Vycházíte finančně?
Holky s jakou částkou musíte vystačit na celý měsíc, když od příjmů odečtete veškeré výdaje? A stačí Vám to?
@78marcela Tak to já se přiznám, že máme 2500 metrů pozemku. Byl to vždycky můj sen a manžel mi ho splnil😍 Za odměnu mu já na zadní části splnila ovocný sad na slivovici 🙂
Je ale pravda, že práci na zahradě miluju a jen ten pocit, když v létě zapadá sluníčko a já chodím bosá po zahradě...nehledě na to, že se nemůžu dočkat, až tam budou lítat děti.
@monikabans ja mela celkem velkou rezervu..cca 100tisic padlo na ivf, pak jsem pocitala ze budu delat co nejdyl to pujde, ale kvůli potížím v tehu to neslo. Pak jsem platila poplatky na vejsce, 18tisic za semestr, platila jsem tri semestry, do toho.se mi podelalo auto, zjistili ze mam ve fabii motor z ibizi, co je.po smrti..a dalsi..takze.jsem byla loni totalne bez uspor a mela strach, jak to s malou zvladnu..ale privydelavala hsem si ted par mesicu, takze ted mam cca kolem 50-60t rezervu. Ale nejspis taky padne do baraku..uvidime.
@cizinkaa Bohuzel jsme na tom dost podobne,s prehledem dame tech 40,ale vydaje na hypo jen 15 a to se nam to ted bude zvedat na 18...je tady nejaka diskuze,kde si maminky pisou kolik utrati a tam jsou damy,co za ctyrclenou rodinu utrati treba jen 8tis,ale jako i s benzinem a drogerkou...ja bych to taky chtela umet...
@monikabans no záleží jak a kde žijete a jak to máte s financováním s partnerem. já vlastně díky svým úsporám mám vypiplané děti a muže vytaženého z průšvihů, aby mohl začít znovu a začal se o nás starat. já tedy rodičák neměla na tom stropě, ale i tak jsem nás z těch úspor dotovala, protože muž nefungoval, nebo jen velmi částečně a tak se to tenčilo. přeci jen dvě děti, jsem pět let doma. já přesně vím, kam se mi ty penízky poděly 😅
@78marcela jako, že jsi blbá, že nechceš větší? a k čemu proboha? já bych teda o něco větší brala, to jo. ale žádnou otročinu. chtěli jsme tak dvojnásobek. no ale kde bychom na to vzali? i tak jsme zadlužení na zbytek života. pochybuju, že vyhrajeme euromiliony a doplatíme hypo dřív 😀
@margarithka já bych se nebránila té komunikaci. ono je fajn si ujasnit, co máme, tím že slyšíme, jak to mají jiní 😉 jen bych stopla tu pomoc. já jsem skoro vedle všech svých kamarádek prakticky socka a bavíme se spolu 😅 no a případně je řešením najít si nové přátele. prostě stejně smýšlející, podobně žijící... 😉
@78marcela jsi prostě dobrá!
@mischel26 My jsme na tom podobně, měsíčně 20-25 jen to svihne, odpadá nám těch dalších 20 za hypo, bydlime ve svém.
@margarithka jojo, kazdymu co jeho jest😀 ja pochazim z vesnice, nasi mivali celkem velky hospodarstvi, my jako decka jsme neznaly nic.jinyho nez litat po polich, po vinohradech, doma jsme mely kruty, prasata, kozy, kaceny, kurata, tak z pole domu, pokrmit dobytek...
Tak jsem to zacala celkem nesnaset a vim, ze bych to nechta. Ale chapu, ze nekdo to dela rad a bavi ho to.
@cizinkaa nejsi extrem,my mame komplet vydaje jeste vyssi nez vy ale zase jsou v tom tri nemovitosti ,z toho nam dve vydelavaji z pronajmu a v jedne bydlime,plus pocitam i naklady na moji kancelar.Rezervu mame vysokou a to diky odkladani penez kazdy mesic.Za unor mame jeste vyssi vydaje jelikoz se platili dane.
@blahova_andrea ja za posledni mesice zjistila, ze mi neskutecne pomohlo v setreni treba i jen psat si seznam na nakup a udelat plan toho, co budu varit... Utratime i tak asi dost, protoze varim denne a oba zastavame nazor, ze jidlo je vec, u ktere by clovek, co se kvality tyce, kompromisy delat nemel... Ale rozdil je to markantni oproti tomu, co clovek utratil za castky, kdyz sel nahodile nakoupit... nedejboze hladovy. 😃 to zname asi vsichni...
