icon

Dědictví (ne) prodej nemovitosti. Co s tím?

1eso1
24. dub 2020

Ahojte,
mám dotaz. Soud mi nařídil odmítnout dědictví za děti. Dědictví, ale přešlo na extchyni. A ona ho přijala. Zdědila tedy osminu bytu. A trvá na tom, že se byt prodá a chce peníze.
Já byt ale prodat nechci. Hypotéku zvládám a chci si ho nechat. Co s tím?

Strana
z4
somalicats
25. dub 2020

@yerry Ale ona ta extchýně nebude zatížená hypotékou v tom smyslu, že na ni bude napsán úvěr, pouze tam bude vlastnit osminu bytu, na kterém má banka zástavní právo (včetně té její osminy), a z titulu dědictví dokud to bude spoluvlastnit, tak bude mít zodpovědnost i za ten dluh. Vyvázat se z toho dá, jak už jsem psala dřív, proto by si @1eso1 měla najít dobrého právníka a řešit to i s bankou.

1eso1
autor
25. dub 2020

@somalicats no ono to bude ještě dlouhý a složitý. Jí jde nejen o peníze, ale jak hlavně o to, jak nam co nejvíc ztrpčovat život. A já se nechci už nechat jen tak dát. Už teď mám celou dobu kvůli ní nervy v háji... Neumím si to nebrat...

j.a.n.i
25. dub 2020

@somalicats No, sama zakladatelka tu psala, že je na rodičáku a tedy by jinou hypotéku nedostala, takže si nejsem tak jistá, že se bude banka chtít zbavovat vlastně ručitele, když to tak řekneme.

pabka
25. dub 2020

@1eso1 mě nejde do hlavy, ze děti nesmí přijmout to dědictví. Takže ve všech rodinách, kde mají hypo, kdyby se jednomu rodiči něco stalo, tak děti neprijmou dědictví, jejich část dostane další dědic a budou v situaci, jako vy??

1eso1
autor
25. dub 2020

@pabka přesne tak. Taky to nechápu

pabka
25. dub 2020

@1eso1 to mi přijde úplný úlet, to si vůbec nedovedu představit, máme dům, hypo, dvě děti. Kdyby se manželovi něco stalo, dětí část domu dostane tchyně?? To je úplně šílený přeci.

1eso1
autor
25. dub 2020

@pabka šílený to je... A ja jsem z toho na prášky

lexikorka
25. dub 2020

@1eso1 to je divné....kluci normálně zdedili každý 1/6 bytu, který je vázaný hypotékou, akorát jsem se zavazala platit hypotéku a klukům nechat podíl bez dluhové zátěže...dle slov soudu jsem na tom prodelala, dle me, to po mně zdědí stejně oni...jsou dalece nezletili a ja jsem správce majetku a jediný dlužník...

j.a.n.i
25. dub 2020

@pabka Právě proto má být k hypo životní pojistka, aby se z ní mohla v případě úmrtí doplatit

j.a.n.i
25. dub 2020

@lexikorka Jestli nemůže být rozdíl v tom, že tys měla dostatečnou bonitu a zakladatelka ne

pabka
25. dub 2020

@j.a.n.i jasne, to jak teď nad tím přemýšlím, mě taky napadlo... ale zase jsem nevedela, ze vůbec lze mít hypo bez pojistky?
Takže ale pokud ji máme, hypo by se z ni doplatila a bylo by to ok, je to tak, ze...?

lexikorka
25. dub 2020

@j.a.n.i Určitě ne a pojištěnou hypotéku jsme neměli....
Když muž zemřel měla jsem všeho všudy pár tisíc a byla ráda, že zvládám hypotéku, byla jsem na rodičáku, dětem bylo a 1,5 roku a 3 měsíce...

pabka
25. dub 2020

@1eso1 No to ti rozumím, hrozná situace. A vy jste tedy neměli pojistku?

lexikorka
25. dub 2020

@pabka Staré hypotéky jsou bez pojistek, až poslední dva roky ji musíte mít pojištěnou...navíc se ta pojistka nevztahuje na všechny případy smrti...

yerry
25. dub 2020

@1eso1 no to určitě, jenže svůj podíl má a muze dělat problémy, 🙄 tyhlety podíly jsou na nemovitostech za trest... mame tady u nás jeden dům, co chátrá, asi za chvíli spadne a to jen proto že se kdysi někdo neuměl domluvit, časem, jak se dedilo z toho vyplynulo 17 majitelů původní majitel měl tuším 9 deti) ze všech koutů republiky a jedna dokonce z polska ... jelikož by fakticky měla víc jak 100 let, předpokládám je ze už zemřela jen že to nevědí české uřady...pred časem sme většinu majitelů oslovili s možností prodeje (měli jsme na to konkrétního kupce) no nakonec to nedopadlo jak kvůli panizpolska, tak kvůli jednomu co ma sice trvalý pobyt u nás, ale je bůh vi kde...bakonec to nedopadlo, dům stále chátrá...
To sice nebude vás případ,ale jen jsem chtěla nastínit, jak podíly a jeďte k tomu prakticky cizích lidí dělají zlo 🙄

