icon

Vycházíte finančně?

stekkna
15. únor 2017

Holky s jakou částkou musíte vystačit na celý měsíc, když od příjmů odečtete veškeré výdaje? A stačí Vám to?

78marcela
17. únor 2017

@garlic
@margarithka
Presne tak, ono to nejde hned, mne to taky nejakou dobu trvalo, nez jsem se prenastavila. Kdyz jsem chodila do práce, makala jsem fakt hodne, na domaci vareni nebyl cas, takze na obed nekam na menicko, nebo pizza nebo si neco objednat do prace, nakupy domu bezhlave, nemela jsem cas sledovat letaky a planovat..
Pak jsem si zacala psat, kolik takhle projim..a myslela jsem, ze padnu do.mdlob, kdyz jsem mela v podstate jen za sebe za jidlo castku 12tisic.
Plus dalsi vydaje, obcas jsem si.koupila knizku, casopisy, libily se mi hadry, boty, hned jsem je koupila, aniz bych je.nutne potrebovala..Mesicni rezie me osoby se pohybovala kolem 30tisic a neusetrila jsem skoro nic. Takze to vsechno jsem odbourala. Slo to postupne..
Dnes mame 6tisic na jidlo pro tri lidi. Naucila jsem se vsechno hlidat, do obchodu proste nechodit, kdyz nemusim. A kdyz jdu, tak se seznamem, ktereho se snazim drzet. Obcas ujedu, ale neni to tak casto..
A ten dobrej pocit, co ze sebe mam, ten za to stoji😀

kamino
17. únor 2017

@cizinkaa pridam se, myslim,.ze nejime spatne,.nekupuji polotovary, vetsinu delam domaci, sleduji akce a jsme 3 a 6000 nam na jidlo a drogerii bohate staci. Delam huste polevky, vcera byla porkova s.domacimi rohliky, dnes.vafle s medem ( pritel nebyl doma 🙂 ) , o vikendu bude.kure na paprice s testovinami a plnene br. knedle se zelim.., k.veceri pizza se spenatem z domaciho testa. Vse jidla za par korun.. pecena cervena cervena repa.je taky za pat kacek.. da se.to.. 🙂 ale je to o.tom mit motivaci... pokud ty penize jsou a neni.potreba setrit,.tak.proc neutracet 🙂 penize jsou obezivo, tak.jen at se kola ekonomiky toci.🙂 🙂

marion2017
17. únor 2017

@78marcela no jo, tezky. Ja si ted tak nestezuji, ale jde o to, ze dluzime a nevime, co bude za par let az skonci fix.obdobi, proto veskere penize, ktere zbudou davame na umoreni. Ja jsem na min MD/RD mela brigady a od 2let jsem v praci.Pri praci jsem si delala skolu (dost energie a penez 5let, abych mela lepsi praci), mam dva jazyky a i jsem doucovala, a pak me nastve kamaradka, ktera mi rekne, ze mam super plat, praci, ze se mam a ze by chtela taky. Ale sama pro to nic neudela a sedi na zadeli, 4roky doma, nyni 2roky polovicni uv. za desitku. Ja se nejvic bojim, ze pak praci mit nemusim a jak to udelat se 2 detmi.Baracek je sen, ale my jak nasetrime 150 tis, tak hned jdou...moc ti to preji, sikovna sama zenska.

marion2017
17. únor 2017

@78marcela ha myslim prave naopak. Tedy alespon v regionu, ze ktereho jsem se v 80.-90. letech stavely dvou-generacni domy, ale nakonec se deti vystehovaly a rodice zustaly na dtara kolena na baraky sami.Ted jsou drahe pozemky i stavby a lide (alespon v nasem okoli) maji pidi pozemky a male domy,ktere chvalim a libi se mu, casto i jsou jen prizemni..