Uvidim. Utratit skoro 50 tis mesicne je hodne, i kdyz jak rikas, pokud na to mame, neni to problem... Druha vec je, ze mne za 6 mesicu ceka vyrazne nizsi rodicak, a ze se kdykoliv muze stat cokoliv, napriklad muze muz prijit o praci, a ja nechci cekat na to, az najednou zjistim, ze vubec nevim, kam a na co nam ty penize utikaji, a ze nevychazime...
@mischel26 vim, do te diskuze jsem jednou zavitala... A naprosto nechapu vydaje techto rodin... 8 tis za ctyrclenou rodinu...? My dva se nenajime za 8 tis...
Zas na druhou stranu musim rict, ze jsem moc rada, ze nemusim delat treba v jidle kompromis co se kvality tyce... To je vec, ktera by mi hodne vadila... A nejsem "frfla" ale asi nejsem ten typ na konzervy za par korun... 😣
@blahova_andrea v cem jsem.dobra, prosim te?
No.jako ze se tam nepohnu, kam dame bazen, zahradku a tak.. a ja si zase myslim, ze detsky bazenek se tam proste vleze, zahradka nebude, rajcata, papriky, okurky, to.mam od nasich..auto mi bude stat pred barakem a hotovo..na zahradu zbude asi 130-140metrů a to se tam proste.musi vlizt.
@dandaa
Nemovitosti jsou hrozna kasicka na penize 😁 stejne jako auta. 😃
My mame takovou tu nedotknutelnou rezervu 100 tis, ale mesicne odkladam taky spoustu penez bokem na sporici ucet a taky na stavebka a investice a tak... Jen s penezmi na sporicim spis pocitam, ze se hned na jare zas rozfofrujou na dokoncovaci prace kolem domu... Kazda malickost je tak neskutecne draha, ze obcas ziram... 😣
@cizinkaa Dovolila bych si nesouhlasit...my máme na jídlo 6000,- za 4člennou rodinu...,maximálně, v sezoně třeba 3-4. A v pohodě. Například včera jsme měli k obědu steaky z tuňáka- klasického, čerstvého, koupeného v Globuse. A nejíme konzervy, nejíme levné a nekvalitní. Jen si spoustu věcí udělám sama. Vařím, peču, zavařuju, paštiky dělám, udíme maso, apod. Ono když nic jiného nezbyde, musíte se naučit "uskromnit" a nemyslím tím, že se budete živit kočičí konzervou a starým chlebem...i když možná ta kočíčí konzerva je dražsí a kvalitnější než ta pro lidi :D
@cizinkaa lepsi cpat penize do nemovitosti kde jsou videt,nez je rozhazet.Kolem nas prave spoustu paru utraci za blbosti a stale bydli v najmu...mame na vsechny vydaje tabulky a je fajn mit prehled .Rezervu mame dost vysokou vzhledem k vysokym nakladum je potreba a clovek nevi co se muze prihodit.
@78marcela Já jako malá taky musela "makat" na zahradě. V pubertě jsem si říkala nikdy...pak jsem několik let strávila ve městě, žila v zahraničí a najednou zjistila, že mi vlastně ta zahrada, možnost utrhnout si ze stromu nebo sežrat mrkev i s hlínou strašně chybí. A vlastně jsem tuto možnost chtěla dopřát i svým dětem...třeba mě za 15 let budou nenávidět a slibovat si, že tohle nikdy :D
@cizinkaa že "zdravá strava" je drahá je jen mýtus. Zrovna jsme o tom měli s mužem debatu u veřeče. Měli jsme zapečenou dýni a brambory, trošku zelného salátu a místo chipsů na zobání pečenou cizrnu. Náklady na to vše asi 30 Kč pro 4 osoby. 😅 Tu cizrnu pořád ujídám a nemůžu přestat, už jsem jako žok ☹ Stejně tak na té dýni jsem závislá, nezdravé je na tom snad jen to, že se vždycky přejím.
