icon

Vycházíte finančně?

stekkna
15. únor 2017

Holky s jakou částkou musíte vystačit na celý měsíc, když od příjmů odečtete veškeré výdaje? A stačí Vám to?

78marcela
18. únor 2017

@marion2017 ja si nemyslim, ze lidi stavi cim dal vetsi baraky, to jsem nekde psala? Spis jsem myslela.zahrady, lidi kupuji pozemky 1000 metru a mne se divi, ze mam tak.malej.
Dnes je trend developerskejch domku, na co nejmensi plochu namackat co nejvic domku s miniaturni zahradkou. U nas se ted teky tak postavili ted, ctyri dvojdomky, na ploše 100 metru ctv. na barak. 3+kk, dole kuchyn s obyvakem, nahore dva.maly pokojicky, na barak dali 60metru, na zahradku jim zbylo 40metru. Za dva miliony a byly okamzite pryc. To ja se svym domkem a zahradou na plose 266metru budu kralovna😀

78marcela
18. únor 2017

@marion2017 jasny, ze to v Praze neni.idealni pestovat. To si.umim.predstavit.max par rajčat na balkone nebo bylinky v kvetinaci.
Vim, ze tady mame vyhodu. Na druhou stranu je tu zas.nevyhoda tech.nizkych platu. Boruvky za 70 (kolik toho je, 20deka?) bych si absolutne.nemohla dovolit. Nebo i kdyby mohla, proste bych za to ty penize nedala. To ji radsi koupim pomelo v akci za 30, je zdravejsi a ma to na dlouho. Ale je to proste o osobnim nastaveni cloveka.
A nemysli, ze to.je.vycitka, absolutne ne, kazdej to.ma nastaveno jinak a at si.kazdy dela co chce. Ten muj prispevek ohledne jidla smeroval k tomu, ze kvalitni jidlo nemusi byt vzdy drahe, s tim nesouhlasim.
Kapsicky taky male delam doma. Neslazene jsou drahe, slazene do.ni.moc cpát nechci. Takze jsem.koupila v DM plnici kapsicky, mixnu ji jablko, banan, kiwi, obcas i pridam neco z kompotu, co zrovna doma je otevreny. Zase, je to zdravejsi a levnejsi.
Cokoladky nekupuju, obcas ji koupi babicka, ja ji na to zvykat moc nechci, sama mam dost nadvahu a nechci at ji.ma i.mala.
Urcite prijde doba, kdy to budou chtit, kdy to obcas koupim. Ale nechci at.to.maji doma stale, at sladkosti.povazuji za samozřejmost.

kajalka
18. únor 2017

@blahova_andrea Já jsem v tomhle celkem nekompromisní. Strava je alfou omegou zdraví. Nikomu nezbývá, než to jíst. Snažím se samozřejmě o co nejchutnější vaření, popř. zdravé variace české klasiky.

kajalka
18. únor 2017

@78marcela To, že lidé kupují velké pozemky, je dáno především územními plány, už jen málokde se dá stavět pod 600m pozemku.

ninive211
18. únor 2017

@ilonne Popravdě nad touto možností jsem nikdy ani na sekundu neuvažovala, přijde mi to jako nesmysl. Mohla jsem si dát RP v nižší výši tak, aby mi vyšel až do další mateřské, že jsem i ho ze začátku pro jistotu čerpala v nejvyšší možné výši, je jen můj "problém". Proč bych chodila zbytečně na nemocenskou, když mi nic není a jsem na rodičáku, omezovala se vycházkama, nemoct o víkendu nikam jet anebo to riskovat (tak jako jsem jednou riskovala v 1. těhotenství - sobota+neděle na chatě a staženej zadek, jestli náhodou nebudou zrovna kontrolovat). Na jaře budu moct s malou kdykoliv ráno i odpoledne ven, na neschopence bych byla omezená tím, že jen tehdy, když jsou vycházky.
Navíc zaměstnavatel není povinen mi rodičák zkracovat, proč by to taky dělal, když ví, že jsem těhotná s druhým (sice jsem to oficiálně neoznamovala, ale díky FB a kolegyni to stoprocentně už celá naše pidifirma ví) a hned bych šla stejně na neschopenku (kde by mi tak ještě musel prvních 14 dní platit). To už bych si potom zavřela možnost návratu po RD zpět totálně.

