icon

Zažíváte také šok z prudkého zdražení potravin?

24. únor 2023

Prosim vas, si pripadam uz jak blazen. Jako chapu, energeticka krize, zdrazovani… ale az tak? A tak rychle?! Minuly tyden jsem byla v soku, ze jeden (!) kus papriky stoji 35 Kc! A dnes uz stoji padesat?!!
Jsem ted nekolik tydnu zdravotne indisponovana, takze si objednavam potraviny pres Kosik ci Rohlik a uplne jsem ztratila prehled, jak je to v beznych hypermarketech. Vzdycky mi prislo, ze je to vicemene na stejno (zdroje nakupu jsem stridala). Ale ted to nemam jak srovnat. Ale jestli je to v Albertu levnejsi, tak se snad kousnu a nakoupim uz tam. Napisu par prikladu, kolik za co chce Kosik:
Paprika cervena 149 kc/kg (50kc 1ks)
Okurka hadovka 35 kc 1 ks
Brokolice 1ks 49kc
Kureci prsni rizek 199kc/1 kg
Selsky jogurt 500g 29kc
Ciniminis 645g 149 kc
Atd atd.
Nakoupim za dva litry a nemam skoro nic 😅
Uz jsem se dostala do faze, kdy proste nekoupim vubec nic navic. Fakt jen zaklad a to spoustu veci v akci.
Diky za vase zkusenosti.

Strana
z3
marcicek84
26. únor 2023

@somalicats a co to ostatni?muzu ti napsat zad uplne opacne jine potraviny,ktere jsou v tescu levnejsi oproti rohliku...

somalicats
26. únor 2023

@marcicek84 To klidne napis. Ja reagovala na to Tvoje "urcite nakoupis levneji". Kazda z nas ma nejake svoje portfolio, ktere nakupuje, a nejjednodussi je podivat se a porovnat si, kde to vyjde levneji. Moje portfolio je castecne levnejsi na Rohliku a castecne za stejne penize jako na iTesco, a to neresim kvalitu. Autorka diskuse to muze mit stejne a nebo jinak, to je uz na ni.

autor
26. únor 2023

No co jsem tak za svou zhruba desetiletou “karieru” v domacnosti vypozorovala, tak si ty obchody vzdycky nakou vyraznou akci vykompenzuji zdrazenim neceho jineho.
Jinak treba cistici prostredky a praci prasky nakupuji na Alze. Zaplatila jsem si Alza+ za 299Kc na rok a mam doruceni do alzaboxu a vydejni mista zdarma. Rozdil oproti beznym obchodum i 100Kc 🤷🏼‍♀️

autor
26. únor 2023

Rohlik.cz - Somat v akci

autor
26. únor 2023

Alza.cz - bezna cena.

autor
26. únor 2023

Jsou to hajzlici, ti obchodnici ☝🏼😂

autor
26. únor 2023

Kosik.cz

ladyhacek
26. únor 2023

Třeba na košíku tchýně přišel tvaroh za 30,- moc a tesco 35,-
Salát běžné 49,- košík, lidl, klasický obchod se zeleninou 55,-
Košík bývá o něco dražší. Mám zkušenost cca 200,- za nákup, záleží co nakupuješ, ale když vezmu čas/naftu a především když jsme nemocný nakupuji tam
Nejdražší mi přijde Tesco a pak Albert, tam teda jezdíme jen velmi málo

autor
26. únor 2023

A jeste iTesco 😅

somalicats
26. únor 2023

Já zrovna drogerii kupuju na eva.cz, sice nemají dopravu zdarma, ale balíkmi dovezou až domů, což se mi při mých objemech nákupů už vyplatí - dělám tam objednávku 3-4x ročně. Finančně jsou na tom ještě líp, než alza a spol i než kamenné supermarkety. Zrovna ten Somat tam mají ještě levnější:

ladyhacek
2. bře 2023

Tak jsme to spočítali, zapisovali jsme měsíc.
Naše rodina 2 dospělý a 2 děti jídlo+drogerie 13-14.000 měsíčně

veronicka89
2. bře 2023

Mam to stejne … ( nebydlime v cr ) a prijde mi ze platim za stejny nakup o 45% vice

petaov
2. bře 2023

Nakupuju v Lidlu a s cenami jsem celkem spokojená. V zimě je ovoce a zelenina vždy dražší. Velkou papriku jsem včera kupovala za 33 Kč. Nepřijde mi to nějak moc na to, že není její sezóna. Máslo naopak zlevnilo. Včera jsem byla po delší době v McD a tam mě ty ceny překvapily. Myslím, že hranolky byly okolo 55 Kč, už nevím. A bylo tam narváno, tak asi na tom nejsou ještě lidi tak špatně.

