Vycházíte finančně?
Holky s jakou částkou musíte vystačit na celý měsíc, když od příjmů odečtete veškeré výdaje? A stačí Vám to?
@marion2017 Bohužel jsme neměli dost vlastních finančních.prostredku a tak platíme překlenovací úvěr, ten urok taky není bůhví co, ale pořídili jsme si bydlení v úžasné lokalitě ve vysněném vzhledu, kvalitně vybavený. Zadlužení jsme ale až do důchodu. Poplatky za služby jsou vysoké hlavně kvůli fondu oprav. O měsíční úspoře 25tis.si můžem nechat zdát, to je úžasný sen, není z čeho odložit. Než jsme měli hypo a byli bez dětí bylo to samozřejmě lepší, tehdy jsme něco uškudlili, aspoň byl základ na hypo. Děsí mě představa, že muž nebude moct chodit do práce a nebude z čeho vzít jen na ty základní potřeby. Proto máme celkem šikovné pojistky, ale i tak je to každý měsíc boj o každou blbou stovku.
@tarianna Přesně, taky se toho na rodičovské děsím. My platíme hypotéku, do toho nájem a dalších x věcí. A to (mimo hypotéky) nemáme jedinou půjčku. nikdy jsme si vlastně nepůjčili. Oba makáme jak mourovatý a co z toho... jako nežijeme si špatně, ale když vidím jak nemakačenkům vyplácejí dávky, je mi z toho zle. Viz porodné. To je taky diskriminační dávka. My obvádíme nemalé daně a nemáme nárok na nic. Ale to jsem odbočila... 🙂
@garlic @drzticka: ja to taky nechapu a musim vydelat o 15 tis vic nez ostatni. Pak mi kamaradka rekne, proc nejedem tam ci onam, ze to je par supu, ale nade vydaje jsou 20 tis ku 2.5 tis jejich. Kdyz se ji to snazim vxsvetlit, tak mi napr. rekne, ze ale maji obrovske vydsje za jidlo, coz asi my nemame, nebo ze doplaveli 11 tis za energir (to neni ani tisicovka mesicne). Nikomu to nezavidim, ale vetsinou ti lidi mluvi o rekonstrukci apod.,coz nelze srovnat(napr. 4mil za byt vs 500 tis rekonstrukce). A co myslis tim, musela jsem si pockat? Ja prvni byt v 27 a druhy s manzelem v 32, dluh na 25 let bez prispeni rodiny.
@drzticka81 poměr cena kvalita je na tom asi nejlépe lídl, ale beru to jen z doslechu, nikdy jsem nebydlela tak, abych tam mohla chodit nakupovat ☹ takže pro nás nejlevněji vychází kaufland. ale celkově nakupujeme hlavně v akcích a bereme do zásoby. ať už jedeme kamkoliv 🙂 nejdražší asi billa a globus?
@marion2017 tak já rozhodně znám hodně lidí, kteří jsou fakt pracovití, pilní, chytří...prostě si své peníze zaslouží a já jim to nezávidím. fakt se na to nadřou a jak píšeš...nic není zadarmo, má to svou hodnotu, kterou do toho v začátku museli vložit. že se někdo dopracuje k tomu, že mu jeho snaha dobře vydělává a už se pak ani třeba tolik nenadře a "jen" dohlíží...je úžasné, že to jde. že vidím, že mají peníze i jiní než ti, co to nakradli a vyšvindlili. naše rodina je vedle mnoha přátel fakt sociální případ a to už se vlastně máme docela dobře. doufám, že nejhorší roky máme za sebou 😅
@filomenka81 a fakt těm pojistkám věříš? my jsme tedy v tomto směru negramotní, ale nevěříme tomu vůbec. sice jsme si kvůli hypo pojistky zřídili, ale pořád máme cukání se na to vykašlat a dávat ty peníze raději bokem na spořící účet. vůbec nevěříme, že kdyby se cokoliv stalo jednomu z nás, že by pojišťovna pomohla, plnila (kvůli čemuž jsme to zřizovali). mám je všechny na podvodníky, co tahají z lidí peníze, ale pak si vždy najdou nějaké kličky, aby plnit nemuseli ☹
vyvede mě tu někdo z omylu? 😉
@filomenka81 nechci te stradit, ale txhle pojistky jsou na nic. Kdyz dojde na lamani chleba, pojistovny nic nechteji hradit a vy do nich nacpete penize. Kdyz jsem si propocitavala pojistku od ing, tak v momente plneni by mi dalu minimum a to by ani nepokrylo to, co tam za ty leta nacpu. Kdyz bych si mesicne odkladala polovicni castku, co bych dala mesicne jim, v momente potreby bych mela 4x tolik (presne uz si to nepamatuji.) A ty pojistky pro ztratu zamestnani:na pete tam mraky penez a oni vam pak uhradi 2-3 splatky a pak se jede dal, tskze kdybys mela ty tri splatky bokem, tak navic nezaplatis ty roky placeni..
