Dědictví (ne) prodej nemovitosti. Co s tím?
Ahojte,
mám dotaz. Soud mi nařídil odmítnout dědictví za děti. Dědictví, ale přešlo na extchyni. A ona ho přijala. Zdědila tedy osminu bytu. A trvá na tom, že se byt prodá a chce peníze.
Já byt ale prodat nechci. Hypotéku zvládám a chci si ho nechat. Co s tím?
@somalicats no ono to bude ještě dlouhý a složitý. Jí jde nejen o peníze, ale jak hlavně o to, jak nam co nejvíc ztrpčovat život. A já se nechci už nechat jen tak dát. Už teď mám celou dobu kvůli ní nervy v háji... Neumím si to nebrat...
@somalicats No, sama zakladatelka tu psala, že je na rodičáku a tedy by jinou hypotéku nedostala, takže si nejsem tak jistá, že se bude banka chtít zbavovat vlastně ručitele, když to tak řekneme.
@1eso1 to je divné....kluci normálně zdedili každý 1/6 bytu, který je vázaný hypotékou, akorát jsem se zavazala platit hypotéku a klukům nechat podíl bez dluhové zátěže...dle slov soudu jsem na tom prodelala, dle me, to po mně zdědí stejně oni...jsou dalece nezletili a ja jsem správce majetku a jediný dlužník...
@1eso1 no to určitě, jenže svůj podíl má a muze dělat problémy, 🙄 tyhlety podíly jsou na nemovitostech za trest... mame tady u nás jeden dům, co chátrá, asi za chvíli spadne a to jen proto že se kdysi někdo neuměl domluvit, časem, jak se dedilo z toho vyplynulo 17 majitelů původní majitel měl tuším 9 deti) ze všech koutů republiky a jedna dokonce z polska ... jelikož by fakticky měla víc jak 100 let, předpokládám je ze už zemřela jen že to nevědí české uřady...pred časem sme většinu majitelů oslovili s možností prodeje (měli jsme na to konkrétního kupce) no nakonec to nedopadlo jak kvůli panizpolska, tak kvůli jednomu co ma sice trvalý pobyt u nás, ale je bůh vi kde...bakonec to nedopadlo, dům stále chátrá...
To sice nebude vás případ,ale jen jsem chtěla nastínit, jak podíly a jeďte k tomu prakticky cizích lidí dělají zlo 🙄
@j.a.n.i To bude záležet na konkrétních částkách - tj výši hypo, výši splátek a částce potřebné k vyplacení. Rozhodně bych v tu chvíli neházela flintu do obilí, proto jsem zakladatelce i psala, ať to s bankou řeší. Banka tu hypo stejně bude muset teď po ukončení dědického řízení převést celou na ni, a nebo taky doporučit prodej, pokud by pro ně zakladatelka neměla dostatečnou bonitu. Ale to tady žádná z nás nevyřešíme, to musí ona sama. Navíc ona je přece jen v lepší pozici právě proto, že extchýně má jen osminu, pokud by ten podíl byl větší, tak by to byl větší problém.
Nám třeba banka povolila vyvázání mého ex, a to měl 50% podíl a já mám na krku 3 děti (a čtvrté na cestě), a to je ta hypotéka pořád z větší části nesplacená (a vysoká, holt domek v Praze něco stojí). Taky jsme řešili, co s tím, protože my bychom na prodeji toho domu prodělali právě kvůli tomu, že by umoření hypotéky prodejem bylo hodně nevýhodné, navíc mně se to prodávat fakt nechtělo. Ex naštěstí umí počítat a spočítal si, že se mu víc vyplatí se vyvázat s tím, že já mu to budu splácet, než by přišel o investice kvůli nevýhodnému umoření hypotéky prodejem domu.
@j.a.n.i Tak dědické řízení není žádná krátkodobá záležitost, měli jsme oba životní pojistky, ovšem ne ve výši, aby pokryla hypotéku. Pojistka má určitou dobu na zkoumání úmrtí a není vyplacena obratem....
Nehledě na to, jak jsem psala, i když je hypotéka pojištěna neznamená to, že ji v každém případě úmrtí banka zaplatí. A opět platí, že celý ten proces delší dobu trvá, mezitím se hypotéka platit musí
@lexikorka známý to určitě nebyl. Bydlíme v jiném kraji. Ale já se jen tak nedám. Notářka jen kroutila hlavou nad ni, že to dědictví přijala. Že tak ublíží vlastním vnoučatům. Když ona toho má dost. Ale ono to tak je no. Kdo něco má, chce víc. A já holt, která má jen ten byt nejspíš přijdu i o něj

@yerry Ale ona ta extchýně nebude zatížená hypotékou v tom smyslu, že na ni bude napsán úvěr, pouze tam bude vlastnit osminu bytu, na kterém má banka zástavní právo (včetně té její osminy), a z titulu dědictví dokud to bude spoluvlastnit, tak bude mít zodpovědnost i za ten dluh. Vyvázat se z toho dá, jak už jsem psala dřív, proto by si @1eso1 měla najít dobrého právníka a řešit to i s bankou.