srnii
2. bře 2023

Rohlík je drahý, objednávám domů tesco a dobrý, zvlášť když mám clubcard.

dixi86
2. bře 2023

Nekupujte mimo akce a jen nutnost. co jde, tak na mrazak. Pokud lidi budou nakupovat za tyhle ceny, proc by snizovali ceny...pokud mate blizko Nemecko, tak tam se da vetsina veci koupit o hodne levneji porad. 90%veci kupujeme tam.

gertha
3. bře 2023

Vařím každý den, nakupuji nejvíc na Košíku, dřív jsem objednávala Tesco. Do Alberta chodím pro zapomenuté položky, nebo pro to, co dojde mimo velké nákupy. Dobře se mi díky Košíku plánuje jídelníček, který píšu tak na pět dní, až týden dopředu na lednici. Střídám bezmasé pokrmy, různé druhy masa a ryb. Jídlo zdražilo, ale strašně moc se ušetří tím vařením a pečením doma. Když si člověk vymaká systém, není to časově nezvladatelný. Peču tak třikrát týdně, hlavně snídaně a svačiny, nemusíme řešit sušenky a pochutiny.

denyma
3. bře 2023

Já nakupuji teď hodně na košíku, ceny jsou podobné jak v obchodě v akcích možná lepší. Naučila jsem se nakupovat prostě podle toho co kolik stojí. Třeba bílý jogurt jsem na košíku v akci koupila 400g selský za 17kc což je krásná cena. To samé ovoce a zeleninu prostě to střídá co je zrovna za lepsi cenu. Včera mi přijelo 9 tašek za 2,5 tis a máme jídlo na minimálně 12 dní pro 4 lidi. Když jdu nakupovat tak si píšu seznam co bych chtěla vařit, na to nakoupím a k tomu dokoupim něco na snídaně, večeře a nějaké svačiny. Prostě jen musím hodně přemýšlet a vymyslet 🙂

ninive211
3. bře 2023

@dixi86 Tohle já dělám dlouhodobě, maso 1kg na spotřebu, více na zamrazení, blbý je, že ten mrazák taky nemá nekonečnou kapacitu. V zimě čerstvou zeleninu holt kupujeme minimálně, spíš jedeme exotické ovoce, kompoty anebo teda mrkev. Jogurty dlouhodobě taky jedině v akci a i tak vybírám. Nějaký pochutiny jako tyčinky jedině když to na mě svítí s velikou slevou, třeba kofilu ač miluji, tak za 16 Kč ji prostě nekoupím. Aspoň jsem výrazně omezila tady tyhle tyčinky, není to potřeba. Děti milují snídaňově cereàlie jako čokoládové kuličky nebo medové kroužky, nekupuju "značkové" krabku za 90, ale privátní Albert/Lidl za 23 Kč. Loni touto dobou byly v akci medové kroužky za 13,90, no nakoupili jsme asi 7 pytlíků, prodavačky musely koukat

ninive211
3. bře 2023

@denyma Podle toho, co kolik zrovna stojí, nakupuji dlouhodobě, celou dobu, co jsem byla na rodičáku. Díky bohu teď už 2 roky jsem v práci, na RD bysme se museli asi pást, šlo to brutálně nahoru všechno, co dřív byla předražené standardní cena bez akce, dnes je "super kauf" po 30% "slevě"

vanocni_stromecek
3. bře 2023

U nás na malém městečku v prodejně COOP jednota stojí okurka hadovka 50kc za kus...paprika snad 250, banán 50 za kg, atd....takže toto já tam nekupuju...koukám, kde co je a pak musím zajet do vedlejšího města a koupit jinde...je to děs, já sem s dětma sama, takže o to je to horší...a ne vždy jim to koupím....