blahova_andrea
18. únor 2017

@78marcela tak já se musím přiznat, že jsem sice ráda za domácího králíka, vajíčka nebo rajčata a papriky ze zahrádky, salátů v sezoně co hrdlo ráčí, ale je to pro mě fakt sezonní záležitost. nechutnají mi marmelády (to tedy ani kupované ani domácí), kompotů jsem z dětství přejedená, do pusy to nestrčím, lečo nejím, domácí kečup mi nechutná (to si fakt raději koupím jednu flašku toho, co mám ráda a šetřím si ho, i když vím, že zdravého tam není nic 😅)...prostě zavařování není nic pro mě. strávila bych nad tím moře času a pak by to stejně zůstalo někde ležet. okurky miluju mojí mámy, tchýně třeba dělá i domácí protlak, s tím taky problém nemám na výbornou rajskou polívku či omáčku. miluju čerstvé bylinky a když dostanu domácí sušené, tak je v zimě používám. ale prostě pro mě není ani zahraničení, ani to zpracování a následná konzumace. my jsme na jídlo jako rodina fakt marní :-/

garlic
18. únor 2017

@blahova_andrea u nás málokdy jíme všichni všechno, ale jedny z těch oblíbenějších jídel, které jí většina jsou třeba patizon v těstíčku, cuketové placky, jakákoliv luštěninová polívka s krutony, pečená cizrna, čočkové karbanátky, polívka z červené čočky a mrkve, hovězí guláš s červenými fazololemi, fazolové čokoládové brownies, cizrnu přidávám do různých sušenek ... jedno dítě třeba miluje uvařený zelí, manžel zas zelný salát 😂 Děti milují kompoty, málo je sladím. Největší úspora jsou pro nás asi ty kompoty a hlavně domácí sušené ovoce. Třeba dnes děti měly k snídani/svačině pečenou cizrnu od včera a švestkový kompot, oboje skoro zadarmo. Taky bych mohla říct, že každý potřebuje svůj jogurt ve skle a každý banán a mandarinku - a byla bych na desetinásobné částce, možná vyšší. Ovoce, které zpracovávám, taky není naše. Musím si pro něj dojet, "odpracovat si to", sklidit ho, zpracovat, takže zadarmo není. Ale teď se fakt hodí, když postupně vytahuju pečené čaje (čaj jsem tuto zimu koupila jen earl grey pro manžela), kompoty, marmelády ke kaši, místo sladkostí si sním malou sklenku povidel 😅 a podobně. Teď třeba mají v Kauflandu dýně za 9,9 Kč/kg, vzala jsem dvě na zkoušku a je fajn, takže dokoupím a je to jídlo skoro zadarmo. Já to miluju, udělám si celý plech, a je výhoda, že mi to nikdo neužírá 🙂 Jen trvám na tom, aby každý kousíček ochutnal, třeba si časem zvyknou. Vždycky jim nechávám kousky, kde je hodně zapečený sýr🙂 K tomu taky nekupuju Granko a spoustu podobných polotovarů - a je to opravdu velká úspora.

blahova_andrea
18. únor 2017

@78marcela já tedy granko taky nevyznávám, ale z holandského kakaa to děti neuchvátilo, taky jsem to zkoušela, že mi to přijde lepší. teď jsme u varianty nějakého kakaa z francie. máma ho kdysi přivezla z dovči, přijde mi to právě něco mezi grankem a holandem. je to granulované, ale není to tak příšerně sladké a je toho obří piksle za mnohem méně prý. tak teď mi to vždy nechá dovést třeba od známých, protože ví, že to dětem dávám a že jim to chutná. z granka se mi protáčely panenky jak u těch přehnaných cukrů, tak i u ceny 😝

garlic
18. únor 2017

@blahova_andrea
já se snažím takhle moc neuvažovat, jako že tohle mi nechutná, tohle bych do pusy nevzala, tamto je blé, protože čím míň toho jím já, tím míň toho budou jíst děti. Prostě máme možnost mít něco, co je za výhodnější cenu, považuju to za zdravé, dobré, je to normální potravina, tak to jím, vařím a nabízím i rodině. 🙂 Věcí, co bych do pusy nevzala, je poměrně málo (třeba prdelačka, mlíková polívka, teplý mlíko a dál ani nevím. Snažím se respektovat, že každý má individuální chutě, ale musí to taky mít nějaké meze. Rozežranost a rozmlsanost nepodporuju (jedno z dětí je taky nejedlík) a abych jim kupovala 10 druhů kakaíček a zjištovala, které bude dětem chutnat, tak to fakt ne ... Prostě doma je kakao obyč, jestli chtějí, tak si do něj jako bonus můžou přidat cukr a čau, ber nebo nech být 😀

blahova_andrea
18. únor 2017

@kajalka já snahu měla, ale syn mi jedl vše jen do dvou let, dcera je nejedlík od narození, syn už taky skoro nic nechce a o chlapovi se raději vyjadřovat nebudu🤐 prostě odmítám jít hlavou proti zdi, vymýšlet, nakupovat, dřív se, snažit se a pak to za stálého míchání vylívat do záchodu, jak se říká. všichni budeme akorát hladoví a protivní a k ničemu dobrému to u nás doma rozhodně nepovede. u nás je jídlo taky důležité pro domácí pohodu, ale bohužel vůbec ne z hlediska zdraví