@marion2017 no tak jsi mi potvrdila domněnky ☹ já mám problém jen s tím, že si nejsem jistá mužem. nemyslím, že už je na takové úrovni, aby ty peníze dával bokem sám, dobrovolně, hned po výplatě...ale v dohledné době budeme toto téma asi taky otevírat, jen se potkat a mít na to klid ☹
@marion2017 musela jsem si pockat - tzn. nechtela jsem si brat hypoteku - byla jsem sama az do 30 bez partnera, hodne dlouhou dobu jsem nechtela ani do podnajmu -pripadalo mi to, ze budu platit nekomu jinemu-proste neekonomicke......furt jsem si prala staleho partnera-prece jenom, ve dvou se to lepe tahne.......navic jsem tak nejak doufala, ze tento byt bude muj, ale zase jsem si ho neprala na ukor babicky.........nakonec jsem chtela zmenu, sla jsem do podnajmu (ve 29), nasla si muze a tak nejak se ten muj zivot vyresil......kdyz to tak hodnotim zpetne, ac jsem od 20 do 30 byla nestastna a trapila se tim-nakonec jsem si nasetrila na rekonstrukci...proste prislo vse v dobry cas........ale jak rikam, ja to beru s pokorou-ano mam byt bez hypoteky a jsem tomu strasne vdecna.......ale ani tak zbytecne neutracim-myslim tim za veci-nikoliv zazitky......ale i ty zazitky mi staci skromne 🙂))
@marion2017
@blahova_andrea Chápu obavy. Já na to koukám z jiného úhlu, jsem mnohaletý zaměstnanec jedné velké pojišťovny a musím říct, že nám nabízí i produkty, které jsou jedinečné. No a protože už jsme nějaké plnění potřebovali a vše bez problémů, tak vím, že ty peníze na to co potřebujeme pojistit smysl mají.
@drzticka81 no ja bych jeste nakousla to tema zazitku z dovolenych a pod. - myslim, ze to psala
@marion2017 - o tech detech ze vsi od pribuznych. Ono se pozna, ktere dite je zcestovale a ktere buran, ovsem ne podle mist vyletu. Mi pratele delegati by mohli vypravet. Dulezite je spis proste vypadnout, podle zajmu. Ja u more byla prvne ve 26, okrajove, rada se na nej koukam, ale nenavidim horko - paradoxne k nemu jezdit musim, protoze tchyne u nej bydli.... Myslim, ze ale k zakladum patri i umet si koupit listek do vlaku...
@filomenka81 no tak možná nebylo plnění problém právě proto, že jsi dlouholetý zaměstnanec. my těm pojistkám fakt nerozumíme a i to podporuje naši nedůvěru. nevěřím tomu, že by nám pojišťovna v nouzi vytrhla trn z paty
@blahova_andrea zabila se mi v aute teta a diky pojistce dostal kazdy syn milion korun...sice vysetrovani trvalo mesice ale penez se dockali.Ja zatim dostala nejvic za uraz kolene kdy mi z nej tahali krev a vodu.Byla jsem doma 14dni a dostala 15tis od pojistovny a to jsem tu pojistku zrovna mela je pul roku.
@dandaa no kvůli případu úmrtí jsme to právě založili. aby pak ten druhý nepřišel o dům. aby bylo jak dál platit hypo a starat se o děti. ale důvěru v to nemáme, takže to nefunguje ani jako placebo 😅
@filomenka81 tak to chápu, já bych taky chtěla baracek. Ale zkuste se třeba rok hecnout a aspoň stovku nasetrit a pak to tam vložit, budete mít stejnou nebo menší splátku a celkové ušetříte. Plus, já se hrozí zvýšení úroku po době fixace, což si spousta lidi neuvědomuje, a pak se vše muže navýšit a to by byl pro vás pruser..my jsme před hypo cca 1,5 roku dávali bokem to, co jsme očekávali na splátku a i to nam pak pomohlo do začátku.
@blahova_andrea znam dost pripadu kdy lidem pojistovny vyplatili penize takze jim i verim ale pojistka musi byt fakt dobre sestavena.My ted s narozenim ditete budem pojistky zvysovat.
@msimankova Tak pro me je dulezite, aby deti projezdily svou republiku a poznaly svou kulturu a zem, ve ktere se narodily....az budou v puberte a nasledovne si budou samy vydelavat, mohou jet do sveta na zkusenou a uz samy za sebe mohou poznavat dalsi kultury a ve sve hlave si vse srovnavat.......ja taky vyrazila do sveta v puberte a pak predevsim v dobe studii (z penez z brigady)-posleze kdyz uz jsem pracovala, taky jsem si zkusila zit v cizine - a rada jsem se vratila zit domu zpatky 🙂))
napr. moje kolegyne jezdi kazdy rok do chorvatska na dovcu (mozna tak pres dvacet let), ale v Praze-v hlavnim meste naseho statu byla az nekdy v 50........