1eso1
autor
25. dub 2020

@pabka měli jsme pojištění, ale na určitý typ smrti se nevztahuje, takže peníze z pojistky nejsou

pabka
25. dub 2020

@lexikorka aha.. my máme hypotéku 9 let a pojištěnou ji máme.

j.a.n.i
25. dub 2020

@lexikorka Tak to že nebyla povinná ale snad neznamená, že jsou bez pojistek... rozumný člověk ji na hlavního živitele má, i když nebyla povinná.

somalicats
25. dub 2020

@j.a.n.i To bude záležet na konkrétních částkách - tj výši hypo, výši splátek a částce potřebné k vyplacení. Rozhodně bych v tu chvíli neházela flintu do obilí, proto jsem zakladatelce i psala, ať to s bankou řeší. Banka tu hypo stejně bude muset teď po ukončení dědického řízení převést celou na ni, a nebo taky doporučit prodej, pokud by pro ně zakladatelka neměla dostatečnou bonitu. Ale to tady žádná z nás nevyřešíme, to musí ona sama. Navíc ona je přece jen v lepší pozici právě proto, že extchýně má jen osminu, pokud by ten podíl byl větší, tak by to byl větší problém.
Nám třeba banka povolila vyvázání mého ex, a to měl 50% podíl a já mám na krku 3 děti (a čtvrté na cestě), a to je ta hypotéka pořád z větší části nesplacená (a vysoká, holt domek v Praze něco stojí). Taky jsme řešili, co s tím, protože my bychom na prodeji toho domu prodělali právě kvůli tomu, že by umoření hypotéky prodejem bylo hodně nevýhodné, navíc mně se to prodávat fakt nechtělo. Ex naštěstí umí počítat a spočítal si, že se mu víc vyplatí se vyvázat s tím, že já mu to budu splácet, než by přišel o investice kvůli nevýhodnému umoření hypotéky prodejem domu.

pabka
25. dub 2020

@1eso1 tak to je mi fakt líto, ze to teď musíš takhle řešit, to je fakt šílený. Jak velka ta částka k vyplacení zhruba je? Neslo by nějak navýšit hypo...?

1eso1
autor
25. dub 2020

@pabka dělá to asi 300 000. Navíc nejvíc mě štve to, že deti nebudou mít vůbec nic a ja musim dát peníze cizí ženský

pabka
25. dub 2020

@1eso1 je mi to líto za vás, přijde mi to úplně absurdní.

lexikorka
25. dub 2020

@j.a.n.i Tak dědické řízení není žádná krátkodobá záležitost, měli jsme oba životní pojistky, ovšem ne ve výši, aby pokryla hypotéku. Pojistka má určitou dobu na zkoumání úmrtí a není vyplacena obratem....
Nehledě na to, jak jsem psala, i když je hypotéka pojištěna neznamená to, že ji v každém případě úmrtí banka zaplatí. A opět platí, že celý ten proces delší dobu trvá, mezitím se hypotéka platit musí

1eso1
autor
25. dub 2020

@pabka no mě taky :(

1eso1
autor
25. dub 2020

@pabka hlavně extchyne vlastní 4 nemovistosti a hrozně to potřebuje

pabka
25. dub 2020

@1eso1 tchyně úplně bez komentáře, tu nemovitost nepořídila, neplatila, spadla ji do klína a bez ohledu na vnoučata chce vyplatit, to musí být zvláštní člověk teda...

1eso1
autor
25. dub 2020

@pabka no víc než zvláštní. Ale ona nemůže vydychat mě. Já jsem hlavní problém. A že ji nezajímají vnoucata... To nechápu vůbec

lexikorka
26. dub 2020

@1eso1 u nás to same tchýně se o vnoučata nezajímá, prý jsme moc daleko, pomluvila me úplně všude, jednou ročně ji jedu kluky ukázat a koncim...
Ale opravdu mě prekvapuje postup soudu...nebyl to nějaký její známý?

1eso1
autor
26. dub 2020

@lexikorka známý to určitě nebyl. Bydlíme v jiném kraji. Ale já se jen tak nedám. Notářka jen kroutila hlavou nad ni, že to dědictví přijala. Že tak ublíží vlastním vnoučatům. Když ona toho má dost. Ale ono to tak je no. Kdo něco má, chce víc. A já holt, která má jen ten byt nejspíš přijdu i o něj

lexikorka
26. dub 2020

@1eso1 hm, přeji pevné nervy....budete to potřebovat, snad najdete nejakou kličku...

Strana
z4