78marcela
18. únor 2017

@garlic souhlasím. Mam u Alci celkem stesti, ze ji chutna maso a zelenina a ze o sladky moc nestoji. Snad ji to vydrzi😀

blahova_andrea
18. únor 2017

@garlic já bych taky zavedla mnohem více luštěnin, bohužel přítel s nimi má velké problémy a tak nemůžu. dýně, patizony apod. nás neuchvátily nikoho ☹ přítel chce pomazánky, tak jsem začala zkoušet různé tvarohové, třeba s ředkvičkou, chtěla jsem zkusit i třeba čočkovou apod., ale nikdo mi to nechce jíst, tak proč se s tím mám crcat?😠 on má rád prostě klasiku jako budapešť a spol. my třeba nejíme ani kompoty ani sušené ovoce. toto by zrovna zas jedl jen přítel 😀 aspoň ochutnat byl taky vždy můj plán. i z něj už sešlo. násilím to do nich nedostanu a dobrovolně si to nevezmou. syn dokonce u všeho natahuje rovnou ke zvracení. nemá smysl ho nutit dokud sám nedozraje k tomu, že to chce zkusit. asi je po mě :-/

garlic
18. únor 2017

@78marcela tak moje děti o sladký stojí (jsou už velký) a vědí, že to můžou jíst, ale prostě ten základ, co doma vaříme a jíme je jiný.

Andreo, pokud na to mají tak bouřlivé reakce, tak je to samozřejmě těžký. U nás taky z pěti úprav cukety projdou dvě a ty potom holt dělám. Manžel se celkem přizpůsobí (pokud to neženu do extrémů), pokud ví, že má doma fuet a hovězí steak, tak je v pohodě.

blahova_andrea
18. únor 2017

@garlic já nad tím neuvažuju ve smyslu, že je to blé neb jinak špatné. já si to prostě nevezmu, protože na to nemám chuť, nic mi to neříká. když jsem dostala domácí kompot, tak stál ve špajzu x let, několikrát jsem se s ním stěhovala a nikdy ho nesnědla. mě to prostě vůbec nenapadne otevřít, zapomenu, že to tam někde je. já jsem bohužel ten typ jedlíka, co si raději dá kousíček něčeho nač má chuť než se nacpat něčím, co mu nic neříká nebo dokonce nechutná. raději si koupím jediný plátek kvalitní šunky, na kterou mám chuť, než si koupit 20dkg gothaje, o který nestojím 😉 rozhodně taky nekupuju milion blbostí, abych zjistila, co mi milostivě budou jíst. jen vím, co do nich nedostanu a tak jim to nenutím. jídlo je jedno a když nechtějí, mají smůlu. ono ale není nic moc, když se pak budí v noci hlady. jako když syn nejí zelí, tak fajn, dostane knedlík a maso a zelí mu nenutím. asi tak 😉 my jsme rozmlsaní celá rodina. fakt je těžké do nás něco dostat. jsem si toho vědoma, že to nemáme nastavené správně, ale změnit to prostě nedokážu

blahova_andrea
18. únor 2017

@78marcela míša do dvou let jedl vše a čokoládu striktně odmítal. když mu babička nabídla buchtu pocákanou čokoládou, tak to nechtěl. ve dvou letech se to bohužel zlomilo a otočilo přesně naopak a začalo peklo

