Co znamená osvojení dítěte manželkou otce?
Prosím o radu.
Možná mě spousta lidí teď odsoudí, ale musím se zeptat.
S bývalým přítelem máme dceru kterou má v péči a jeho manželka podala návrh na osvojení dcery a zapsání do matriky. Můj názor je že chtějí aby byla zbavená rodičovských práv s tím že mi jako matce zůstane vyživovací povinnost. Prosím může mi to někdo objasnit jak to je. Kdo tomu rozumí nebo má zkušenosti. Děkuji
Jdi na OSPOD a popiš svojí finanční situaci. Pokud máš nárok dceru vídat, věřím, že otec by jí měl minimálně bud vozit, nebo si pro ní jezdit, tak jak to vídám všude kolem sebe, kde se druhý rodič odstěhoval přes půl republiky...každopádně ospod je základ, pokud máš o dceru zájem, je důležité, aby to tam věděli. Oni zastupují práva dítěte. Nebudu zkoumat, co se stalo, proč jsi dceru nevídala...já osobně tomu nerozumím, ale nepřísluší mi to soudit. Pokud o svojí dceru opravdu stojíš, tak něco dělej dřív, než začne soud o odebrání rodičovských práv, protože pak si myslím, že už bude pozdě. Dcera asi bere novou ženu tvého ex už jako matku, pokud tebe viděla 3x. Ale stále jsi její biologická máma a stále to můžeš napravit, protože pokud se tak nestane, ta holčička si to ponese do konce života, že máma nebyla neni a nebude a s tímhle se dost špatně pracuje, i když se to neprojeví hned, vyplave to v průběhu jejího života. Pořád je tu šance se pomalu zase sblížit a vše si vysvětlit, ale je to fakt jen na tobě a bude to asi běh na dlouhou trat. Ale je to základ, že jsi si uvědomila, že je to špatně a že to chceš změnit, držím ti palce!
@jola777 otec má soudní dohled za mnou nikdo z ospodu nebyl. A jak říkám když jsem se zajímala vše mi bylo odvráceno. Teď když jsi jdu k matkám pro radu které jsou možná stím víc zkušené než já tak se stejné rady nedočkám. Už rok to se to snažím nějaká řešit. Ale vždy marně.
@veruvojtkova děkuji
@jola777 tak já řekla pohrozit ne hned volat, jinak já to beru z opačné strany, kdy o dítě "přijde" otec, protože se matka odstěhuje na druhý konec republiky a pouta se u těch hodně malých také obvykle přetrhají neznám případ, že by byl zbaven.
A také si nemyslím, že je v zájmu dítěte, aby mu byl skryt jeho původ, naopak si myslím, že v zájmu dítěte je mu nelhat. Ale opakuji, je to laický názor.
@veruvojtkova Pokud jsem to dobře pochopila, tak přes celou republiku se s tou holčičkou přestěhovala nějaká pěstounka. Takže otec se pak asi přestěhoval blíž k dceři? Každopádně jestli už je to takhle dlouho mohla se tak stejně přestěhovat blíž i matka. A další věc, nejsme v Norsku aby se tady řidičům odebírali děti jen tak pro nic.
@eviicka To se ani nemusí odstěhovat aby zničila vazby... znám z blízka případ kdy dva partneři spolu žili, ona ho vyhodila - prý si už nerozuměli, on jezdil za dětmi (2 a 5) několikrát týdně, platil výživné....pak si našel novou partnerku, to té bývalé asi vadilo, už mu nechtěla děti půjčovat....skončilo to u soudu (půl roku od rozchodu) kde ona řekla že děti ho prakticky neznají nejsou na něj zvyklé (přitom s nimi od narození bydlel), OSPOD řekl že celé víkendy jsou pro takové malé děti moc a otci "přiklepli" pouze hodinu týdně pod dohledem matky... Někdy to je fakt na hlavu postavené.