cizinkaa
18. únor 2017

@78marcela to si ani nemyslim. Rozhodne neni pravda, ze co je drahe neni kvalitni. 😊 ale oba s muzem pracujeme v maloobchode a parky z pultu s 30 % masa si proste nekoupime. A ty s 90 % masa uz jsou cenove jinde... nevybiram podle ceny a pokud vim, ze nejlevnejsi rada vyrobku je dobra, tak s ni problem nemam... Ale ne vzdy si tim jsem jista popravde... 😉

cizinkaa
18. únor 2017

@margarithka v tom pripade jsem jedine pro aby jste se se mnou podelila o vsechny tipy jak usetrit. Mozna jsem nedomyslela moznost zavarenin apod... Proto jsem udelala rychle soudy v podobe nekvalitniho jidla, ktere by jinak asi za 8 tis pro ctyrclennou rodinu bylo. Na druhou stranu, jak casto jite maso? 😳

kamino
18. únor 2017

@cizinkaa Lidl ma 90% za velice slusne ceny, jen pozor.. zrovna u parku jsem poslouchala p. Havlicka, ze 90% parek je jen marketing, pocita se do masa i sadlo..

cizinkaa
18. únor 2017

@kamino v Lidlu nakupuji jen vyjimecne popravde. Mam radeji sirsi vyber u potravin. Ale o tech z Lidlu vim. ☺️ Diky.
A ani se mi stejne nechce zjistovat, co v tech parkach je, i kdyby tam bylo 100 %. 😃 do hloubky to nestuduju, jde taky jen o nas lepsi pocit. ☺️

kamino
18. únor 2017

@cizinkaa ja, vzhledem.k.tomu, ze bojuji hodne s vahou zkoumam.slozeni, jinak.bych.to asi taky nevedela. Kazdopadne kdyz uz si clovek navykne na.system, tak.to jde.. kdyz jsem zacala zkoumat uctenky, tak jsem zjistila,.ze hodne veci kupujeme zbytecne,.misto pet vod mame soda stream, zjistila.jsem,.ze kdyz budu doma pect chleba a pecivo a delat pomazanky, tak to taky.jde..

kamino
18. únor 2017

@cizinkaa a Lidl napr v Praze Pruhonicich ma vyber super 🙂

78marcela
18. únor 2017

@marion2017 jo, me taky stvou lidi, co zavidej a nic proto nedelaj. Ja si taky dodelavala vysoky pri praci, obe dve. Tak vim, jaky to je nekdy zahul. Skoncila jsem loni v cervnu. Jeste jsem si pohrávala s myslenkou jit na dva semestry na práva a dodelat si soudniho tlumocnika, ale uz na to kaslu. Prece jen 12 let (i kdyz s prestavkama) stacilo😀

U druhyho nemuzu dohledat, na co mi odpovidas, nevim, co naopak?

