Kdy a jak se končí placení výživného?

dankaeli
27. srp 2015

Chtěla bych poprosit o radu kdy a jak ukončit placení výživného?Máte někdo nějakou zkušenost?
Manžel má dceru která ukončila středoškolské vzdělání a dál asi studovat nebude.Jelikož nemají moc dobrý vztah,tak nevíme nic přesného.
Nevíme jestli se musí žádat soudně a jestli se musí platit na dítě i když je na ÚP.
Děkuji za každou radu .

hanik73
27. srp 2015

Dcera v květnu odmaturovala,otec jí platil výživné jen do června.Správně by měla mít nárok i za červenec a srpen,do té doby má ještě status studenta.

tomici
27. srp 2015

Já myslím, že soudně se nic neřeší,pokud nemáte dobré vztahy, tak bych po dceři chtěla potvrzení o studiu, kdyby případně pokračovala ve studiu dál, to ji vystaví na studijním oddělení, o případném pokračování ve studiu byste si mohli podle mě i zavolat na studijní oddělení, resp. tatínek, že potřebuje vědět, zda studia nepřerušila či neukončila z důvodu placení alimentů. Kdyby ani ona ani matka nekomunikovaly, obrátila bych se kdyžtak na OSPOD a oni vám tam určitě poradí, aby raději nebyl případně nějaký problém 🙂
Mě tatka platil exekučně, takže to jsem musela jít přímo na soud a v kanclu zrušit exekuci, ale to není váš případ 😉

nonnni
27. srp 2015

ono je to slozitejsi, ukonceni studia samo o sobe neni duvod k prestani placeni vyzivneho a navic, pokud zacne znovu smysluplne studovat (a neni tam hranice 26 let, jak si hodne lidi mysli), tak ma na vyzivne opet pravo...jedine, kdyby se vdala, tak vyzvovaci povinnost prebira manzel.