Je třetí dítě finančně náročnější než dvě děti?
Vy, co máte tři a více dětí - je to velký finanční rozdíl místo dvou capartů?
Uvažujeme, že bychom šli ještě do třetího dítěte. Starší jde příští rok do školy, mladší do školky a nějak ta touha po ještě jednom je, jenže máme docela strach, jestli to nebude velká finanční zátěž.
Oblečení, výbavičku, to mám schované po dětech, takže by nás to ze začátku stálo maximálně plínky, nadstandardní očkování (obrazně řečeno) a nové auto (s čímž počítáme). Až by začalo chodit do školky i to nejmladší, já bych šla do práce a rodinný příjem by se zvýšil…
Ale pořád tam je to ALE, ta racionální stránka, která nechce srdci dovolit jít do tohoto rozhodnutí naplno.
Nemam 3 deti,mam 2,takze nemuzu rict uplne svoji zkusenost. Ale male dite,male financni naklady. Cim vetsi dite,tim za me vetsi financni vydaje. Dokud byly deti skolkove,tak po sobe dedily obleceni,nebylo moc krouzku. Nyni skola,krouzky,skola v prirode,tabory a ty naklady rostou. Predstava mit doma 3 pubertaky,kde uz se resi jidlo,obleceni,mobily,PC,studium...Zalezi,jaky mate standard treba co se tyce i dovolenych. Jestli treba lyzujete,radi cestujete atd. Za me je kazdy krk navic znat. Ale je to o nastaveni,jaka mate.
Ano, rozdíl je, zkrátka věci nenásobíš 2x ale 3x. Ze začátku ne, později. Mám děti velké, takže to můžu zodpovědně říct. Ale neměnila bych. A finančně se to v normální rodině vždycky nějak udělá. Počítá se s tím, že jsou 3.
Zajímavý, jak všichni řeší hlavně tu výbavičku pro mimino, přitom to je to nejmenší 🙂 Máš dvě děti, tak sama musíš vidět, že ty náklady rostou v čase... starší toho více snědí, mají větší potřeby, kroužky, náklady na školu, tábory... To jsou věci, které se prostě násobí, pokud jim chceš dopřát pořád tak nějak stejně
Podle mě je ta otázka blbě postavená, resp. nejde na ni odpovědět. Ano, zdravé kojené mimino nemusí stát skoro nic. Ale ve chvíli, kdy dítě trochu odroste, tak se nůžky dost rozevírají. I větší dítě může chodit v oblečení po bráchovi a mít kroužky ve škole za 500 na pololetí. Anebo chci dětem dopřát hraní hokeje na závodní úrovni, soukromý gympl nebo všem výšku. Jsem doktorka z poměrně slušně placeného oboru a víc než dvě děti má minimum mých kolegů, ti, co je mají, tak naprostá většina neplánovaně a finanční náročnosti pětičlenné rodiny často mluví (partneři jsou např ajťák, doktor, strojař…) - je teda pravda, že se bavíme o dětem školkovo školního věku.
Tak to ti tady prece nikdo nerekne jak je to financne narocny. My jsme aktivni rodina, hodne cestujeme, co to jde lyzujeme. Jedno dite dvoufaz.trenink,vrcholovy sport. Mladsi jede kombo 2.sportu. Penez je to jak zelez. Jenom kolik stoji skola v prirode, lyzak, vylety.
Rekni si u vas. Jezdite mimo domov, cestujete, doprejete si, mate auto na 3 deti? Jako co si budem. Penize litaji ani nevis jak.
Tak samozřejmě, že když letos byly všechny tři děti na škole v přírodě, stalo to 3x5 tisíc a ne 2x5 tisíc, a když jsou na příměšťáku, stojí to na tyden 3x3500 a ne 2x3500. Kroužky x 3, běžné školní výdaje x 3, skipass x3... na dovolené se občas nevejdeme do jednoho, tak máme dva pokoje. Jestli ještě nemáš ani jedno dítě školní, tak máte těch výdajů minimum. Sami musíte vedet, jak na tom jste.
