icon

Otec dítěte neznámý, po třech letech prozření

kacorek85
12. kvě 2015

Asi teď naštvu spoustu maminek, ale mám jednu úvahu.
Dejme tomu že jsem těhotná, otec dítě nechce, já se i přes to rozhodnu že si miminko nechám ať to stojí, co to stojí. To se stává dnes a denně. Porodím, do RL napíšu že je otec neznámý. Beru veškeré možné příspěvky od státu (tady plně pochopím rozhořčení jelikož nevím na co mají maminky samoživitelky nárok a na co ne). Po 2 a půl letech, kdy mi končí mateřská a já musím do práce najednou prozřu a vzpomenu si, že vlastně vím kdo je otec mého dítěte a ženu ho odpovědnosti.
Prozraďte mi .... vážně je náš soudní systém takhle postavený na hlavu nebo to jen mi přijde divné, že otec původně neznámý, po skoro třech letech najednou známý je a je hnán k odpovědnosti a musí vše doplatit zpětně, zatímco já tedy neoprávněně pobírala větší příspěvky na dítě od státu? Nemám být já hnána k odpovědnosti?
A teď do mě 🙂
Ne ale opravdu, ráda bych pochopila náš soudní systém a jeho fungování.

Strana
z5
rozalia11
4. čer 2015

@shine2015 vis ja to mam v pohode s manzelom nema zatial snim problemi ...to ti davam za to ze ano mas pravdu ze na muza treba byt tvrda..ale od zaciatko.noooo ja som tvrda a dobre zijeme len to ze musi byt dobry muz a chapavi to velmi zalezi na zitie oboch tsran to velmi dvoleziti ze muz a zena si musia vediet nad zajom rozkazovat.....ved ti ze chlapovi sa nesmie zena pocenovat to vziadnom pripade aj ked milujes muza 🙂 🙂 🙂

shine2015
4. čer 2015

@rozalia11 tvrdá mas byt, pokud on je hajzl. Jinak ne. 😉

rozalia11
4. čer 2015

@shine2015 no moj muzik neni hajzel je to vynikajuci muz aj otec mojich 3 deti ale ajtak som tvrda ....a aj budem ja som hlava rodiny ...ked zena je hlava rodiny tak to je najlepsi sposob pre rodinu....

dorinek
9. čer 2015

@irisie - "stát dovolí neuvést otce do RL dítěte"....a jak by tu matku donutil ?? Jsou případy, že matka opravdu neví, kdo je otec. Může se jednat třeba o znásilnění. Určitě by se našla žena, která si i po takové traumatizující zkušenosti neplánované dítě nechá. To by pak matky, které nechtějí uvést otce všechny svorně tvrdily, že byly znásilněny 😕 😕 Vždycky by to šlo nějak obejít a někteří naši spoluobčané jsou na tohle dost vynalézaví 😅
Ale jinak zajímavá úvaha. Taky si myslím, že dítě má právo znát oba rodiče 😔

linolla
9. čer 2015

nebo s každou ženou spal s kondoem - nic příjemného ani pro jednu stranu. Hlavně takto poučen by si bral prezervativ i s další partnerkou a ta by to mohla brát tak, že ji partner nevěří

🙂 opravdu zvláštní názor. HA jsem nikdy nebrala, v desetiletém manželství, i ve vztahu před ním, jsme používali pouze kondom a bylo to velice příjemné, stejně jako bez 😉

78marcela
9. čer 2015

@kacorek85 vracim se k tvemu prispevku na prvni strane, pripad te tve zname..jak se mohla po 2,5 letech objevit "u něj v zaměstnání s dítětem v jedné a s rodným listem v druhé ruce a dej prachy zpětně "? Pokud nebyli manzele, tak musi pred porodem zajit na matriku, kde otec uzna sve otcovstvi a podepise dohodu o jmenech. Teprve na zaklade tohoto papiru se muze otec zapsat do rodneho listu. V pripade, ze to neudela, nikdo ho nemuze do RL zapsat, a dite ziskava automaticky prijmeni matky. Lze to doplnit po porodu a dite pak dostava noby RL, kazdopadne ale otec muze bytz do RL zapsany pouze se svym souhlasem. Je to detail, stejne by splacel, jen mi tahle info tam proste skripe.

kacorek85
autor
10. čer 2015

@78marcela Zažalovala ho na soudě jako otce. On nevěřil, soud nařídil testy DNA, vyšly pozitivně. On musí platit jak testy, tak zpětně výživné na dítě a taky na paní. Navíc byla pečlivá, schovávala si účtenky od lékařů, od oblečené pro sebe, pro dítě, od vitamínů pro sebe a dítě, výživy, jídla a pod. a musí ji uhradit i polovinu těchto nákladů. Nehledě na to že si nechala proplatit i plavání s miminkem ...... 1500 kč měsíčně a chodila plavat 10 měsíců. I toto musí uhradit.

