Vycházíte finančně?
Holky s jakou částkou musíte vystačit na celý měsíc, když od příjmů odečtete veškeré výdaje? A stačí Vám to?
@garlic psala jsem v závorce, ze záleží na konkrétní situaci. Ale např. můj případ: 1. hypo platím 8 let (původně brána na 25 let, nyní zbývá 10 let). První 4 roky jsem měla 250 tis rezervu, (splátka byla 16tis), kterou jsem kazdomesicne navysovala, takže v případe výpadku najmu by to bylo min. 15 měsíců pro úhrady.Nyni je splátka 7000, mám nájemce, kteří nedosáhnou na hypo a bydlí v levné najmu za 11000(pouze hypo). Mám čistý příjem 3600 po úhradě hypo. KC bylo 2,2 mil, hypo1,5, nyní odhad na 2,8. Při prodeji po roce by to byla tak vrátka těch 700 tis, neco málo by šlo bance, takže sul nul. Nyní, 2,8 - zůstatek 700 tis=2,1, neco málo bance. když vydržíme 1,5 roku, tak bez poplatku, zisk 2 mil je fajn, ne? Ale neni to můj záměr, po splacení nam bude byt generovat min 11tis měsíčně a kdykoliv bude prodejny za 2,8. Hypo 2: brali jsme si 3,4 před 4 lety, byt 4 mil, splátka původní 18 tis, nyní 12 a místo 25 let celkově 20 let.Takovyto byt se pronajímá v této lokalitě za cca 18 tis měsíčně, takže kdybychom platili tento nájem i nižší, tak peníze vyhazuje me z okna.Proti výpadku se chrániče tak, ze setrime rezervu cca 25 tis měsíčně, když máme 150, hypo umorime-v té době víme, ze nic moc nehrozí v práci a tak a ze za max 6 měsíců opět budeme mít peníze zpět. Teď to bude horší s rd, ale banky nás mají rady a ví, ze jedem jak švýcarské hodinky, takže nam vyjdou vstříc-mužem úvěr prodloužit, jelikož jsme je po zkracovali, manžel ma práci 18 let a pravidelně povyšuje, tak se nebojím. V případě nemoci či opravdu katastrofy věřím v pomoc rodiny..
@dokument ale stále jste to racionálně nevysvětlila: já několik let platila nájem, vždy nůž nejsi bydlení a s někým a nejmíň jsem platila 5000 ve třech. Pak se současným manželem v super levnem najmu přes kamarádku 10tis, ale byt starý, nevybaveny, házení peněz oknem. V čem tedy vidíte to, ze si člověk žije nadstandard, když za svoje a hezké platí stejně jako za hypo, nechápu..
@blahova_andrea Ale to že budeš něco mít za těch x-let hodně záleží na tom, zda tu hypotéku budete schopni splácet a pokud si jí vezme někdo, kdo při běžném provozu na hypotéku ušetří jen tak tak. Tak co se pak bude dít, pokud se objeví třeba roční výpadek v příjmu (nemoc/ztráta zaměstnání) a tyhle situace právě myslím. Je to fajn mít hypotéku, ale je dobré na její splácení vidět a mít nějakou rezervu a ne do toho jít, s tím že tak nějak nám to každý měsíc vyjde, tak snad to těch 25 let vydrží. Budeme si držet palce..... To je bláznovství. Proto se mi třeba líbí, to jak to má promyšlené @78marcela. Má to vymyšlené do detailu a reálně počítá i s tou variantou, že se něco nepovede a něco nevyjde a má to nějak pořešené, aby věděla, jak z toho případně ven.
@marion2017 A proč všichni platba za nájem berou jako vyhazování peněz z okna? Vždyť je to platba za službu jako jakoliv jiná. Chci bydlet, tak musím zaplatit. Když jdeš ke kadeřnici, tak taky neřekneš, že je to vyhazování peněz z okna, že si to můžeš ostříhat sama a vyjde to levněji. Vlastnímu bydlení fandím, ale nelíbí se mi ten trend, že o hypotéce uvažuje skoro každý, aniž si vše řádně promyslí. Občas tu čteš dotazy na hypotéky ve stylu, nic nemáme našetřeno, teď jsem těhotná/ na rodičovské, přítel teď dostal dobrou práci (má po zkušebce), tak rychle do banky pro hypotéku a dají nám 2 miliony?
@hojda jojo, zrovna nedavno tu byl taky podpbny dotaz, mame celkem x tisic (nevim presne kolik, ale bylo to docela malo), chceme hypo 2 mil, nemame nic nasetreno...a tu potrebnou castku, jelikoz nedostanou 100% hypo, poresi spotrebitelskym uverem...malem me z teto finanční "gramotnosti" omejvali. Ale kdo chce kam...nevsadila bych si na ne ani petikacku, ze to zvladnou.