78marcela
18. únor 2017

@cizinkaa ja nikde netvrdim, ze co ke drahe, je spatne. Napsala jsem, ze drahe nemusi nutne znamena kvalitni. A to.pravda je. Zrovna dnes jsem četla clanek ovtestu mrazenych zelenin a co byla nejdrazsi, byla i kvalitou nejhorsi.
Napsala hsem, ze kvalitne jist se da i za mene penez.
My si treba děláme dost zasoby sezonniho ovoce a zeleniny, co jde, to zavarujem, zamrazujem, uskladnujem. Ovoce a zelenina ted v zime je neskutecne draha a za.jeji kvalitu bych teda nestrcila do ohne ani spicku nehtu. Jasne, mam rada banany a mandarinky a taky si je koupim, ale ne denne a casto si rozděláme k obedu nas domaci kompot.
Zeleninu kupuju mrazenou, sacek 15-20kc, je mrazena v sezóně, rozhodne vice kvalitni nez ted okurka salatovka za dvacku.
Mame vlastní.mrkev, petrzel, celer, fazole, brambory, pokud pochybi, koupime od mistniho nekoho. Sice jsou bez oznaceni bio, ale v podstate stejne kvality, rozhodne vyssi kvalita nez.to, co je teď k dostani v kramech.
Mame vlastní cibuli, cesnek, rajcata, papriky. V lete nadelame leco, smesi pod maso, nebo jako zaklad pro rajskou. Mamka dela i domaci kecup.
Delame si i domaci vegetu, rozhodne zdravejsi a kvalitnejsi nez nacpana vsim moznym z obchodu.
Delame marmelady, tousty na topinky...
Nekupujeme nudle, knedliky, vse delame doma (tady je to teda prace hlavne babicky, tohle se me delat nechce). Ake taky to usetri penize a je ton opet kvalitou a chuti nekde jinde.
Maso kupujeme u mistniho reznika, vzdy cerstve a kvalitnu, drubez primo z prodejny, co sem jezdi (tady to bude kvalitni asi jako v supermarketu, ale jinou moznost nemame). Kraliky od místní pani, rovnez domaci, v bio kvalite.
Davas jako priklad parky...ktere absolutne nejsou zdrave, at maji masa kolik chtej. Ale taky si je neodepru, kupuju taky a jedine vyrobky firmy Steinhauser. Drazsi ale vynikajici.Dost delame doma pomazanky, nikdy nekupujeme drahe hotove nacpane kdovicim za kolik penez.
Sveho casu jsem to dost sledovala, testovani potravin, hodne drazsich a soucasne i levnych znacek supermarketu (k-klasik, euroshoper nebo jak se to jmenuje) vychazelo v testu blbe. Nejlepe vzdy dopadl Lidl, vesmes vsechny potraviny ma kvalitni.
Maso delame denne, krome patku, to mame bezmasy den. Dnes jsme meli livance s domacimi jahodami a domaci marmeladou.
Ja treba ani maso denne nemusím, ale babicka jo, tak tak vari. Ja dost miluju testoviny treba s bazalkovym pestem, nebo rukolovym..pesto si delam doma, nedala bych za malou sklenicku 90kc..domaci me vyjde na polovinu, je to dvojnasobne mnozstvi a kvalita je zase uplne nekde jinde.
Konzervu opravdu u nas nenajdes. Maximalne rybicky, na pomazanku. Jinak nic.
Da se jist kvalitne a dobre a nejsou k tomu potřeba zadny velky penize. Chce to trochu premyslet, planovat a v lete tomu venovat trochu casu a usili.

78marcela
18. únor 2017

@cizinkaa loni jsem si tyden zkousela udelat jidla pro dva za 25,- kc. Zdrava a ne draha na zaklade letaku.
https://www.modrykonik.cz/blog/78marcela/album/...
Jak jsem psala, denne mit maso nemusim, da se nahradit syrem.
My s detma budeme mivat obedy ve skole, takze tohle inspiracni album bude spis na vecere..jak bude trochu casu, rozsirim si ho.

ilonne
18. únor 2017

@ninive211 A nemůžeš se domluvit se zaměstnavatelem, ze ukončil RD, nastoupis třeba na 1 den a půjdeš na PN? To je škoda přijít o peníze, kdyz jsi zamestnana.

garlic
18. únor 2017

@cizinkaa ale to si protirecis. .. nejdřív pises o kvalitním jídle, potom uvádís jako příklad parky, jako by to byla nějaka zásadní potravina a nakonec napíšeš, že to stejne do hloubky nestuduješ, že jde jen o tvůj pocit. A o to právě jde, o připlacení si za "pocit" aniž by to melo důvod. 🙂

cizinkaa
18. únor 2017

@garlic ja nejsem silenec, abych to studovala do hloubky, ani na to popravde nemam cas. Ani se netrapim tim, jestli je to bio, jestli je to z polska nebo tak... Jako priklad jsem uvedla parky, protoze mne jako prvni napadly. Nejime je casto, ale nebudu lhat, kdyz reknu, ze z nich obcas neco neudelam... Treba burtgulas. A popravde ho teda radsi udelam z parku, co maj napsano 90 % masa nez z tech, co jsou za 5,90....
Jinak jsem taky psala, ze pracuju v maloobchode. Takze muj pocit byva dost casto ovlivnen i tim, jakyho vyrobce pravidelne stahujeme z prodeje kvuli kvalite nebo jen na podezreni... Obcas by jste se divili, co se stahne z prodeje diky duvodnymu podezreni, ktere se prokaze a nastesti se to medii nedostane... 😣 takze asi tak.

