Dědictví. Bude dědit i vnuk nebo jen dcera?

15. únor 2024

Mám takový zvláštní dotaz. Bohužel je to čím dál tím víc reálnější představa. Partnerovi umřeli rodiče, kteří se starali o jeho babičku. Po úmrtí rodičů jsme se o ní začali starat my (nikdo jiný neprojevil ani kousek ochoty)... Kvůli náročnosti péče o ní, jsme se přestěhovali k ní na dům, který by ji jinak spadl na hlavu. Takže kromě péče o babičku, máme na starost ještě dům. Energie a vodu zde platíme jen my + opravy. Babička má ještě jednu dceru, se kterou se vida 2x do roka (narozeniny a Vánoce), jinak dcera ani její dcera nehnou ani prstem. Od doby co se o ní staráme, jsme nemohli odjet ani na víkendy pryč. A moji otázkou je, bude partner jakožto vnuk babičky něco dědit po babičce, nebo jen dcera,?... Babičce jsme nejednou nabízeli, že dům od ní koupíme, nebo ať sepíše závěť.. Ona na to vždy odpoví, že se do hrobu ještě nechystá a ať ji to nepřipomínáme. Mám malou dceru, nechci se pak dostat do situace, že se budeme muset že dne na den odstěhovat. Samozřejmě nečekame, že nám spadne celý dům do klína... Ale zároveň se nám úplně nechce vyrážet naše peníze do něčeho, co pak dostane někdo jiný...

barmil
15. únor 2024

Dědictví po jeho mamince/tatínkovi přechází na něj. Bude mít nárok na tu část, co by měl jeho rodič, potomek babičky. Pokud má sourozence, jsou take dedicove

moudivlacek
15. únor 2024

nejlepsim resenim by v soucasne situaci, kdy do toho davate sve penize byla zavet, zkuste s babickou jeste promluvit

autor
15. únor 2024

@barmil sourozence má, těm má ale jiného otce (tudíž babička není jeho babička). Jeho otec měl jen jeho.

autor
15. únor 2024

@moudivlacek ona vždy začne plakat, že ji musíme připomínat že brzo umře... A nakonec to zakončí tím, že nechce aby na ni někdo byl po smrti naštvaný, ale aby na ni všichni vzpomínali v dobrém a že závěti dělají zlo.

moudivlacek
15. únor 2024

chapu, ale jelikoz vy do jejiho majetku investujete svoje penize, meli byste mit, resp. vas muz nejakou jistutu, pokud ji nemate, nevkladala bych do domu uz ani korunu, o babicku se postarat, to je jasne, ale finance si setrete do vlastniho

eviicka
15. únor 2024

Pokud babička měla dvě děti tetu a otce, a otec měl jen tvého muže měl by dostat každý polovinu (teta a manžel). Jinak i v případě závěti tetu nemůže vynechat.
Spíš bych babičku zkoušela přemluvit na prodej/darování, či alespoň částečný přepis (vše s věcným břemenem).

eviicka
15. únor 2024

Ještě mě napadlo, pokud nemůžete odjet ani na víkend, co zvážit příspěvek na péči, odlehčovací služby apod.
Jinak to, že platíte energie a tak je normální, vsak tam bydlíte, ale investovat peníze do rekonstrukce by se mi tedy nechtělo.

moudivlacek
15. únor 2024

@eviicka jako ciste teoreticky mohla, pokud se o ni nezajima, jde vse, ale pokud babicka nechce, nic se s tim neudela

moudivlacek
15. únor 2024

@eviicka a darovani by bylo pro ni jeste horsi, to by se na ni dcera sesypala

autor
15. únor 2024

@eviicka to že platíme energie, bylo napsáno především proto, že jsem už chytla jinde "sprchu" o tom jak si tam žijeme zadarmo a ještě chci dědit... No mi se investovat taky nechce, ale přes střešní okna zatika a tvoří se všude plíseň. Babička nasporeno nemá na tak velkou investici. V podkroví je její a naše ložnice. Prozatím jsme to "nějak" utesnili.. Ale i tak ty okna se už rozpadají.

