icon

Vycházíte finančně?

stekkna
15. únor 2017

Holky s jakou částkou musíte vystačit na celý měsíc, když od příjmů odečtete veškeré výdaje? A stačí Vám to?

xmarg04
27. únor 2017

@superkousky To neni o veku, ale matematice, nicmene bydleni platim podobne dlouhou dobu, neboj...😉 Pocitala jsem 5 tis., ne 8, to by pak bylo vic nez 1,7 mio. A zcela jiste jsi na zacatku vydelavala stejne jako ted a platila 1700, ze...😉 Takze si stojim za otázkou - po zohledneni inflace to ten milion prijde jako fajn investice? Ale ona to vlastne byla spis recnicka otazka...😉

superkousky
27. únor 2017

@xmarg04 Kecám..Za ten 2+1 jsem v r.2006 platila 687,-Kč. a za ten 3+1 v r.2008 pak už 1736,-Kč.Teď platím 4380,-Kč.

xmarg04
27. únor 2017

@hojda Promiň, ale na víceméně anonymnim serveru je to "jedna pani povidala". Ale muzeme to ukoncit tim, ze si kazda myslime to sve a ja radsi budu, byt s jistym rizikem (ale bezpecne vic s jak nevelkym, diky praci), mit hypoteku, nez nekomu cely zivot platit najem a pak si lamat hlavu, kde vezmu ve vysokem veku na nájem (ackoli doufam a dělám pro to vse, aby to nebyl muj/nas problem)...

hojda
27. únor 2017

@xmarg04 A nějakou finanční rezervu při hypotéce v úvahu nebereš? Není potřeba mít něco naspořeno pro případ nemoci, nebo pokud bys přišla o práci? Prostě je rozhodující, že je hypotéka levnější a hotovo?

xmarg04
27. únor 2017

@hojda A nějakou financni rezervu pri ziti v najmu v uvahu neberes? To je snad zaklad, mit rezervy pro nenadale situace, jaky vyznam ma otazka, zda pri vypadku prijmu musim zaplatit hypoteku nebo najem? Jen pripominam, ze se stale bavime o bytech 2+kk, jsk jsem psala na zacatku, pokud si nekdo pronajima 4+1, muze si samozrejme najit levnejsi najem. A mmch se spis domluvis s bankou, nez s pronajimatelem...

hojda
27. únor 2017

@xmarg04 A jak víš, že třeba @superkousky právě tu potřebnou rezervu prostě nemá a to je důvod proč do hypotéky nejde. Z toho, co jí píšeš, tak z ní děláš někoho, kdo není schopen si spočítat 1+1. Jinak u hypotéky vidím naprosté minimum mít v rezervě 3 až 6 splátek (lépe 12), abys byla v trošku v pohodě. Jinak pokud neplatíš nájem, tak tě dle nového občanského zákoníku můžou vystěhovat za 3 měsíce a většinou má nájemce od tebe nějakou kauci na 1 až 2 měsíce.

xmarg04
27. únor 2017

@hojda Bud v klidu, jsem pravnik, teorii znam, ale taky znam praxi. Koncim diskuzi, nenecham se obviňovat z napadani, chtela jsem vzhledem k pomerne velkym zkusenostem poradit, ale konci to proste jako na konovi a to nemam zapotřebí. Dobrou noc a stastne ziti v cizich nemovitostech...😉

vineta
28. únor 2017

Jen tedy nechápu, jak se tou max. 85% hypotékou zajistí, že člověk bude mít dostatečnou rezervu- nebude, z peněz se vydá rovnou a rezervu stejně mít nemusí - co to má potom za smysl? Např. má našetřeno mega, dřív by dal půl +hypotéku, teď dá celý mega+hypotéku a rezervu má v háji. Při současný výši cen bytů tím akorát lidi vysajou z rezerv rovnou na začátku, což nevim, komu teda prospěje.