cizinkaa
18. únor 2017

@78marcela diky, zkusim se tim inspirovat... Poresim co je zatim v mych silach a co ne. Zahradu zatim mam nepouzitelnou a v lete se ji chystame jeste celou rozbagrovat, takze to asi zatim s vlastnim zavarovanim nevidim, ale poresim to. ☺️
Jinak co se masa tyce, my ho taky ani jeden mit denne nemusime. Naopak ja jsem hodne testovinova a syrova a muzskej zaplatpanbuh neni ten chlap, co by pohrdnul jidlem protoze tam chybi maso. 😃 jen jsem se orientacne ptala. 😊

garlic
18. únor 2017

@cizinkaa a můžeš uvést příklady tech staženych vyrobku? Zrovna třeba buřtgulas z 90% parku je podle me úplne ukázkový příklad "podivného" hospodaření. 🙂

cizinkaa
18. únor 2017

@garlic proc podivneho hospodareni?

Stahovani vyrobku s podezrenim nebo prokazanym problemem probiha na temer denni bazi, abych pravdu rekla. Nekdy dva dny nic nestahujeme, jindy se stahuje i nekolik vyrobku denne. Nektera podezreni se potvrdi, jina ne a vyrobky se, pokud se nejednalo o cerstvy potraviny, vraci zpet do prodeje. Jsem ted uz par tydnu na materske, takze jsem naprosto mimo obraz toho, co se od ty doby likvidovalo. Vzdy prijde EPW (emergency product warning) vyzva na stazeni jen urcite sarze, vetsinou se i dozvime proc, nebyva to ale pravidlem.
Ted nedavno se medii rozmazly nejaky caje s halucinogennima latkama. Nez jsem odchazela na materskou, stahovala se kopice caju s prokazanyma pesticidama. Nastesti se to udelalo tak rychle, ze to ani nikdo nepostrehl. 😃 a tak je to furt... Nekdy to ven utece, nebo to nekoho zaujme... jindy je to v tichosti zlikvidovano...

78marcela
18. únor 2017

@cizinkaa testoviny a syry, to taky muzu..
Ja jsem i ted rada, ze jsem u babicky, ta je celozivotne zvykla velice šetrně a od ni jsem se dost naucila.
Zrovna snidame a dalsi priklad setreni je, ze treba nekupujeme vubec granko, ani pro malou, ale ma rada kakao, tak ho delame z normalniho holandskeho kakaa, ohrat mleko, v nem rozpustit lzicku kakaa, nechat prejit varem, precedit. Cena minimalni oproti granku a chutove je to mnohem lepší, neni to tak sladke, granko je v podstate obarvenej cukr. Takze tato varianta zdravejsi, chutnejsi, levnejsi.
Jen příklad, kdyz ted zrovna snidame😀

cizinkaa
18. únor 2017

@78marcela mozna bych u vas potrebovala stravit treba tyden, abych se neco priucila. Granko mne zatim netizi vzhledem k tritydennimu prckovi, ale az na to dojde rada, verim, ze prvni po cem se v obchode sahne bude prave to granko... jsme tak s muzem nastaveny, no. I kdyz ta cena granka... nechapu. 😃 ale ja nechapu teda cenu mnoha veci. Kdysi jsem v systemu videla nakupni a prodejni ceny vsech potravin. To bylo velmi k placi... 😣😣

garlic
18. únor 2017

@cizinkaa promiň, že to takhle hodnotím, sama to nemam rada. Ale ja to tak nedelam, přijde mi to neekonomické. Guláš si udělám z masa nebo luštěnin, párek raději sníme tak, ať si ho vychutnáme (když už ho mame).

