icon

Konec manželství. Je ještě šance to zachránit?

27. kvě 2026

Ahoj,
po dlouhé době, kdy kolem sebe s manželem.jen kroužíme jsem navrhla se usmířit nebo rozvést. Manžel je pro druhou variantu. Mám ho pořád ráda i když jsme si oba způsobili hodně zlého. Jeho slova mě zarazila a rozesmutnila. Máme děti 9 a 8 let. Myslíte, že je šance to zachránit? On teď spíš nechce komunikovat. Prý jsem žena/manželka/matka na h****. Je mi to líto ale ponižovat se taky nechci. Možná když to nechám nějakou dobu být ... Co myslíte ?

lv
27. kvě 2026

Opačnou cestou - ne nedělat nic, spíš začít to řešit, zkuste manželskou poradnu. Tamní psychologové umí rozebrat kde co, co drhne, jak a jestli to jde dělat jinak.

autor
27. kvě 2026
@lv

Opačnou cestou - ne nedělat nic, spíš začít to řešit, zkuste manželskou poradnu. Tamní psychologové umí rozebrat kde co, co drhne, jak a jestli to jde dělat jinak.

Tam bohužel nechce.

reeeza
27. kvě 2026

Pokud rozvod nechcete...Nechte to být. Možná to jsou jen silná slova z velké frustrace...Možná to vyšumí..a nic se nebude dít. Možná budou tyhlr stojaté vody lepší než rozchod. Ale stojaté vody i zapáchají, nevím jak dlouho se v tom dá žít a jestli to skutečně takhle chcete.
Každopádně on je navrhovatelem rozvodu a čím víc budete tlačit na záchranu vztahu, tím víc si bude stát za svým.
Můžete mu říct nebo napsat - stručně- vaše stanovisko ( nechci se rozvést, jsem jen bezradná, mám tě pořád ráda, chtěla bych manželství zachránit, budu respektovat ale tvé rozhodnutí, do ničeho tě nechci nutit....nebo jinak..chci se rozvést, mám tě ráda, ale už tak dál žít nechci, chci abychom fungovali jako rodiče, vážím si tě...atp atp.). Ať je v tom jasno.

Pokud vztah chcete zachránit a je tu aspoň malinká vůle na obou stranách, můžete vztah a sebe řešit každý zvlášť na individuální terapii. Nám to zachránilo vztah. Nešli jsme do toho s cílem zachránit vztah, ale každý si vyřešit " to svoje" a ty svý sr*jdy a snažit se pochopit druhého a naučit se vhodně reagovat a zpracovávat situace. Chce to ale hodně sebereflexe.

Každopádně s individuální terapií začněte i bez manžela. Mysleta na sebe a svoji psychickou pohodu. Určitě vám i třeba jen pár sezení pomůže si utřídit myšlenky. Udělejte to pro sebe🧡

lv
28. kvě 2026
@anonym_autor

Tam bohužel nechce.

@anonym_autor ani trochu lstí, že jde o to, abyste se slušně vypořádali s rozvodem, aby to nemělo dopad na děti?

zuzkasim
28. kvě 2026

Druhého nedonutíš...☹️ spíš mě zaráží výrok, že jsi manželka/žena/matka na h.... Dovedla bych pochopit, že vyprchala láska nebo ho něčím štveš. Ale jakože nic ve svém životě neděláš dobře? Nestaráš se dobře ani o děti? Ani o domácnost, o rodinu? Je tam něco víc než jen vztah vás dvou? Taková slova se obvykle neříkají jen tak. Přemýšlela bych, jak k takovému názoru dospěl a snažila se zapracovat na sobě, svém sebevědomí.

biciklissie
28. kvě 2026

Nikoho nelze ke vztahu nutit. A dost by mi vadilo, kdyby mě ohodnotil, že jsem něco něco na h-ovno. Jako určitě nikdo není perfektní a může zafungovat i ponorka, ale takto se vyjadřovat. Spíš bych zauvažovala, jestli sama chci být s někým kdo se o mě takto vyjadřuje a smyšlí tak o mě. Ale já jsem velký nepřítel toho zkratovitých vyjádření, byť racionálně chápu, že v hádce se řekne lecos. N, takže suma sumárum bych mu spíš řekla, že já o vztah stála, ale když je to takhle, tak ať přijde, kdyby si to rozmyslel a já to pak znovu zvážím, jestli ještě mám zájem. Protože vztah je samozřejmě strašně podstatná věc, ale neméně podstatná je určitá sebehodnota.

drep
28. kvě 2026

@anonym_autor nemyslím, že z pár řádků jsme schopné poznat, jestli to u vás má cenu nebo je to nezachranitelný vztah. Na záchranu vždycky musí být dva, oba musí mít aspoň nějaký zájem ten vztah řešit a třeba vyřešit problémy, které se v dlouhodobých vztazích obvykle nakupí. Mně z vyjádření, že jsi na hovno trochu čiší takový typicky chlapský zastírací manévr, kdy on má někoho jiného a chce odejít, ale potřebuje si umlčet svědomí a smýt vinu. Takže “našel jsem si jinou, ale jenom proto, že moje žena byla k ničemu”.
Jinak řešíním je samozřejmě nějaká párová poradna, klidně nejdřív každý sám, pak společně, ale jak říkám, to musí chtít aspoň trochu oba.

lenkamal1
28. kvě 2026

manželská poradna, řešit, komunikovat ale situaci neznám, věřím že to dopadne tak abyste byli spokojeni oba

zmrzlinka
29. kvě 2026

Kdyby mi muj manžel řekl ,že jsem na hovno,tak bych od něj šla pryč.Ale to musíš vědět ty jestli chceš vztah ještě zachránovat nebo ne.

palacinka555
Včera ve 12:31

Docela se divim, jake vztahy chteji zeny zachranovat. Uprimne, spis bych odpustila neveru, nez kdyby mi manzel rekl, ze stojim ve vsech smerech za hovno. Vztahy se muzou vselijak pokazit, ale tohle je pro me absolutni absence nejake lasky, nebo alespon ucty a respektu cloveka k cloveku.