chatwenna
15. čer 2015

Ja se tedy nebudu vyjadrovat k tematu, ale rada bych upozornila na to, ze socialni davky nejsou nijak principalne vyssi, pokud je otec neznamy.
Ba naopak, pokud neni otec uveden, tak matka nema narok na hmotnou nouzi. (To je mozna ta chvile, kdy si na otce vzpomene)
Stat muze relativne "okradat" tam, kde se davky vztahuji k prijmu = nejsou alimenty, davky se pocitaji z jineho zakladu = stat zaplati vic.
Takova matka s rocnim ditkem, bez prijmu ve vlastnim nebo pronajatem byte - rodicak na tri roky 7000 Kč, prispevek na dite 500 Kč. V tuto chvili bychom meli zminit alimenty na dite plus na ni samotnou - celkem cca 3000 Kč. Celkovy prijem tedy 10.500 Kč.
S timto prijmem jde zadat o prispevek na bydleni - bude nizky.
Pokud alimenty nema (otec neznamy) - stat zaplati vic, ale ona ma defakto penez porad stejne...

chatwenna
15. čer 2015

@kacorek85 Alimenty na matku zpetne vymahat nelze. Ani naklady na slehnuti.
Cely ten tvuj pribeh je pritazeny za vlasy.

kacorek85
autor
15. čer 2015

@chatwenna Náklady na slehnutí? To nevím co je.
Jak jsem psala - je to zprostředkovaně. Proto jsem toto téma otevřela. Abych se dozvěděla pohled z více stran.
Co mi řekla naše firemní paní právnička, tak prý hodně záleží na soudci co všechno od otce matce přizná a co ne.

pipi02
1. črc 2015

Výživné na matku i na finance potřebné v těhotenství a slehnutí (=porod) lze zpětně vymáhat, stejně jako alimenty na dítě. Je tam pouze lhůta 2 roky a ne 3. Já celkem chápu matky, co nenapíší otce do RL, nechápu však, proč by pak děti měly matku "sežrat"? Nezlobte se na mě, ale já mám otce nevlastního a jsem za to mámě vděčná a svého otce jsem viděla naposledy v dětství. Sama teď prožívám podobnou situaci a mnohem více to chápu. Ono je něco jiného o tom jen polemizovat s kamarádkou a dostat se do této situace a muset ji řešit jen proto, že otec je zprvu z dítěte nadšený a pak Vás v těhotenství psychicky týrá a chorobně lže po všech čertech. A ukazovat bývalému partnerovi za co utrácím 1500 Kč výživného? Vždyť v tom je započítaná i výbavička a ta stojí desítky tisíc (ta se narozdíl od jednorázové částky útraty v těhotenství neplatí jednorázově ale je již rozpočítaná ve výživném na dítě)!!!! A máte představu o tom kolik měsíčně stojí plíny a příkrmy? 1500 Kč je výsměch dítěti. Stejně jako na dovolenou. Pas si nechá vystavit ten, kdo má dítě v přednostní péči, protože ten vlastní RL dítěte, takže do Chorvatska bych jela a může se tatínek klidně stavět na hlavu a jít si stěžovat na OSPOD - následně bych totiž uvedla, že jsem jednala v zájmu dítěte (relax - dovolená) zato otec jen zapškle řeší svou uraženou ješitnost a v zájmu dítěte rozhodně nejedná.

pladik
10. črc 2015

Já se přiznám, že jsem celou diskuzi nepřečetla.... nevím, jestli to tu zaznělo.... ale mě třeba od státu příjde sprosté, že na porodné mají nárok jen "sociálně slabí". Proč ne lidi, co od školy poctivě makají a dřou až se z nic kouří a pak se za nějakých dejme tomu sedm let - jako já, rozhodnou, že do toho půjdou a že si udělají miminko. Podle mě není svatba důležitá a proto, pokud bych se eventuelně rozhodla (čistě teoreticky, i když se přiznám, že jsem o tom uvažovala ale přítel by stejnak nesouhlasil :D) otce do RL neuvést, co pak následuje? Kontroly od sociálky? A mám na porodné pak nárok? S přítelem samozřejmě nemám v plánu se rozcházet..... On by si pak prcka za pár měsíců osvojil a je to cajk ne? :D Nemluvím teď o strhání státního rozpočtu... jde jen o porodné.... Na které, si myslím, by měly mít nárok všechny ženy, ne jen "sociálně slabé". Nicméně jde jen o teorii.... V praxi bych do toho nešla.... Hlavně nemám ráda sociálku 🙂 i proto pracuji abych nemusela na ÚP nebo si vyřizovat jakékoli příspěvky. Je to podle mě ponižující.