moudivlacek
15. únor 2024

@eviicka bydli, ale ne kvuli sobe zas, dle popisu to neni dum snu, takze i kdyby platili energii napul
a pro autorku varianta, že by šla k vám?

autor
15. únor 2024

@moudivlacek my vlastníme byt 3+kk v 3 patře a ještě k tomu to je mezonet a ty schody jsou o hubu i pro "normálního" natož pro babičku. Udělali jsme to totiž z garsonky.

autor
15. únor 2024

A ještě dodám, že byt jsme nabídli k bydlení moji sestře (ktera tam bydlí teď s partnerem). Takže variatna, že nás tetka vykopne a my se budeme muset stehovat je stejně děsiva, protože bych musela ségru ze dne na den vykopnout z bytu.

moudivlacek
15. únor 2024

Drzim palce, ja zas zastavam nazor, pomoci bez debat ano, ale bydlet kvuli babicce v nevyhovujicim prostredi, dotovat to a kdyz jednou zemre, bude muz muset vyplacet teticku, ja bych do toho nesla. Co by se delo, kdybyste se k ni nenastehovali vy? Postarala by se o sebe, nebo musela do domova? Zkusila bych s babi a tetou vymyslet nejakou variantu, ktera bude schudna pro vsechny, to je nejvic nevyhodne pro vas, ale to asi vis. Urcite bych to takto nenechavala. Bud sepiste, ze se o babi postarate a tim padem dostane muz darem dum, nebo at se angazuje take teta, je to jeji dcera, blizsi minimalne pravne pribuzny nez vnuk, treba nakonec radeji podepise toto nez se o maminku starat, ale blbecka bych nedelala.

moudivlacek
15. únor 2024

tim spis to okamzite pisemne poreste, jde o vasi strechu nad hlavou, clovek byt chce pomoci, musi myslet v prvni rade taky na sebe

eviicka
15. únor 2024

Tak ze dne na den vás tetka nevykopne, dědické řízení trvá pár měsíců a půlka vaše bude určitě (pokud babička nemá někde dluhy, nejsou tajní potomci atd...).

@moudivlacek teta se s ní dvakrát do roka vídá, jestli žije spořádaný život, tak by to na vydědění nestačilo, ne? Ono nevíme moc informací (proč se nestará a tak)

ai30
15. únor 2024

No jako v tomto pripade bych se vykaslala na okolky a dupla si. O babicku se takto v polorozborenem baraku muzete starat klidne jeste 10 let. Rekla bych babicce, ze vy tam s ni budete, v ucte ji dochovate, ale barak bude jen vas a postupne si ho budete opravovat. A tetu postavila pred hotovou vec, ze jste se takto s babickou domluvili, ze jestli se chce ona starat taky, velmi radi ji polovinu pece (a domu) prenechate. Ale toto je opravdu obet, at to bere kdo chce jak chce a jeste aby nad vama viselo to, ze budete dum opravovat a potom se budete muset narychlo vystehovat, az tu babicka nebude? To bych nedelala. Je to od vas moc hezke, ze se o babicku starate, ale myslete i na sebe.

moudivlacek
15. únor 2024

@eviicka jasně, ale o maminku by se v první řádě měla starat ona, chápu, že to kolikrát z jakéhokoli důvodu nejde, pak by se měla sejít, teď v tom mam guláš se synovcem? (syn jejího zemřelého bratra) a domluvit se, kdo a jak se o maminku postará. Nemůže dělat,že se nic neděje, kdyby vnuk bydlel v zahraničí, nebo se na babi vykašlal, musela by to také řešit, takto mi to z výše uvedeného přijde vyčůrané.

eviicka
15. únor 2024

Omlouvám se za vlezlou otázku, píšete, že platíte energie ale babička nemá moc peněz. Co se děje s jejím důchodem, když nemusí platit bydlení?Předpokládám, že jídla také moc nesní, tak by ji nějaké peníze na opravy zbývat měly... (pokud tedy pracovala) ale to už se do toho možná zaplétám...