Ono navíc tím, jak budou hypotéky míň dostupný, dojde akorát ke zvednutí cen nájmů. Na samotný ceny bytů (v Praze)- jako že by je to zlevnilo, čímž ČNB ten krok odůvodňovala- to moc velkej vliv mít nebude, protože tady je trh pokřivenej zahraničním kapitálem. Ačkoliv si nemyslím, že by měl mít hypotéku každej, tohle mi přijde asociální a akorát to otevře ty pomyslný nůžky sociální nerovnosti- jsi chudej (tj. nemáš naspořeno min. mega), nedosáhneš na vlastnictví, plať bohatejm za to, že chceš bydlet, a přispívej tak k jejich bohatství a svý chudobě.. Do jistý míry je to normální a ve většině měst to nebude tak dramatický, ale ten trend v Praze je nebezpečnej. My si zatím spokojeně bydlíme v levným nájmu v centru, ale rádi bychom koupili byt v širším centru, abychom se za pár let nemuseli stěhovat někam na sídliště, a ta postupná nedostupnost hypoték nás tlačí do toho, udělat to dřív, než bude pozdě.

nita1984
28. únor 2017

@vineta patříme mezi ty, kteří od rodičů, bohužel, nedostali vůbec nic a jsem totálně happy, že s enám loni na poslední chvíli povedlo koupit dům na 100% hypotéku.... letos a dál už bychom si neškrtli. Přitom 25 tisíc nájem proti 10tis hypotéce je fakt úleva rodinnému rozpočtu. A hlavně ten klid, že se majitel nezblázní a nebudeme se muset harcovat každý rok jinam...

vineta
28. únor 2017

Ono ta omezenost hypotéky totiž bude mít daleko víc společnýho s realitní bublinou než s tím, že by si jí lidi měli zasloužit a mít na ní, jak to interpretujou. Banka ti dá max 85%, ale zajistí se celou nemovitostí, ta předchozí ekonomická krize vznikla tuším ze 100% hypoték a nadhozených cen, banky se pak nedokázaly na těch realitách zahojit..

nita1984
28. únor 2017

@vineta nevím, nerozumím tomu, ale jsem vděčná, že jsem do toho šli (ikdyž vše není tak růžové, jak jsme si plánovali), máme koupeno a dál už je to jen na nás

vineta
28. únor 2017

@nita1984 Ať se vám hezky bydlí.. já jsem zatím v nájmu spokojená, protože na takový byt, v jakém jsme, bychom neměli, ale právě se bojim, že o to můžeme kdykoliv přijít..

nita1984
28. únor 2017

@vineta Já strávila po podnájmech nějakých 12 let... za tu dobu snad 8 stěhování.... na jednu stranu ta volno byla super, poslední tři roky jsme také bydleli v nájmu, který si nikdy nekoupíme, ale každý rozhovor s majitelem mě stresoval... smlouva na rok prostě není jistota a tím, že máme zvířata, snažíme se o miminko, neumím si představit, že bych se pak stěhovala zas do dalšího podnájmu atd... takhle víme, že když budeme platit, nikdo na nás nemůže.

garlic
28. únor 2017

@marion2017 ale já jsem psala o prodeji bytu, ne o schopnosti splácet. To jsou dvě rozdílné věci. 🙂 Pokud byt nemáš na pronájem, tak přece může nastat po x letech situace, kdy se chceš odstěhovat = prodat tu nemovitost, protože ti bydlení přestalo z různých důvodů vyhovovat. A ceny nemovitostí se pohybují nahoru a dolů, aspoň u nás, v Praze asi ne. Takže u nás kdo koupil byt třeba v r. 2007 a prodal v r. 2013, tratil. Kdyby takoví lidi zústali v podnájmu, ušetřili by statisíce. Ale raději ty statisíce obětují, aby nemuseli zústat v nevyhovujícím bydlení.

marion2017
28. únor 2017

@hojda to jsi nepsala, precti si to po sobe jedte jednou.

marion2017
28. únor 2017

@hojda prijde mi, ze to nechapes: kdyz si ta maminka hypo vezme, musi splacet stejne, jako najem. Pokud nebude, dostane se do problemu stejne,jako by se dostala pri najmu.kdyz bude mit svuj byt a ska by do levnejsiho(tady tak garsonka za 8tis, muze byt pronajmiut ci prodat. Ake v pripade najmu se jen prestehuje a do budoucna bude celit zdrazovani, ktere je prirozene. To, ze si nekdo da hypo nadoraz je zase neco jineho a proto se zacina regulovat.

garlic
28. únor 2017

@marion2017 ty si myslíš, že stát reguluje proto, že myslí na dobro lidí? Podle mě je to výhradně iniciativa bank, které chtějí mít kryté své úvěry až zase praskne hypoteční bublina.