kacorek85
autor
10. črc 2015

@pladik Tady šlo celkově o to, že jsou dámy které jdou za chlape že jsou těhotné v 6 měsíci nebo vůbec, pobírají příspěvky a pak se rozhodnou že chlapa zpětně zkasírují a stát jim toto umožní.
Jinak s porodným souhlasím, dle mě by mělo být pro každého, aspoň u prvního dítěte. Na porodné může "nedosáhnout" i svobodná matka, pokud měla vysoký příjem. Tuším že je to od 10 000 CZK nahoru. Což v praxi je příjeo o ničem, nicméně dle "tabulek" je asi nadstandartní.

pipi02
10. črc 2015

@pladik Už při vysoké jsem začala pracovat a než odejdu na mateřskou mám odpracované skoro 2 roky. Nikdy jsem nebyla na pracáku a nikdy o nic nežádala a teď nebudu mít nárok ani na porodné :D :D a to o pár stovek a když si zažádám o příspěvek na bydlení budou na mě koukat škaredě a přitom by to bylo jen pár korun v mém případě. Nechce se mi tam už jen z toho důvodu, že znám ženu a ta čeká již 4. dítko jen kvůli dávkám.....ta jich dostává, že to nespočítáš a nikdy nepracovala.....ale já se budu cítít hrozně...

pipi02
10. črc 2015

@kacorek85 pro samoživitelku je to 13 174 Kč na měsíc...bohužel asi moc pracuju :D

pladik
10. črc 2015

Tak já mám "pouze" maturitu na obchodní akademii.... Dělám ale rukama a vydělávám v čistém něco okolo 12ti tisíc.... na porodné bych sama nárok měla, s přítelem, který vydělává 23tis si můžu nechat jen zdát.... Jde ale o to, že zatím nemáme společné bydlení a on schválně dělá tak, aby měl co nejvyšší příjem na hypo. Zas tím pádem příjdeme o porodné (třeba na kočárek - že jo....). Mám štěstí, že jsem čtvrtá holka ve vrhu :D všechno v podstatě mám po ségrách a jejich malých ale kočár nám chybí a dostat porodné a moct si ho koupit by bylo fajné.... Teď vyvstává otázka, jak teda sociálka k tomu vůbec přistupuje - že neuvedete otce do RL. Kontrola? Výslechy?

pipi02
10. črc 2015

@kacorek85 Pokud otce do RL neuvedeš stejně nemáš krom příspěvku na bydlení a na dítě na nic jiného nárok, takže vlastně nikdo na tom nezbohatne...jediné co, že pokud se žena dostane do úzkých rozmyslí si otce do RL napsat zpětně...má to stejný výsledek. Matka samoživitelka bys byla i pokud by otec byl v RL a žádala bys o porodné. Já nic netajila od začátku ale nechala se týrat a nechala u sebe bydlet blba....a teď poslouchám výhrůžky jak mi malou sebere.....to raději v RL prázdno a najít tatínka pro kterého to místo bude čest 🙂

pladik
10. črc 2015

@pipi02 na porodné nárok máš ne? tedy, pokud nepřesáhneš příjem....

pipi02
10. črc 2015

@pladik no právě, že mám průměrný plat akorát na porodné, ale díky dorovnávacímu příspěvku v těhotenství, který dostávám, protože mám nebezpečnější práci a musela jsem do kanceláře, na něj nedosáhnu... ☹ doufám, že tou školou jsem neurazila já pracuju na pozici s maturitou a titul na ozdobu stejnak :D bylo to jen myšleno, že jak blb pracuju ještě při škole a nakonec lidé co celý život nepracovali a jen pobírali dávky jsou za vodou, a na mě na úřadech koukaj jak na vyžírku ☹

pipi02
10. črc 2015

@pladik protože nebudu žádat o jiné dávky než o ty o které bych žádala i kdyby v RL byl neměl by být problém....nežádám o příspěvky v hmotné nouzi.....ale kamarádka co dělá na sociálce mi sdělila, že na "výslech" mě předvolat můžou a dolovat ze mě rozumy. Kamarádka otce napsaného nemá (bohužel spadl do drog před narozením syna) a nikdo po ní nich nevyžaduje. Záleží na lidech, situaci apod.

kacorek85
autor
10. črc 2015

@pipi02 Já to celkově myslím tak, že za necelé dva roky se dáma probudí a chce zpětně po chlapovi peníze na dítě i na sebe a nezajímá ji, že ten pán má dávno někoho jiného a třeba i novou rodinu. Protože na dítě musejí být dva, ale rozhodla se sama že si dítě nechá.
Dám dva příklady - jsem těhotná, jdu za chlapem a on mi řekne že dítě nechce. Já si ho i přes to nechám. Je to mé rozhodnutí.

