Odchod od partnera - jiný stát ČR/SR. Jak to probíhá v praxi?

xoulinka
13. kvě 2024

Ahojte, potřebuju odejít od partnera, protože mě psychicky týrá a vztah mě ničí. Máme děti 3 a 2 roky, žijeme na Slovensku, ale moje celá rodina je v Čechách. Nemáte někdo osobní zkušenost, jak to probíhá svěření dětí do péče a soudy v praxi?
Vím, že odejít do Čech k mámě nemůžu, musím to začít řešit se soudy tady. Je šance, že mi děti svěří do péče a dovolí se přestěhovat zpět do ČR? Domluvit se nepůjde, je to psychopat a manipulátor, vyhrožuje, že mi vezme děti, určitě je bude chtít do péče a bude tvrdit, že psychopat a tyran jsem já... Vydělává dost peněz, ale o děti jsem se starala hlavně já.

barmil
13. kvě 2024

@xoulinka odchod bez svolení partnera nebo soudu se bude brát jako únos a dost Ti přitizi. Na vše si schovavej důkazy. Nahravej, ukladej zprávy, fotky. A vše řešit přes ospod a právníky. Vše oficiálně a bez toho ani krok

merope
13. kvě 2024

@xoulinka Ještě mě napadá - jaké občanství mají děti? České nebo slovenské?

tasimia
13. kvě 2024

@xoulinka šance je i není, pokud Vám třeba soud schválí střídavou péči, tak stěhování někam daleko, nemusí soud povolit a ani kdyby nebyla střídavá, nemusí to schválit.. Soud bude rozhodovat ve prospěch děti.
Snaž se ke všemu mit důkazy.
Co si budeme to, ze je otec manipulátor atp. bohužel mnohdy není důvod aby neviděl a přišel o své děti. Porad je to otec.
Záleží jak se k nim chová..

ele_nka
13. kvě 2024

@xoulinka zavolej si Kruh bezpečí, tam pořadí nejlíp jak postupovat. Případně jsou schopný pomoc i s právní pomocí.
https://www.bkb.cz/

xoulinka
autor
13. kvě 2024

@merope obě, doktora a skolku na Slovensku

xoulinka
autor
13. kvě 2024

@tasimia Nahravky nejaky mam, kde mi nadava a ponizuje me, ze jsem z vesnice, musi me zivit, moje kamaradky jsou kravy apod... To se pak posloucha u soudu? Na zaklade takovych nahravek mi muzou sverit deti do vylucne pece?
Chova se k nim prisne a chladne, maji ho radi, ale s kazdym bebi chodi za mnou... Ale chapu, ze pravo na ne ma taky. Zajimaly by me nejaky konkretni zkusenosti, protoze teoreticky: musim zustat na Slovensku, k rodine jit nemuzu, protoze je v CR. Takze budu muset hledat najem a praci. A sama s takhle malyma detma v najmu, kdyz jsou kazdou chvili nemocny, nevim no. Vim, ze jsem se do te situace dostala sama a nevidim moc cestu ven. Sama jsem vyrustala v rodine, kde se neustale nadavalo a rvalo a dost me to poznamenalo, moje mama nikdy neodesla... tak nechci detem doprat stejny vzor do zivota :(

ai30
13. kvě 2024

@xoulinka Bylo by mozne, aby se mama prestehovala za tebou na Slovensko a pomohla ti s detma, aby ses mohla postavit na nohy?

tasimia
14. kvě 2024

@xoulinka nevycitej si to, ty preci za to nemůžeš. Důležitý je, ze to teď řešíš.
Nevím zda se to poslouchá přímo u soudu, ale možná ano.
Důležitý je to ukázat Ospodu, ten si to určitě poslechne ;).
Bohužel ti nejsem schopná 100% napsat, ze je to důvod, aby neviděl děti.. Znám z praxe horší tatínky (domácí násilí, týrání, drogy, alkohol) a děti mohou vídat - samozřejmě za určitých podmínek, ale pár z nich už třeba má, své děti na noc atp..
Pokud vsak jim neubližuje, a hada se jen s tebou - i kdyz hnusné, tak to nevidím jako důvod, aby děti neviděl..ale já nejsem soudce.

jeyre
14. kvě 2024

Nechci malovat čerta na zeď, ale měli jsme v rodině hodně toxický rozvod, který se řešil na Slovensku...bylo tam psychické, finanční a nakonec i fyzické násilí (vše zdokumentované na soudech a na policii) a dopadlo to střídavou péčí, protože on týrá jen svou ženu a ne děti.

xoulinka
autor
14. kvě 2024

@jeyre já s tím počítám, že můžeme dostat střídavku ze stejnýho důvodu... v kterém to bylo roce? ona byla Češka?

jeyre
14. kvě 2024

@xoulinka Cca 5 let zpátky...oba teda byli Slováci, takže stěhování se neřešilo.

jelenice_zavodnice
16. kvě 2024

@xoulinka Ahoj, napis mi zpravu, mohu ti dat par tipu, jak postupovat.

l_
16. kvě 2024

Ja ti jen popreju pevne nervy a hodne sily.. szrasne se ti ulevi 🙏🏻 ale i pak to bude tezke - mate spolu deti.. ale stoji to za to, i kdybys musela na slovensku zustat..

petulkadodo
16. kvě 2024

@xoulinka Kamarádka takhle řešila totéž, jen v jiném státě a soud vyhrála a mohla se i s dětmi přestěhovat zpět do ČR. Ale musela si zaplatit dobrého právníka a nebyla to lehká bitva. I při výhradní péči má soudem nařízeno otci do jeho země děti přivézt na půlku letních prázdnin, každé druhé Vánoce, Velikonoce, a otec může kdykoli za nimi přijet do ČR a chtít je vidět. Šlo taky o předškolní děti.