icon

Jak se změní alimenty při nástupu otce na rodičovskou?

vavegillan
21. zář 2025

Přítel platí na dceru z prvního vztahu 12 tisíc + veškeré vícenáklady (sešity, lyžák, kroužky, školní výlety atd.) bez soudního rozhodnutí, ze svého vlastního uvážení, matce to vyhovuje. Nyní jsme se dohodli, že v roce věku našeho společného syna nastoupí na rodičovskou (kvůli mé nabídce zahraniční stáže). Bude tedy namisto příjmu pobírat rodičák. Jak to bude s alimenty ??

kristyn86
21. zář 2025

Predpokladam,ze ti jde o to,aby platil mene. Takze jeho starsi dite dojede na vase mladsi. Kdyby to bylo obracene,byla by jsi ty s tim ok? Soucasna vyse neni dana soudne,evidentne se takto rodice domluvily a je ted je na nich,aby se domluvily opet. Pokud jeden z nich nebude s necim souhlasit,tak to muzou dat soudne a uvidi se.

andelka
21. zář 2025

Měl by platit stejne. Asi si tohle rozhodnutí dokázal spočítat a ví, ze první dítě nezmizí a ze to, jak si teď s tebou řeší vaši situaci, muže byt jeho ex a dítěti jedno.

alianan
21. zář 2025
@kristyn86

Predpokladam,ze ti jde o to,aby platil mene. Takze jeho starsi dite dojede na vase mladsi. Kdyby to bylo obracene,byla by jsi ty s tim ok? Soucasna vyse neni dana soudne,evidentne se takto rodice domluvily a je ted je na nich,aby se domluvily opet. Pokud jeden z nich nebude s necim souhlasit,tak to muzou dat soudne a uvidi se.

@kristyn86 No, ale i v úplné rodině je běžné, že každé dítě navíc omezí rozpočet rodiny a pocítí to i předchozí děti, po dobobu rodičáku se hodně rodin musí omezit a asi nikdo to nebere jako špatné.
Tady se jedná o rodičák, takže omezení na pár let, asi bych logicky předpokládala, že se alimenty na první sníží a po nástupu do práce zase zvýší.

vavegillan
autor
21. zář 2025
@kristyn86

@kristyn86 ale vůbec ne, ať klidně platí víc, je mi to fuk, nejsme manželé, nemáme SJM, je mi jedno, jak nakládá se svými penězi 🤷‍♀️😉

anonym_d2570d
21. zář 2025

@vavegillan i když půjde na rodicak tak výživné platit musí to v jaké čásce je na uvážení a domluvě těch dvou dospělých osob pokud jste vy dva se domluvili tak by i chlap mel se domluvit na druhé straně teď záleží co ta druha strana no

andelka
21. zář 2025

@alianan Právě, že v úplné rodině. Tam mají všechny děti stejné rodiče, stejnou výchovu, stejnou životní úroveň a pokud se projeví cokoliv, musí si to řešit ti dva rodiče. Takto ale rozhodnutí dvou zasáhne další lidi.

andelka
21. zář 2025

@vavegillan Tak proč řešíš alimenty? Když je ti to vlastně fuk a je to jeho věc?

vavegillan
autor
21. zář 2025
@andelka

@vavegillan Tak proč řešíš alimenty? Když je ti to vlastně fuk a je to jeho věc?

@andelka zajímala mě něčí osobní zkušenost, jak se situace řeší, když výše alimentů přesahuje příjem, protože se to týká moji rodiny. Je divné se na to zeptat ??

kristyn86
21. zář 2025
@vavegillan

@andelka zajímala mě něčí osobní zkušenost, jak se situace řeší, když výše alimentů přesahuje příjem, protože se to týká moji rodiny. Je divné se na to zeptat ??