@marion2017 moc nerozumim, asi nejaka predikce v mobilu
pokud to chapu spravne, chcete po mne, abych nejak vysvetlila co je podle me vyhodnejsi. O tom jsem nepsala nikde nic, ani jsem nehodnotila, co se mne zda pozitivni, nebo negativni. Diky za pochopeni.
nadstandard vidim v tom, ze to bydleni je vubec jeho, kdyz na ne nema, ze uziva vec, na kterou nema penize
@hojda jojo, rozbije se lednicka, nemame rezervu, tak sup, provident, to zvladneme, do toho 15lete auto zacne stavkovat, tak co ted...a jsou v kelu..ja bych se tohoto desne bala.
Navuc jsem sama, dve deti, musim bejt dvojnasob opatrna, protoze pod.mostem s nima skoncit teda fakt nechci.
@hojda přijde mi, ze moták jablka a hrušky: nájem/hypo zaplatit musíš, kadeřnici ne. Já když jsem neměla peníze, ke kadernici jsem nesla. Neměla jsem auto, mohla sem jist 4 dny chleba. ALE bydlení jsem musela zaplatit vždy. Navíc nemůžeš srovnávat 1500 u kadernice a 10-20 tis bydlení. A já platila najmu do 25, a vyhodila spoustu peněz-nic z toho. Kdyby rodiče mohli pomoci v začátku, jako plánují dětem a např. dali VŽDY na hypo a já platila hypo, měla bych např. již 6 let do svého. Já nevím, co na tom nechápeš. Ty zoufalce, kteří se enormně zadluzuji a pak to než vládnou nepocitej, to je vždy nějaké procento a ti nemají jen hypo, ale dalších 10 úvěru. A v poslední radě: co se stane, když přijde problém/smrt/ztráta zamestnani v případě najmu? Ty snad nemusíš platit dal? Pronajímatele to nezajímá-v tomto je ta situace stejná.
@dokument to je iPad 😊. Psala jsi, ze všichni chtějí hypo a nadstandard, a tak jsem chtěla vysvětlit, co tím myslíš. Protože právě to až takový nadstandard neni, ale je to nutnost. Mi nájemci platí za 2kk to stejné, co my platíme za 3kk hypo, tak jaký je v tom nadstandard? Pro nás je to pouze racionalitu a úspora. Navíc mají dítě a byt je jim malý, ale stěhovat se nemůžou do většího, pac na to nemají. Navíc, nájem se jim muže v průběhu let zvyšovat. Byt mužu prodat a bye. Nábytek, který si nakoupili nemusí sedět do jiného bytu. Museli by řešit adresu, korespondenci, změnu školky, školy, sousedů... Měla jsem nájemce 72+75 let, par věci v taškach, velice smutné koukani-doma jsme se o tom bavili, ze v těchto letech bychom takové starosti řešit nechtěli. Po roce a půl museli jít, měla jsem jich do slova a do písmene plné zuby😊
@marion2017 Tak proč to bereš jako vyhazování peněž, když tím pokrýváš svou základní potřebu, ne? Vyhazování peněz je to u někoho, kdo má v dané situaci reálnou možnost si tu hypotéku bez problémů vzít a místo toho zůstane v tom nájmu. Pokud v dané situaci na hypotéku nedosáhneš, tak to není vyhazování peněž, ale jediná možnost, jak danou situaci řešit, ne? Kdyby rodiče mohli pomoci v začátku........ je stejné, jako bych si říkala, kdybych měla plat o 20 tisíc vyšší....situace, která reálně nenastala a nemá cenu jí řešit. V dané situaci jsi asi jinou možnost neměla, než ten nájem platit, takže to jako vyhozené peníze nevidím. Je to cena za službu, kterou jsi se sama rozhodla využít.
@hojda no, je vidět, ze si nerozumíme: reagovala jsem na to, ze ty stále beres nájem jako lepší variantu než hypo, chtěla jsem to vysvětlit na příkladu. Ale kdybych třeba věděla předtim, co teď a nebala se hypo, vzala bych ji mnohem dřív. Ale co stále nechápeš je, ze ať mas plat takový či makový, hypo bude vždy pro tebe levnější varianta. To, ze na ni někdo nedosáhne a nemůže si ji vzít, je naprosto jiný příběh-a proto tito lidi žijí nakonec pro mne ve srackach.
@hojda Jen kratce k te hypotece versus najmu (a nesolventnost resit nehodlam) - najem jde vzdycky cely pronajimateli, takze naprosto ztracené penize z pohledu najemce, hypoteka ma taky slozku, kterou poplatník "vyhazuje"(urok), nicméně nezanedbatelnou cast proste normalne spori na umoru dluhu. Vzdycky tim padem bude hypoteka levnejsi...😉
@marion2017 Tak je vidět, že jsi nečetla, co tu píšu. Nepíšu, že nájem je výhodnější než hypotéka. Píšu, že ne každý, kdo dnes o hypotéce uvažuje, nebo už jí má, si ji reálně může dovolit a pro takové lidi je nájem asi jediná cesta k bydlení.
