Dohoda péče o dítě a následně střídavka. Má na to právo?

jedovatahoubicka
7. říj 2021

Dobrý večer. Před lety jsem si prošla soudem s bývalým. Soud trval několik let, jednalo se o péči o dítě. Nakonec navrhnul dohodu, stanovil sám i nízké výživné a já to podepsala, aby byl klid. Uplynulo pár let od podepsání dohody a opět se chce soudit a pro změnu chce naše dítě do střídavé péče. Má na to právo mě opět tahat po soudech a způsobovat celé rodině i dítěti další stres? Děkuji za jakoukoliv radu. Obrátím se na právničku, ale chtěla jsem se poradit i zde, budu ráda za každou zkušenost.

barmil
7. říj 2021

@jedovatahoubicka ano, oba mate právo navrhnout úpravu styku, nebo i zvýšení alimentů. Většinou by měl rozsudek být na 2roky a pak se měnit v zlomových letech, jako je nástup do školky, školy atd. Kdy je dítě starší a může tak trávit více času u druhého rodiče, kdy má vyšší nároky na alimenty (skolkovne, výbava do školy, kroužky, atd..) to vše Ti může vysvětlit ospod, pod který spadá dite dle trvalého bydliště.
Co se týče soudu, manzel podá návrh na úpravu, Ty samozřejmě nemusíš souhlasit, řekneš svou představu a soud určí, co je nejlepší a v zájmu dítěte.

jedovatahoubicka
autor
7. říj 2021

@barmil Jedná se mi o to, že se o dítě moc nezajímá. Přijel 2x ročně, vymlouval se na kde co, většinou na psychické rozpoložení a tak dále. Teď z ničeho nic chce střídavku, ale absolutně neuznává školu, povinnosti, učení, úkoly. A já se z toho doma pak zblázním. A hlavně - díte mu dávám kdykoliv řekne, jsem ráda, že se konečně ozve. Proti "střídavce" jsem nebyla, ale nechci se zase plácat na soudě a hádat. Myslím, že to zase bude komplikovat a mám pocit, že se chce zbavit i výživného v rámci střídavky (střídavka - žádné výživné, nevím), ale stejně to nebude fungovat a brát si dítě za čas zase nebude - to je můj názor. Je to hrozné jednání. Pokud jde o soud - moc důvěru v systém nemám, posledně ten soud trval skoro pět let, nakonec jsme napsali dohodu. Takže jsem podepsala nízké výživné výměnou za to, že ten soud už skončí a dítě bude se mnou.

meejja
7. říj 2021

Myslím, že při střídavce mají oba rodiče povinnost si dítě převzít v určenou dobu…

kamce
8. říj 2021

@jedovatahoubicka my teda meli taky pri rozvodu dohodu a podepsala jsem nizsi alimenty, at je klid. Ale soudkyne rekla nene, minimalni castka dle platu je blabla a s dohodou souhlasila, jen zvedla castku ☺ jinak k dotazu, nevyhrozuje jen? 🙂 pokud mate tendenci s nim komunikovat, pripadne obhajovat se pred nim? Ja bych s nim vubec toto neresila, at si o to tedy zazada. Pak u soudu sdelite svuj nazor, kdyby to opravdu udelal. Ja slysela, ze je tezke z vyhradni pece ziskat stridavou. Ale v dnesni dobe, nikdo nevi no 🤔 kor kdyz maji oba to 'spravne' zazemi 🙄

uzivatelkapetra
8. říj 2021

Bydlíte nějak blízko sebe aby dítě mohlo navštěvovat stejnou školu od vás obou? Kolik je tomu dítěti?
Ps: manžel taky kdysi s bývalou oba podepsali dohodu o všem, včetně výše alimentů. Soud řekl OK, dělejte si jak chcete, ale alimenty určuje soud. Takže soud by ti nenechal nepřiměřeně nízké alimenty.

nikjean
8. říj 2021

@jedovatahoubicka Je to otec, takže ano, má na to plné právo. Teď už záleží na soudu, zda mu vyhoví.

barmil
8. říj 2021

@jedovatahoubicka ve stridave péči platí výživné ten, kdo vydělává víc, aby mělo dite stejne podmínky u obou. Takže ano, on se může zbavit povinnosti platit a ještě můžeš platit Ty jemu.
Ale pokud se doteď moc nezajímal a dite nevidal pravidelne, tak nevím, jak by to zvládal. Škola, úkoly atd. A bydlíte blízko, mělo by dite jen jednu školu?

andelka
8. říj 2021

Ano, má právo žádat o změnu formy péče.
V případě střídavé péče musí péči o dítě ve své době zajistit, ideálně osobně, a přebírat a odevzdávat dítě včas.
Výživné se stanovuje podle příjmů, a podle toho, kdo bude co dítěti pořizovat. Zda bude mít všechno 2x, nebo jak se budete podílet na financování (třeba školy, kroužků, sportovních aj potřeb)
U střídavky záleží na mnoha okolnostech, zvaž, zda jeho možnosti jsou reálné nebo ne (mají s dítětem už vytvořený vztah, zajímá se o něj, má adekvátní možnosti bydlení, jak daleko bydlíte, zda by byla zachovaná škola atd).
Znám případy, kdy otec velmi tlačil na střídavku, ačkoli k tomu neměl podmínky (větší vzdálenost, dvě školy, a ani dítě to nechtělo), rodiče si prošli mnoha sezeními na ospod, mediací, a on to nakonec stáhnul. Takže úplně k ničemu, jen to stálo čas a nervy. Takže bych si s ním napřed sedla sama, případně zašla na ospod, do rodinné poradny, a probrala tam jeho nápad a realizovatelnost. Jinak docela hrozí, že se budete další roky tahat po soudech ☹