@vavegillan Divne se na to zeptat neni,ale je divne se na to ptat,kdyz o par prispevku pises,ze je ti to vlastne jedno. Ja mam zkusenost jen pracovni a to takovou,ze se rodice domluvi a pokud ne,jde to k s soudu a tam se vyzivne stanovi. Kdyz se zmeni vydelky nebo pomery,je mozne vyzivne snizit,zvysit nebo ponechat ve stejne vysi.

andelka
21. zář 2025
@vavegillan

@vavegillan Výše alimentů přesahuje příjem muže z jeho ( vašeho) vlastního rozhodnutí. Navíc soudně nic nemají. Stejne jako se dokázali domluvit předtím, měli by se domluvit teď ( nebo spis nic neměnit). Soudně se to může řešit vždycky a předvídat se nedá nic.

barmil
21. zář 2025
@vavegillan

@kristyn86 ale vůbec ne, ať klidně platí víc, je mi to fuk, nejsme manželé, nemáme SJM, je mi jedno, jak nakládá se svými penězi 🤷‍♀️😉

@vavegillan soud mu řekne, že věděl, že už dítě má a jaké jsou výdaje s tím spojené a měl si to s dalším dítětem s ohledem na to zařídit. Nic mu nesníží. Jít na rodicak je jeho volba, to by pak na rodicak šli všichni tatínci, min na papíře, když se u toho muže pracovat bez omezení, pokud je zajištěna péče o dítě .

martinka_33
21. zář 2025

Jeo rozhodnuti udelat dalsi decko, platit by mel stejne (ovsem co na to soud nevim). I ja jsem byla na rodicovske v dalsim vztahu ale neplatila jsem na spolecny ucet pro deti z prvniho manzelstvi mene. Ted ma mimino bývalý a uprimne bych ho pekne nakopala do riti kdyby prisel s tim ze bude platit méně ☝️

anonym_d74d6a
21. zář 2025

Jak nekdo muze odjet od rocniho ditete na staz do zahranici, to mi hlava nebere ale chapu dotaz je jiny,jen me prekvapuje ze to nikoho neprekvapuje😀😀

zuzkasim
21. zář 2025

@anonym_d74d6a Proč by nemohl jeden z rodičů odjet na stáž do zahraničí? Jen proto, že je to matka? U otce by to bylo normální? Spousta chlapů totiž běžně pryč jezdí... Jak si to rodiče domluví, tak to bude, očividně bude o dítě postaráno, vůbec nechápu, co řešíš.

eviicka
21. zář 2025

Nemám zkušenost, takže jen taková úvaha. Většinou píšete, že by měl platit pořád stejně. On ale výživné neměl stanovené soudem a platil poměrně vysokou částku (tady tedy nevíme, jak moc se věnuje svému prvnímu dítěti i po té citové a časové stránce). Takže si myslím, že prostor pro snížení tu být může, ale to se musí v prvé řadě domluvit s matkou dítěte.

xmele004
21. zář 2025

Já se omlouvám, trochu mimo téma. Paní píše, ze se dohodli mimosoudně, vím, ze to asi nějak funguje, ale jak reálné? Při rozvodu je přece dohoda o péči, kde se stanovuje i výživné, ne?

moudivlacek
21. zář 2025
@xmele004

Já se omlouvám, trochu mimo téma. Paní píše, ze se dohodli mimosoudně, vím, ze to asi nějak funguje, ale jak reálné? Při rozvodu je přece dohoda o péči, kde se stanovuje i výživné, ne?

@xmele004 když se domluví, nemusí se řešit dle tabulek a momentální nálady soudce/soudkyně, prostě se dohodli na 12 000 bez ohledu, kolik by určil soud, maximální výši se meze nekladou

kristyn86
22. zář 2025
@xmele004

@xmele004 Soudne to je vzdy,kdyz byli rodice manzele a dochazi k rozvodu. Pred rozvodem se resi uprava vychovy a vyzivy. I tak se muzou dohodnout,navrhnout a muzou mit dohodu schvalenou soudem. Ale vzdy to musi jit pres soud. Kdyz spolu lide jen ziji jako partneri,nemusi to byt vubec soudne. Samozrejme to pak neni pravne vymahatelne. A pokud otec neplati,tak to nejdriv musi dat matka k soudu.

