ve školce, v 1. třídě ZŠ i ve druháku na střední. Na děti jdou měsíčně tisícové částky, a to rozhodně nemají vše, co si zamanou. Ano, pravdou je, že lyžujeme, bruslíme, jezdíme na dovolené, platíme poměrně dost peněz za kroužky. To jsou zbytné výdaje, které se asi dají oželet. Ale ona i ta provozní režie stojí hodně. Protože teď ještě děti podědí oblečení, nevybírají si, ale s tím rozhodně nepočítej ve vyšším věku. Stačí, aby nedejbože nejmenší nebo i někdo z vás ostatních začal mít zdravotní potíže, či dietu, která leze do peněz a budete na štíru. Za sebe to shrnu asi tak, že pokud u vás není vyhlídka na podstatně vyšší příjem, a to včetně doby, kdybys případně byla na další RD, tak bych se do třetího dítka určitě nepouštěla.

magdanaty
12. dub 2020

Já teda nevim, ale je podle mě fuk jestli platíš hypotéku nebo nájem.. vždycky bude s něco platit, pokud nemáš už vlastní.. Tak proč se bát hypo?

aleenka1234
12. dub 2020

@hanulkaha rozhodnout se samozřejmě musíte vy, ale za mě teda hodně nízkej příjem. Čím starší, tím jsou finančně náročnější. Máme tři děti, hypo 13000,- a teda z 35000,- se nedá vyžít.

brunetka11
12. dub 2020

@hanulkaha Potvrzuji, že s věkem se náklady na děti výrazně zvyšují. Nejde jen o kroužky. Aktuálně necháváme za dvě děti (8 a 11 let) v průměru ve škole/družině tak tisícovku, někdy dvě. Na léto a tábory bylo po předchozích zkušenostech v plánu odkládat zvlášť - celé léto nepokryjeme, abychom spolu trávili celé dva měsíce, je potřeba odložit na 1 tábor + 1 příměšťák za každé dítě. To je cca 15-20 tis. jen v základu.

llluckaaa
12. dub 2020

Máme 3 děti, z toho dva školní, hypo asi 10 tisíc a čistý příjem 50 tisíc by nám nestačil, leda bychom se hodně uskromnili... Jako určitě byste to zvládli, kdybyste museli, ale nejspíš bys každou korunu musela otáček ☹

ebak
12. dub 2020

Záleží přeci jaké máte pevné náklady, které prostě jsou a na kterých se nedá ušetřit. My máme příjem jako vy, máme hypo, čekáme třetí ( oba starší jsou na ZŠ) a rozhodně neobracime každou korunu. Žijeme skromně, ale máme nasetreno a když něco potřebujeme, tak si to koupíme, žádné drama a znám rodiny, které rozhodně nemají příjmy raketově vyšší a mají děti 4. Některé rodiny dokáží rozházet tisíce měsíčně za jídlo, oblečení, kosmetiku atd. Takže opravdu hodně záleží jaký životní styl máte a jaké máte celkové náklady.

makronka222
12. dub 2020

Poloz si otazku jinak - zvladli byste najem? Asi byste museli, ze Jo... tak zvladnete v poho i hypoteku 🙂

makronka222
12. dub 2020

A jinak nechapu lidi, co maji hypo splatku 10 000. A jeste breci... to vsichni chodi v mikinach za 2000,- ze nic nezvládají financne?

zuzineckah
12. dub 2020

@makronka222 tady se přeci neřeší nájem vs. hypotéka. Ale dvě nebo tři děti. A to v určitém období rozdíl opravdu je.

llluckaaa
12. dub 2020

@makronka222 Tady ale není otázka, jestli nájem nebo hypotéka, ale jestli 2 nebo 3 děti.
Nevšimla jsem si, že by tady někdo brečel, že se splátkou 10 tisíc to finančně nezvládá. Koho tím myslíš?

hanulkaha
autor
12. dub 2020

@makronka222 hypoteku jiz mame, splacime 12500,- mesicne, coz neni malo... A resim, jestli s takovouto castkou zvladneme uzivit 3 deti bez toho, aniz bysme zili takrikajic z ruky do huby

hanulkaha
autor
12. dub 2020

@magdanaty nebojim se hypoteky 😀 tu jiz par let mame. Resim, jestli zustat u dvou deti, nebo bychom zvladli uzivit 3...

