Převod nemovitosti na děti při rozvodu. Máte zkušenost?
Milé ženy, kamarádku čeká zřejmě rozvod. Mají dvě děti a malý domek, takový specifický, hodně toho dělal muž sám. Byly tam různé problémy, nakonec to během srpna vygradovalo a muž už je odstěhovaný k jiné. A teď - než budou řešit rozvod, chtějí mít pořešený dům. Idea je, že to přepíšou na jejich dvě nezletilé dcery. Trochu jsem si o tom zjištovala, takže jsem se dočetla, že je nutný souhlas opatrovnického soudu, což by snad měla být formalita. Dále že bude dobré zřídit břemeno, aby ona tam mohla žít. A že v případě větších změn bude vždycky nutný ten souhlas opatrovnického soudu. Co dál? Máte někdo nějaké zkušenosti, tipy na co si dát pozor? Pochopitelně, ona je ze všeho dost v pr.... a ráda bych jí poradila/pomohla. Předem moc díky!
Jediná užitečná rada je ta, že si má najmout právníka se specializací na převody nemovitostí...
Určitě si opravdu dost dobře pohlídat, aby ani v budoucnu děti nemohly ten dům jen tak prodat. Známé se stalo totiž přesně tohle - 2 byty, 2 děti, každému dala jeden - a oba ho prodali / chtěli prodat. Vím, že nějak právě řešila, aby v tom jednom vůbec mohla zůstat. Nikdy nevíte, s kým se dítě dá dohromady a jak "zblbne", až mu bude 18.
@merope Moc děkuji, to je určitě dobrý point.
Jediná užitečná rada je ta, že si má najmout právníka se specializací na převody nemovitostí...
@miryp Hele, asi to myslíš dobře, ale vzhledem k tomu, že paní dělá na poloviční úvazek v sociálních službách, tak potřebuje platby za právníka minimalizovat. A pokud to nebylo zřejmé ,tak znovu - ptám se na praktické zkušenosti. Díky za pochopení.
@miryp Hele, asi to myslíš dobře, ale vzhledem k tomu, že paní dělá na poloviční úvazek v sociálních službách, tak potřebuje platby za právníka minimalizovat. A pokud to nebylo zřejmé ,tak znovu - ptám se na praktické zkušenosti. Díky za pochopení.
@mariti no a já právě z těch praktických zkušeností našich klientů vycházím. Předpokládám, že nemovitost je v SJM a oba manželé se shodli na tom, že to chtějí převést na děti, tak když na právníka nemá ona, nechť ho zaplatí otec. Jako nejdou se zbavovat trouby za pár tisíc, jdou řešit nemovitost, ve které nejspíš bude chtít dožít...
@mariti Tak rozvádějí se oba, a pokud se dohodli na tom, že dům přepíšou na děti, tak je v zájmu obou, aby měli převod v pořádku. Tudíž by se za platbu za právníka, který to s nimi sepíše, měli podílet oba. Ono stejně je potřeba počítat s tím, že výdaje související s rozvodem mít budou, a nejvíc toho je fakt za ty nemovitosti. Vlastní zkušenost, kdy jsme vypořádávali s ex dům (ten se teda nepřepisoval na děti, protože je zatížen hypotékou, k tomu by opatrovnický soud souhlas nedal, přepisovala se druhá půlka na mě). Právník byl v tomto smyslu jistota, že proběhne vše v pohodě a vezme to jak banka, tak katastr.
@mariti Tak rozvádějí se oba, a pokud se dohodli na tom, že dům přepíšou na děti, tak je v zájmu obou, aby měli převod v pořádku. Tudíž by se za platbu za právníka, který to s nimi sepíše, měli podílet oba. Ono stejně je potřeba počítat s tím, že výdaje související s rozvodem mít budou, a nejvíc toho je fakt za ty nemovitosti. Vlastní zkušenost, kdy jsme vypořádávali s ex dům (ten se teda nepřepisoval na děti, protože je zatížen hypotékou, k tomu by opatrovnický soud souhlas nedal, přepisovala se druhá půlka na mě). Právník byl v tomto smyslu jistota, že proběhne vše v pohodě a vezme to jak banka, tak katastr.
@somalicats To ano, měli by se podílet oba, jak říkáš. Jenže moc se jí nevyplatilo když se na něj spoléhala, takže se chce raději spoléhat pouze sama na sebe - takže asi tak.
@somalicats To ano, měli by se podílet oba, jak říkáš. Jenže moc se jí nevyplatilo když se na něj spoléhala, takže se chce raději spoléhat pouze sama na sebe - takže asi tak.