denyma
3. bře 2023

@ninive211 bohužel je prostě jiná doba. Jíst musíme, ale šetřit se pořád dá. Snažím se hodně péct, každý den vařím. Nakupuji teď zhruba o 500 dráž než dřív, což mi až tak hrůza nepřijde na to jaká je doba. Ale opravdu mi víc pasuje kupovat na košíku, někdy mi ten nákup trva přes dvě hodiny, protože fakt hodně přemýšlím jestli to potřebujeme. V obchodě bych se u hodila kdybych furt vše zvažovala, přemýšlela, vracela se, vracela věci 🤭🤭 takhle mám naučný postup že projedu akce podle nich se snažím vymyslet jídelníček na týden minimálně a pak k tomu dovybiram další věci. Do košíku hazu vše co mi přijde pod ruku a pak před objednávkou ten košík ještě jednou projedu a vyhazu z tama věci co nutně nepotřebuji. Snažím se to držet vždy max na těch 2,5tis

ladyhacek
3. bře 2023

@ninive211 co cereálie, ale já takhle brala 6 lahví vína 🤣
Máme rádi jednu značku a bylo vy slevě.
Tak jsme brali.
Víno si dáme tak 1x za měsíc, ale mám ráda doma když třeba narychlo někam jedeme a potřebuji dárek nebo tak 😉

mari90
3. bře 2023

Jo je to všude!! I v tom "levnějším" Penny, fakt mě to štve. Včera jsem ještě nakoukla do Albertu a tam plně regály ovoce, zeleniny a ještě dražší než v tom Penny. Naše děti zeleninu, ovoce milují....jeden dokáže zládovat klidně jednu celou okurku s paprikou na posezení...takže něco člověk koupit musí, ale prostě masakr...sice jsem tvrdila, že letos nebudu nic pěstovat, protože loni mi to jedna velká bouřka z velké části zničila, ale přehodnocuji to...

gertha
3. bře 2023

@denyma vidím to stejně, na Košíku je bezva i sekce Zachraň mě, dá se koupit hovězí o třetinu levnější a omáčku z něj udělám hned třeba druhý den, nebo jsem teď koupila skelet za pár korun a máme vývar na dva dny. Prostě nejdřív projedu tyhle sekce a pak přidávám zboží a taky pak člověk hned dostane nápady, co vařit.

evaajksner
3. bře 2023

Nejlevnější je nejspíš Penny, ale člověk se musí trochu orientovat v kvalitě potravin a vybírat jen ty, co je ochotný ještě akceptovat. Nákup na pohodu je pro nás v Bille. Skoro vždycky kvalitní potraviny a za přijatelnou cenu, když člověk trochu kouká po slevách. A úplně nejlepší jak ušetřit a přitom jíst kvalitně, je si dělat dopředu jídelníčky a nakupovat podle nich.

gigi2
3. bře 2023

Chodíme nakupovat skoro výhradně jen do Lidlu,jednou v týdnu,jinak do obchodu nevlezu..a podle sezóny a akci na ten týden si udělám orientační jidelníček a podle toho nakoupim a vařím..ale jsem ještě z té generace,kdy mi tohle pŕíjde normální,když nechce člověk projíst výplatu..manžel má zdravotní omezeni,pro něj treba okurky,ač jsou teď drahé,tak se kupuji,ale sama se přizpůsobím ovozel,co je dle sezóny a nemám s tim problém takhle mimo sezonu jist..minulý měsic jsme měli štěstí na bedýnky v Lidlu a valnou měsíce žili ovozel jen z nich a co tam bylo,podle toho jsem vařila..často tam kupuju i maso,co mu bude za pár dní končit trvanlivost ve slevě a pak ta cena je ještě přijatelná..naposled 4kuřecí stehna za 58Kč jsme z nich měli celá rodina vývar,rizoto a pes základ na dva dny jídlo z těch obraných kousků..stále mám ten samej měsíční rozpočet na jídlo už několik let a musim se vejít,i přes to zdražování..jde to tak nějak plus,minus,musim ale plánovat,vymýšlet a takřka denně vařit,zpracovávat zbytky z lednice,atd..

Strana
z3