lennus
12. dub 2020

@hanulkaha Jdi do třetího 😉 Tak mě to láká a muž se ptá, kdo je bude živit? Při mém rodičáku + dvě občasné brigády z ruky do huby nežijeme a až budu pracovat, bude to ještě lepší. Hypo nemáme, máme nízký nájem, ale spoříme a dáváme si bokem tolik, kolik bychom asi hypo platili.

llluckaaa
12. dub 2020

@hanulkaha Ještě ve školce to s dětmi jde, ale školáci už se prodraží víc. Když to vezmu od první třídy, tak hned v září vytasíš na jedno dítě přes 1000,- na různé sešity, obaly, pracovní pomůcky. K tomu boty na sport, přezůvky do třídy, přezůvky do družiny, platba za družinu 200,- měsíčně, obědy zhruba 600,- měsíčně. Do toho kroužky, platby na závodech a podobné akce, různé akce s družinou, cestovné... Můžeš platit jen základní výdaje, nemít kroužky, družinu, nejezdit lyžovat, na dovolené si vařit, na výletech nejít na společný oběd... Kola a sportovní náčiní z druhé ruky. V létě můžeš mít děti u babičky a neplatit jim tábory. Prostě každý si může uspořádat jinak, a podle toho bude jeho život stát. S 50 tisíci to zvládnete, když budete chtít, ale budete muset na výdaji více přemýšlet. Zvaž vaše možnosti - hlídání v létě nebo při nemoci, obor, ve kterém pracujete a případnou dobu, kdy si budete moci najít jinou práci.

orchidis
13. dub 2020

@llluckaaa Máš naprostou pravdu, ale napíšu ti asi tolik. Pokud si pořídíš 3 a více dětí, budeš pracovat a chtít se jim i věnovat, tak to v tomhle extra úsporným režimu zas nedáš zdravotně a psychicky. Nevím, jestli jsi někdy vařila na celý den/2,3 dny do zásoby pro šestičlennou rodinu, ve které děti rostou, ale můžu ti naprosto upřímně napsat, že to si ten výlet často fakt raději rozmyslíš. Chci říct toto: 50 000/ měsíc je pro pětičlennou rodinu vcelku ok. Co mě přivádí k šílenství jsou řeči: "Máme na měsíc 2500 na jídlo a rozhodně nestrádáme, kupujeme bio kvalitu a jíme v restauracích. Děcka mají všechno a máme se úžasně."Ne, pozor, takhle to nefunguje. Finanční stránka je důležitá a tyhle za vlasy přitažený kecy některých uživatelek snad nemají jinou motivaci, než aby se to podobně tíživé situace, jakou zažívají ony, navezlo ještě více chudáků... Nemáme drahé koníčky, nejstarší děti jsou zatím teprve za ZŠ, hypo nízká, ale i tak utratíme měsíčně 12 000 na hlavu a to opravdu dost nad každým nákupem přemýšlíme, Nad jídlem a botama teda ne, to si užívám a nešetřím a dost procestujem a provýletujem. To je fakt. Jinej ale zase živí velkýho psa/splácí úvěr/doplň si cokoli...

llluckaaa
13. dub 2020

@orchidis Já s tebou souhlasím 😉 Ono je to úplně jiné, když jsou děti malé a v podstatě nemají skoro žádné potřeby, ale na té základce se to rozjede a z peněženky se to lítá na všechny strany. My prožereme hodně, a to se snažím nákupy hlídat, aby v nich bylo všechno a současně abych zbytečně nepřeplácela, ale na 12 tisíc měsíčně se nejspíš dostaneme. K tomu ještě navíc jídlo ve školce a škole plus občas někde venku a jsi přes 15 tisíc, ani se nenaděješ. Vaření mě dřív i bavilo, ale co jsme teď pořád doma, tak ho nesnáším. Přijde mi, že buď pořád vařím, krájím nebo uklízím v kuchyni po vaření a jídle ☹
Jinak k tomu "Máme na měsíc 2500 na jídlo a rozhodně nestrádáme, kupujeme bio kvalitu a jíme v restauracích. Děcka mají všechno a máme se úžasně." , to mi přijde jako takový typický proslov ve zdejších soutěžích o nejlepší matku, manželku a hospodyňku 😉 Mně to nechává klidnou, jsou lidi, kteří prostě potřebují poklepat po rameni, jak jsou dobří 🙂 Já hospodařím s větším rozpočtem, děcka nemají všechno, bio kupujeme minimálně a přiznávám, že občas je to mazec, abych zvládla všechno, co chci 😀 Třeba když jsou 2 rodičáky současně, manžel je pracovně mimo a já mám v práci důležitou poradu... Ale už to beru s nadhledem, od září je na čase postoupit o další level a stíhat 3 rodičáky najednou 🙂