@xmarg04 Ale já netvrdím, že není levnější a výhodnější. Já tvrdím, že hypotéka je dnes brána jako něco, co má mít každý, právě z důvodu, že je to levnější. Tak proč ji tedy všichni nemají? Ano je to výhodné, ale ne každý na tuto výhodu dosáhne. A to že je to hypotéka levnější než nájem (ne všude!) není jediným kritériem, když o hypotéce uvažuji. Je to velký finanční závazek a je třeba k tomu tak přistupovat. Dneska mi to přijde tak, že se lidi řeknou, tak nájem platím 12 tisíc, hypotéka mě vyjde na 10 (pozor, ale jen teď při nízkém úroku), tak těch 10 každý měsíc přece nějak ušetřím, tak hurá do hypotéky a to bez jakékoliv rezervy, proto jsem psala, že rozhodně souhlasím se zrušením 100% hypoték. Pokud někdo nemám vůbec nic našetřeno, tak k hypotéce přístup mít nemá a je to v jeho vlastním dobru, když si to sám neumí pochopit a je ochotný do takového dobrodružství jít.
@hojda A kde ten člověk teda nakonec bude bydlet? Mam osobní zkusenost z Prahy (chapu, tady je to jine) i krajskeho 100 tisic.mesta i okresniho 30 tis. mesta a vsude je hypoteka levnejsi nez nájem. Proc ji tedy lide nemají mit? Ja proste jen nerozumim tomu, jake je z te situace lepsi východisko...
@xmarg04 Kde bude bydlet? Bude bydlet tam, kde na to bude mít, to je jasné, ne? Dovolím si jen to, na co mám. Když neutáhnu nájem v bytě 3+kk, tak buď musím začít víc vydělávat nebo si najít levnější byt. A když nemám žádné finance našetřené ani žádnou finanční rezervu pro připad nemožnosti splácet, tak do hypotéky nepůjdu. Tvoje rada je, že si všichni mají vzít hypotéku, protože to vyjde levněji než nájem? S klidným srdcem doporučíš hypotéku i mamince z tohoto příběhu?
@hojda Kdyby "maminka z příběhu" nemela rodice, kterym se nacpala domu, stala by pred stejnou situaci, o ktere mluvim. Jakoze kdyz nema na hypoteku, najem ji nekdo odpusti? Vzdyt je to blbost. Byla by v blby situaci tak jak tak, akorat ze kdyby par let předtím platila hypoteku, mela by aspoň neco, s najmem leda vztek. A mmch jsem nemluvila o nějakých haciendach, shodou okolnosti jsem to ted resila pro nekolik lidi a vzdy to byl byt 2+kk. V okresním městě najem cca 8000, hypoteka 5000, v krajském meste najem cca 10000, hypotéka 8000, v Praze byl ten rozptyl zasadnejsi, vzhledem k tomu, ze je mozne koupit takovy byt za 2.5 mio i za treba 6 mio (ano, samozrejme i draz, ale tak to je nemasova zalezitost), nicmene v nižší stredni tride vysla vždy hypoteka niz nez najem. Vzdycky...
@xmarg04 Ona se tam nacpala, aby ušetřila na splacení dluhů a na tu hypotéku, protože pokud by byla v nájmu, tak na hypotéku neušetří. Když pustí z hlavy ten bláhový nápad s hypotékou, tak se může v klidu nastěhovat do nájmu (který utáhne).
Ne všude je hypotéka výhodnější.
http://ekonomika.idnes.cz/index-bydleni-modre-p...
@marion2017 Tak já třeba hypo nemám (předpokládám,že bych na ni asi ani momentálně nedosáhla) a nemyslím si,že bych žila ve sračkách. Jako nájemce jsem cca. 18let a zatím nemám potřebu něco měnit. Nájem mám kolem 8tis. (vč.poplatků všech poplatků,ale ty bych platila i kdybych měla hypo,takže pohoda).
Ve sračkách podle mého názoru žijí ti,co chtějí za každou cenu bydlet ve svém,protože je to IN a nemají žádnou rezervu.Ženská nečekaně otěhotní popř.chlap přijde o práci a jsou v prde...
@xmarg04 Neodpustí,ale dosáhla by na PnB popř.DnB.,ale to je na jinou debatu.
@superkousky takze tech cca 1,1 mio za tu dobu povazujes za super investici?😲
@xmarg04 Nevím,kolik ti je,ale asi moc ne,protože třeba před 10ti lety rozhodně takový "velký" nájem nebyl,takže to nemůžeš počítat za 18let. Já začínala na HOLÉM nájmu 1736,-Kč za 2+1.Teď mám byt 3+1 /80m2/ a platím HOLÝ nájem 4380,-kč.Do toho milionu jsi jaksi napočítala i poplatky,jenže ty počítat nemůžeš,protože ty bych musela platit i kdybych měla hypo 😉 .

@blahova_andrea klidně to může být i byt a navíc je to jen krizový plán 😀.