@mariti Tohle není ale o tom, že se má na něj spoléhat, ale že když jsou schopní se domluvit na tom, že přepíšou dům na děti, tak se taky zvládnou domluvit na organizaci převodu plus platbu za právníka. Mimochodem katastr rád podklady vrací, když tam není vše cajk, a za nové podání budou opět platit. Chce to trochu počítat.
@mariti jaké spoléhání se? Řeší spolu vypořádání SJM a přepis společné nemovitosti na společné děti, to fakt sama nezařídí, na tom s ním bude muset kooperovat... Je zřejmé, že ani ty sama nemáš představu, co to obnáší, tak jak jí chceš radit?
@mariti Pak at si najde brigadu a z ni si zaplati pravnika, to je to nejlepší, co pri spolehani sama na sebe muze udelat. A to jsem uz prevadela celkem dost nemovitosti a vetsi cast z nich i bez toho pravnika, ale do tohoto bych bez nej nesla a to jsem částečně z oboru. I když ja bych se asi zdrahala do toho jít i tak, nesem zastancem prevodu majetku na nezletile deti.
@miryp
@somalicats holky muj ex taky nechtěl pravnika, ze to neni potřeba, takže jsem ho platila já 🙄
Pravnika. Aby to nedopadlo tak, ze usetri tisice za pravnika, ale manzel ji odrbe o miliony. Oni chlapi se vyznaji..
@miryp
@somalicats holky muj ex taky nechtěl pravnika, ze to neni potřeba, takže jsem ho platila já 🙄
@martinka_33 stát se může, ale pochopila jsi, že nejdeš řešit prodej brambor, ale vypořádání SJM, tudíž sis toho právníka najala. Na vypořádání SJM budou mít dotyční 3 roky, tudíž má čas na to, aby si našetřila, pokud on nebude chtít. Ale řešit toto bez právníka je nesmysl...
Já jen nechápu, proč přepisují dům na malé děti, s tím, že matka tam bude věcným břemenem, tedy ji třeba 60 nevystěhují a budou muset dům udržovat, no nevím tohle bych svým dětem neudělala, protože ač bude vlastnit polovinu domu budou si muset najít bydlení vlastní. A jinak ohledně právníka raději bych utratila za něj než potom řešit věci, co jsou v nepořádku
@miryp
@martinka_33 já taky nakonec platila právníka sama v rozporu s dohodou že to bude napůl.
@mariti tak když paní dělá na poloviční uvazek v sociálních službach a chce se spoléhat na sebe, tak by se asi v první řadě měla porozhlédnout po jiné praci. Tohle přepsání je fakt danajský dar. Matka bude v baráku na dosmrti, deti tedy nebudou moci barák prodat, nebudou se moci vypořádat, nebudou z toho mít kromě starostí nic. Jsou nejlepší tyhle hrdinky, které se o sebe chtějí postarat sami, ale reálně to znamena parazitovat na svých příbuzných nebo na státu...pokud nemá pár tisíc na pravnika, jak chce mit desítky tisíc na děti?
@martinka_33 stát se může, ale pochopila jsi, že nejdeš řešit prodej brambor, ale vypořádání SJM, tudíž sis toho právníka najala. Na vypořádání SJM budou mít dotyční 3 roky, tudíž má čas na to, aby si našetřila, pokud on nebude chtít. Ale řešit toto bez právníka je nesmysl...
@miryp ty smlouvy k převodu jsou lepší když píše odborník, pak se to nedá nijak zpochybňovat.
Já jen nechápu, proč přepisují dům na malé děti, s tím, že matka tam bude věcným břemenem, tedy ji třeba 60 nevystěhují a budou muset dům udržovat, no nevím tohle bych svým dětem neudělala, protože ač bude vlastnit polovinu domu budou si muset najít bydlení vlastní. A jinak ohledně právníka raději bych utratila za něj než potom řešit věci, co jsou v nepořádku
@jolcap Tipuji, že důvod je ten, že chlap tam chce ženu s dětmi nechat bydlet, ale nechce jí ten dům dát, tak ho dá dětem. Na druhou stranu je to jistá pojistka, že ona si nenajde dalšího partnera, kterému by ten dům předala.
@jolcap Tipuji, že důvod je ten, že chlap tam chce ženu s dětmi nechat bydlet, ale nechce jí ten dům dát, tak ho dá dětem. Na druhou stranu je to jistá pojistka, že ona si nenajde dalšího partnera, kterému by ten dům předala.
@merope Tak bydlet je tam muze nechat i pokud zůstane polovičním vlastníkem...
1. Přesně proto se chudí lidé z chudoby nevymaní, kvůli pár tisícovkám ohrozí svůj majetek za milióny. Právník je nutnost.