Podle mě je ta otázka blbě postavená, resp. nejde na ni odpovědět. Ano, zdravé kojené mimino nemusí stát skoro nic. Ale ve chvíli, kdy dítě trochu odroste, tak se nůžky dost rozevírají. I větší dítě může chodit v oblečení po bráchovi a mít kroužky ve škole za 500 na pololetí. Anebo chci dětem dopřát hraní hokeje na závodní úrovni, soukromý gympl nebo všem výšku. Jsem doktorka z poměrně slušně placeného oboru a víc než dvě děti má minimum mých kolegů, ti, co je mají, tak naprostá většina neplánovaně a finanční náročnosti pětičlenné rodiny často mluví (partneři jsou např ajťák, doktor, strojař…) - je teda pravda, že se bavíme o dětem školkovo školního věku.
Jak píšou holky, to se nedá jednoznačně určit. Vy s manželem musíte vědět, jak na tom jste, a trochu si propočítat budoucí náklady a možné přijmy, což se samozřejmě dělá hodně těžko. Děti máme čtyři a nejsem schopná říct, o kolik menší by byly naše náklady při dvou nebo třech dětech. Prostě jsem zvyklá na sumy za šestičlennou rodinu, neumím si finančně odmyslet jedno nebo dvě děti 😀 . Nejvíc záleží na vašem životním stylu a standardech. Mám kolem sebe rodiny se třemi dětmi, běžná střední třída, rodiče státní zaměstnanci, a zvládají to.
@drep myslíš, že kdyby tví kolegové, o kterých píšeš, vydělávali např. o 50 tis. měsíčně víc, že by měli víc dětí? Já si to nemyslím. V této sociální skupině není počet dětí otázkou financí, ale určitého životního nastavení, standardu, životních okolností atd. Bavili jsme se nedávno s manželem - ani jeden z jeho kolegů vydělávajících 150 tis.+ nemá víc než dvě děti. Dokonce ani ty dvě nejsou nejčastější variantou.
Jak píšou holky, to se nedá jednoznačně určit. Vy s manželem musíte vědět, jak na tom jste, a trochu si propočítat budoucí náklady a možné přijmy, což se samozřejmě dělá hodně těžko. Děti máme čtyři a nejsem schopná říct, o kolik menší by byly naše náklady při dvou nebo třech dětech. Prostě jsem zvyklá na sumy za šestičlennou rodinu, neumím si finančně odmyslet jedno nebo dvě děti 😀 . Nejvíc záleží na vašem životním stylu a standardech. Mám kolem sebe rodiny se třemi dětmi, běžná střední třída, rodiče státní zaměstnanci, a zvládají to.
@drep myslíš, že kdyby tví kolegové, o kterých píšeš, vydělávali např. o 50 tis. měsíčně víc, že by měli víc dětí? Já si to nemyslím. V této sociální skupině není počet dětí otázkou financí, ale určitého životního nastavení, standardu, životních okolností atd. Bavili jsme se nedávno s manželem - ani jeden z jeho kolegů vydělávajících 150 tis.+ nemá víc než dvě děti. Dokonce ani ty dvě nejsou nejčastější variantou.
@jajulin já to netvrdím, protože to nevím. Jen jsem chtěla říct, že i rodiny s rodinným příjmem 200k měsíčně mluví o finanční náročnosti 3 dětí.