Myslím, že 100% hypo nemusí být vždy nutně špatná, záleží na okolnostech. To, že si díky tomu i poměrně chudí lidi začali myslet, že musí mít svůj "domeček" a půjčí si 100% na pozemek i dům a nemají často žádnou rezervu, to je druhá věc 🙂

marion2017
28. únor 2017

@hojda ho tys myslela tenhle pribeh: na to ti napisu, ze pani je dost naivni, ze si nekoho tskoveho nasla a jeste s nim chce byt. Nicmene, at by hypo mela nebo platila najem, MUSELA se prestehovat k rodicum, coz mnoho lidi ani tuto miznost nema. takze to vyjde nastejno. Tito lide hypo nedostanou a tak jsou odsouzeni na najmy, rodice a nejistou budoucnost, ale neni to o tom, ze by nechteli ci nemeli, ale nemuzou.. Jedine budou na stari cekat na nemovitost po rodicich, silena predstava.

marion2017
28. únor 2017

@superkousky tak tomu se smeju a souhlasim s xmarg 04. Pribehu v okoli mam dost a i v pozici pronajimatele. I kdyby to byl milion, za tu dobu jste mohla vyhodit milion a mit byt v hodnote napr. Min. Milion. A asi bydlite v dobre ctvrti, s takovym najmem 😊, nebo v lokalite, kde jsou platy okolo 15000...😊, sen...

marion2017
28. únor 2017

@hojda a rezervu pro stejne duvody v pripade najmu nepotrebujes? Stejna situace. Diky snizujici se hypo a nenarustajicimu najmu se nam dari setrit daleko vice a rychleji...

garlic
28. únor 2017

@marion2017 ale uvědom si, že na nájem může řada lidí čerpat příspěvek ... to může být pro spoustu lidí klíčové a myslím, že to hodně lidí využívá, protože hranice je nastavená dost velkoryse. Podle mě každá situace má své pro a proti, dovedu pochopit, proč si někdo hypotéku nechce vzít. A jako bonus není uvázaný k jenodmu místu. Někde jsem četla, kolik lidí čerpá příspěvek na bydlení (nebo jak se to jmenuje) a překvapilo mě, jak je to strašně moc. Dohledávat se mi to ale nechce 🙂 Já s těmito příspěvky nesouhlasím, ale podmínky jsou tak nastavené, tak chápu, že to lidi využívají.

garlic
28. únor 2017

@marion2017 ale ty pořád popisuješ situaci hodně nadstandardně vydělávajících lidí, co si pořizují nemovitosti na pronajímání a zároveň vedle toho ušetří desítky tisíc měsíčně. Většina lidí je ráda, že si pořídí nemovitost jednu, a to na svoje bydlení 😀 Přijde mi divný dělat blbce z lidí, kterým zjevně vyhovuje nájem, uvědom si, že takový lidi potřebuješ.

