icon

Žena v domácnosti. Jak spořit na důchod?

20. zář 2023

Dobrý den, je tu nějaká maminka co je jako žena v domácnosti? Zdravotní za Vás platí stát, ale jak to máte s placením na důchod. Platíte si něco?Děkuji

klokanka31
20. zář 2023

Jak se to vezme, zdravotní sice platí stát, ale jen do 7 let dítěte (u dvou dětí do 15 let)

rnika
20. zář 2023

Nějakou dobu teď budu, akorát mi končí rodičovská a po pravdě přemýšlím, že sociální ten půlrok až rok nejspíš platit nebudu...

alianan
20. zář 2023

Při péči o dítě do sedmi let nebo dvě děti do čtrnácti let staršího dítěte zdravotní platí stát.
Sociální je dobrovolné, platit ho nemusíte. Pokud plánujete zůstat doma pár měsíců, vykašlala bych se na to. Já jsem doma dlouhodobě, tak si ho platím, jde se k dobrovolnému placení přihlásit přes identitu občana a formulář na OSSZ, ale asi je lepší tam zajít, nechat si vysvětlit a registrovat se osobně.

95newmommy2020
20. zář 2023

Nejsem žena v domácnosti, ale platila bych si minimálně penzijko, a snažila se jít do zaměstnání.

rencinka87
20. zář 2023

Vy, co jste doma, opravdu dodrzujete, ze deti chodi do skolky jen do obeda, skolaci nesmi do druziny a podobne?

alianan
20. zář 2023

@rencinka87 Jo. Dodržuji. Teda není to na minuty samozřejmě, prostě dítě ráno přivedu do školky a po O ho vyzvednu. A školáci chodí na školní kroužky, do družin ne.
Ale já jsem vždy na péči o nejmladší dítě, takže by školáci klidně mohli v družině být, ale nechtějí.

kupi
20. zář 2023

Byla jsem v domácnosti 8let do letošního dubna, sociální jsem si platila, zdravotní se nemusí.

rnika
20. zář 2023

@rencinka87 Pokud zůstanu doma, tak samozřejmě budu dodržovat co je třeba. Kdyz je člověk doma s nejmensim, tak starší děti do družin normálně mohou.

similenka
20. zář 2023

@rencinka87 Kamarádka to nedodržuje, starší v družině, mladší ve školce a neřeší. 🤷‍♀️

dixi86
20. zář 2023

@rencinka87 Jsem v ID a nesmí dítě do družiny...ale přijde mi, že někdo to má jinak...

autor
21. zář 2023

@klokanka31 Ano zatím to budu mít na syna do 7 let a pak to přehodím na děti do 15 let až půjde do školy ☺️

autor
21. zář 2023

@alianan A mohu se zeptat kolik platíte?

autor
21. zář 2023

@95newmommy2020 penzijko dobrovolné si platím a do práce jít nepotřebuji....děkuji

alianan
21. zář 2023

Já jsem už druhým rokem na rodičáku, určitě se to měnilo a popravdě si ani přesnou částku nepamatuji, bylo to něco přes 2,5tis. Každý rok přišlo vyučtování s částkou, která se bude platit následující rok.
To je minimální pojištění, můžeš si samozřejmě platit více, otázka je, jestli se to vyplatí, když vidím, co se děje z důchody, jestli by nebylo lepší peníze zúročit nějak jinak.
Ale asi si po RD opět to minimum platit po rodičáku budu a budeme pomalu řešit, jak se zajistit na stáří jinak. Třeba počtem dětí.😅 (to byl vtip)

autor
22. zář 2023

@alianan 😂😂😂 super moc děkuji za odpověď...taky se mi moc nechce platit a právě přemýšlím o jiném způsobu jak na stáří něco ušetřit 😉