@cizinkaa a to alespondělí v nemovitosti jsou ty peníze vidět, ne jak v autě. .. do auta to nacpes a pak odejde a nic po něm nezůstane 😀
@78marcela No já teda musím souhlasit s blahova_andrea. Když čtu, do čeho všeho se sama pouštíte, tak před Váma smekám. Myslím, že na to nemá koule spousta lidí žijících v páru a s mnohem lepšími finančními podmínkami. Ale jsem si jistá, že to máte všechno dobře rozmyšlené...
@margarithka Hele a pro zajímavost, co tak normálně jíte? Také si dělám dost věcí sama, ale že bych dala 6000 Kč měsíčně za jídlo, to se mi opravdu ještě nestalo, my dáme minimálně dvojnásobek (a to opravdu většinou o dost víc) také ve 4 lidech a nepřijde mi, že bychom si v jídle nějak vyskakovali (snažíme se kupovat kvalitní potraviny).
@cizinkaa ach jo,novej tel co sám opravuje, mělo tam byt, že v těch nemovitostech jsou peníze alespoň vidět.... 😀
@garlic Tak to jsme na tom úplně stejně. Já si manžela naučila na husté zeleninové, luštěninové či kombinované polévky. Když jsme spolu začali žít, krom vývaru nejedl nic a teď je sám vyžaduje :D
Když jsem poprvé udělala dýňové hranolky, obcházel, koukal, ochutnal...moctomu nevěřil. Když jsem je udělala už poněkolikáté (můžu se jich užrat), smál se, že jsem ho naučila jíst i dýni:D
S dětmi zase snídáme vločky s jogurtem, k tomu nějaké ovoce z mražáku nebo nastrouhané jablko a skořice. Přihodím lžičku mletých ořechů, zaliju trochou javorového sirupu, řepného sirobu nebo medu a jsme spokojení všichni tři...jen ten manžel mi zrovna tohle vytrvale odmítá :D :D :D
@margarithka jíme podobně.
Jak psala Marcela, tak i u sebe vidím za ty roky, obrovský posun v hospodaření a uvažování. Bohužel si myslím, že je to nepřenosné, že si na to každý musí přijít sám. Pokud chce. Teď ve čtyřech jíme za podobné peníze, co jsem kdysi dávno jedla jen já sama 😂 Ale je to něco za něco, je v tom hodně mojí práce. Za ty roky už jsem si udělala slušný systém a když nad tím tak přemýšlím, jsem na sebe pyšná. 🙂 Např. z dýní vydlabu s dětmi semínka, manžel je miluje opražené. Teď budu přidělávat rybízovou šťávu, "odpad" usuším a sníme jako mlsání. Atd.
@petronelka20 No...
k snídani většinou nějakou obilnou kaši...všichni tři s dětma, nebo buchtu, koláče, atd. Někdy míchaný vajíčka nebo omeletu- já s chlebem, děti bez chleba.
na svačinu děti mají ovoce, většinou teď jablka, protože prostě ty u nás teď jedou, bez jablka není den...
oběd...když manžel jí v práci, tak míváme třeba rajskou (tu snad milují všechny děti) s masem nebo s mozzarellou pro děti, atd. Nebo normálně maso/vejce, příloha, zelenina. Jo, taky milují rizoto. Nebo jsem zavedla jednou týdně sladký oběd, což dětem dělá radost- palačinky, ovocné knedlíky, nudle s mákem, atd. Když manžel má odpolední, tak vynechávám sladký oběd a snažím se zařadit víc masa. Dřív jsem vařila víc luštěnin, ale děti to nadýmá, takže kvůli tomu jsem ubrala- vařím pro všechny, jen jsem omezila solení na minimum a manžel si kdyžtak dosolí na talíři.
Ke svačině odpoledne mají děti zase ovoce/zeleninu, jogurt, domácí pribiňák nebo termix, nebo jim dám prostě i jen tak kousek šunky...a ony to zají jablkem :D
K večeři děti většinou mají stejné od oběda a nebo míchaná vajíčka, nebo cottage nebo nějakou pomazánku tvarohovou. Snažím se, aby děti neměly třeba sladkou snídani i oběd, atd- prostě jedno sladké jídlo denně max. Pro sebe i manžela vařím na večeři husté polévky. Někdy dám i dětem, pokud je zeleninovám ale stejně jim přidám i bílkovinu na zasycení. Mně polívka večer maximálně uspokojuje, protože mě zahřeje a nejsem přecpaná- vyhovuje mi chodit spát mírně hladová.