blahova_andrea
28. únor 2017

@marion2017 my bychom také rádi nemovitosti jako investice, ale bohužel...člověk musí mít co investovat, aby mu to časem mohlo vydělávat. to je bohužel pro většinu nedostižný sen. ale je krásný 🙂
@hojda tak my také máme rezervní řešení, kdyby náhodou bylo nejhůř, ale chci počítat raději s tou zlatou střední cestou. normálně pracovat, normálně bydlet, normálně žít. na tu lepší cestu si netroufám pomýšlet, že bychom se někdy měli líp a nemuseli tolik obracet korunu a mohli si víc užívat nebo více ušetřit. ale zase nechci přemýšlet v negativech, jak pojedeme oba min. na dvě směny v práci, abychom vidělali na hypo a suché rohlíky a děti vůbec neuvidíme a z domu nic mít nebudeme. na tohle je času dost. vím, že kdyby to nastalo, tak to dáme. zatím fungují prarodiče, takže i to je podpora v zádech, min. třeba na vyzvednutí ze školy a naspání úkolů, když my bychom oba jezdili domů pozdě kvůli honění peněz. když člověk nechce přijít o střechu nad hlavou a fakt mu to hrozí, tak pokud je aspoň životně gramotný, tak téměř vše zachránit jde. ale musí se k tomu holt postavit čelem a řešit to aktivně. bohužel spadáme do skupiny, kdy vzít si hypo je téměř bláznovství, ale platit to samé někomu do kapsy a pořád se stěhovat bláznovství není? normálně jedeme na doraz, ale díky dočasnému bydlení u tchánovců se mi povedlo udělat nějakou rezervu, zhruba tři měsíční rozpočty, pojištění také máme, ač mu tedy nevěříme. víc asi dělat nelze, než myslet pozitivně a snažit se. ano...děsí mě, že jednou skončí fixace a splátka skočí kdo ví kam. ale nic s tím nenadělám. holt pak buď budeme muset navýšit příjmy a nebo se v něčem uskromnit.

ano, placení je nájmu je placení za službu, užívání. ale člověku je těch peněz prostě líto. dávat je někomu, kdo se má v podstatě líp i bez toho a ty na to sotva vyděláš a nebo to teda platit do své budoucnosti a jako dědictví dětem...je to prostě rozdíl. my třeba považujeme za vyhazování peněz i to kadeřnictví. kluky stříhám léta sama a sama si dojdu max. 2x do roka, protože sebe fakt neumím, teď třeba půjdu, protože mi brácha dal poukaz k vánocům 😀 na nehtech či kosmetice jsem nikdy nebyla. neříkám, že bych se nechtěla nechat šlechtit, ale to bychom fakt museli být příjmově někde jinde. takto máme priority jinde.

zuzineckah
28. únor 2017

@xmarg04 souhlasím se vším, co si napsala! Má to hlavu i patu, na rozdíl od příspěvků, které tak slepě a nelogicky obhajují nájem. Vesele se zde opomíjí třeba fakt, že hypotéka se dá v určitém období refinancovat, čímž se splátka sníží. Nájem bude vždycky jen zdražovat.
Hypotéka byla, je a bude prostě výhodnější.
Jedinou výhodou nájmu je to, že je dostupnější a kdybych chtěla být velkorysá, tak mu přiznám určitou volnost - i když ta je taky relativní, protože ji limituje výpovědní lhůta sjednaná ve smlouvě, potažmo zákon.

vanilkacka
28. únor 2017

Nečetla jsem už dál všechny příspěvky ohledně hypotéka. Osobní zkušenost: několik let nájem při studiu, pak stěhování do jiného města pouze na určitou dobu, kde jsme naštěstí koupili byt i na těch pár let. Hypotéka byla podstatně levnější než v malém okresním městě platit nájem. Byt jsme prodali ještě dráž než jsme koupili, zaplatilo nám to i úroky a ještě něco zůstalo, takže jsme netratili za 4 roky ani korunu. Nyní jsme opět v nájmu v krajském městě, protože čekáme, až se dostaví dům, na který bude hypotéka včetně poplatků nižší než tento nájem. Ale co je podstatné, tak mě štve, že jsme opět závislí na rozhodnutí majitele, zda nám prodlouží smlouvu atd. Už se fakt těším zase do vlastního.

blahova_andrea
28. únor 2017

@marion2017 to je právě přesně případ mých rodičů. nájem platili v podstatě vyšší než by měli hypotéku, ale nikdy se nevešli do tabulek, aby jim tu hypotéku někdo dal. jednou moc malých dětí, pak příjmy o pár stovek menší, pak už moc staří...a co s takovou situací? ☹ celý život museli platit někomu cizímu velké peníze, přitom mohli být dneska splaceno něco vlastního a v klidu tam dožít? místo toho řeší, kam se na dalších pár let přestěhují. kde jim dá někdo smlouvu na déle než rok či dva, zase ty adresu, nábytek...atd atd...jak píšeš. je mi jich líto a nemám jim jak pomoct. původně byl v domě v plánu dole pokoj navíc jako pracovna či hostinský. s tím, že by šel případně využít na pomoc rodičům, ale pozemek byl malý, dům se musel osekat a na toto tam nezbylo místo ☹
@hojda ona je ale u rodičů, aby ušetřila za nájem a mohli se místo nájmu splatit dluhy. to je priorita. ne šetření na hypo. to musí přijít až po splacení dluhů. když půjdou do nájmu, tak nejen, že pro ně bude hypo nereálná asi doživotně, ale hlavně se prostě nezbaví dluhů. takto co ušetří na nájmu, tak může jít vše na dluhy a budou rychleji pryč