eviicka
15. únor 2024

@moudivlacek ano vypadá to tak, ale nevíme proč tomu tak je (vzdálenost, špatné vztahy, vyčůranost, péče o děti...) Každopádně kdyby byla solidní a měla mámu ráda, tak bude ochotná a napomocná. Takhle bych před ní byla také na pozoru (už jen to, jak se vykrucuje babička je zvláštní).

moudivlacek
15. únor 2024

@eviicka jasně, nevíme vše, ale i kdyby sama byla nemocná, bydlela daleko, měla sama postižené dítě, cokoli, sejít se osobně, nebo přes telefon, email a vykomunikovat si to, je to nejmenší, co pro svou maminku může udělat. bohužel ze svého okolí znám dost ostrašujících případů, že cokoli co jde, byť je to v rodině, jedině písemně, je to smutné, ale je to tak ... kdysi můj bývalý kolega říkal, když někdo vyprávěl jaké má supr vztahy se sourozenci, a už si s nima dědil :D a je to fakt, člověk kolikrát valí oči, čeho jsou lidi v rámci užší i širší rodiny schopni.

moudivlacek
15. únor 2024

@eviicka neříkám, že je to tento případ, ale taky jsou děti, co vydírají rodiče třeba tím, když někomu něco dají, co jim není po chuti, tak je neuvidí ani ty 2 návštěvy, co chodí teta, bohužel, je to smutné...

autor
15. únor 2024

@eviicka oni se přestaly vydat (babička a teta) po tom co teta spadlo do exekuci a babička už ji neměla z čeho dotovat. Teď se dala s novým chlapem dohromady a tak ji babička "vzala" na milost, ale ty vztahy jsou takové chladné. Nemluvily spolu víc jak 15let. Víc nevim, jen to co mi řekla babička... Teta se nestará protože se o ní babička nepostarala, když ji vzali vše co měla v době exekuce. Je to tam takové "oko za oko"... Partner má k babičce hodně blízko o domově nechce slyšet ani on, ani babička. Naštěstí péče jako taková není jen na mě, partner zastane, já více méně vařím jen obědy a večeře. Jediné co, tak babička nezvládne být sama (nádor na mozku).. Občas ji to pálí jak zamlada, občas zapomene kde je kuchyň. V době, kdy jsme za ní "jen" jezdili, tak zvládla podpalit stodolu. (což byla poslední kapka toho, aby zůstala sama)

autor
15. únor 2024

*vídat 😅😅😅

hojda
15. únor 2024

No popravdě vám nezávidím. Vy jste schopní tetu vyplatit, nebo ona vás (což moc nepředpokládám u těch exekucí)?

autor
15. únor 2024

Ještě bych dodala, že musíme zamykat a klíče schovávat. Už se nám babička i ztratila ve vesnici, ve které vyrůstala. A podobně.. Léčba už není žádná možná.. Respektive vozime ji do nemocnice 1x za měsíc na nějaké injekce, ale to je vše.

autor
15. únor 2024

@hojda ano, my jsme schopni tetu vyplatit. Stejně tak jako jsme schopni teď ten dům koupit. A teta by zdědila peníze. Spíše se bojím toho, že se vyplatit nenechá... Už zmiňovala, jak se těší jak tady bude bydlet. 🤷‍♀️

hojda
15. únor 2024

TAkže bude muset vyplatit ona vás, když tam chce bydlet. Má na to????

autor
15. únor 2024

@hojda no, nevidím do jejich financí... Vím jen to co řekne babička, nebo ona před námi. Na běžné živobytí má, jestli má víc peněz to netuším

konidana
15. únor 2024

Bylo by vhodne odkoupit uz ted za zivota babicky (kdyz by to neslo darovat) polovinu (nebo aspon 1/3) domu. Abyste byli aspon spoluvlastnici, kdyz uz tam bydlite. Hlavne kvuli tem opravam, stavebnim pracem, jednani s urady a firmami...