mondulka21
18. únor 2017

My jsme zatim 3 + 2 psi a brzy pribude dalsi prcek a mesicne nam zbyva na jidlo, kosmetiku, vylety, konicky.l.. cca 15000, ale snazim se vychazet s 10 a celkem to je bez problemu a to pomerne casto jezdime na vylety. Chlap chodi na obedy v praci a ja si chodim do skolni jidelny - to nam staci pro me i pro dceru a varim tedy prevazne jen o vikendech ( kdyz nejedem na vylet).

garlic
18. únor 2017

@78marcela mluvis mi z duše 🙂

78marcela
18. únor 2017

@cizinkaa jojo, taky jsem byla v soku. Nedavno jsem sla kolem a 90korun za krabici granka? No nejsem blbá. My, kdyz uz ho vezmem, tak jednou za rok, tak v Rakousku, pulkilova krabice za dve eura a kvalitou se neda srovnat.

blahova_andrea
18. únor 2017

@78marcela no v tom z čeho jsi jako zase zvládla udělat takovou rezervu? a vůbec...i to, že budeš sama stavět dům. já říkám všem na rovinu, že mít jakéhokoliv jiného chlapa, tak o vlastním domě ani nesním 😅
@margarithka my tedy dostáváme některé věci od prarodičů, ale i s touto úsporou bych teda nezvládla z tak málo peněz koupit steaky z tuňáka 😅 u nás je to ale fakt rozmlsanost v jídle. děti nejedí skoro nic a já jsem teda taky čumák, chlap zas klasická škola. i když mám tendence zkoušet nová jídla, levnější, ale zdravá a chutná...prostě neuspěju. pak to dopadá akorát tak, že vlastně plýtvám časem i energiemi i potravinami, protože to nikdo nejí a vyhodí se to nebo dá slepicím nebo to jím x dní sama ☹ přes jídlo fakt neušetříme
@garlic souhlasím. nezdravá strava je často dražší. bohužel mé rodině nic zdravého nejede😠

78marcela
18. únor 2017

@blahova_andrea mne pomohl ten privydelek. Od zari/rijna doucuju, mam stesti, ze mi hlidaji mamka, babicka, kamaradky. Rodicak mam 11500, alimenty 2tisice. Mesicne utratím cca 10tisic za vsechno. N sporici ucet si hned po rodicaku posilam 5tisic, zaplatim co mam a se zbytkem hospodarim. Neco beru z vyucenych penez, zbytek si skudlim do obálek. Jak ktery mesic, ale tech 7tis si vydelam.

marion2017
18. únor 2017

@78marcela ze lidi staví čím dal větší baráky.

marion2017
18. únor 2017

@78marcela no víš, ono to neni tak lehké, když člověk bydlí ve městě. To skutečně nemůžeme pěstovat, občas mi neco přiveze máma, ale je to 300km, je dost nemocná, a tak na poli ma základní věci a nemůže vše odpracovat. Když pak to mas vše nakoupit a zavarit, tak uz to neni tak levné. Doma děláme vesměs domácí: chleba, buchty, pomazánky,knedliky, ale ne vždy, když z práce např. někdy přijdu kolem 6-6:30 nebo jsem s dcerou na kroužek či návštěvu.Aspon 1xmesicne losos/ryba, každy den ať ma dcera kousek ovoce a zeleniny a dost to na skáče: maliny nebo borůvky teď za 69, občas 49...nepopírám, kupujem i blbosti, kapsicky, sladkosti, kinderka. No, na MD se budeme muset uskromnit a i více budu vařit. A občas máme i krupicku 😊

marion2017
18. únor 2017

@78marcela PS: hlídání nemáme, rodina 300 km a druhá babička neuhlídaci. Když jsem šla do práce, jesle 9000/měsíc na 3 dny v týdnu...

Strana