icon

Jak se změní alimenty při nástupu otce na rodičovskou?

vavegillan
21. zář 2025

Přítel platí na dceru z prvního vztahu 12 tisíc + veškeré vícenáklady (sešity, lyžák, kroužky, školní výlety atd.) bez soudního rozhodnutí, ze svého vlastního uvážení, matce to vyhovuje. Nyní jsme se dohodli, že v roce věku našeho společného syna nastoupí na rodičovskou (kvůli mé nabídce zahraniční stáže). Bude tedy namisto příjmu pobírat rodičák. Jak to bude s alimenty ??

kristyn86
•
21. zář 2025

Predpokladam,ze ti jde o to,aby platil mene. Takze jeho starsi dite dojede na vase mladsi. Kdyby to bylo obracene,byla by jsi ty s tim ok? Soucasna vyse neni dana soudne,evidentne se takto rodice domluvily a je ted je na nich,aby se domluvily opet. Pokud jeden z nich nebude s necim souhlasit,tak to muzou dat soudne a uvidi se.

andelka
•
21. zář 2025

Měl by platit stejne. Asi si tohle rozhodnutí dokázal spočítat a ví, ze první dítě nezmizí a ze to, jak si teď s tebou řeší vaši situaci, muže byt jeho ex a dítěti jedno.

alianan
•
21. zář 2025
@kristyn86

Predpokladam,ze ti jde o to,aby platil mene. Takze jeho starsi dite dojede na vase mladsi. Kdyby to bylo obracene,byla by jsi ty s tim ok? Soucasna vyse neni dana soudne,evidentne se takto rodice domluvily a je ted je na nich,aby se domluvily opet. Pokud jeden z nich nebude s necim souhlasit,tak to muzou dat soudne a uvidi se.

@kristyn86 No, ale i v úplné rodině je běžné, že každé dítě navíc omezí rozpočet rodiny a pocítí to i předchozí děti, po dobobu rodičáku se hodně rodin musí omezit a asi nikdo to nebere jako špatné.
Tady se jedná o rodičák, takže omezení na pár let, asi bych logicky předpokládala, že se alimenty na první sníží a po nástupu do práce zase zvýší.

vavegillan
autor
•
21. zář 2025
@kristyn86

@kristyn86 ale vůbec ne, ať klidně platí víc, je mi to fuk, nejsme manželé, nemáme SJM, je mi jedno, jak nakládá se svými penězi 🤷‍♀️😉

anonym_d2570d
•
21. zář 2025

@vavegillan i když půjde na rodicak tak výživné platit musí to v jaké čásce je na uvážení a domluvě těch dvou dospělých osob pokud jste vy dva se domluvili tak by i chlap mel se domluvit na druhé straně teď záleží co ta druha strana no

andelka
•
21. zář 2025

@alianan Právě, že v úplné rodině. Tam mají všechny děti stejné rodiče, stejnou výchovu, stejnou životní úroveň a pokud se projeví cokoliv, musí si to řešit ti dva rodiče. Takto ale rozhodnutí dvou zasáhne další lidi.

andelka
•
21. zář 2025

@vavegillan Tak proč řešíš alimenty? Když je ti to vlastně fuk a je to jeho věc?

vavegillan
autor
•
21. zář 2025
@andelka

@vavegillan Tak proč řešíš alimenty? Když je ti to vlastně fuk a je to jeho věc?

@andelka zajímala mě něčí osobní zkušenost, jak se situace řeší, když výše alimentů přesahuje příjem, protože se to týká moji rodiny. Je divné se na to zeptat ??

kristyn86
•
21. zář 2025
@vavegillan

@andelka zajímala mě něčí osobní zkušenost, jak se situace řeší, když výše alimentů přesahuje příjem, protože se to týká moji rodiny. Je divné se na to zeptat ??