enoli
22. zář 2025
@xmele004

@xmele004 mame dohodu o společné péči. Dohodli jsme se i na penězích. Soudce nás upozornil, ze při společné péči výživné neurčuje. Je to naše dohoda a my musíme jednat ve shodě.
@vavegillan je to dohoda, každopádně už jen z morálního hlediska by měl platit stále stejné jako doposud. Jeho starší dítě nemůže za vaše rozhodnutí, že ty pojedeš do zahraničí a táta bude doma na RD s nevlastním sourozencem. Vezmi si to obráceně, jak by se to líbilo tobě?

journals
22. zář 2025

Otázkou možná je i to, jestli tatínek bude opravdu doma, nebo bude dál pracovat… což předpokládám že asi bude, což?

anonym_717474
22. zář 2025
@journals

Otázkou možná je i to, jestli tatínek bude opravdu doma, nebo bude dál pracovat… což předpokládám že asi bude, což?

@journals taky si myslim ze jo, to rocni dite se o sebe postará samo poklidí navaří nez se vrátí z práce

suzanna123
22. zář 2025

Já s tím zkušenost nemám, ale neodvíjí se to od příjmu? Přijde mi logické, že pokud se příjem sníží, navíc takhle dramaticky, tak to důvod pro snížení je. A když to mají jen na základě dohody, tak hádám, že buď se dohodnou na nové částce, nebo budou muset k soudu 🤷‍♀️

journals
22. zář 2025
@anonym_717474

@journals taky si myslim ze jo, to rocni dite se o sebe postará samo poklidí navaří nez se vrátí z práce

@anonym_717474 🤦🏻‍♀️ budeš překvapená, ale existují i možnosti home officu a dokonce jsou i ženy které i při rodičáku pracují… a není jich úplně málo.

anonym_717474
22. zář 2025
@journals

@anonym_717474 🤦🏻‍♀️ budeš překvapená, ale existují i možnosti home officu a dokonce jsou i ženy které i při rodičáku pracují… a není jich úplně málo.

@journals tak to by asi neřešili takovou věc, ona by jela na stáž a on pracoval doma s dítětem, tak proč by to řešili

journals
22. zář 2025
@anonym_717474

@journals tak to by asi neřešili takovou věc, ona by jela na stáž a on pracoval doma s dítětem, tak proč by to řešili

@anonym_717474 tak logicky… mají malé dítě a ona od něj odjíždí do zahraničí - tzn. někdo se o něj postarat musí = na rodičák jde otec, ale může mít dál smlouvu (nebo být osvč) a domluvu se zaměstnavatelem.
Ty jo, fakt tohle nikdo v okolí nezažil? 😳

anonym_717474
22. zář 2025
@journals

@anonym_717474 tak logicky… mají malé dítě a ona od něj odjíždí do zahraničí - tzn. někdo se o něj postarat musí = na rodičák jde otec, ale může mít dál smlouvu (nebo být osvč) a domluvu se zaměstnavatelem.
Ty jo, fakt tohle nikdo v okolí nezažil? 😳

@journals tak to pak ale mu zůstane příjem a nic se nemění ne, platí dál podle dohody, nebo nechápu jak to myslíš

andelka
22. zář 2025

Stáž bude placená předpokládám. Z RP by těžko otec všechno s dítětem utáhl. Nebo bude pracovat na HO. Nebo bude hlídat babička, chůva a on pracovat. Nevím, ale předpokládám, že to dobře uvážili a ví, zda ufinancuji to co zamýšlejí.

anonym_717474
22. zář 2025
@andelka

Stáž bude placená předpokládám. Z RP by těžko otec všechno s dítětem utáhl. Nebo bude pracovat na HO. Nebo bude hlídat babička, chůva a on pracovat. Nevím, ale předpokládám, že to dobře uvážili a ví, zda ufinancuji to co zamýšlejí.

@andelka ta pani píše ze on prijde o příjem, tak to znamená. Ze ona půjde do práce a on bude doma s miminem, kdbyby do práce chodil dal tak se na těch alimentech nic nemění ne a ona se neptá