Druhý příklad, jdu za chlapem že jsem těhotná, ale že se mi to nehodí tak jdu na potrat. Ale on to dítě chce a já ne. Já jdu na potrat. zase je to mé rozhodnutí.

Když tedy neakceptujeme rozhodnutí nebo nebereme v potaz názor našich mužů, tak proč po nich pak zpětně něco vymáháme. navíc, ruku na srdce - může se to stát každé z nás - má Váš partner doma v šupleti nabo na účtě schovaných cca 100 000 CZK, které může vtáhnout a dát bývalé která se po 2 letech objeví s dítětem na hřbetě, s úsměvem na rtech a se slovy "Toto je tvůj syn, budou mu 2, já ti to zapomněla říct, a teď mi doplať alimenty na malého, na mě a přidej půlku na výbavičku".

Pořád mi jde jen o jedno, a to o princip. Buď uvedu otce do RL hned, nebo mám důvod proč ho neuvedu a v tom případě ho neuvedu už nikdy v životě.

pladik
10. črc 2015

@pipi02 Neurazila, to vůbec.... Jen se zeptám, teď když vidím tvou situaci - jsem ve stejné totiž... Zrovna jsem zažádala o převedení na jinou práci.... Jak to chodí s tím dorovnávacím příspěvkěm? Já myslela, že zaměstnavatel mi bude platit jako kdybych byla celou dobu na dovolené... nebo se ten příspěvek pobírá od státu? Jsem z toho teď jelen

pladik
10. črc 2015

@pipi02 a pokud se dítě narodí, já budu bydlet sama, řeknu že otec je známý, uvedu ho, budu mít nárok na porodné? Pokud bych nežádala o žádné další dávky tak se teoreticky můžem za pár měsíců sestěhovat a vše bude jako v normální rodině.... nemusím přece dokládat, jestli mi poslal alimenty nebo co ne?

pipi02
10. črc 2015

@kacorek85 tomu rozumím, chápala bych ty první případy, ale po dvou letech to ne.....ale raději nebudu moralizovat bůhví do jakých úzkých se třeba dostanu jednou já.

pipi02
10. črc 2015

@pladik od doktorky dostaneš papír a ten předložíš zaměstnavateli, ale musí se jednat o práci vypsanou v těch bodech jakože je pro tebe riziková. Zaměstnavatel papír potvrdí a zašle na sociálku a ta dorovnává kousek z toho o co přijdeš ( já přišla o 6000!!!!)

pladik
10. črc 2015

@pipi02 Já už zažádáno mám. Podle právníka mám nárok na převedení. Příjdu asi o tři tisíce hrubého. Myslela jsem, že mi právě bude dorovnávat do částky na kterou jsem zvyklá a že mi to bude chodit normálně s výplatou... Jestli na to budu muset čekat jak na nemocenskou tak se můžu jít rovnou zastřelit :(

pipi02
10. črc 2015

@pladik a pokud vím tak to nefunguje, protože stále budou počítat s jeho příjmem. Myslím to tak, že po porodu zažádáš o dítě do své péče a dáš podnět k soudu či budeš mít dohodu, ale musí být jasně dáno, že se nepodílí na výživě spolu s tebou. Alespoň takto to chápu já.....dokonce tu psala slečna, že po dvou letech našla životního partnera...nechala ho zapsat do rl a oni po ní chtěli vrátit porodné, i když v té době jej ještě neznala 😀 prý se dopustila toho, že jim ho tehdy zatajila 😀

pladik
10. črc 2015

@pipi02 Nynější prací jsi přišla o 6tis? A kolik ti doplácejí?

pipi02
10. črc 2015

@pladik jop já mám výplatu na začátku a příspěvek po 20. dni v měsíci 😀 a texh 6000 čistýho co nemám mi opravdu nedávají :D

pladik
10. črc 2015

@pipi02 To jsou svi.ě..... Hlavně že nepřizpůsobiví nárok mají.... a šu..jí jak králíci.... Člověku se z toho chce brečet....

Strana
z5