@vavegillan Divne se na to zeptat neni,ale je divne se na to ptat,kdyz o par prispevku pises,ze je ti to vlastne jedno. Ja mam zkusenost jen pracovni a to takovou,ze se rodice domluvi a pokud ne,jde to k s soudu a tam se vyzivne stanovi. Kdyz se zmeni vydelky nebo pomery,je mozne vyzivne snizit,zvysit nebo ponechat ve stejne vysi.

andelka
•
21. zář 2025
@vavegillan

@vavegillan Výše alimentů přesahuje příjem muže z jeho ( vašeho) vlastního rozhodnutí. Navíc soudně nic nemají. Stejne jako se dokázali domluvit předtím, měli by se domluvit teď ( nebo spis nic neměnit). Soudně se to může řešit vždycky a předvídat se nedá nic.

barmil
•
21. zář 2025
@vavegillan

@kristyn86 ale vůbec ne, ať klidně platí víc, je mi to fuk, nejsme manželé, nemáme SJM, je mi jedno, jak nakládá se svými penězi 🤷‍♀️😉

@vavegillan soud mu řekne, že věděl, že už dítě má a jaké jsou výdaje s tím spojené a měl si to s dalším dítětem s ohledem na to zařídit. Nic mu nesníží. Jít na rodicak je jeho volba, to by pak na rodicak šli všichni tatínci, min na papíře, když se u toho muže pracovat bez omezení, pokud je zajištěna péče o dítě .

martinka_33
•
21. zář 2025

Jeo rozhodnuti udelat dalsi decko, platit by mel stejne (ovsem co na to soud nevim). I ja jsem byla na rodicovske v dalsim vztahu ale neplatila jsem na spolecny ucet pro deti z prvniho manzelstvi mene. Ted ma mimino bývalý a uprimne bych ho pekne nakopala do riti kdyby prisel s tim ze bude platit méně ☝️

anonym_d74d6a
•
21. zář 2025

Jak nekdo muze odjet od rocniho ditete na staz do zahranici, to mi hlava nebere ale chapu dotaz je jiny,jen me prekvapuje ze to nikoho neprekvapuje😀😀

zuzkasim
•
21. zář 2025

@anonym_d74d6a Proč by nemohl jeden z rodičů odjet na stáž do zahraničí? Jen proto, že je to matka? U otce by to bylo normální? Spousta chlapů totiž běžně pryč jezdí... Jak si to rodiče domluví, tak to bude, očividně bude o dítě postaráno, vůbec nechápu, co řešíš.

eviicka
•
21. zář 2025

Nemám zkušenost, takže jen taková úvaha. Většinou píšete, že by měl platit pořád stejně. On ale výživné neměl stanovené soudem a platil poměrně vysokou částku (tady tedy nevíme, jak moc se věnuje svému prvnímu dítěti i po té citové a časové stránce). Takže si myslím, že prostor pro snížení tu být může, ale to se musí v prvé řadě domluvit s matkou dítěte.

xmele004
•
21. zář 2025

Já se omlouvám, trochu mimo téma. Paní píše, ze se dohodli mimosoudně, vím, ze to asi nějak funguje, ale jak reálné? Při rozvodu je přece dohoda o péči, kde se stanovuje i výživné, ne?

moudivlacek
•
21. zář 2025
@xmele004

Já se omlouvám, trochu mimo téma. Paní píše, ze se dohodli mimosoudně, vím, ze to asi nějak funguje, ale jak reálné? Při rozvodu je přece dohoda o péči, kde se stanovuje i výživné, ne?

@xmele004 když se domluví, nemusí se řešit dle tabulek a momentální nálady soudce/soudkyně, prostě se dohodli na 12 000 bez ohledu, kolik by určil soud, maximální výši se meze nekladou

kristyn86
•
22. zář 2025
@xmele004

@xmele004 Soudne to je vzdy,kdyz byli rodice manzele a dochazi k rozvodu. Pred rozvodem se resi uprava vychovy a vyzivy. I tak se muzou dohodnout,navrhnout a muzou mit dohodu schvalenou soudem. Ale vzdy to musi jit pres soud. Kdyz spolu lide jen ziji jako partneri,nemusi to byt vubec soudne. Samozrejme to pak neni pravne vymahatelne. A pokud otec neplati,tak to nejdriv musi dat matka k soudu.