Jo, a manžel chodí v práci normál. na obědy/večeře a svačiny mu chystám doma.
Hele, my fakt jíme normálně: maso, sýry, mléčné výrobky, ryby i luštěniny dost jíme. Manžel si kupuje brambůrky, čokolády. Takže nevím kde ušetříme. Nemyslím si, že by to bylo tím, že nejíme až tak moc masa- ono srovnat maso a zeleninu, tak oboje vyjde nastejno. Děti třeba milují červenou papriku a jsou schopné ji sníst celou- stojí 90 Kč/kg, takže tak...
@garlic JJ, přesně to je ono...ta nepřenostnost. Každý musí vysledovat, jak na tom s hospodařením je a taky je to o tom, že prostě "musí" ušetřit. Je paradox, že teď vycházím s penězma mnohem líp, než když jsem chodila do práce a měla plat. Přitom máme dva krky navíc a na to, jak jsou malí, tak fakt sežerou hodně...peněz je míň, ale máme všechno a občas si říkám, že něco jsme kupovat ani nemuseli. Ale manžel si ty svoje "mňaminky" neodpustí a já mu je ani brát nechci.
Je ale pravda, že u nás se jídlo (pokud třeba polévka v létě nezkysne, apod.) zásadně nevyhazuje. Snažím se vařit tak, aby nezůstávaly zbytky a manžel se snaží jíst tak, aby nic nenechal :D
@margarithka ale houbelec. Mne se jen pricilo dat 1,5mil za byt v panelaku, kdyz si muzu za podobnou cenu postavit. Akorat to bude vice starosti a nervu..ale to snad nejak zvladnu. Verim ve sve schopnosti a ze jsem si to dobre spocitala. Jako ale strach mam, ze se stane neco necekaneho, s cim nepocitam..ale to bych.nebydlela nikdy.
@margarithka myslím, že velkou úsporu udělají už jen ty kaše a luštěniny. Tím se člověk hodně zasytí a přestože už jí jinak "normálně", prostě utratí méně. Plus zavaření, zamrazení zeleniny a ovoce, co jde. U nás málokdy jíme všichni totéž, ale už to máme vychytané. Dnes jsem třeba uvařila pytlík cizrny, část jsem udělala v troubě na zobání místo chipsů, zítra z části udělám pomazánku (to jíme tak 1:1 v poměru k pečivu) a zbytek si dám do mrazáku a někdy v týdnu si udělám cizrnu na paprice a budu to mít na dva obědy ... a přitom je to pytlík luštěnin za 25 Kč (v akci i levněji) a je z toho několik jídel. Ale rozhodně nejíme pořád jen luštěniny, myslím, že spotřebuju tak pytlík týdně? (dohromady) a nejvíc jich sním já.
@cizinkaa
My doma jime hodne kvalitne, ja jsem na to i studovany clovek a pride mi, ze utratime mnohem min penez nez, kdyz jsem manzela poznala a kvalitni strava mu moc nerikala. Varim skoro denne, snazim se sezonne (malem me omylo, kdyz jsem ted videla cenu cukety a kvetaku), delam obcas jatrove pastiky, vlastni sunku, pecu sladke (od buchet az po vlastni croasanty), delam marmelady a presnidavky v sezone, mrazim si bylinky jako kostky ledu, kupuji ceske ryby..Ale pokazde nakupuji se seznamem, na lednici mam papirky, kam prubezne pisu,co dokoupit, na vnitrku potravinove skrine mam seznam, co je ve skrini (kazdy pytlik),to same i seznam ze sklepa (jake marmelady,kolik sklenic s okurkami atd). Asi trochu i profesni deformace ale usetrim takhle. A taky mi trha srdce vyhazovat potraviny, byla doba v mladi, kdy jsem mela 200 kc na tyden na jidlo..

@cizinkaa když ty peníze máte, tak je jasné, že se vám je podaří utratit 😉 je fajn, že sis to začala psát a snažíš se mít přehled o tom, kde se dá ubrat až to bude nutné 🙂 my tedy peněz moc nemáme si myslím, ale stejně by se našlo ještě dost blbostí, za které utratíme a nemuseli bychom. pořád by ještě šlo malinko ubrat, třeba nás to ještě čeká. ale doufám, že ne. já o čisté vodě fakt nepřežiju a přítel si občas taky rád dopřeje pikantní chipsy nebo pořádného steaka 😅