dandaa
28. únor 2017

@zuzineckah najem jedine na prechodnou dobu nebo kdyz spolu dva zacinaji,v tom pripade lepsi zkusit najem nez hned spolecnou hypoteku.Svagr bydli cely zivot v najmu a kazde tri roky se stehuji,coz je teda otravne a stresujici .Muj bratr zil v najmu v mensim meste za 11tis(2kk) a ted maji svuj byt 3+1 90m2 na hypo kompletne za 8tis takze mohou i mesicne vice setrit.My teda pronajimame byt ktery si koupil muz prede mnou a byt vydela na sebe i to same navic.V Praze jsou najmy vysoke a i teda naklady s tim spojene.

blahova_andrea
28. únor 2017

@superkousky předpokládám, že to jsi ale neplatila nájem u soukromníka, ale ve státním, městském bytě. nájmy platím cca 12let a takové ceny jsem nikdy neměla ani ze záznamosti

portinari
28. únor 2017

@zuzineckah Co je k nepochopení na tom, že hypotéku si prostě každý dovolit nemůže nebo nechce? My s našimi úsporami právě teď dosáhneme pouze na hypotéku na takový byt, který nechceme - v lokalitě a ve standardu, ve kterém nechceme žít. Zatímco nájem co máme nám umožňuje žít v takové lokalitě a standardu, jak si přejeme, a k tomu si i šetřit (uznávám, že to nemusí být typická situace, ale u nás to tak prostě je). Podotýkám, že máme solidního pronajimatele, v nájmu máme hlášený i trvalý pobyt apod., výběr pronajimatele jsme nepodcenili, bylo to pro nás hlavní kritérium při hledání nájmu (žádný šmelinář co si pro peníze chodí každý měsíc mezi dveře a neplatí daně) - možná jsme měli štěstí, ale jak se říká - štěstí přeje připraveným. Samozřejmě můžeme jenom doufat, že nám to tak vydrží.

Pracujeme s manželem relativně krátce, pro naše obory jsme museli dlouhá léta studovat, sbírat praxi v zahraničí... Vyplatilo se, oba máme dobré postavení v zaměstnání, v součtu i dobré příjmy. Máme i dost naspořeno, ale i tak ještě musíme pár let spořit, konkrétně asi 4 roky, abychom pak už dosáhli na hypotéku na byt, který nám bude vyhovovat. Není pro nás řešením vzít si hypotéku na něco levnějšího hned teď a k hypotéce si šetřit, protože prostě nechceme v tom něčem levnějším bydlet (nám nevyhovující standard a lokalita). Možná nepostupujeme nejekonomičtěji, ale náš život není jen o má dáti/dal. Každý máme své priority. Měsíčně spoříme čistě jen na budoucí bydlení třetinu příjmů, nemyslím si tedy, že bychom nepamatovali na zadní kolečka.

Taky nás placení nájmu nebaví, kdybychom na koupi vyhovujícího bytu měli už teď úspory, tak si ho samozřejmě koupíme hned. To je doufám jasné.

A teď mi prosím vysvětli, jakou si máme teda vzít tu hypotéku, když "byla, je a bude prostě výhodnější". Ano, může být opravdu ekonomicky výhodnější, ale pouze ekonomicky...

zuzineckah
28. únor 2017

@dandaa ano to samozřejmě souhlasím. Taky jsme to tak měli. Já to vztahuji čistě na názory,které jsou zde prezentovány - že nájem je výhodnější než hypotéka (i když by na ni dotyčný dosáhl).

Strana