enoli
•
22. zář 2025
@xmele004

@xmele004 mame dohodu o společné péči. Dohodli jsme se i na penězích. Soudce nás upozornil, ze při společné péči výživné neurčuje. Je to naše dohoda a my musíme jednat ve shodě.
@vavegillan je to dohoda, každopádně už jen z morálního hlediska by měl platit stále stejné jako doposud. Jeho starší dítě nemůže za vaše rozhodnutí, že ty pojedeš do zahraničí a táta bude doma na RD s nevlastním sourozencem. Vezmi si to obráceně, jak by se to líbilo tobě?

journals
•
22. zář 2025

Otázkou možná je i to, jestli tatínek bude opravdu doma, nebo bude dál pracovat… což předpokládám že asi bude, což?

anonym_717474
•
22. zář 2025
@journals

Otázkou možná je i to, jestli tatínek bude opravdu doma, nebo bude dál pracovat… což předpokládám že asi bude, což?

@journals taky si myslim ze jo, to rocni dite se o sebe postará samo poklidí navaří nez se vrátí z práce

suzanna123
•
22. zář 2025

Já s tím zkušenost nemám, ale neodvíjí se to od příjmu? Přijde mi logické, že pokud se příjem sníží, navíc takhle dramaticky, tak to důvod pro snížení je. A když to mají jen na základě dohody, tak hádám, že buď se dohodnou na nové částce, nebo budou muset k soudu 🤷‍♀️

journals
•
22. zář 2025
@anonym_717474

@journals taky si myslim ze jo, to rocni dite se o sebe postará samo poklidí navaří nez se vrátí z práce

@anonym_717474 🤦🏻‍♀️ budeš překvapená, ale existují i možnosti home officu a dokonce jsou i ženy které i při rodičáku pracují… a není jich úplně málo.

anonym_717474
•
22. zář 2025
@journals

@anonym_717474 🤦🏻‍♀️ budeš překvapená, ale existují i možnosti home officu a dokonce jsou i ženy které i při rodičáku pracují… a není jich úplně málo.

@journals tak to by asi neřešili takovou věc, ona by jela na stáž a on pracoval doma s dítětem, tak proč by to řešili

journals
•
22. zář 2025
@anonym_717474

@journals tak to by asi neřešili takovou věc, ona by jela na stáž a on pracoval doma s dítětem, tak proč by to řešili

@anonym_717474 tak logicky… mají malé dítě a ona od něj odjíždí do zahraničí - tzn. někdo se o něj postarat musí = na rodičák jde otec, ale může mít dál smlouvu (nebo být osvč) a domluvu se zaměstnavatelem.
Ty jo, fakt tohle nikdo v okolí nezažil? 😳

anonym_717474
•
22. zář 2025
@journals

@anonym_717474 tak logicky… mají malé dítě a ona od něj odjíždí do zahraničí - tzn. někdo se o něj postarat musí = na rodičák jde otec, ale může mít dál smlouvu (nebo být osvč) a domluvu se zaměstnavatelem.
Ty jo, fakt tohle nikdo v okolí nezažil? 😳

@journals tak to pak ale mu zůstane příjem a nic se nemění ne, platí dál podle dohody, nebo nechápu jak to myslíš

andelka
•
22. zář 2025

Stáž bude placená předpokládám. Z RP by těžko otec všechno s dítětem utáhl. Nebo bude pracovat na HO. Nebo bude hlídat babička, chůva a on pracovat. Nevím, ale předpokládám, že to dobře uvážili a ví, zda ufinancuji to co zamýšlejí.

anonym_717474
•
22. zář 2025
@andelka

Stáž bude placená předpokládám. Z RP by těžko otec všechno s dítětem utáhl. Nebo bude pracovat na HO. Nebo bude hlídat babička, chůva a on pracovat. Nevím, ale předpokládám, že to dobře uvážili a ví, zda ufinancuji to co zamýšlejí.

@andelka ta pani píše ze on prijde o příjem, tak to znamená. Ze ona půjde do práce a on bude doma s miminem, kdbyby do práce chodil dal tak se na těch alimentech nic nemění ne a ona se neptá