78marcela
18. únor 2017

@blahova_andrea no, tak toho se desim😀

blahova_andrea
18. únor 2017

@garlic u nás hodně zeleniny projde právě v polévce. kvůli malým dětem jsem začala dělat ty mixované a tam projde i u mě i to, co bych jinak nesnědla. jenže teď jsme u babičky a ta takto nevaří, takže máme trošku problém. už se těším v tomto zas na svou kuchyni, abych mohla trošku experimentovat a dostat do nich taky něco, co bych ráda. babičky přeci jen vaří jinak a více podstrojují. chlap se mi taky pěkně rozmlsal. je fajn, že nemá problém si uvařit sám co chce, ale to nic nemění na tom, že to stojí peníze na víc

cizinkaa
18. únor 2017

@78marcela kvalita v Rakousku nebo v Nemecku je uplne jina. To vnimam hlavne na ovoci a zelenine. 😞 a ceny jsem nikdy nesrovnavala. Ty jsem srovnavala s Polskem. Kdyz jsem pracovala 10 km od hranic. A mrzi me, ze to ted mame na vsechny hranice prilis daleko na to aby tam clovek jezdil nakupovat... 😞

margarithka
18. únor 2017

@cizinkaa Maso? Tak 4-5x týdně. Když je manžel na ranní, dělám husté polévky a do toho mu přihodím klobásu nebo i ten párek. Klobásy třeba dostaneme, tak zamrazím nebo třeba koupíme v akci. Já se teda přiznám, že nakupuju taky v Lidlu. Třeba Penny samá "superakce", "česká kvalita", cenovka není vidět a ze složení mi slezly vlasy z hlavy:D
Když má manžel odpolední, zase vařím víc masité obědy a polévky si nechávám bez masa.
Já sama maso moc nemusím a ani děti nechci učit na to, že když jídlo tak jedině z masa.
A když už vařím, osvědčilo se mi krájet na kostičky- pak toho vypadá víc. Dnes vařím segedín...mám půl kila masa a kéž by mi to vydrželo na dva obědy. Ovšem chlapi jsou žravci, tak asi zítra budu muset vařit znovu.
Taky se mi sovědčilo používat menší talíře...měli jsme hrozně velké z IKEA a tam i obrovská porce vypadá jako nic moc. Tak jsem si vzala starší od tchyně, která si kupovala nové. A dávám plný...víc přílohy a zeleniny a míň masa. Manžel pak "nadává", kolik toho má.
Je ale pravda, že s množstvím masa mi to vychází i díky tomu, že manžel si dává maso v práci.

A jinak u mě začalo šetření nenásilně...nejprve jsem chtěla zhubnout a začala číst etikety. V ten moment jsem spoustu zboží přestala kupovat hlavně díky složení. No a pak, když jsme chtěli hypotéku, říkala jsem si, že bych mohla zapisovat, za co utratíme, a kde by se dalo ušetřit. Zapisovala jsem si každou žvýkačku...to pak člověk čumí, jaké pi...viny nakoupí a kolik to stojí peněz. U nás to měsíčně dělalo třeba i 1500-2000!!!

Teď zase spoustu věcí dělám doma...dokonce jsem došla tak daleko, že i tu tatranku si dělám, když jsem si na arašídové, mé milované četla upozornění, že může obsahovat stopy arašídů...stopy?!? Když jsem chodila do DELI na brigádu, chodila jsem arašídy i oříšky mlsat...a už tam nejsou.

Takže asi tak...opravdu neporadím, člověk si na to musí přijít sám, co vyhovuje zrovna jemu.

margarithka
18. únor 2017

Jinak já maso a masné výrobky hodně nakupuju v akci. Vždycky se podívám v Lidlu do chlaďáku, kde mají slevu 30% před koncem spotřeby a vyberu. Salámy házím do mražáku a vytahuju. Maso takhle nakupuju taky. U nás je sice řezník přímo s jatkama, ale bohužel kvalita masa tomu neodpovídá a párky mi jednou odmítli prodat, že v tom jsou červi. Od té doby uzeniny jen v Lidlu, kdemám složení i datum spotřeby.

A nemyslete si, manželovi občas dopřeju kus steaku z krkovice nebo i si ednou měsíčně koupíme hovězí steak zase v Lidlu. Bohužel u nás ve vedlejším městě ten Lidl je asi nejkvalitnější, jinak to je docela tragédie.

Jo a taky na olomoucké Flóře kupuju jednou za čas, když se dostanu, pštrosí maso. Je luxusní...doporučuju.

