Změna mzdy během PN. Má to vliv na výši PN?

mima145
21. led 2021

Ahoj, potřebovala bych poradit. Nikde jsem takhle specifickou informaci na internetu bohužel nenašla. Aktuálně jsem kvůli těhotenství na PN. Zaměstnavatel mě tlačí do podepsání dodatku ohledně mé mzdy k prac. smlouvě (má se snížit). V případě podepsání, má toto vplyv na výši PN? Resp. PN se počítá s hrubé mzdy před nástupem na PN, nebo je do tohoto výpočtu zahrnuto i období co jsem na PN? Dodatek mě tlačí dokonce podepsat se zpětnou splatností k 1.1.2021 . Nechci v práci dělat problémy, když to není nic proti ničemu - tak to podepíšu. Jestli to ale ovlivní výši PN, tak bych to nerada podepisovala. Moc děkuji za jakékoliv informace.

gramar
21. led 2021

@mima145 PN se vypočítává z částky před jejím nastoupením, tedy výše PN se ti nezmění (pokud jsi tedy nastupovala před koncem roku), ale pokud pak nastoupíš do práce a znovu případně na PN, nebo na PPM, tak tam by se změna projevit již mohla...

mima145
autor
21. led 2021

@gramar děkuji za informaci. Z PN bych měla jít rovnou na PPM. Mělo by to být tedy v pořádku? Ještě mně napadá, jestli to má pak vliv na výšku vyplacené nevyčerpané dovolené (mezi mateřskou a rodičovskou).

j.a.n.i
21. led 2021

@mima145 Ano, na dovolenou to mít vliv bude.

mima145
autor
21. led 2021

@j.a.n.i díky. A jsem povinna to podepsat?

prdecek
21. led 2021

já bych na PN nic nepodepisovala, v práci nejsi, takže si myslím, že do ničeho nutit nemůžou, řekla bych mu, že to podepíšeš až po návratu, nevím o co jim jde, pač PN ti bude po 14 dnech platit OSSZ, takže oni nic neplatí vlastně.
Nic bych teď nepodepsala. Nevidím k tomu důvod, víš že se několik let do práce nevrátíš, tak na co.

prdecek
21. led 2021

ještě bych se ho zeptatla, proč to chce podepsat teď, když ví, že jdeš na mateřskou a do práce jen tak nenastoupíš. Je to divné.

sparkles9
21. led 2021

@mima145 ahoj, na průměrný výdělek na dovolenou to určitě vliv mít bude. co se týče PPM, tak na socialku šel tvůj vyměřovací základ v době vzniku sociální události = PN třeba v listopadu a když půjdeš na PPM např. v únoru, tak půjde nový výměrovací základ a tam pokud bylo aspoň 30 dní odpracováno v předchozích 12 měsících, tak by to vliv mít nemělo.
Nicméně je protiprávní požadovat podepsat změnu zpětně. A opravdu máš mzdový výměr jako součást pracovní smlouvy?

mima145
autor
21. led 2021

@sparkles9 děkuji. Konkrétně to mám tak, že nový dodatek by měl mít platnost od 1.1.2021 a na PN jsem od 6.1.2021. Jednalo by se tedy pouze o 2 odpracované dny. Jak ale právě píšu, se smlouvou přišli až teď. Mzdový výměr mám řešený formou dodatku ke smlouvě.

mima145
autor
21. led 2021

@prdecek moc děkuji za názor. Taky nevím, z jakého důvodu na tom zaměstnavatel trvá. V naše HR bohužel nemám již důvěru ☹

sparkles9
21. led 2021

@mima145 Nikdo neví, jak a co bude za 3 roky... Asi se chceš rozejít v klidu, ale jak píšu, je to protiprávní. A v současné situaci (jsi na PN, pak jdeš na RD a pak na MD) mi to smysl nedává. Leda jen kvůli té dovolené, co si budeš čerpat po MD... Ale to mi přijde jako blbost.

nase_mimi
21. led 2021

A co by pro tebe mělo být motivací něco takového podepsat? Snížení mzdy bych nikdy nepodepsala.

veroniquecz
21. led 2021

@mima145 rozhodne bych nic takového mepodepisovala.

mima145
autor
21. led 2021

@nase_mimi děkuji za názor. Na snížení mzdy jsme byly domluveni již dříve. To jsem se ale nenacházela v této situaci - nevěděla jsem že půjdu na PN. Jelikož podepsání by znamenalo finanční mínus pro mně (v případě vyplacení té dovolené) - teď spíš tápu, jak moc velký finanční rozdíl by to byl. Chci odejít v dobrém, konflikty mně stresují - tak jestli mi to za to stojí. Nebo si trvat na svém. Předpokládám, že vyhodit mně nemůžou a tím, že odmítnu podepsat tak nemám co ztratit? V platnosti mi tedy samozřejmě zůstává původní prac. smlouva na dobu neurčitou.

j.a.n.i
21. led 2021

@mima145 Asi takhle, pokud je to fakt dodatek smlouvy, tak to podepisovat nemusíš, na druhou stranu, být na něčem domluvená a pak se šprajcnout o tobě nedává zaměstnavateli zrovna hezký obrázek. Aby ses pak nedivila, co všechno může být problém.