@msimankova jo, ale tohle je jen muj pohled na vec, nikomu ho nenutim a ani nikoho nekritizuji - proste to tak mam ja a chci to tak predat svym detem, ostatni at si to udelaji dle sveho videni sveta 🙂)))
@marion2017 jenže lidi přece před hypo většinou platí nájem. většina lidí si nemůže dovolit platit nájem a ještě dávat bokem předpokládanou výši hypo. zvládnout utáhnout jakoby dvě bydlení. i proto jsme po dobu stavby u přítelových rodičů.
@dandaa no ale když tomu nerozumím, tak mi nakuká každý co chce a dobře sestavené to nakonec být nemusí a já akorát zapláču, ne?
@drzticka81 no vzdyt jo 🙂 Praha v 50 je husta 🙂 🙂
@blahova_andrea bohuzel casto maji lide spatne pojistky...
@msimankova Ze jo? taky me to prekvapilo 🙂))) dostala to jako darek od dcery 🙂))
@blahova_andrea platila jsem nájem od 18 let, když jsme šetřili na hypo, bydleli jsme v Pze "levné"=10 tis. 16 tis měla byt ta hyposka...
@drzticka81 a kde jsi byla do 29? Víš, já jsem např. Od 18 od rodičů a hradit nájem jsem celou dobu musela, jak to uděláš? Na hypo jsem stěží dosáhla v 26 a tehdy jsem měla tři práce, abych to utáhla. Ale byla jsem šťastná za to své. A zahypotekovat se je daleko lepší než platit nájem, ovšem ne každy na hypo dosáhne. A pokud jsi ve 30 dostala byt, je to jackpot a min. mas cca o 10-15 tis měsíčně více k dobru.
@marion2017 souhlasim..ja za zivot nedostala od rodicu zadny prispevek do zivota, natoz byt/auto/pozemek. Od rodicu jsem od 16ti. Od te doby se zivim a staram se o sebe sama. Kdyz jsem chodila po skole do prace, tak moc prostoru na uspory nebylo. Na hypo bych nedosahla ani nahodou. Ale zase jsem odmitala "obetovat" kariere rodinu..takze jsme s muzem zalozili rodinu a ted jsem 4. rokem na rodicovske (2 deti a dvoulety rozdil). Ale nekde bydlet musime, takze platime drahy najem v Praze a doufam, ze jak se dostanu do prace, poridime si neco vlastniho. Nestezuju si. Mam skvelou zdravou rodinu, jsem jeste mlada a na penize si stezovat rozhodne nemuzu. Za coz ale dekuji muzi a jeho pracovitosti. Kazdopadne vidim jak je obrovsky rozdil, kdyz nekdo zdedi pozemek/byt/chatu apod. Nebo i ta moznost bydlet u pribuznych po dobu stavby atd..zadnou takovou moznost jsme nemeli a ani mit nebudeme. Jednou to chci svym holkam ulehcit a proto jim sporime celkem vysoke castky pravidelne. Ano inflaci si uvedomuji, ale myslim, ze kazda koruna do startu dobra..zase pro me to byla.obrovska zkusenost do zivota a o to vic si vazim.veci, ktere delaji muj zivot takovy, jaky je.. ale trochu je podporit v zacatku bych moc rada..hezky vecer 🙂
@marion2017 no takže jste dávali jen na bydlení 26000? reálný nájem + těch 16 jako šetření? já taky odešla normálně z domu, živila se sama a snažila se k tomu šetřit. ale třeba v době, kdy jsem vydělávala 8000 a platila 5500 za byt, se šetřit fakt nedalo :-/ šetřím celý život, ale dávat bokem takové sumy jako tu občas čtu je v mém světě prostě utopie, no 😅
@indy2 jj a pak je nejlepsi svagr, ktery by se nezahypotekoval a nespal by. To, ze dostali byt uz neni pravda.
@marion2017 Do 23 jsem studovala-dojizdela jsem, takze jsem bydlela u rodicu, pak jsem pracovala cca dva roky a bydlela u rodicu, pak odjela do zahranici na rok, vratila se bydlela u rodicu......u nas v rodine to je tak zvykem, ze deti jsou pro nas dulezite a rodice detem pomahaji, a tak to clovek splaci dalsi a dalsi generaci 🙂)) takze to same ja chci udelat pro sve deti 🙂)) nechat vystudovat (pokud na to budou a budou chtit), nasporit jim neco do zacatku a nejakou nemovitost 🙂)))
@marion2017 covece, ani nevim, jestli bychom si mohli dovolit hypoteku.........tady jsou taky docela vysoke ceny bytu, nato, ze jsme malomesto........vyse meho platu by asi na hyposku nedosahla.....a ja furt cekala, ze na ten zivot budeme dva 🙂))))

@eviknufik z domu můžeš dělat jen pokud umíš něco rukodělného a pak to po netu prodávat nebo pokud umíš jazyky, tak třeba překlady, účetnictví atd. případně, kdo může pracovat pro svého zaměstnavatele z domu. ale přímo si sehnat brigádu jako práci z domu téměř nelze. leda tak nějaké to obvolávání lidí. jinak jsou to všechno podvody