@jola777 to já netuším, jestli se matka mohla nebo nemohla přestěhovat. Každopádně tuším, že asi v minulosti bylo něco hodně špatně...dokážu ocenit, že si to uvědomila a že by to chtěla změnit. Nevidím důvod, aby to nezkusila, pokud teda opravdu chce...pak už je jen na soudech a na malé holčičce, jestli dají druhou šanci...U toho dítěte je to složité, tam je hodně šrámů z celé takové situace do budoucna, kdy jeden z rodičů nefunguje. dítě si to ponese, at už v rodném listě nebude a nebo bude, ale spoustu let nefungovala jako máma...ale to bych už nechala na soudech a na soudní psycholožce, jelikož ta většinou v takových případech hraje u soudu taky roli a mělo by to dopadnout opravdu hlavně ve prospěch dítěte, což se bohužel neděje vždycky...
@didisek20 budu asi zla, ale prestan myslet na svuj prospech, ale na prospech dcerky. Nezna te, jsi pro ni cizi osoba. Co ji neplest hlavu a prijmout to? Muj biologicky otec o me nikdy nejevil zajem, pouze posilal alimenty. Kdyz na to koukam z pohledu ted dospeleho jedince, co bych za to dala, kdyby si me osvojil tata, ktery me od mala vychovaval. Najednou o ni nechces prijit, ale bohuzel si o ni prisla pred 4 roky a 4 roky o ni nejevis zajem. Matka, ktera ma zajem o dite bojuje jak lev, aby se domohla svych prav. Zkus se nad tim zamyslet.....
A jak je staré dítě teď?
@didisek20 A co se přestěhovat za dcerou a začít se s ní stýkat častěji než jednou za tři roky?
Já myslím, že je už na vše pozdě. Oni to použijí jako opěrný bod, to, žes dceru viděla v jejich 5 letech pouze 3x. A žádná snaha dceru vídat z tvé strany není! Tady o ní 100% přijdeš. A můžeš si za to sama.
Jak už tady zaznělo, myslí spíš na blaho dcery. Aby se měla dobře a byla šťastná! Mimochodem, ty ji vůbec neznáš, maminka je pro ni určitě někdo jiný, kdo se o ní celodenně stará, pečuje, učí ji..
@drakenn promiň jak můžeš vědět že jsem se o ní nezajímala neměla snahu atd??? Já jejímu otci a maceše psala volala jsem ním ohledně malé to že neodpovídají a nezvedaji telefony je podle tebe můj problém několikrát jsem byla i za němy osobně i s přítelem dělaly že nejsou doma. A ty mi tady teď tvrdíš že to je moje chyba očividně jde vidět že chcete jen soudit a nic víc poslala jsem tady i návrh co mi přišel a i z něj jde vidět že vše co je napsané jsou jen lži.
@didisek20 Bude to znít drsně, ale ty nejsi její máma. Máma se stará, zajímá ať se stalo cokoliv. Je to úplně stejné jako bys ji porodila a nechala někomu jinému. Za 8 let jsi ji viděla jen třikrát??? Vyrůstala s pocitem, že jí vlastní máma nemá dost ráda, aby za ní přijela nebo si ji vzala na prázdniny???
Holčička byla v pěstounské péči než se dal otec dohromady, aby se o ní s manželkou starali. Víš jak je mi jí líto?? Kde měla za celých o 8 let jistotu a náruč maminky? Jedinou, která o ní měla bojovat jako lvice. Nech novou manželku i právně zastoupit tuhle funkci, o kterou nejevíš zájem.
Máš další děti, ale co je s tou první ti bylo do teď ukradené, protože oni o tom evidentně důkazy soudu doložili. Až bude dospělá, možná ti to všechno odpustí a bude ráda, že jsi udělala správný krok pro její dobro.

@didisek20 Nikoho neodsuzuji, jen si myslím že jsi to měla začít řešit dřív, že teď je už pozdě. Když ona u soudu řekne že se o dceru stará, dcera ji bere jako maminku, ty se o ní nezajímáš, nejezdíš za ní, z OSPODU její verzi potvrdí, ty řekneš že na to abys tam jezdila nemáš peníze ani čas, tak jak myslíš že soud rozhodne? Samozřejmě tak aby to bylo ve prospěch dcery, a tady je jasné co je v její prospěch.