2. Nesouhlasila bych s převodem na děti. Uváže ji to na jedno místo po zbytek života možná. Děti se třeba jednou rozletí do světa, dům kvůli věčnému břemenu stejně nevyužijí. Majetek plně nabydou až někdy v 60, když budou dědit, to je jim pro jejich život stejně jedno. Vztahy se taky můžou pokazit a máma v letech dospělých dětí nebude mít nic? Co když třeba onemocní a místo v domě bude chtít bydlet v menším bytě? To bude třeba v 50 začínat od nuly? To už ani hypotéku nedostane. Děti by měly získávat majetek rodičů až po jejich smrti a spíš být vychované si na svůj vydělat samy.
@enoli myslim, ze je to presne naopak. Pravnik pomuze to vymyslet tak, aby to bylo vyhodne pro klienta, notar to udela "jak se ma". Receno velmi zjednodusene.
@enoli myslim, ze je to presne naopak. Pravnik pomuze to vymyslet tak, aby to bylo vyhodne pro klienta, notar to udela "jak se ma". Receno velmi zjednodusene.
@barumrallyebum ano a v tom je právě ten notář lepší. Zjednodušeně řečeno - smlouva/dohoda sepsaná u notáře ve výsledku může znamenat u soudu lepší ochranu pro obě strany. Právním to může také napsat výhodné pro jednu stranu a kolikrát ti tam napíše, co chceš a u soudu to pak ani neni vymahatelné.
tak jen, aby s úderem 18 a pod vlivem partnera/ů maminku nevystěhovaly ...
pokud je to jediná nemovitost v rodině, toto bych opravdu zvážila, budeš tam jak podnájemník, cokoli bude třeba opravit, udělat, na vše se bude muset k soudu, snažila bych se vyřešit jinak než přepisem na nezletilé děti
@barumrallyebum ano a v tom je právě ten notář lepší. Zjednodušeně řečeno - smlouva/dohoda sepsaná u notáře ve výsledku může znamenat u soudu lepší ochranu pro obě strany. Právním to může také napsat výhodné pro jednu stranu a kolikrát ti tam napíše, co chceš a u soudu to pak ani neni vymahatelné.
@enoli právě proto píšu, aby volila právníka, co se na převody nemovitostí specializuje, takový tam žádnou kravinu, která je soudně nevymahatelná, nesepíše...
@enoli No, zas bych toho notáře tak.nepreceanovala...
Souhlasím s právníkem, chápu, že těší finance, ale dělá to jednou za život.
A osobně bych teda na děti nepřeváděla. Sice bude mít věčné břemeno na dožití, ale co když tam nebude chtít dožít a děti nebudou chtít prodat? Z čeho vezme na jiné bydlení? A co když děti prodají i s věčným bremenem nějakému spekulantovi - ten hrozně rád levné koupí, protože je tam věčné břemeno, a pak udělá kamarádce ze života peklo, že ta se ráda odstěhuje. A bude po baráku.
Tímhle nastavením dáváš 18letym dětem do rukou majetek se složitou právní situací, ve které se nevyznám spousta dospělých, takže špatné rozhodnutí pod nátlakem partnera/partnerky se vyloženě nabízí.
Berte advokata, ne notare. Ma vic zkusenosti se sjm, bude to lip a levneji. Notari to delaji jednou za cas a sazba je striktne podle hodnoty veci, takze v pripade domu taky za desitky tisic.
K veci, na male deti neco prepisovat je problemove. Nekterym soudum se ani do schvalovani moc nechce, pro deti je to i bremeno udrzovat, platit dane,…zase ale i chapu, ze nekdy to proste jinak nejde, kdyz druhy nesouhlasi. Tak jen, ze druhy rodic to pak taky muze “za deti” prodat se souhlasem soudu a to i bremenem bytu pro matku. Nekdo sikovny to koupi, zahaji celkovou rekonstrukci na nekolik let a muze se stehovat. I takove pribehy se stavaji
@merope ano to chápu, ale je to nefér vůči dětem, nemluvě o tom, že to může přinést svár mezi děti a taky, ona sice dům nemůže prodat, ale bydlet tam s chlapem může. Další je, že když si najde nového muže a odstěhuje se k němu tak i nadále zůstane jako věcné břemeno a tím znemožní i nakládání s majetkem svých děti. A jak se ošetří kdo bude dům financovat, nezletilé děti ? Je to podle mě spíš danajský dar a trest pro děti.

Určitě si opravdu dost dobře pohlídat, aby ani v budoucnu děti nemohly ten dům jen tak prodat. Známé se stalo totiž přesně tohle - 2 byty, 2 děti, každému dala jeden - a oba ho prodali / chtěli prodat. Vím, že nějak právě řešila, aby v tom jednom vůbec mohla zůstat. Nikdy nevíte, s kým se dítě dá dohromady a jak "zblbne", až mu bude 18.