journals
13. dub 2020

To přeci nejde takhle brát. Někdo má problém zaplatit hypotéku i s jedním a někdo lehce zvládne platit i s pěti. Záleží na tolika věcech. Věk dětí, výše hypotéky, nároky rodiny, celkové příjmy a výdaje... I kdyby ti tu sto lidí napsalo, že zvládají hravě, tak to nemusí být váš případ a naopak.

astyna88
13. dub 2020

ahoj, my máme dvě děti (4,5 a 2,5r) a čekám každým dnem třetí, platíme nájem 20tisíc v Praze, plus jídlo kolem 6tisíc měsíčně, auto kolem 2tisíc na dojíždění do práce + nějaké ty opravy měsíčně (žárovka, ted příjdou letní gumy) kolem 500 Kč, školka se ted neplatí, ale jinak nás stojí i s jídlem kolem 1650 Kč měsíčně, auto jsme kupovali za hotové, takže leasing nemáme. Manžel má kolem 30tisíc a já ted MD kolem dvacítky. Starší chodil do cvičení za 1500'Kč na půl roku, mladší na kroužky nechodí, nebaví ho to. Výlety do přírody nic nestojí, když už někam jedeme autem, tak mimo města, finančně nás to vyjde kolem 1-2tisíce měsíčně - když počítám i benzín, obědy, svačinky mimo domov apod. Nárazové oblečení + boty - to si kupujeme nové,nebo si řekneme na narozky příbuzným.

Dokážeme si i tak ušetřit, ale chceme jít do hypotéky co nejdříve, už jen kvůli stabilitě bydlení, kdy se nemusíme bát, že se majitel vrátí a my se budeme v 5 lidech stěhovat.

Osobně si myslím, že hypotéku zvládnete 🙂

orchidis
13. dub 2020

@llluckaaa Jj, chápu, jen ten popis, jak to taky jde, mi nahnal husí kůži. Jde, ale zaplatíš zdravím a nervama. Nic jiného jsem tím říct nechtěla, jen mám už asi dost z toho věčnýho vaření teď 🙂.

llluckaaa
13. dub 2020

@orchidis Hele, já ti nevím, ale kolikrát mi přijdou s nervama v kýblu i rodiny s jedním dítětem. Tohle se nedá paušalizovat. Každý má jiné podmínky a jinou náturu 🙂

orchidis
13. dub 2020

@llluckaaa To ano, ale když máš dobrej finanční backround, tak se ti prostě žije o dost lehčeji. Zajdem do restaurace, neběhám po akcích, koupím, co se mi líbí, zabavím děti prima sešitem s úkoly a nálepkami a mám chvíli čas na mladší a tak. Finance nepodceňovat. Stačí mi teď v karanténě vařit předem na každej výlet a je to fakt mazec.

ebak
13. dub 2020

@llluckaaa přesně tak - mnohdy to psychicky nedávají ti zajištění a naopak klid a pohodu najde člověk u mnohočetné rodiny v prostých poměrech. Záleží na každém - někdo se bude užírat, že nemá peníze na nejnovější iphone pro svého pubertálního syna a raději si na něj půjčí klidně od lichváře a někdo svého syna budeme mít vychovaného tak, že ke spokojenému životu teenagera ten nejnovější iphone nebude potřebovat...A neznamená to hned, že to bude outsider 😉 Tohle se opravdu nedá paušalizovat...já bych se zaměřila na to, zda mi peníze vycházejí, zda nyní při 2 dětech jsou dostatečně v plusu, že je tam rezerva na to další dítě...

orchidis
13. dub 2020

@ebak Kolik teenagerů jsi v dnešní době vychovala, že jsem tak smělá? Já zatím ani jednoho, proto bych si takové hloupé příměry a soudy nikdy nedovolila. A že známí říkají? No, lidi toho říkají...