Zároveň to samozřejmě souvisí s životním stylem rodiny, u nás se hodně cestuje a tam je prostě velký rozdíl mezi 2+2 a 2+3 ať už v nutnosti auta (kde všichni dost řešíme bezpečí, nestačí nám cokoliv, kam nějak narveme 3 děti), počtu letenek, hotelových pokojů, co 2+3 moc neumí, počtu skipasů, rodinných vstupenek (které zaky bývají 2+2)
@anonym_autor ptáš se, jestli to bude velká finanční nálož, odpovídám, že bude. Máme doma dva středoškoláky. Jeden je na intru. A je to raketa. Ano vyděláváme oba, děti chodí na brigády, ale vše kolem školy - lyžáky, erasmy, letenky, turisťáky do ciziny, vodák, intr..... platíme my. Nemáme ještě doplacené bydlení, pořád počítám, abysme vyšli. Jo můžeš si říct, že jsme to věděli deset let, že půjdou na střední a vejšku a mohli jsme šetřit. Ale to byly příměšťáky, tábory, lyžáky... Nestěžuju si a nelituju jediný koruny. Jen odpovídám, že ano, jak děti rostou, náklady rostou raketově 🙂
Jeste bych dodala,ze zalezi na vasem nastaveni zpusobu zivota,jakou mate vizi.. Jestli chcete deti zabepecit i do budoucnosti,do mlade dospelosti,treba behem studia. Jestli potrebujete mit financni rezervu. Jestli jste ochotni ustoupit ze svych naroku. Kdyz to tak vezmu,jsem socialni pracovnice a pracovne se setkavam s vicepocetnymi rodinami. Ano,to je zase extrem. Ony taky ziji,ale ja bych nedala ten jejich zpusob zivota,kdy ziji ze dne na den,nemaji stabilni bydleni,deti zadne krouzky,zaliby,skoly v prirode,zadne dovolene,vylety. My osobne bychom treti dite financne zvladli,mozna i ctvrte,ale uz by to bylo na ukor uspor,na ukor zalib,konicku,cestovani,dovolenych...Proto ja bych do dalsiho ditete nesla. U nas tedy je vycerpana i mentalni kapacita,kdy syn ma ADHD. Chapu,ze vy nejste v takove situaci,jak jsem vyse psala,treti dite byste uzivili,jen se treba omezili...vse se da zvladnout. Jen,ze za me tam financni rozdil je,ktery stoupa vekem deti.
Asi zalezi co chces tem detem doprat, jestli jezdite na dovolene, lyzovat , atd. Mame nadstandartni prijmy, 3 deti a penize litaji neskutecne. A to to nejmensi ma jenom rok. U nas jenom krouzky pro starsi deti jsou 100k za rok, mala plavani 20k, letni dovolena 100k, podzmni dovolena 50k, zimni dovolena 50k. Jsme hodne sportovne aktivni a to porad nekdo potrebuje nove kolo, lyze, lyzaky, prilbu, brusle, plavky,... Jenom 3x koupit zimni boty je minimalne 6k.
Nekdy si rikam, co bych s temi penezi delala kdybych nemela deti 🤣🤣
Jako vážně se ptáš na to, jestli je 3. dítě finančně náročnější? Počítáš s tim, že třetí dítě se bude pást na louce? Pít bude vodu z kaluže a nebude potřebovat oblečení, boty, věci do školy, školy v přírodě a spoustu dalších věcí? Šmarjápano, jasně, že třetí dítě = 3x výdaje. Pokud si nedokážete spočítat, kolik vás stojí dvě děti měsíčně, radši se na to třetí vykašlete.
Neumím porovnat 2 a 3, protože máme dvojcata. To je zároveň i přátelské varování před plánem počítajicim jen s jednocetnym těhotenstvím. Finanční náročnost se špatně odhaduje, my jsme ve velkém městě, mnoho zábavy je tu zdarma. Na dovolenou rádi využíváme rodinnou chalupu. Moře je drahé, to každý rok zřejmě realizovat nebudeme. Auto jsme museli kupovat nové tak jako tak, ale změnili jsme kategorii na MPV. Autosedačky jsou tři, kola jsou tři, helmy, výbava na brusle...vše krát tři. Náklady na počet osob v bytě jsou také vyšší. Oslavy narozenin...tak tam my šetříme, dvojcata mají povinne spolecnou🤣🤣🤣.

Rozdíl to samozřejmě je, ani ne tak u malých, ale později.... Myslím, že tak 5 let to třeba nepocitite, pokud máte auto kam se dobře vejdou. Každopádně : nás to neodradilo - máme 4 🤣 ráda bych ještě jedno, ale tam už mě ty finance opravdu brzdí...