Ale takhle "dopřávat" si můžeme, protože právě spoustu věcí dělám sama. A manžel už (díky bohu) to domácí upřednostňuje před kupovaným...

margarithka
18. únor 2017

@garlic Fazolové brownies? Nepodělila byste se o recept?

marketa11112
18. únor 2017

@kajalka tak my mame vic jak 1600 metrua brala bych i vic, bohužel kolem nas uz nelze nic přikoupit.. zalezi na tom, co clovek na pozemku chce.. 🙂

marketa11112
18. únor 2017

holky, vy co jit hodne luštěniny... 🙂).. nemate pak problém s nadymanim ? .. ja udelam občas cocku, amnzel si da občas fazole, občas pridam ze zahradky fazolky do polevky, ale jist porad bych to teda nechtěla...a jde samozrejme i o chut.. a zit téměř jen z lustenin mi prijde desne...

margarithka
18. únor 2017

@marketa11112 Tak my jíme luštěnin dost a nějak na sobě extrémní problémy nepozoruju. S takovou zelňačkou je to horší🙂 Ale je to tím, že hodně přihazuju luštěniny jako "zahušťovadlo" do polévek. Takže toho není až tak moc. Na tohle je ideální červená čočka; rychle uvařená a prý by neměla nadýmat (dávám ji i dětem).

Ovšem když si manžel dá luštěniny v práci, je to jiné kafe...ale nejsem schopná posoudit, čím to může být...

blahova_andrea
18. únor 2017

@marketa11112 u nás právě s tím nadýmáním má problém hlavně chlap a velký, takže mi luštěninu víc jak 2x do měsíce nesní. já třeba ráda do něčeho přidám cizrnu nebo udělám polévku z červené čočky, která nenadýmá. není to o tom, že by člověk pořád jen jedl fazole. zkusila bych právě klidně i čočkové nebo fazolové karbanátky apod. ale nevím co s tím chlapem 😅

marketa11112
18. únor 2017

jinak muj syn ji téměř vse.. nechce jen marmeládu a ovoce na kolaci (suchy a tvaroh sni), ovoce ji zatím jen nektere.. jsou mu dva roky.... ale jinak ji vse.. z varenym jídlem nemame problém.. sni mi jakoukoli polevku, omacku, halusky, sladka jidla, cocku, zapecena jidla, veskere syry (i syrečky, camembert, nivu, eidam miluje), ji mi domaci pecivo, ale klidne i koupene.... proste vse co se u nas vari... dostava domaci pribináčky, pudinky, miluje jogurty.. ale nebudu lhat, ze kolem roka uz ochutnal cokoladu a pod. dobrutky.. když mi ji normalne, nemam s tim problém... dostane to pak navíc...asi bude mit rad jidlo stejne jako ja a manzel -)).... uz kolem trictvrte roka mi rval na zahrade, ze chce rajce a papriku, okurku... nestihla jsem to ani poradne omývat, jen aby byl klid v kocarku..... ale vidi to proste u nas, ze jime vse......za to stejne stary syn mého brachy.. ten neji skoro nic, doma moc nevari, spis pak jeho babicka, tam snad něco ji...jede jen ve sladkych termixech a pod.. a presto je o dost kulatejsi nez muj syn.. sedi jak buchta na gauci a téměř se nehýbe.. za to ten muj rarach je k nezastaveni..

margarithka
18. únor 2017

@blahova_andrea Já luštěniny namáčím a vodu vylévám...někde jsem slyšela, že to pomáhá. A taky jsem slyšela, že pomáhá přidávat saturejku, že ta je proti nadýmání (možná i majoránka?)...ale to jsem nezkoušela.

marketa11112
18. únor 2017

@margarithka červenou cocku jsme varila pro malého, kdz byl prtavy, chutnala mu.. ted uz ji tedy normalni, ale opravdu to delam jen občas...
@blahova_andrea no tak u nas karbanátky z masa jak jinak... občas snese kapustove, ale nic jiného by mi asi manzel nejedl...nemá proste rad tyhle ,, zdrave bio ,, apod. alternativy.. ale ja teda také ne.. vyrostla jsme na klasicke české kuchyni.. a proste- knedlo- vepro zelo mi nic nenahradi 🙂)

blahova_andrea
18. únor 2017

@margarithka tak to já mívám taky dlouho namočeno a vodu většinou sliju. saturejku teda neznám, ale majoránku k luštěninám dávám docela často

blahova_andrea
18. únor 2017

@marketa11112 já bych docela ráda víc experimentovala, ale málo kdy to má úspěch. většinou ochutnají a sním si to spíš sama a moc často pak nedělám, protože to nechtějí. já nejsem moc na zdravé alternativy, ale ani na klasickou českou kuchyni. mám to ráda pestré a chutná mi z každé kuchyně něco. kus itálie, kus maďarska, kus česka...když se narodil syn, tak to ještě šlo. obohatili jsme se o několik jídel a vůbec potravin, které jsme neznali. ale tahle jejich nálada nevydržela dlouho. no jak budu mít kuchyni a kvůli hypo utažený rozpočet, tak to na ně samozřejmě zase zkusím 😀 ale tak nějak jemně musím

Strana